Home / Oceanie / Australie / Blue Mountains met kinderen, praktische tips en mooiste wandelroutes
Blue Mountains

Blue Mountains met kinderen, praktische tips en mooiste wandelroutes

Ga je naar de Blue Mountains met kinderen en ben je benieuwd hoe moeilijk de wandelingen zijn? Of hoeveel dagen je uit moet trekken voor de Blue Mountains? Ik bezocht de Blue Mountains tijdens de Nederlandse zomervakantie met mijn dochter van tien jaar en was verrast door hoe anders het was dan ik vooraf gedacht had. Ik had het idee dat we hier dagen konden wandelen, zo klinkt het toch ook met maar liefst 27 wandelroutes. De meeste hiervan zijn echter nog geen kilometer lang. 

Blue mountains met kinderen

Veel informatie over Australië met kinderen online is geschreven door ouders met een peuter of kleuter en daarmee is natuurlijk veel minder mogelijk dan met een ouder kind. In dit blog geef ik je informatie over de Blue Mountains met kinderen, met een leeftijdsindicatie voor de wandelingen.

Wanneer en waarheen in de Blue Mountains met kinderen?

De Blue Mountains zijn een natuurgebied in de omgeving van Sydney. Er zijn verschillende dorpjes waar je kunt overnachten. Als je net als wij afhankelijk bent van het openbaar vervoer, dan is de keuze al een stuk beperkter. Waarschijnlijk kom je dan in Leura of Katoomba terecht. Beide plaatsen hebben een treinverbinding met Sydney en liggen op de route van de Blue Mountains Explorer bus. Deze hop-on/hop-off bus zet je af bij de start- en eindpunten van heel veel wandelingen en ook bij Scenic World.

Tip: Lees ook ons blog over Sydney met kinderen.

Blue mountains met kinderen

Wanneer je naar de Blue Mountains gaat, hangt natuurlijk ook af van wanneer je in Australië bent. De regio is het hele jaar door te bezoeken. In de Australische zomer is het hier koeler dan in Sydney, maar desondanks is het dan best warm om te wandelen. In de Australische winter kan het flink winderig en fris zijn, warm aankleden dus. Als je heel veel geluk hebt (of pech, het is maar hoe je hebt bekijkt) dan valt er sneeuw in de Blue Mountains. 

Blue mountains met kinderen

Wij troffen het met twee zonnige, maar koude winterdagen en de dag dat we toch al wilden gaan, kwam het met bakken uit de hemel. Het hele jaar door kan het mistig zijn in de Blue Mountains, waardoor je dan helaas weinig kunt zien.

Blue mountains met kinderen

Op welk moment je ook gaat, goede wandelschoenen zijn een must. Neem ook voldoende water mee want er zijn weinig plekken waar je dit bij kunt vullen. 

Blue mountains met kinderen

In de weekenden komen veel mensen uit Sydney naar de Blue Mountains. Daardoor zijn accommodaties in het weekend vaak duurder en is het overal drukker. Dit kan een reden zijn om niet in het weekend te gaan. Echter, het weekend en de schoolvakantie in de provincie New South Wales heeft ook als voordeel dat Scenic World langere openingstijden heeft en dat de Blue Mountains Explorer Bus vaker gaat.

Blue Mountains met kinderen

Over beide is dus wat te zeggen. Ik boekte meer dan een half jaar van tevoren mijn accommodatie en ging bewust wel in het weekend. Juist doordat de bus elk half uur en niet elk uur ging, hebben we veel kunnen doen en hoefden we nooit superlang te wachten.

Katoomba of Leura 

Wat is beter voor je verblijf in de Blue Mountains, Katoomba of Leura? Met beide kan je geen foute keuze maken. Katoomba is wat groter en heeft meer goedkope accommodaties en eetopties. Leura heeft een wat charmantere uitstraling en wat meer bijzondere eetplekken. 

Blue mountains katoomba met kinderen

Blue Mountains Explorer bus

De Blue Mountains Explorer bus is een hop-on hop-off bus, maar eentje die een stuk handiger is dan die in een grote stad. Deze bus rijdt namelijk een ronde door de Blue Mountains en stopt bij heel veel start- en eindpunten van diverse wandelingen.

Blue Mountains Explorer Bus

Wanneer je alleen maar vanuit Katoomba of Leura naar Scenic World of Echo Point (voor de Three Sisters rotsformatie wil) dan kan je ook prima gebruik maken van de reguliere bus. Wil je meer dan dat doen, dan is de Blue Mountains Explorer bus echt handig. De bus gaat minimaal één keer per uur, maar in drukke periodes zoals in de weekenden gaat hij over het algemeen om het half uur. 

Onderweg vertelt de chauffeur ook nog wat over de omgeving en geeft tips voor bepaalde wandelroutes en uitkijkpunten. Zo leerde ik hoe de Blue Mountains aan zijn naam is gekomen. Er groeien hier veel eucalyptusbomen. Die geven druppeltjes olie af en gecombineerd met waterdamp en stofdeeltjes in de lucht zorgen die ervoor dat de lucht extra blauw kleurt. 

Blue mountains met kinderen

Een andere pre van het hebben van een Blue Mountains Explorer ticket is het boekje dat je kan ophalen bij het kantoor. Waarschijnlijk moet je daar toch heen om je online gekochte ticket te valideren. Het boekje functioneert namelijk als fysiek ticket, maar heeft ook diverse wandelkaarten en als apart insteekvel een overzicht van routes die tijdelijk gesloten zijn of waar je een omleiding moet nemen. 

Ik adviseer je om vooraf online een ticket te kopen. Of nog beter, kies voor een combinatieticket voor de Blue Mountains Explorer Bus en Scenic World

Blue mountains katoomba met kinderen

Ook nog goed om te weten, je hoeft maar een ticket voor één dag te kopen. Deze is gratis te verlengen tot maximaal 3 dagen mits je in de Blue Mountains overnacht. Gewoon even melden bij het ticket office. Deze zit naast het treinstation van Katoomba, dus heel makkelijk te doen als je daar overnacht. In ons geval konden we direct op vrijdag al gebruik maken van de bus en op zaterdag (de datum die we online hadden gekocht) van de bus en van Scenic World. 

Scenic World 

Scenic World is de grootste attractie van de Blue mountains. Het maakt het op de Unesco Werelderfgoedlijst staande natuurgebied toegankelijk voor iedereen, ook voor mensen die slecht ter been zijn of voor ouders met jonge kinderen. Dat doen ze doordat er verschillende vervoersmiddelen beschikbaar zijn om je van de top naar het lager gelegen eeuwenoude regenwoud te brengen. 

Blue Mountains Scenic Kabelbaan

Zoals de Scenic Railway, ooit werd dit spoortje gebouwd voor de kolentreinen. Nu is het met 52 graden de ‘steilste trein’ ter wereld. Hoewel, technisch gezien is het een funiculaire. Het is in ieder geval een spectaculair ritje, vooral van boven naar beneden. “Net een achtbaan”, aldus mijn dochter die alleen voor de lol nog wel een keer extra omhoog en omlaag wilde. Dat kan, want met je dagticket voor Scenic World kun je zo vaak je wil met alle vervoersmiddelen. Vroeger kon je ook losse tickets kopen om slecht 1x omhoog of omlaag te gaan, maar dat is niet meer mogelijk. 

De andere optie om vanuit de kloof omhoog te gaan, is de Scenic Cablecar. Oftewel, een kabelbaan met een grote cabine met veel glas.

Blue Mountains Scenic Railway

Tussen beide opties in loopt de Scenic Walkway. Een verhoogd houten pad met verschillende vertakkingen. Een route is volledig rolstoel- en buggyproof. Wij kozen voor de langste route, maar zelfs die is maar een kleine 3km. Voor jonge kinderen is er een leuke game te spelen, deels op je telefoon en deels via de borden onderweg waarbij je op zoek gaat naar de gruffalo, uit het bekende kinderboek. 

Blue Mountains Scenic walkway

Met name op de lange route was het heel rustig en we genoten van het mooie zonlicht dat door de bladeren heen filterde. Als je geluk hebt, kun je dieren zien. We zagen een, vonden we zelf, vrij onaantrekkelijke vogel. Bleek het de Superb Lyrebird te zijn, een van de hoofdrolspelers uit David Attenborough’s BBC Earth. 

Blue Mountains Scenic walkway

Onderweg zijn er regelmatig bankjes en picknickplekken. Goed om te weten: hier beneden zijn verder geen voorzieningen zoals toiletten of horeca. Daarvoor moet je bij het topstation zijn. Hier vindt je toiletten, meerdere restaurantjes van snacks tot sfeervol lunchen en een uitgebreide shop met souvenirs. 

Blue Mountains Railway

Hier start ook de Scenic Skyway, een kabelbaan met deels een glazen vloer. Je gaat niet omhoog en omlaag, maar steekt een kloof over. Hier heb je dus een gaaf uitzicht.  Boek vooraf online je ticket en ga vroeg naar Scenic World. De rijen, zowel bij de entree als bij de verschillende vervoersmiddelen lopen zodra de daagjes mensen aankomen flink op.

Blue mountains met kinderen

Beste wandelingen in de Blue Mountains (gratis, buiten Scenic world)

De meeste wandelingen in de Blue Mountains zijn maar kort en wij hebben ervaren dat de tijden die er voor aangegeven staan zeker in de winter met een fit kind echt veel te lang zijn. Zo deden we vaak maar half zo lang over de route als wat het volgens de officiële tijden zou moeten duren.

Blue Mountains Katoombo Furber

Er zijn eigenlijk diverse wandelgebieden in de Blue Mountains. Katoomba, Leura en Silom zijn via verbindingsroutes met elkaar te combineren. Cahills is echt een apart gebied. Ook zou je nog met de trein naar Wentworth kunnen gaan om hier te wandelen, de Explorer bus komt daar niet. Dat laatste hebben we niet gedaan, maar de andere gebieden hebben we allemaal ontdekt. 

Blue mountains met kinderen

We vertellen over de wandelingen die wij hebben gelopen, met tips voor uitbreidingen of alternatieve routes voor wie de Blue Mountains met kinderen bezoekt. 

Katoomba Honeymoon Lookout naar Echo Point en de Giant Staircase

Uitstappen bij stop 6 en lopen tot stop 7. Hier combineer je wandeling 1, 2 en 3. Bij wandeling 1 loop je een stukje van de Prins Henry Cliff Walk voordat je bij Echo Point komt, het beroemde uitkijkpunt over de Three Sisters. Dit is een makkelijkere wandeling door het bos met weinig hoogteverschil. 

De Thee Sisters zijn de populairste plek om te fotograferen in de Blue Mountains en het is hier dan ook altijd druk. Volgens het verhaal zouden drie zussen verliefd zijn geworden op drie broers van een vijandige stam. Tijdens de oorlog die volgde, zou de medicijnman de zussen hebben veranderd in steen om ze te beschermen. Helaas kwam hij om in de oorlog en blijven de zussen gedoemd voor eeuwig te wachten in stenen vorm op hun geliefden.

Blue Mountains blue sisters

Aangekomen bij stop 7 is deze wandeling makkelijk te combineren met de wandeling naar de Honeymoon Bridge, welke helaas tijdens ons bezoek gesloten was. Zowel wandeling 6 als 7 hebben de gradatie Easy. Dit zijn enkele van de beste en makkelijkste wandelingen in de Blue Mountains. 

Na deze wandelingen kun je er ook voor kiezen om af te dalen. Er zijn drie plekken waar dit kan en de Giant Starcase is er een van. Als je een dagpas hebt voor Scenic World kun je vervolgens met de kabelbaan of het treintje terug omhoog. Heb je dit niet, dan zul je weer omhoog moeten lopen. Je kan de Furber trappen omhoog nemen en dan ben je nog steeds bij Katoomba. De andere optie omhoog is de Dardanelle Pass, maar dat is wel een heel eind verder lopen en dan kom je uit in het Leura wandelgebied.

Katoomba watervallen en Furber trappen

Dit is een combinatie van (delen van) wandeling 4, 5 en 6 en je kunt op meerdere plekken starten. Zowel vanuit het dal, indien je daar al aangekomen bent via de Giant Starcase of bovenin bij busstop 8, 9 of 10. Al deze wandelingen hebben de gradatie Medium, maar wij vonden het zeer goed te doen. Het zal natuurlijk anders zijn wanneer je deze route omgekeerd loopt en dus niet afdaalt maar moet klimmen, zeker met warm weer. 

Blue Mountains Katoomba furber

Wij begonnen zelf bij stop 8 en liepen hier weer een stuk van de Prince Henry Cliff Walk om vervolgens richting de Katoomba waterval te gaan. Hier heb je al veel hoogteverschil en trappen. Er zijn verschillende mooie uitkijkpunten op de waterval. Wij kozen ervoor om vervolgens via de Furber trappen af te dalen naar het dal. Je loopt hier door een mooi bosgebied, maar er zijn ook af en toe uitkijkpunten. 

Blue Mountains Katoombo Furber

Uiteindelijk kom je uit bij de entree van Scenic World. Heb je hier geen kaartje voor, dan kun je ook omdraaien en via het dal naar de Giant Staircase lopen en daar omhoog klimmen of nog verder doorlopen naar de Dardanelle Pass en Leura.  

We deden over deze hele combinatie van wandelingen net geen uur inclusief pauzes om wat te drinken en foto’s te nemen. Flink minder dus dan de 2,5 uur die de bordjes en de kaart aangaven. Uiteindelijk is het ook maar een route van nog geen 3 kilometer. Heel mooi en ik kan deze zeker aanraden, maar met jongere kinderen zal het door de vele trappen wel wat lastiger zijn. 

Leura Cascades en Gorden Falls

Leura Cascades is weer een heel ander wandelgebied in de Blue Mountains. Ook hier kun je weer meerdere (delen van) wandelingen combineren. Wij maakten hier een wandeling van 1:15 minuten van zo’n 3,5 kilometer en 228 hoogtemeters. 

Blue mountains Leura Cascades Gordon

Wat we fijn vonden aan dit wandelgebied was de rust en de afwisseling. Wat we minder fijn vonden, was de onduidelijke bewegwijzering waardoor we een aantal keer fout zijn gelopen. Ondanks dat de routes hier ook de gradatie Medium hebben, vonden we hier wandelen uitdagender dan bij Katoomba.

Blue mountains Leura Cascades Gordon

Dit zijn wandeling 9 en 10, welke je eventueel kan combineren met de afdaling richting het dal via wandeling 17 en de Dardanelle Pass. Of doe het zoals wij, met route 11 en 12. Je begint dan bij busstop 26 en komt uit bij busstop 24.

Blue mountains Leura Cascades Gordon

Wandeling 10 gaat via allemaal beekjes en creekjes naar de Leura Cascades, waarbij wandeling 9 nog veel meer plekken aandoet. Zoals de Bridal Falls Lookout, die zo genoemd wordt omdat de waterval een lichte mist geeft die wel wat doet denken aan een bruidssluier. Beide routes zijn groen en sfeervol met het vele water. Je klimt veel op en neer, een stukje omlaag en een stukje omhoog. Op route 9 zijn er op een gegeven moment 3 ijzeren ladders na elkaar en je komt dan bij een uitkijkpunt. Daarna moet je omdraaien en via de ladders terug omhoog. Dit was de wandeling in de Blue Mountains waar we af en toe wel echt even op adem moesten komen. 

Blue mountains Leura Cascades Gordon

We combineerden dit met wandeling 11 die weer onderdeel is van de Prince Henry Cliff Walk. De kliffen en het uitzicht was een groot contrast met de bomen en watervallen eerder op de route. Ook hier zijn enkele doodlopende aftakkingen naar extra mooi uitzichtpunten. Een van die routes noemen ze dan weer route 12 en die gaat naar het uitkijkpunt op de Gordon Watervallen. 

Pool of Silom

Busstop 22/23 en 24 kunnen het start- en/of eindpunt zijn van je route naar het meer van Silom. Op deze route kom je normaal gesproken ook langs Aboriginal rotstekeningen van tienduizenden jaren oud. Jammer genoeg was juist dit deel van de route tijdens ons verblijf gesloten. Toch ben ik blij dat we wel naar de Pool of Silom zijn gelopen. Een prachtig meertje met waterval in een ruige omgeving.

Blue mountains Pool of Simon

Dit was de avontuurlijkste van alle wandelingen, met stapstenen en grote boomstammen om overheen te stappen. Ondanks dat was ook deze wandeling prima te doen. We deden over de route nu een half uur, inclusief genoeg tijd om te spelen bij het meertje.

Blue mountains Pool of Simon

Bonus tip voor wie gaat wandelen in de Blue Mountains met kids: bij stop 23 is een speeltuin, picknicktafels en er zijn toiletten. Stop 24 is trouwens binnen het zicht van stop 23, dus ook als je daar uitkomt of start, kun je naar de speeltuin lopen als je nog op de bus moet wachten.

Cahills Lookout

Stop 14 brengt je naar de korte wandeling, nog geen tien minuten retour, naar Cahills Lookout. Hier kijk je uit op de Megalong Valley. Een onbewoonde en wilde vallei in de Blue Mountains. Wat je ook kan doen is al uitstappen bij stop 13 en dan via een ‘The Devils Hole’ lopen, voor deze moeilijke wandeling heb je een klein uur nodig. 

Blue Mountains Cahills

Kindvriendelijk hotel Blue Mountains

YHA Katoomba

Wij sliepen bij het YHA Katoomba, ook bij gezinnen een zeer populair hostel in de Blue Mountains. Op tijd boeken is dus echt een must. Wat het hostel zo fijn maakt, zijn de prima (zei het wat simpele) kamers.

Blue Mountains YHA
Blue Mountains YHA

Het hostel heeft voor deze regio echt goedkope prijzen. Plus gezellige gezamenlijke ruimtes met voetbaltafel, spelletjes en knutselhoek en veel bankjes om te chillen. Er is ook een keuken waar je zelf kunt koken. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid. 

Fairmont Resort & Spa Blue Mountains MGallery by Sofitel

Liever wat meer luxe? Fairmont Resort & Spa Blue Mountains MGallery is een topper voor gezinnen! De ruime kamers en de fantastische uitzichten valen meteen op. Er zijn drie speelkamers en een verwarmde binnenzwembad.

Van een gezellig diner bij de open haard in Embers tot een chique avond in Misty’s Restaurant, alles is mogelijk. Voor de ouders is er de Ubika Day Spa om even heerlijk te ontspannen, terwijl de kids zich uitleven in de binnenspeeltuin. Echt een plek waar je moet zijn als je met je gezin de Blue Mountains wilt verkennen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Falls Mountain Retreat Blue Mountains

Een andere optie is het Falls Mountain Retreat in de Blue Mountains, een rustige plek centraal gelegen als je de Blue Mountains wilt bezoeken. Vroeg boeken is aan te raden, want het is een populaire bestemming. De ligging is ideaal, met Echo Point, The Three Sisters, en Scenic World op allemaal slechts 10 minuten rijden. Hoewel er geen zwembad of speeltuin is, is de prachtige tuin waar je soms kangoeroes en tropische vogels kunt spotten een echte trekpleister. De kamers?

Luxe maar toch huiselijk, met zelfstandige appartementen en studio-appartementen met kitchenettes, een open haard en een bubbelbad voor twee personen. De voor de regio echt goedkope prijzen maken het extra aantrekkelijk. Een plek om tot rust te komen, van de natuur te genieten en de bekende bezienswaardigheden van de regio te verkennen als je tenminste met de auto bent. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Lees ook onze andere blogs over Australië met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top