Ben je op zoek naar een goede route voor een rondreis langs de oostkust van Australië, met name een rondreis door Australië met een kind? Ik deel onze route van Cairns naar Brisbane. Wij deden deze routen in 12 dagen, maar hadden daarnaast ook nog tien dagen een vast adres in de Sunshine Coast regio bij familie en we startten met een paar dagen Cairns. Normaal zou je dit ook meenemen in je roadtrip. Een enkele keer zou ik achteraf meer tijd op een bepaalde plek hebben willen hebben.
Mocht je ook nog van Sydney naar Brisbane willen reizen, dat kan. De 900km is te rijden in één dag, maar leuker is het om hier een dag of drie voor uit te trekken. Ook Sydney zelf wil je natuurlijk zien. Lees ook ons blog over Sydney met kinderen. Ben je, net als wij, op reis in de zomervakantie, dan moet je er wel rekening mee houden dat de temperaturen hier echt wel frisser zijn en minder geschikt om te kamperen.
Je reis door Australië liever laten organiseren? Kidsreizen kan je helpen met een familiereis op maat.
Daarom geef ik je een route in 15 dagen met een aantal opties om in te korten, voor als je echt maar twee weken hebt, en uitbreidingsmogelijkheden om er drie weken van te maken.
Ben je benieuwd naar de kosten van een rondreis door Australië? Lees dan ons blog met een reisbudget voor Australië.
Rondreis Australië van noord naar zuid of andersom
Gaan we van Cairns omlaag rijden of van Brisbane omhoog? Over beide is wat te zeggen. Het hangt natuurlijk ook van de periode van het jaar af. Wij reisden in de Nederlandse zomervakantie in augustus, in Australië is het dan winter. We begonnen dus met het mooiste weer en avonden dat we lekker naast onze camperauto konden zitten, en we eindigden met het minst mooie weer (en zelfs een nacht rond het vriespunt, toen de wind uit Antarctica kwam) waarbij we om 20:00 uur onder de dekens kropen.
Soms kan het verschillen in de prijs of je de auto ophaalt op een bepaalde locatie en weer inlevert op een andere locatie. In ons geval was de extra drop-off fee beide richtingen op hetzelfde. Je kunt dit natuurlijk altijd even zelf checken.
Van tevoren hadden we er niet over nagedacht, maar tijdens de reis beseften we dat wanneer je van noord naar zuid rijdt, je de zon altijd in je rug hebt staan. Er is maar een hele korte periode van het jaar, in de Australische zomer, dat de zon zuidelijker komt dan Cairns.
De zon je in rug hebben is wel zo fijn, want je ziet een stuk meer dan met de zon in je gezicht. Je rijdt soms toch wel flinke afstanden en zeker met al het wildlife is Australië is het wel heel prettig de zon achter je te hebben. Vooral in de maanden april-september wanneer de zon laag staat, is dit een groot voordeel. Dus met dat als doorslaggevende factor zou ik kiezen voor beginnen in het noorden en dan omlaag rijden.
Route Oostkust Australië
Dag 1-2: Cairns
Start je rondreis langs de oostkust van Australië in Cairns. Cairns heeft enkele internationale vluchten die hier landen. zoals vanuit Singapore. Meer waarschijnlijk is het dat je vanuit een andere bestemming in Australië komt, zoals Sydney of Brisbane. Het vliegveld is maar klein en je kunt het makkelijkste een Uber nemen voor de korte rit naar de stad Cairns.
Voordat je jullie huurauto, camper of kampeerauto ophaalt, maak je vanuit Cairns minimaal een dagtrip naar het Great Barrier Reef. Er zijn ook andere plekken op de route om dat te doen, maar hier is het makkelijk en goed bereikbaar. We kozen zelf voor een Liveaboard, omdat we ook graag duiken en zo onze tijd op het rif konden maximaliseren.
In twee dagen deden we zes duiken en gingen we twee keer snorkelen. Elke keer als je gaat duiken, behalve de nachtduik, kan er ook gesnorkeld worden. Het is alleen wel zo dat op sommige plekken de snorkelaars soms best een eindje moeten zwemmen. Bovendien wil niet iedereen snorkelen op open zee. Dus als je alleen wil snorkelen, zou ik gewoon een dagtrip boeken gericht op snorkelaars.
Cairns zelf heeft een hele prettige uitstraling en is een fijne stad, zonder zelf echte must-sees te hebben. Meer weten? Lees ook ons blog over Cairns met kinderen.
Dag 3: Daintree Nationaal Park en Cape Tribulation
Vandaag start je roadtrip echt! Voor je naar het zuiden rijdt, ga je eerst omhoog naar het noorden richting het Daintree National Park. Dit is echt een prachtig stukje natuur en het oudste regenwoud ter wereld. Er zijn verschillende wandelmogelijkheden in het Daintree National Park. Vaak gratis, maar soms ook betaald. De twee grote betaalde gebieden zijn Daintree Discovery Centre en de Mossman Kloof (waar je technisch gezien betaalt voor een shuttle bus naar de start van de wandeling, niet voor het park zelf).
Wij kozen voor de Mossman Kloof, omdat de natuur hier echt anders is dan in de gratis toegankelijke delen van het Daintree National Park. Daarna is het tijd om de autoferry te nemen over de Daintree rivier en naar het meest noordelijke puntje van deze reis langs de oostkust van Australië te rijden: Cape Tribulation. Vanaf hier kun je alleen verder rijden als je een 4WD auto hebt. Nog een tip voor de ferry: deze is maar klein en op vrijdagmiddag en zondagmiddag zijn er vaak lange wachttijden. Probeer die dagen dus te vermijden.
Cape Tribulation is prachtig, zeker de lange tropische stranden. Helaas kun je hier niet zwemmen vanwege de zoutwater krokodillen.
We overnachten hier op Cape Tribulation camping. Een hele fijne camping aan het water, met een gezellig restaurant. Die plekken aan het strand zijn alleen wel erg populair. Gelukkig hebben ze nog een grote groene ‘overflow’ camping met wat minder faciliteiten, waar nog genoeg plek is.
Reistijd: 3 uur, met stops dagvullend
Dag 4: Daintree Nationaal Park en Port Douglas
Tijd om weer terug af te zakken, maar wel met stops bij alle plekkn waar je de dag ervoor geen tijd voor hebt gehad. Je zou nog kunnen stoppen bij het Daintree Discovery Centre. Hier zijn makkelijke wandelingen die ook goed te doen zijn met jonge kinderen. Om het extra leuk te maken, staan er dino’s in het bos.
Wij kozen zelf voor verschillende gratis toegankelijke wandelroutes. De Madja Boardwalk, de Jindalba Boardwalk en de Dubuji Boardwalk. Ook stoppen we bij wat mooie stranden en de Mount Alexandra Lookout. Al die wandelingen zijn niet zo lang, vaak een half uur tot een uur, dus het is prima mogelijk om meerdere routes op een dag te lopen. Overal zijn toiletten te vinden. Er zijn ook genoeg leuke eettentjes te vinden bij diverse stranden.
We rijden langs een bordje voor een krokodillentour, die over tien minuten start. We stoppen en kijken of we nog mee mogen. Dat kan zowaar en zo zitten we spontaan op de Cape Tribulation Wilderness Cruise.
Het blijkt een hartstikke leuke boottour met een enthousiaste gids. Die ook nog eens goed is in het spotten van de enorme krokodillen. Want ondanks dat deze ‘Salties’, zoals de Aussies ze noemen, echt serieus business zijn, hebben ze best goede camouflage. Hij kent alle dieren die hier vast wonen en hun favoriete plekken om te zonnen. We zien ook nog een enorm mannetje dat op bezoek is vanuit de oceaan.
Aan het einde van de dag komen we aan in Port Douglas. Hier zijn veel campings vol, dus we belanden uiteindelijk op de Big4 camping buiten Port Douglas. Een luxe camping met een zwembad en glijbanen.
Reistijd: 2 uur, met stops heb je tijd om nog even te zwemmen en chillen aan het einde van de middag
Dag 5: Mission Beach (optionele uitbreiding met extra dagen in de Atherthon Tablelands)
We rijden niet de rechtstreekse weg naar Mission Beach maar via Kuranda, Granite Gorge Nature Park en de Millaa Millaa waterval. Kuranda is een plek waar de meeste mensen naar toe gaan vanuit Cairns met een kabelbaan en/of ouderwetse stoomtrein. Wij stoppen alleen bij de enorme waterval hier, toevallig komt de stroomtrein nog langs, net nadat we uitgekeken zijn. Kuranda schijnt ook een leuk dorpje te zijn, maar omdat het nog vroeg is, rijden we door.
Lees ook ons blog over wallaby’s spotten in Granite Gorge Nature Park.
Het Granite Gorge Nature Park is een leuk natuurpark waar je rotswallaby’s kan bekijken. Extra leuk: je kunt ze ook voeren en, als ze dat willen, zelfs aaien. Het is ook een ruig en mooi wandelgebied met enorme rotsen. Het is hier wel pittig wandelen, zeker in de hitte. Voor meer informatie lees je ons uitgebreide blog over het Granite Gorge Nature Park.
We rijden door de mooie natuur met golvende heuvels, boerderijen en weidse uitzichten. We komen in tijdsnood, dus rijden we ook heel veel interessante plekken voorbij. Alleen bij de Millaa Millaa waterval stoppen we nog even om wat foto’s te maken en voor een toiletstop.
We zijn net voor de receptie dichtgaat bij onze camping in Mission Beach, Tropical Hibiscus. Het is geen aanrader, erg klein en dicht op elkaar.
Reistijd: 3 uur. Via de route die wij hebben gedaan 4 uur. Met stops en een hele volle dag, waardoor we moesten haasten om op tijd bij de camping te zijn.
Heb je meer tijd, dan zou ik je aanraden om een of twee dagen langer uit te trekken voor de Atherthon Tablelands. Er is in dit gebied nog veel meer te doen, zoals een watervallen route langs heel veel meer watervallen. Verschillende grotten, kloven waar je doorheen kan wandelen en varen. Ook zijn er leuke dorpjes om een beetje te winkelen en uitgebreid te lunchen.
Dag 6 en 7: Airlie Beach en Whitsundays
Eerst is er een reisdag naar Airlie Beach, vanaf waar we een trip gaan maken naar de Whitsundays. We beginnen de dag echter met een zoektocht naar de Kasuaris. Want Mission beach is een van de plekken waar je een grote kans hebt deze in het wild te zien in de schemering. Het lukt ons om twee verschillende dieren te zien, maar helaas zonder een hele goede foto te maken. Ze lopen namelijk langs een 80 km weg en je kunt niet zomaar stoppen.
Dan gaan we snel ontbijten en inpakken.
We breken de dag op bij Jourama Falls. Hier kun je wandelen en zijn watervallen. In het droge seizoen, wanneer wij er zijn, is het niet super bijzonder, maar het is wel fijn om even wat anders te doen en een stuk te lopen. Wel heel spannend, want we zien meerdere slangen het pad over schieten.
Reistijd: 6 uur, dus echt een lange reisdag. De extra stop bij Jourama Falls ligt redelijk op de route en kost dus niet heel veel extra kilometers.
De volgende dag maken we een tour naar de Whitsundays. Het is nog mooier dan gedacht. We maken een boottocht van een dag met een supersnelle powerboot. Onderweg zien we walvissen en gaan we snorkelen. Niet zo mooi als verder noordelijk vanuit Cairns, maar wel weer leuk om te doen.
Het echte hoogtepunt van de tour zijn de stranden waar we stoppen en het uitkijkpunt op de stranden. Zo mooi wit, zo extreem blauw. Dat komt omdat dit geen gewoon zand is, maar silica. Echt een plaatje! We hebben genoten van deze toffe dagtour.
We slapen twee nachten bij NRMA Airlie Beach. Hier moet je wel van tevoren reserveren, want het is vaak vol en de andere campings rondom Airlie hebben niet zulke goede reviews. Wij vonden dit echt een fijne plek, met zwembad, buitenkeuken met overdekt eetgedeelte en goed sanitair. Al moet je vanaf het veld zonder stroom wel een eindje lopen naar de toiletten en douches.
Dag 8: Eungella National Park en Cape Hillsborough (optioneel extra nacht)
Alweer vroeg op, want vandaag ga je naar Eungella NP. Hoe vroeger je daar bent, hoe groter de kans dat je vogelbekdieren kan zien. Eigenlijk zijn wij te laat voor de ideale tijd. We hebben veel geluk en wellicht helpt het ook dat augustus paartijd is en de dieren dan actiever zijn.
We lopen naar de kreek en zien al drie andere mensen staan met een verrekijker en een camera. Zouden ze wat zien? Ja hoor. Ook wij zien al heel snel een eerste vogelbekdier. Even later zien we er twee die vrijwel tegelijk boven komen. Na een paar minuten wachten nog eentje en nog eentje. Wat een feest. Deze zeer bijzondere dieren (een van drie soorten zoogdieren die eieren leggen) zijn normaal heel moeilijk te spotten.
Je kunt in het park verschillende korte en lange wandelingen maken. Als je nog door wil naar Cape Hilssborough heb je alleen tijd voor een korte route. Ook hier zien we nog een vogelbekdier, meerdere schildpadden en aan het eind van de route een wallaby in de bosjes. Bovendien is de route ook wat betreft natuur lekker afwisselend.
We rijden naar de camping bij Cape Hillsborough National Park. Ook hier moet je reserveren, aangezien er eigenlijk geen alternatieven zijn in de omgeving. Het is een hele fijne camping. Niet al te groot, ruime plekken in de natuur, maar ook faciliteiten, zoals een zwembad, voor onze dochter.
We treffen het wel, het is pizza avond en ze draaien speciaal voor kinderen een Disneyfilm op een groot buitenscherm.
Reistijd: van Airlie naar Eungella is ongeveer 2 uur en 15 minuten. Vanaf daar naar Cape Hillsborough is het nog 1 uur en 15 minuten. Het is dus mogelijk om dit in een dag te doen. Echter is het dan wel een gok of je het vogelbekdier gaat zien. Wij hadden veel geluk, maar eigenlijk kun je hier het beste vroeg of laat zijn. Heb je voldoende tijd, dan zou ik daarom een extra nachtje toevoegen in Eungella NP, er is hier een simpele camping naast het park. Cape Hillsborough is ook een prima plek om langer door te brengen, te chillen en te wandelen.
Dag 9: Rockhampton (optioneel trip naar Keppel eiland)
Vandaag gaat je wekker wel heel erg vroeg. Wij moesten om 5:45 uur op het strand zijn. Gelukkig lag dit wel direct naast de camping. Hier is een ranger die zorgt dat het bekijken van de kangoeroes en wallaby’s bij zonsopkomst rustig verloopt.
Daarna maken we een strandwandeling en is het tijd om te ontbijten. Om toch nog iets van het nationale park te zien, anders dan het strand, stoppen we bij de Diversity Boardwalk. Een korte wandelroute met informatieve bordjes onderweg die juist ook op gezinnen zijn gericht. Best een aardige wandeling, maar niet heel anders dan de wandelingen die we eerder al maakten.
In Rockhampton slapen we een nachtje in een hotel. We hadden geen bijzondere verwachtingen van dit stadje en misschien wel daarom zijn we extra verrast door hoe leuk het hier is. Met gratis dierentuin, botanische tuinen en veel speeltuinen die ook leuk zijn voor oudere kinderen. Je leest er alles over in ons blog over Rockhampton.
Reistijd: Cape Hillsborough naar Rockhampton is 4 uur en 15 minuten. Ook nog eens een hele saaie route. De eetmogelijkheden onderweg zijn beperkt. Wij eten bij Grandma’s Groceries and Coffee Shop in Malborough en hebben medelijden met de mensen die hier wonen. Heb je meer tijd? Dan zou ik ervoor kiezen nog een nachtje langer in Rockhampton te blijven of om nog een extra bestemming toe te voegen. Zo kun je vanuit hier naar Yeppoon en naar Keppel eiland.
Dag 10: Agnes Water
Je kunt eerst nog wat doen in Rockhampton als je daar een dag eerder niet aan toe bent gekomen, of je gaat direct naar Agnes Water. Beide zijn leuke bestemmingen. Ook vandaag is weer een saaie reisroute, maar gelukkig niet zo ver.
Agnes Water is echt een klein dorpje en wordt vaak bezocht in combinatie met de Town of 1770. Hier doen we nog een toffe LARC tour in de middag, oftewel een soort bus die ook in het water kan. ’s Avonds eten we heerlijk aan het water bij zonsondergang. Ik kan je er nog heel veel meer over vertellen, maar dat doe ik in ons blog over Agnes Water en Town of 1770.
We slapen hier op de Traveller’s Rest 1770 Camping, een simpele en goedkope camping. Prima na de dagen met meer faciliteiten. Hoewel minder rustig dan gedacht door de doorgaande weg langs de camping.
Reistijd: Rockhampton naar Agnes Water is 2,5 uur. Ook vandaag weer een saaie route, maar gelukkig dus niet zo lang.
Dag 11 & 12: Hervey Bay en Fraser eiland (optioneel meer tijd op Fraser eiland)
De route naar Hervey bay is ook weer niet bijster mooi, maar deze keer zijn er wel veel meer stop opties op de route. Wij gaan via Bundaberg. De naam klinkt je vast bekend in de oren. Hier maken ze het bekende gemberbier. Een stop bij het bezoekerscentrum raad ik je zeker aan. Je kunt een proeverij doen en vervolgens een aantal van je favoriete smaken meenemen.
We willen graag lunchen aan het strand, dat lukt in Woodgate. Hier lopen we ook nog een stukje van een Banksia Track Trail. Een aardige wandeling, ook weer niet mega bijzonder, maar we vinden het wel fijn om de dag op deze manier op te breken. Ook omdat we in Hervey Bay verder geen plannen hebben.
Mocht je nog geen walvissen hebben gezien tijdens andere activiteiten, of zoals wij deden vanuit Sydney, dan kun je ook direct naar Hervey Bay rijden. Je hebt dan tijd genoeg om in de middag en walvissentour te doen. Lees ook ons blog over Sydney met kinderen.
Ons bezoek aan K’gari (voorheen Fraser) is ook weer een echt hoogtepunt van onze rondreis door Australië. Duur zeker, maar ook echt wel de moeite waard om op te nemen in jullie route. Wat we allemaal gezien en gedaan hebben lees je in ons blog over K’gari met kinderen.
In Hervey Bay slapen we bij Camping Ingenia Hervey Bay. Helemaal prima, maar er zijn in Hervey Bay veel vergelijkbare campings. Nadeel hier vond ik dat je niet even het centrum in kon lopen, maar dat er op de camping ook geen restaurant is.
Reistijd: Agnes Water naar Hervey bay is een kleine 3 uur. Wij nemen een omweg via Bundaberg en stoppen ook nog bij Woodgate Beach om te lunchen.
Dag 13 & 14: Noosa National Park en Sunshine Coast (optioneel meer tijd in de Sunshine Coast)
Je rondreis langs de oostkust van Australië zit er bijna op, maar natuurlijk wil je nog naar het Noosa National Park. Hier kan je erg mooi wandelen langs de kust of juist in het heuvelachtige bosgebied. Je kunt ook meerdere wandelroutes met elkaar combineren. In Noosa kun je surfles nemen of gewoon surfers kijken en er is een gezellige winkelstraat.
Je hebt dan nog een volledige dag om wat anders te doen in de Sunshine Coast. Er zijn ontzettend veel opties. Ik zou zelf aanraden om vroeg op te staan zodat je Pademelons kan zien in het Mary Cairncross Scenic Reserve en daarna door naar de beroemde Australia Zoo van Steve Irwin’s familie. Je kan ook surfles nemen, gaan duiken, het achterland met watervallen en dorpjes verkennen en mijn dochter vond het dagje Aussie World pretpark ook tof.
Meer weten? Lees ook ons zeer uitgebreide blog over een vakantie in de Sunshine Coast. Dan heb je genoeg mogelijkheden om, zoals wij deden, een week mee te vullen.
Reistijd: Hervey Bay naar Noosa is zo’n 2,5 uur rijden. Ik zou minimaal 2 nachten en dus anderhalve dag voor dit gebied uittrekken, maar dit is wel de regio op je route langs de oostkust van Australië waar je ook prima een week kan blijven hangen.
Dag 15: Brisbane
Tijd om de huurauto of camper in te gaan leveren, tenzij je natuurlijk verder reist naar Sydney of Melbourne. In alle gevallen is het best een goed idee om een nachtje in Brisbane te slapen. Het is een fijne kindvriendelijk stad. Er zijn geen enorm grote bezienswaardigheden, maar wel gewoon een prettig wandelgebied met speeltuinen, enkele musea, openluchtzwembad en restaurantjes langs de rivier. Meer tips? Lees ook ons blog over Brisbane met kinderen.
Reistijd: van Noosa naar Brisbane is het nog zo’n 2 uur rijden.