Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Boomkroonpad Steigerwald

Boomkroonpad Steigerwald

Boomkroonpad Steigerwald, of in het Duits Baumwipfelpfad Steigerwald, ligt tussen Würzburg en Neurenberg, niet al te ver van de A3. Handig gelegen dus, niet alleen voor wie in dit deel van Duitsland op vakantie is, maar ook voor wie na een halve dag in de auto een tussenstop zoekt om de energie kwijt te kunnen. Vanaf Utrecht is het een kleine zes uur rijden naar het 1150 meter lange pad met 42 meter hoge uitkijktoren.

Broomkroonpad steigerwald

Boomkroonpad Steigerwald

We parkeren onze auto bij de enorme parkeerplaats langs de weg en kijken of we al een toren zien. Nog niet en het blijkt ook nog best een eind lopen naar de kaartverkoop en het begin van het pad. Er is op de route wel een restaurant en klein speeltoestel. “Zijn we er al?”, mijn dochter klaagt normaal echt niet vaak, maar het is vandaag snikheet.

Even rekening mee houden dus, zeker met jongere kinderen, dat de wandeling van de parkeerplek naar de kaartverkoop ook al een kilometer is. We betalen en dan mogen we het houten pad op.

Broomkroonpad steigerwald

Haar humeur is ook gelijk een stuk beter, want langs het pad zijn weggetjes gemaakt met hindernissen. Lopen over wippende planken of wiebelende bruggetjes, dat is leuk. Verder staan er informatieborden over de vogels die je hier kunt zien. Er zijn zelfs een aantal nestkastjes waar een camera binnen hangt. Nu kunnen wij op een tv scherm zien wat er gebeurt in het nestkastje dat we zien hangen. In een deel van het bos zit een hertenkamp en de houten vlonder loopt daarover heen.

Broomkroonpad steigerwald

Na een tijdje zien we de toren en dat is best hoog. In het midden van de toren staat een grote boom. Mijn dochter is lichtelijk teleurgesteld dat er hier geen glijbaan is, zoals bij sommige andere boomkroonpaden in Duitsland. Je moet gewoon naar boven lopen en weer terug naar beneden.

Broomkroonpad steigerwald
Boomkroonpad Broomkroonpad steigerwald

Dat naar boven lopen lijkt langzamer en langzamer te gaan. Dat komt doordat het een conische vorm heeft, dus elke bovenliggende laag is ook echt net wat langer dan die daaronder. We klimmen zo hoog dat we boven de boom in het midden uitkomen. Nog wat hoger en dan de top. Hier heb je uiteraard een super uitzicht over de hele omgeving.

Boomkroonpad steigerwald
Boomkroonpad steigerwald
Boomkroonpad steigerwald

We lopen de toren weer terug naar beneden, maar volgen dan een ander houten pad naar ook de uitgang. Ook op de weg terug zijn er weer een paar leuke weggetjes om te spelen en zelfs een enorm vogelnest. Na een tijdje komen we bij het einde van het houten pad.

Hier zit een kiosk, zijn ook enkele dieren te vinden en is een grotere speeltuin in het bos. Ook zijn er fijne picknickplekken onder de schaduw van de bomen. Wij vinden dat we wel een ijsje hebben verdiend.

Boomkroonpad steigerwald

Bezoekerscentrum Steigerwald

Nadat je de ronde van het boomkroonpad hebt gelopen en bij de speeltuin bent gekomen, zijn er bordjes richting de parkeerplaats. Ook worden er andere wandelroutes aangegeven, zoals het Verbindingspad naar het Steigerwaldzentrum, een route van 40 minuten. In het bezoekerscentrum zijn interactieve tentoonstellingen die je meer leren over de natuur en over het Steigerwald. Ook zijn er een speeltuin en een restaurant. Omdat het Boomkroonpad voor ons een tussenstop was op weg terug naar Nederland, hadden we hier geen tijd voor. Mocht je echt een dag in de omgeving willen doorbrengen, dan kan dat dus zeker.

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Duitsland met kinderen. Bezoek bijvoorbeeld ook de Werelderfgoed steden Würzburg of Bamberg, beide nog geen uur rijden vanaf het Boomkroonpad.

Boomkroonpad steigerwald

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top