Tips voor de Edersee Duitsland

0

De Edersee is een groot stuwmeer in de regio Noord-Hessen. Het is een populaire vakantieregio, maar op slechts een paar uur rijden van Nederland kan je hier ook naar toe voor een lekker actief (lang) weekend of voor een korte vakantie. Wij geven je een aantal tips wat te doen rondom de Edersee.

Edersee

Edersee

Wielrennen rondom de Edersee

Met maar één dag rondom de Edersee kiezen we voor een slimme indeling. Marcel gaat wielrennen terwijl dochterlief echt nog even bij moet komen van de leuke, maar volle dag in Sababurg en dus eerst een ochtenddutje doet in ons hotel in Bad-Emstal.

Voor actieve papa’s is het ook fijn om wat me-time te hebben op de wielrenfiets en dat kan perfect bij de Edersee. Vanuit Bad Emstal liep de route via het fotogenieke Fritzlar door de glooiende heuvels tot aan Bad Wildungen. Vervolgens was het nog langs de Edersee en de beklimming naar de waterreservoirs door naar het bezoekerscentrum Kellerwald.

Edersee

Het slot van Sneeuwwitje (echt gebeurd verhaal!) ligt in Altwildungen bovenop de rots. In dit kasteel woonde Margaretha van Waldeck. Ze zou een prachtige vrouw moeten zijn die op haar 17e vanwege haar boze stiefmoeder vertrok naar Brussel. Na 4 jaar werd ze daar vergiftigd. De stiefmoeder was echter al dood, dus die zal de appel wel niet hebben opgestuurd.

Kasteel edersee

Kasteel edersee

Na Fritzlar en Bad Wildungen ging het richting de energiecentrale en waterbekkens. Met een hoogte van 550 meter is deze heuvel een echte kuitenbijter en geeft het een prima uitzicht over de omgeving. Helaas was het geen superheldere dag, maar het slot van Waldeck was nog net te zien.

wielrennen Edersee

Je kunt hier ook naar toe met een treintje van EON, de energiemaatschappij. Ook al gaat deze rechtdoor, met de wielrenfiets ben je toch nog sneller beneden. Na een vlotte afdaling over de autoloze weg, begon het laatste stukje van de route naar het bezoekerscentrum. De slingerende weg heeft een verhoogd fietspad naast de weg, maar het is niet bijzonder fijn om met kleine kinderen te fietsen. In de buurt van Affoldern loopt het fietspad echter door het bos en is het prima te doen met kleine kinderen.

Kasteel edersee

Wandelen in het Kellerwald

Rond het middaguur zijn we allemaal weer samen bij het nationaalpark Kellerwald-Edersee want dit is echt een van de dingen de je moet doen als je naar de Edersee gaat. Sinds 2011 staat dit stuk natuur op de Werelderfgoedlijst vooral vanwege de bochtige beukenbomen. Het moderne bezoekerscentrum geeft in de interactieve tentoonstellingsruimte inclusief 4D film een kijkje in het ontstaan en de huidige situatie van de bossen. Lees meer over het Kellerwald Edersee nationaal park in het artikel over het woud.

Kellerwald

Kellerwald National Park

Het Atlantis van de Edersee

De Edersee is ontstaan vanwege de dam ten bate van de waterkrachtcentrale. Hierdoor zijn enkele dorpen ondergelopen en ook de brug tussen de twee rivierkanten van de Eder staat het grootste gedeelte van het jaar onder water. In de zomer, wanneer het water laag staat, kun je over de brug lopen en struinen door de oude dorpen.

edersee brug

edersee brug

Het dorpje Berich lag aan de voet van Schloss Waldeck. Volg de weg van Schloss Waldeck langs het meer naar het westen en vlak voor een U-bocht in de weg vind je een aantal parkeerplaatsen. Als je hier parkeert en voorzichtig oversteekt naar het water kun je (in de zomer) via een steil paadje naar een vlakte waar allerlei oude gebouwen hebben gestaan. Met foto’s wordt duidelijk gemaakt hoe het leven er hier vroeger uit heeft gezien. Het is bizar om door deze nieuwe “opgravingen” te lopen, waar ooit fietsen hebben gereden en feestjes werden gehouden. Ook het kerkhof is hier te vinden. Iets verderop, bij Niederwerbe, steekt de kerktoren uit 1912 nog uit het water. Vreemd, want in 1913 is men begonnen met het bouwen van de dam.

Op www.edersee.com/atlantis.html vind je allerlei plaatsen die je kan bezoeken en of ze nu te bezoeken zijn: de waterstanden worden getoond en de waterstanden waarop plaatsen droog komen te liggen. tlantis van de Edersee

tlantis van de Edersee

Zonsondergang bij Kasteel Waldeck

Kasteel Waldeck is een geweldige plek om je actieve dag rondom de Edersee af te sluiten. Gelegen op een heuvel heb je vanaf hier een vrij uitzicht over het meer. Je snapt direct waarom de graven van Waldeck vanaf hier de regio bestuurden.

Kom wat eerder als je ook het kasteelmuseum wilt bezoeken. Meer informatie bezoek de website.

Kasteel waldeck

Kasteel waldeck
Edersee sunset

P.S.. Onze camera raakte defect op de laatste dag in Kassel: daarom zijn alle foto’s noodgedwongen met een GoPro en telefoon gemaakt.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.