De Edersee is een groot stuwmeer in de regio Noord-Hessen. Het is een populaire vakantieregio, maar op slechts een paar uur rijden van Nederland kun je hier ook naar toe voor een lekker actief (lang) weekend of voor een korte vakantie. Wij geven je een aantal tips wat te doen rondom de Edersee.
Wat te doen aan de Edersee
Wielrennen rondom de Edersee
Met maar één dag rondom de Edersee kiezen we voor een slimme indeling. Marcel gaat wielrennen, terwijl dochterlief echt nog even bij moet komen van de leuke, maar volle dag in Sababurg en dus eerst een ochtenddutje doet in ons hotel in Bad-Emstal.
Voor actieve papa’s is het ook fijn om wat me-time te hebben op de wielrenfiets en dat kan perfect bij de Edersee. Vanuit Bad Emstal liep de route via het fotogenieke Fritzlar door de glooiende heuvels tot aan Bad Wildungen. Vervolgens was het nog langs de Edersee en de beklimming naar de waterreservoirs door naar het bezoekerscentrum Kellerwald.
Het slot van Sneeuwwitje (echt gebeurd verhaal!) ligt in Altwildungen bovenop de rots. In dit kasteel woonde Margaretha van Waldeck. Ze zou een prachtige vrouw moeten zijn die op haar 17e vanwege haar boze stiefmoeder vertrok naar Brussel. Na 4 jaar werd ze daar vergiftigd. De stiefmoeder was echter al dood, dus die zal de appel wel niet hebben opgestuurd.
Na Fritzlar en Bad Wildungen ging het richting de energiecentrale en waterbekkens. Met een hoogte van 550 meter is deze heuvel een echte kuitenbijter en geeft het een prima uitzicht over de omgeving. Helaas was het geen superheldere dag, maar het slot van Waldeck was nog net te zien.
Je kunt hier ook naar toe met een treintje van EON, de energiemaatschappij. Ook al gaat deze rechtdoor, met de wielrenfiets ben je toch nog sneller beneden. Na een vlotte afdaling over de autoloze weg, begon het laatste stukje van de route naar het bezoekerscentrum.
De slingerende weg heeft een verhoogd fietspad naast de weg, maar het is niet bijzonder fijn om met kleine kinderen te fietsen. In de buurt van Affoldern loopt het fietspad echter door het bos en is het prima te doen met kleine kinderen.
Wandelen in het Kellerwald
Rond het middaguur zijn we allemaal weer samen bij het nationaalpark Kellerwald-Edersee, want dit is echt een van de dingen de je moet doen als je naar de Edersee gaat. Sinds 2011 staat dit stuk natuur op de Werelderfgoedlijst, vooral vanwege de bochtige beukenbomen.
Het moderne bezoekerscentrum geeft in de interactieve tentoonstellingsruimte, inclusief 4D film, een kijkje in het ontstaan en de huidige situatie van de bossen. Lees meer over het Kellerwald Edersee nationaal park in het artikel over het Kellerwoud.
Het Atlantis van de Edersee
De Edersee is ontstaan vanwege de dam ten bate van de waterkrachtcentrale. Hierdoor zijn enkele dorpen ondergelopen en ook de brug tussen de twee rivierkanten van de Eder staat het grootste gedeelte van het jaar onder water. In de zomer, wanneer het water laag staat, kun je over de brug lopen en struinen door de oude dorpen.
Het dorpje Berich lag aan de voet van Schloss Waldeck. Volg de weg van Schloss Waldeck langs het meer naar het westen en vlak voor een U-bocht in de weg vind je een aantal parkeerplaatsen. Als je hier parkeert en voorzichtig oversteekt naar het water kun je (in de zomer) via een steil paadje naar een vlakte waar allerlei oude gebouwen hebben gestaan.
Met foto’s wordt duidelijk gemaakt hoe het leven er hier vroeger uit heeft gezien. Het is bizar om door deze nieuwe “opgravingen” te lopen, waar ooit fietsen hebben gereden en feestjes werden gehouden. Ook het kerkhof is hier te vinden. Iets verderop, bij Niederwerbe, steekt de kerktoren uit 1912 nog uit het water. Vreemd, want in 1913 is men begonnen met het bouwen van de dam.
Op de officiële website vind je allerlei plaatsen die je kunt bezoeken en of ze op dit moment te bezoeken zijn: de waterstanden worden getoond en de waterstanden waarop plaatsen droog komen te liggen.
Zonsondergang bij Kasteel Waldeck
Kasteel Waldeck is een geweldige plek om je actieve dag rondom de Edersee af te sluiten. Gelegen op een heuvel heb je vanaf hier een vrij uitzicht over het meer. Je snapt direct waarom de graven van Waldeck vanaf hier de regio bestuurden. Kom wat eerder als je ook het kasteelmuseum wilt bezoeken. Meer informatie vind je op de website.
Boomkroonpad Edersee
Na onze dag aan de Edersee willen we nog een keer terug voor een langere vakantie. Heb je meer tijd dan wij aan de Edersee? Dan is er nog veel meer te doen. Maak bijvoorbeeld een wandeling over het boomkroonpad aan de Edersee. Het 750 meter lange boomkroonpad heeft onderweg verschillende stations waar je meer leert over de dieren van het bos.
Klimpark Edersee
Vlakbij het boomkroonpad kun je het klimpark Edersee bezoeken. Het Kletterwald am Edersee is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar die in ieder geval 155cm hoog kunnen rijken. Dan nog moeten ze tot 12 jaar voor de moeilijkere routes onder begeleiding van een volwassene.
Er missen ook wat bankjes en mogelijkheden om te relaxen voor niet klimmers. Er zijn vijf verschillende routes. Wil je alle routes doen, dan ben je toch snel een halve dag aan het klimmen.
Wildpark Edersee
Wilpark Edersee is een kleinschalig wildpark dat ook leuk is om te bezoeken tijdens een vakantie aan de Edersee met kinderen. Je hebt er dieren die in Europa in het wild leven, zoals wolven, herten, bizons, en wilde zwijnen.
Zomerrodelbaan
Aan de andere kant van het meer kun je Nieder-Werbe vinden. Hier heb je een biergarten en meerdere activiteiten zoals lasergamen en dus de zomerroddelbaan. Dit is geen rodelbaan op rails, maar een ouderwetse met een halve pijp. Voor kleine kinderen is er ook een speeltuin.
Grappige Huis
Het Tolle Haus, oftewel het grappige huis, is een op-de-kop huis zoals je wel op meer plekken in Duitsland tegenkomt. Leuk om binnen te kijken en grappige foto’s te maken.
Eder Draisaine
Fietsen over een oude spoorrails. Het kan op meerdere plekken in België en Duitsland en dus ook hier. De route start bij het grappige huis en is 2,2km lang. Daarna ga je dezelfde route weer terug. De railbikes hebben plek voor vier personen, maar slechts twee hoeven er te trappen.
Bezoekerscentrum Edersee Dam
De Edersee Dam is heel belangrijk voor de regio. Het zorgt voor elektriciteit voor de industrie maar heeft ook het stuwmeer en het nu zo mooie toeristische gebied mede gecreëerd. Meer leren over de dam kan bij het bezoekerscentrum. Hoewel er vooral oude foto’s te zien zijn. Je kunt er ook gewoon voor kiezen om alleen een kijkje te nemen bij de dam zelf, die is vrij toegankelijk.
Overnachten bij de Edersee
Langs de Edersee zijn diverse campings te vinden. Geen kampeerder of ga je niet in de zomer? Huur dan een vakantiehuisje. Via Interhome zijn er heel veel huisjes te huur aan en rondom de Edersee. Voor ook nog eens hele betaalbare prijzen heb je dan een volledig huis. Bekijk hier het aanbod huisjes aan de Edersee.