Home / Nederland / Wandelen met kids over de boswachterspaden
boswachterpad wandelen

Wandelen met kids over de boswachterspaden

In het Mastbos van Breda ligt één van de 38 boswachterspaden van Nederland. De geur van de bossen roept bij mij altijd een gevoel van rust op. Maar wie houdt de boel daar eigenlijk zo rustig? En wie zorgt ervoor dat de bomen zo mooi groeien en de dieren die er leven blij zijn? Wie kent het bos op zijn duimpje en kan de mooiste routes uitzetten? De boswachter!

Deze paden zijn door de boswachter van dat betreffende bos samengesteld en verschillen van lengte en inhoud. Zo heeft het ene bos een prachtige hei en heeft een lengte van 5 kilometer en biedt het andere bos cultuurhistorie en loop je zo 9 kilometer. De boswachters willen je zoveel mogelijk laten zien van hun bos en hebben de paden daarom zorgvuldig uitgezocht.

Boswachterpad wandelen met kinderen

Ik hou van wandelen en de natuur en ik wil die liefde ook graag overbrengen op mijn dochter. Op deze wandeling neem ik mijn dreumes en mijn neefje mee die de natuur vanuit een heel ander perspectief beleven.

Lees hier meer tips voor leuke groene uitjes.

boswachterpad wandelen

Na een kleine 100 meter in het Mastbos te hebben gelopen horen we geritsel in een bosje en een hoog piepend geluid. Na wat turen in de bosjes zagen we een klein zwart beestje met kraaloogjes, worstelend met een tak. Het beestje zat vast. Neefje Jake (4) keek vol spanning en verbazing toe. Met Olivia (1) in de draagzak achterop en hangend aan de hand van mijn zus over een greppel heen, heb ik het beestje met een takje kunnen bevrijden. Jake was opgelucht en huppelde voor ons uit over het zandpad, waar hij verbaasd wees naar het watertje ernaast.

boswachterpad wandelen

Waterlelies! Deze had hij ook in de Efteling gezien. Maar hier in de natuur kwamen de prachtige witte en roze bloemen op hun groene bedje helemaal tot zijn recht. Wat een bijzondere bloemen om zomaar in de vrije natuur te spotten.

Dat is niet onze enige ontmoeting met dieren. Doordat het rustig was in het bos voelden de dieren zich op hun gemak en hebben we sommige van heel dichtbij kunnen bekijken. We vonden het prachtig om alle verschillende dieren in hun eigen omgeving te zien. Libellen, vlinders, kikkers, koeien, torretjes, sprinkhanen, reigers, spinnen, hommels, konijnen, verschillende vogels en een heel klein muisje.

boswachterpad wandelen
boswachterpad wandelen
boswachterpad wandelen

Je neus moet je ook goed de kost geven, want wat ruiken de bossen heerlijk in de zomer. Er zijn zelfs stokken die volgens Jake naar pepermunt ruiken. Dit zijn stokken waar nog wat hars uitloopt.

De bospaden zijn goed begaanbaar, maar soms van mul zand, zeker als het zo droog is als nu, en dus moeilijk overheen te komen met een reguliere buggy. Een draagzak of een stevige wandelwagen zijn daarom wel een must als je de route van 7 kilometer met kleinere kinderen loopt.  Voor de zekerheid hadden we Olivia’s stevige wandelwagen meegenomen voor het geval ze het beu zou worden achterop mijn rug. Uiteindelijk is Jake erin gekropen en heeft hij even kunnen rusten van al dat moois wat hij had gezien.

boswachterpad wandelen

Doordat je zelf geen route hoeft te bepalen en je je laat leiden door de boswachtersroute heb je meer rust om goed om je heen te kijken. Zo kan je rustig alle mooie natuurverschijnselen in je opnemen en de vragen van je kinderen over de natuur uitgebreid beantwoorden. We hebben echt genoten van de rust, het groen, de mooie uitzichten op de heide en het samenzijn in het bos.

boswachterpad wandelen
boswachterpad wandelen

Praktische tips routes van Staatsbosbeheer

Wij liepen de route door het Mastbos. Op de website van Staatsbosbeheer hebben wij de route van het boswachterspad Mastbos gedownload. In het Mastbos zelf staan ook paaltjes die we hebben gevolgd. De route leidde ons langs verschillende soorten bomen, sommige zijn al 500 jaar oud. En zo liepen we ook langs verschillende planten zoals de vleesetende plant zonnedauw. En natuurlijk zijn er in een bos een hoop dieren. Als je goed luistert, hoor je nog meer dieren dan dat je ziet.

boswachterpad wandelen

Op de website van Staatsbosbeheer vind je verschillende activiteiten bij jou in de buurt, zo zijn er verschillende kabouterpaden en zijn er voor kinderen ook speelbossen. Je zoekt eenvoudig op plaatsnaam of op activiteit. Ben je benieuwd welk boswachterspad de boswachter in jouw omgeving heeft uitgestippeld? Ga dan naar de website van Staatsbosbeheer

Voel je vrij en geniet van de mooie natuur die Nederland heeft te bieden. Wij hebben onze volgende route al uitgezocht!

boswachterpad wandelen
boswachterpad wandelen

1 gedachte over “Wandelen met kids over de boswachterspaden”

  1. Wat leuk om te lezen en wat ben ik blij met al jullie tips op deze site echt top!
    Wel een vraagje, welke draagrugzak raden jullie aan? Ik ben nl ook gek op wandelen door het bos en strand maar met een kleine van anderhalf gaan de lange afstanden niet echt lukken zonder wagen. Dus ik wil hem ook in een draagrugzak gaan meenemen. Probleem is ook nog dat mijn man en ik qua postuur heel verschillend zijn(lees dun en breed) maar ik wel wil dat hij de rugzak ook kan gebruiken.
    Hopelijk hebben jullie goede tips!
    Ga zo door!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top