Home / Nederland / Uitje Kasteel Hoensbroek, het leukste kasteelmuseum van Limburg

Uitje Kasteel Hoensbroek, het leukste kasteelmuseum van Limburg

Kasteel Hoensbroek, het leukste kasteelmuseum van Limburg voor jong en oud. De website vertelt niets te veel:

Kasteel Hoensbroek is één van de grootste en mooiste kastelen van Nederland. In dit kasteelmuseum bewondert u meer dan veertig authentiek ingerichte kasteelvertrekken, daterend uit de Middeleeuwen tot en met de 18e eeuw. Voor jong en oud, met of zonder kids is in dit kasteel van alles te beleven!

Kijk mee met het fotoblog van ons bezoek aan Kasteel Hoensbroek.

Kasteel Hoensbroek
Kasteel Hoensbroek

In de stromende regen komen wij aan bij het imposante kasteel Hoensbroek. Er is een grote buitenmuur en wanneer we door de poort komen besluiten we snel een sprintje trekken over de eerste binnenplaats. Het sprookje in het boek lezen we wel een andere keer. Op de tweede binnenplaats staat het springkussen er door de regen wat zielig bij. Een jongetje kan het toch niet laten om voor ridder te spelen. Geef hem eens ongelijk, al die spelletjes zien er erg leuk uit. Kasteel Hoensbroek organiseert afhankelijk van het jaargetijde diverse activiteiten en spelletjes buiten het reguliere programma om.

Kasteel Hoensbroek
Kasteel Hoensbroek

Wij maken nog even snel een foto op de brug en gaan dan het hoofdgebouw binnen. Er is telkens wat bijgebouwd aan het kasteel en het oudste gedeelte komt uit 1250. Van de buitenkant ziet het er wel uit als één geheel.

Wat zien we daar nou op de binnenplaats hangen? Wonen er nog mensen die de was buiten hebben laten hangen? Nee, dit hangt hier speciaal voor de tijdelijke tentoonstelling “Lang Leve Lingerie”. Al die korsetten en andere hulpstukken voor je figuur zien er vooral enorm pijnlijk uit. “Wie mooi wil zijn moet pijn lijden” wordt wel heel erg letterlijk genomen als je een rib kunt breken voor een strak figuurtje.

Kasteel Hoensbroek
Kasteel Hoensbroek


In het oudste gedeelte van Kasteel Hoensbroek zijn de kleine mensjes in het voordeel. Sluip door smalle gangetjes,en rare hoekjes “kijk mama, een wc” en natuurlijk de spannende gevangenis kerker. We kunnen helemaal naar de toren voor een uitzicht over de omgeving. Hoe anders van opzet is het gedeelte waar we daarna komen. Grote ruime kamers ingericht naar de laatste mode van de tijd zoals de groene kamer.

Kasteel Hoensbroek
Kasteel Hoensbroek


Wat zo leuk is aan dit kasteel is dat elke ruimte ook iets te doen heeft voor kinderen. Onze dochter snapt ganzenbord nog niet helemaal, maar ach wat maakt het uit, de gansjes verplaatsen is leuk genoeg. Er zijn nog veel meer dingen om te doen voor kleine kinderen, en grote kinderen! Lekker verkleden of kasteel “Wie-ben-ik”spelen. Ik verloor.. .

Kasteel Hoensbroek
Kasteel Hoensbroek


We nemen even pauze en gaan wat eten. Niet in de kasteelkeuken of in de luxe dinerkamer maar in de kelder. Hier zit een prima restaurant waar we, hoe kan het ook anders, een echte Limburgse vlaai kunnen eten.

Onze dame is inmiddels helemaal happy de peppy. Ze holt door alle kamers heen, lekker gillen en rennen. Er is ook zoveel te zien. Als ze alleen het alarm af laat gaan (sommige ruimte hebben een infrarood detectoren als je te dicht bij de dure spulletjes komt) proberen we de aandacht maar te trekken met de leuke plafonds.

Wij hebben genoten van ons uitje aan kasteel Hoensbroek waar een bezoek echt een belevenis is. Een museum waar meedoen en aanraken net zo belangrijk is als kijken.

Lees ook onze andere blogs, zoals tips de leukste kastelen in Nederland met kinderen.

Kasteel Hoensbroek

3 gedachten over “Uitje Kasteel Hoensbroek, het leukste kasteelmuseum van Limburg”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top