Home / Reisinformatie / Europa / Denemarken / Zeedieren ontmoet je bij Fjord&Baelt in Kerteminde

Zeedieren ontmoet je bij Fjord&Baelt in Kerteminde

Fjord&Baelt is gelegen op het eiland Funen in Denemarken. Het is een onderwaterwereld vol unieke zeedieren en belevenissen die je zeker niet mag missen.

De magie van de zee bij Fjord&Baelt in Kerteminde

De zeedieren en hun verzorgers vertellen betoverende verhalen om je leven te verrijken en verbreden je basiskennis over het leven in de diepe blauwe zee. Ze nemen alle tijd voor je en betrekken de kinderen in de verhalen van de wereld van de zee.

De personen die werkzaam zijn bij Fjord&Baelt zijn bijna allemaal afgestudeerde biologen die namens Nederland, Duitsland en Denemarken onderzoek doen naar het leven van zeedieren. Door onderzoek te doen kunnen de dieren beter worden begrepen en dan komen ze er hopelijk ook achter hoe ze deze zeedieren beter kunnen verzorgen en beschermen door invloeden van buitenaf.

zeehonden denemarken Fjord&Baelt
Fjord&Baelt

Wat kun je allemaal zien en doen bij Fjord&Baelt?

Je mag een echte krab vasthouden, je laten kietelen door een zeester, een vis aaien en in een aquarium de bodem van de zee verkennen. In het centrum lopen voldoende werknemers rond die je graag uitleg geven over alles wat er ligt in het aquarium en natuurlijk zijn ze er om al je vragen te beantwoorden.

Ze hebben een aantal aquariums waarin  zeedieren zwemmen maar het allergaafste aquarium was dat waar de kwallen in zwommen. De kinderen hebben met open mond staan kijken naar dit bijzonder dier want een visje heeft iedereen wel eens gezien maar een kwal is iets wat je maar zelden tegenkomt en gelukkig maar.

Er is ook nog een educatiecentrum. Hier leer je meer over de anatomie van dieren en er staan zelfs echte schedels van dieren. De kinderen mogen alles aanraken en zo leren ze spelenderwijs meer over de anatomie van de dieren. Tot slot vertellen ze je hier door middel van een filmpje hoe de zwangerschap en de geboorte van een zeehond verloopt, heel bijzonder om te zien.

zeehonden denemarken Fjord&Baelt
zeehonden denemarken Fjord&Baelt

Om 11.00 en om 13.00 uur kun je kijken hoe ze de bruinvissen en de zeehonden voeding geven. De bruinvis lijkt sprekend op een dolfijn en wij dachten in eerste instantie dan ook dat dit dolfijnen waren. Maar goed dat de verzorgers uitleg gaven over de dieren anders waren wij in die waan gebleven. Tijdens het geven van de voeding doen ze ook onderzoek naar de dieren en hun reactie op bepaalde invloeden.

Tijdens ons bezoek werd er gemeten hoe de dieren reageerden op geluid en werd hun hartslag beluisterd onder verschillende omstandigheden. De hartslag lieten ze horen door de microfoon waardoor wij als bezoekers ook werden meegenomen in de manier van onderzoek doen. Een prettige bijkomstigheid om te weten is dat de dieren in dit centrum tot niks verplicht worden. Als ze geen zin hebben om aan een training of onderzoek mee te doen dan hoeven ze niet mee te werken en worden ze met rust gelaten.

Skelet potvis

We kwamen een ruimte in en daar zagen wen enorm skelet staan. In eerste instantie dachten we dat het een dinosaurus was gezien de grootte. Maar dat kon natuurlijk niet wat we waren in een zee-instantie. Na het lezen van de informatie kwamen we erachter dat het een geraamte van een potvis was. Het skelet was zeker wel 10 meter lang en 3 meter hoog. De potvis is een dier dat ik met snorkelen in ieder geval niet wil tegenkomen, alhoewel deze beesten geen kwaad schijnen te doen.

zeehonden denemarken Fjord&Baelt
zeehonden denemarken

Onderwatertunnel Fjord&Baelt

Tot slot hebben ze onder de zee nog een 40 meter lange tunnel met ramen. Hier kun je de zeehonden, de bruinvissen en alle andere dieren die in de zee aanwezig zijn zien. De zeehonden maken grappige bewegingen onder water terwijl de bruin vissen snel voorbij zwemmen. Ook hebben we hier de zeehonden op de kop zien zwemmen zoals bij de informatie is uitgelegd. Ze doen dit om zo goed zicht te hebben op hun prooi op de zeebodem.

Al met al was het een hele belevenis. Buiten dat het educatief is en je een goed doel steunt, is het ook een geweldig gezinsuitje. Mochten we nog een keer in de buurt zijn dan gaan we zeker nog een keer terug naar dit geweldige project.

zeehonden denemarken Fjord&Baelt
zeehonden denemarken Fjord&Baelt

Entreeprijs en openingstijden Fjord&Baelt

Fjord&Baelt is geopend vanaf half februari tot en met eind november. De entreeprijs bedraagt € 8 voor kinderen t/m 17 jaar en € 16 voor volwassenen. Voor recente openingstijden: check voor een bezoek even hun website

Het bezoek van blogger Vera en gezin was een samenwerking met visit Denmark. Lees ook haar andere blogs over het eiland Funen zoals het bezoek aan een bisonfarm in Denemarken of ga direct naar onze Denemarken pagina

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top