Home / Nederland / Friesland / Ontdek De Friese Wouden vanaf het water, de Bûtenfjildroute
Bûtenfjild vaartocht friesland

Ontdek De Friese Wouden vanaf het water, de Bûtenfjildroute

Wandelen, fietsen, varen… In de Friese Wouden kun je op veel verschillende manieren verkennen. En soms kom je daarbij in een minder bekend gebied. Blogger Margje en zoontje Jelmer (3) gingen met een elektrische sloep op ontdekkingstocht door natuurgebied It Bûtenfjild.

Natuurgebied It Bûtenfjild ligt aan de rand van de Friese Wouden, vlakbij Leeuwarden. Het is een erg afwisselend landschap, met bossen, petgaten, graslanden en rietvelden. Je kunt het landschap lopend, op de fiets of vanaf het water verkennen. Dat laatste hebben wij gedaan en kapitein Jelmer stond natuurlijk meteen aan het roer!

Bûtenfjild vaartocht friesland
Bûtenfjild vaartocht friesland
Bûtenfjild vaartocht friesland

Vaarroute Bûtenfjild

Hans Mozes van Jachthaven ’t Eibertsnêst in De Westereen nam ons mee in een elektrische sloep. En om het dan ook meteen extra duurzaam te houden, volgden we een deel van de nieuwe Bûtenfjildroute. Dit was de tweede electric-only route in de provincie Fryslân en je mag er grotendeels alleen varen met elektrische boten. Suppers en kanoërs mogen ook gebruik maken van de route. Goed voor het milieu, maar ook heerlijk rustig. Zo kun je optimaal genieten van de omgeving.

En rustig is het zeker. Zelf was ik een beetje bang dat het boottochtje voor een driejarige misschien iets te rustig zou zijn, maar Jelmer genoot van het water om hem heen en vond het varen erg interessant. Daarnaast was het voor hem ook een soort relaxmoment na wat intensievere activiteiten in de omgeving eerder die dag.

Ideaal als afwisseling dus. Maar voor mensen met iets oudere kinderen, die op zoek zijn naar wat meer avontuur is het ook leuk om in het gebied te gaan kanoën of suppen. Op de website www.eropuitinfriesland.nl staan een aantal verhuurpunten in de regio. Je vind er trouwens veel meer informatie en tips over Noordoost Friesland. Of kijk eens op de website van de Nederlandse Toerist. Handig in een gebied waar veel te beleven valt! Kies je toch voor het varen met een sloep? Dan kun je natuurlijk terecht bij Jachthaven ’t Eibertsnêst.

Bûtenfjild vaartocht friesland

Een leuk tussenstop tijdens een dagje It Bûtenfjild is Boerderij De Omleiding in Feanwâlden. De eigenaren hebben deze  boerderij helemaal verbouwd en je kunt er heerlijk eten, ruimtes huren voor feesten, verschillende outdoor-activiteiten (zoals vlotten bouwen of waterballen) doen en zelfs je eigen minifestival organiseren op het kampeerterrein. Ook voor kinderen is het een ideale plek. Er is veel ruimte om te spelen en ze kunnen zich vermaken met de boerderijdieren.

Bûtenfjild vaartocht friesland

Ik droom nog steeds van een mogelijkheid om in onze tuin ook een oude boot om te toveren tot zandbak. Wij hebben bij De Omleiding zelf een maaltijd klaargemaakt bij een kampvuur. De ingrediënten daarvoor stonden klaar in de foodtruck. Jelmer kon zelf zijn broodjes bakken boven het vuur, dat was natuurlijk een grote hit. Wij vertrokken vanaf de boerderij voor een vaartocht door natuurgebied It Bjûtenfild. Je kunt bij de eigenaren van De Omleiding kano’s huren, fietsen reserveren of een rondvaart door het gebied regelen.

Bûtenfjild vaartocht friesland
Bûtenfjild vaartocht friesland
Bûtenfjild vaartocht friesland

Natuurlijk is er veel meer te beleven in de Friese Wouden. Hierover lees je in het eerdere blog ‘Een weekend in de Friese Wouden met kinderen’

Dit blog is tot stand gekomen met medewerking van Toeristisch Netwerk de Friese Wouden. Lees ook onze blogs over andere natuurgebieden in Friesland zoals het Lauwersmeer en de Alde Feanen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top