Home / Nederland / Friesland / Een weekend in Nationaal Park de Alde Feanen met kinderen

Een weekend in Nationaal Park de Alde Feanen met kinderen

Een weekend in de Alde Feanen met kinderen is een aanrader, zeker tijdens een mooi zomerweekend. Er is veel te doen voor gezinnen, zo gingen we op jacht naar kikkers. Heerlijk fietsen door dit natuurgebied in Friesland en er werd uiteraard ook gevaren met een sloepje.

kikkerpad de alde feanen
de alde feanen

varen alde feanenDe leukste dingen om te doen in de Alde Feanen met kinderen

De Alde Feanen is een natuurgebied in Friesland ten zuidoosten van Leeuwarden. Dit veengebied is voor een groot deel opgegraven voor de winning van turf. Hierdoor is nu een zeer waterrijk gebied ontstaan waar recreatie en natuur hand in hand gaan.

Kleine Kikkerpad in De Alde Feanen

Tijdens ons weekend in de Alde Feanen waren Marcel en dochterlief de eerste dag met zijn tweetjes. Ze gingen dan ook voor de stoere activiteit van het Kleine Kikkerpad. Dat kwam mij ook wel goed uit, want ik vind kikkers leuker als ze gewoon in het water zitten.

Met rugzakje, schepnet en opdrachtenboekje gingen ze vanaf het bezoekerscentrum op pad om kikkers te vangen. Een groot succes en ik ontkom er dan ook niet aan om op zondag opnieuw een stukje van de route te doen zodat mijn dochter nog een keer enthousiast kan vertellen welke diertjes ze allemaal tegen zijn gekomen.

In een apart blog geven we je onze tips om kikkers te vangen en vertellen we je meer over het bezoekerscentrum van de Alde Feanen en het Kikkerpad.

kikkerpad de alde feanen
kikkerpad de alde feanen

De Freek Vonk route varen in de Alde Feanen

Als je naar de Alde Feanen gaat en het zonnetje schijnt dan is het heerlijk om de omgeving vanaf het water te verkennen. Wij gingen varen met een sloepje en kozen voor de Freek Vonk route. Een route met audioguide waarbij je via de app op je smartphone kunt luisteren naar Freek Vonk die op verschillende delen van de route een verhaal vertelt.

Dit kan heel interessant zijn maar op deze dag was zijn verhaal niet helemaal aan ons besteed. Terwijl Freek Vonk vertelde over de zeldzame en bijzondere dieren die hier kunnen nestelen, had onze dochter meer oog voor de vrolijk kwakende eendjes die voorbij zwommen. Onze schipper Ulbe van Alde Feanen sloepverhuur wijst ons ook genoeg bijzonderheden aan zoals het huisje van kluizenaarsechtpaar Sytze en Maaike. De expressieve vertelstem van Freek Vonk komt denk ik beter tot zijn recht op een bewolkte dag wanneer je meer moeite moet doen om dingen te zien. Je kunt deze route ook gewoon volgen wanneer je zelf met je gezin een sloepje huurt.

varen alde feanen
varen alde feanen

Tijdens het varen komen we vele watersporters tegen zoals kajakkers, kano’s en natuurlijk zeilbootjes. Ook kan je SUPpen in de Alde Feanen. Hartstikke leuk als je kinderen wat ouder zijn. Met onze dochter van drie vonden we een sloepjes een veiligere optie.

Maar in de Alde Feanen wordt ook gewoon gewerkt. Er zijn 2 vissers die beide in een ander deel van het gebied actief zijn. In dit deel van Friesland kent iedereen die hier vast woont elkaar en onze schipper vaart langszij bij de visser zodat deze ons zijn vangst kan laten zien. “Mama, een krab”, “De krab wil ontsnappen”, “Mag ik kijken?”. Onze dochter klautert zowat van de ene boot in de andere zo gefascineerd is ze door de vangsten van de visser. Ook een grote groep vogels hangt rondom de boot en wanneer de te kleine visjes worden teruggegooid snoepen ze er snel een op voordat deze zich uit de vinnen heeft kunnen maken.

visser de alde feanen
visser de alde feanen
visser de alde feanen

vis de alde feanen Fietsen in de Alde Feanen

Het gebied bestaat voornamelijk uit water en waterwegen. Een sloep is dan ook het beste vervoermiddel, maar met de fietsen van Hollema kun je op een droge manier het gebied verkennen. Er ligt een klein fietsnetwerk rond Earnewald met enkele tientallen kilometers aan fietspaden. Wij beginnen bij ons huisje op it Wiid en gaan dan via de grindpaadjes richting de brug van Veenhoop. Onderweg komen we langs een aantal rustplekken waar je op grote grasvelden kunt kijken naar de bootjes. Hier hoef je niet bang te zijn dat je kinderen het water invallen, want de grasvelden zijn tientallen meters breed. 

Fietsen in de Alde Feanen
Fietsen in de Alde Feanen

Ook kan je een aantal uitkijktorens bezoeken, die je een weidse blik geven over het laagveengebied. En als je geen buizerds tegenkomt op je route, dan kijk je alleen maar naar beneden of maak je te veel lawaai. Het mooist is het fietspad van Earnewâld naar Veenhoop, overige fietsroutes gaan vaak over de weg. Gelukkig is het erg rustig op de weg en kun je dus relaxt naar Grou of Oudega fietsen. Denk aan de euro’s voor de pontjes. Hou er ook rekening mee dat het in Friesland bijna altijd waait. 

Het dorpje Earnewâld

Toegangspoort tot de Alde Feanen is het dorpje Earnewâld. Een klein plaatsje met een mooie oude kerk en veel horecagelegenheden.

Er zijn een tweetal musea: het Fries Landbouwmuseum “By de boer” is gevestigd in hetzelfde gebouw als het bezoekerscentrum van de Alde Feanen. Het is een museum met oude stoommachines en voorwerpen van de boerderij. Er is een opdrachtroute voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Dit museum is gratis te bezoeken met een Museumkaart.

Fries Landbouwmuseum
Fries Landbouwmuseum

In het Skûtsjemuseum leer je meer over het leven op een skûtsje, en dat was zeker een zwaar bestaan. Bij weinig wind moesten de vrouwen met een touw de boot voortrekken. De vrouw als lastdier of was dit gewoon een vorm van slavernij? Gelukkig is het tegenwoordig anders en onze dochter ziet niet de foto’s en verhalen waar wij ons over verbazen. Ze speelt “huisje” in de bijna popperig aandoenende ini-mini kamers wat alle ruimte was waar een gezin in moest leven.

 skûtsjemuseum
 skûtsjemuseum

Varen op de Blaustirn

De Blaustirn (de Zwarte Stern) is een speciale elektrische boot de door de Alde Feanen vaart. De  2 drijvers bevatten 24 accu’s maar bij mooi weer kan de boot vrijwel volledig varen op de zonnepanelen op het dak.

We zijn al onderweg als we merken dat we precies dezelfde route volgen als tijdens de Freek Vonk tocht met het sloepje. Gelukkig voelt het toch anders aan. Waar je tijdens een boottocht met een sloepje echt tussen de rietvelden zit heb je vanaf het dak van de Blaustirn overzicht over de hele omgeving. Dit geeft weer een hele andere kijk op de Alde Feanen.

Voor kinderen is deze manier van varen minder interessant dan een sloepje. Onze dochter heeft vooral oog voor de kleurtjes en tekeningen die ze van de vriendelijke schippersvrouw krijgt.

Varen op de Blaustirn
Varen op de Blaustirn
Varen op de Blaustirn

Kindvriendelijk overnachten in de Alde Feanen

Wij sliepen in een huisje op Vakantiepark It Wiid. Op het vakantiepark is niet alleen verhuur accommodatie, er zijn ook veel mensen die een tweede woning hebben die ze bepaalde delen van het jaar verhuren. Dit maakt dat er veel keuze is: van huisje met een hottub in de tuin, tot huisjes die je kunt huren inclusief waterfietsen.

Ons eigen 4-persoonshuisje heeft een sauna en is gewoon heel fijn gelegen met een ruime tuin aan het water. De inrichting is lekker ruim en comfortabel. Hoewel er ook een zwemvijver is besluiten we gewoon zo vanuit de tuin het water in te plonsen. Wat een luxe op een warme dag.

Wij waren erg blij met zowel het huisje zelf als de centrale ligging, op enkele minuten lopen van het bezoekerscentrum van de Alde Feanen. Hier gaat ook het fiets en looppontje naar het dorpje Earnewâld. Als je geen eigen fiets hebt kan je die ook huren.

Bungalowpark It Wiid
Bungalowpark It Wiid
Bungalowpark It Wiid

Lees ook onze andere blogs over bestemmingen in Friesland:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top