Naar de Waddeneilanden met kinderen is altijd leuk? Maar welke moet je kiezen? Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog. Heb je alle tijd dan kan je ook gaan eilandhoppen tussen de verschillende Waddeneilanden. Hoewel wij er achter kwamen dat dit nog niet zo makkelijk is.
Welke Waddeneiland is het leukste met kinderen? Ik stelde deze vraag op social mediat en dit leverde een mooie discussie op, Waar de een van is fan is van Texel kiest de ander juist voor een rustiger eiland zoals Ameland. Het maakt ook zeker heel veel uit of je buiten het seizoen gaat of in de zomervakantie. In dit blog vertel ik je wat je kunt verwachten van welk eiland zodat je kunt kiezen wat leuk is voor jullie gezin. Ook geef ik je tips voor kindvriendelijke accommodaties op de verschillende Nederlandse Waddeneilanden.
Naast Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn er natuurlijk ook nog diverse (onbewoonde) Waddeneilanden. Omdat die eilanden zoals Rottumeroog helemaal niet of alleen als dagtocht te bezoeken zijn neem ik die niet mee in dit blog.
Waddeneilanden met kinderen
Snel vergelijken? In deze tabel alle informatie bij elkaar!
Eiland | Accommodatie tip! | Bijzonderheden | Hoe lang? |
Texel | Vakantiepark de Krim | Grootste eiland, bereikbaar vanaf Den Helder, binnen en buiten activiteiten. Veel verschillende accommodaties en dorpjes | 1-3 weken |
Vlieland | WestCord Strandhotel Seeduyn | Leuke familiewandelingen, rustig, autovrij, authentiek | Weekend |
Terschelling | Landal Kaap West | Gezellig eiland, veel afwisseling, binnen en buiten activiteiten | 1-2 weken |
Ameland | Vakantiepark Boomhiemke | Mooiste stranden, leuke dorpjes | Weekend |
Schiermonnikoog | Landal Vitamaris | Kleinste eiland, autovrij, Nationaal Park | Weekend |
Texel met kinderen
Op basis van de bezoekersaantallen is Texel absoluut het meest bezochte Waddeneiland van Nederland? Is het ook het leukste Waddeneiland om met kinderen te bezoeken? In mijn instagram pol gaan Texel, Vlieland en Terschelling nek aan nek.
Het voordeel dat Texel heeft is dat het voor mensen uit de Randstad sneller en makkelijker bereikbaar is dan de andere waddeneilanden. De snelle boot brengt je met je eigen auto of als voetganger in 20 minuten vanaf Den Helder. Er gaan bovendien veel boten per dag, vaak om het uur en in het hoogseizoen nog vaker. Je hoeft ook niet te reserveren voor een bepaalde boot. Kortom snel en gemakkelijk.
De eigen auto is wel heel fijn om te hebben op Texel want afstanden zijn te groot om alles te fietsen met (jonge) kinderen. Dat is wat mij betreft ook gelijk weer een nadeel aan Texel. Je hebt hier minder dat eilandgevoel dan op andere Waddeneilanden het zou net zo goed ergens anders in Noord-Holland kunnen zijn.
Wij zijn kind aan huis op Texel! Op het eiland gaan we krabben vangen op de dijk, ravotten op de boerderij, wandelen in één van de vele natuurgebieden of zeehondjes kijken bij Ecomare. We vermaken ons altijd op Texel; een eiland geeft ons een gevoel van rust en enorme vrijheid. Alsof we héél ver weg zijn, maar eigenlijk zijn we slechts op een uurtje rijden vanuit huis… Geen wonder dat we hier minimaal 3x per jaar komen
Mirella
Daar staat tegenover dat er op Texel wel ontzettend veel te doen is voor gezinnen. Ook als het weer minder mooi is. Terwijl de meeste andere Waddeneilanden toch echt wel mooi weer bestemmingen zijn is Texel het hele jaar door leuk. Enkele van onze favoriete activiteiten zijn: zeehonden kijken bij Ecomare, het interactieve museum Kaap Skil en het Schipbreuk en Juttersmuseum Flora met een speurtocht voor kinderen. Bij mooi weer is er nog veel meer te doen. Zo zijn er verschillende familiewandelingen op het eiland, kan je op pad met de boswachter of lekker vers fruit halen in de zelfpluktuin. In de lente moet je natuurlijk lammetje knuffelen.
Een ander pluspunt aan Texel is de kwaliteit van de accommodaties en restaurants. Er zijn diverse leuke stadjes waar je goed kunt eten. Ook hebben veel stranden een of meerdere strandtenten. Zoals op het bekendste strand van Texel paal 17. Ook zijn er verschillende pannenkoekenrestaurants op Texel.
Er is ook een hele ruime keuze aan accommodaties op Texel. Zo is Landal Sluftervallei een fijn vakantiepark waar ze ook een overdekt zwembad hebben. De Krim met verschillende locaties op het eiland is ook een favoriet bij gezinnen vanwege het erg gave subtropische zwemparadijs.
Meer tips kan je vinden in ons zeer uitgebreide blog over Texel met kinderen. Ook schreven we al een blog over de leukste kindvriendelijke accommodaties op Texel en geven we je tips voor mooie wandelingen op Texel.
Vlieland met kinderen
Vlieland is weer een heel ander eiland dan Texel. Zo is Vlieland autovrij, tenminste de enige auto’s die er rijden zijn van de lokale bewoners. Zelf kom je hier dus met de fiets. De snelboot vanaf Harlingen doet er 45 minuten over. Deze gaat echter in het laagseizoen niet of de boot gaat eerst via Terschelling. De reguliere veerboot doet er anderhalf uur over. In principe gaat er minimaal drie keer per dag een boot en in het hoogseizoen zijn er vaak nog 1 of 2 extra afvaarten per dag.
Wij vinden vooral de rust heel fijn. Er rijden geen auto’s, gewoon lekker wandelen over de stranden en de duinen. Het dorp vind ik nog heel authentiek voelen. Aan de andere kant van het eiland kan je lekker eten dus daar fietsen we meestal ook even heen. Natuurlijk moet je ook de Vliehorst Express nemen.
Marloes
Vlieland heeft mooie lege stranden, die echter ook weinig faciliteiten hebben. Er is een hele leuke wandelroute, het Stout konijn pad, voor gezinnen en op deze route kom je ook langs diverse toffe speelplekken. Wat betreft natuur vonden we het ook een afwisselend eiland waar je de ene keer door de duinen, dan door het bos en dan weer door een klein heidegebied loopt. Een deel van het eiland is in gebruik als militair oefenterrein maar in het weekend (niet elke weekend) kan je hier toch komen dankzij de Vliehors Expres. Je hebt dan grote kans om zeehonden te zien. Ook kan je op het eiland een boottocht boeken waarmee je op zoek gaat naar zeehonden.
Bij minder mooi weer is er behalve het zwembad alleen maar een ding te doen voor gezinnen. Een bezoekje aan De Noordwester, een waddencentrum en zeeaquarium. Hier is het enorme skelet te zien van een op het eiland aangespoelde potvis. Er is ook nog een bunkermuseum.
Omdat de openingstijden in het laagseizoen beperkt is en er met regen weinig te doen is, is Vlieland voor mij wel echt een mooi weer bestemming. Hoewel we ons zelf voor een dagje in de winter ook goed vermaakt hebben.
Op Vlieland is een dorpje en hier kan je de meeste restaurants vinden. Op Vlieland is het lastiger en vaak ook duurder dan op de andere Waddeneilanden om leuke accommodatie te vinden. Een van de beste kindvriendelijk accommodaties op het eiland is wat mij betreft het WestCord Strandhotel Seeduy. Dit omdat er een binnenzwembad en een bowlingbaan is. Ook heeft het een goede ligging, wel aan het strand maar ook dichtbij het dorp. Bekijk hier de familiekamers van WestCord Strandhotel Seeduyn.
Meer tips? Lees ons uitgebreide blog over Vlieland met kinderen.
Terschelling met kinderen
Terschelling is misschien wel het leukste Waddeneiland voor gezinnen. Groot genoeg om afwisseling te bieden maar klein genoeg om toch echt als eiland te voelen. Ook Terschelling bereik je vanuit Harlingen. Er is een sneldienst die er een klein uur over doet of een veerdienst die er bijna twee uur over doet. Je moet je dus afvragen of je echt je eigen auto mee wil nemen. In het hoogseizoen gaat er bijna elk uur wel een boot, in het laagseizoen zijn er wat minder afvaarten maar nog steeds keuze genoeg.
Op Terschelling zijn verschillende evenementen zoals Oeral in juni en de Tall Ship Race in juli die zorgen voor extra drukte.
Wij zijn fan van Terschelling: van de mooie natuur en de eindeloze stranden (de breedste van Europa). Dat heerlijke eilandgevoel, alsof je helemaal ergens ver weg op vakantie bent. Zeehonden spotten met een garnalenvisser, een rondje eiland op de fiets, een boswandeling langs bunkers, leuke kindermusea, gezellige terrasjes, sfeervolle strandpaviljoens, prachtige stranden. Zoveel te doen en toch helemaal tot rust komen!
Cindy
Op Terschelling zijn hele mooie lange stranden, waarbij je op de meeste ook gezellige strandtenten kunt vinden. Verder kan je het eiland goed fietsen. Ook een aanrader is zeehonden spotten op een vissersboot of op stap met een boswachter. Het uitgestrekte natuurgebied de Boschplaat ontdek je met de speciale bus of met een huifkartocht. Dit zijn excursies die je kunt boeken via het VVV kantoor.
Tref je wat minder mooi weer? In het Wrakkenmuseum in Formerum vindt je allerlei aangespoelde voorwerpen. Terwijl in het museum ’t Behouden Huys in West-Terschelling je meer leert over de vroegere leefomstandigheden op het eiland. Ook is er nog een natuurmuseum waar je roggen kunt aaien en je kunt zelf kaas maken bij maken bij De Pieter Peit’s Hoeve. Wel is het zo dat veel van deze activiteiten in het laagseizoen alleen in het weekend open zijn. In de schoolvakanties en in de zomer kan je je dus prima een week vermaken op het eiland maar in de winter zou ik met kinderen eerder kiezen voor een weekendje.
Op Terschelling is een ruime keuze aan kindvriendelijke accommodaties. Zo zijn er maar liefst drie Landal vakantieparken. Vakantiepark Kaap West is het nieuwste park met luxe appartementen daarnaast heb je nog Landal Schuttersbos en Landal West-Terschelling. Geen van deze parken heeft een eigen zwembad maar vanuit Landal West-Terschelling loop je wel zo naar De Dôbe’ het openbare zwembad op het eiland. Dit zwembad is gratis toegankelijk wanneer je verblijft bij WestCord ApartHotel Boschrijck.
Meer tips? Lees ons uitgebreide blog over Terschelling met kinderen.
Ameland met kinderen
Ameland is een middelgroot Waddeneiland. Ameland bereik je vanuit Holwerd. Met de sneldienst is het maar twintig minuten varen, en bovendien ben je dan al snel in het dorpje Nes, waardoor dit samen met Texel het populairste Waddeneiland is voor een dagje weg. Wil je toch met de eigen auto naar Ameland? Dat kan ook maar dan ben je met de veerboot een klein uur onderweg.
Ameland is heerlijk! We hebben hele stukken door de duinen gefietst en konden zo mooi allerlei vogels spotten. Het dorp Nes vinden we ook heel fijn met al haar prachtige knusse straatjes. Nog een tip loop het blotevoetenpad bij het natuurmuseum.
Clarieke
Het strand van Ameland kom je regelmatig hoog tegen in lijstjes met de mooiste stranden van de Waddeneilanden. Het is dan ook 27km lang en heerlijk rustig. Je kunt hier perfect vliegeren. Als zijn er ook enkele strandpaviljoens vooral ter hoogte van Nes en Buren. Het eiland heeft vier verschillende dorpjes. Net als op de andere Waddeneilanden kan je ook hier weer goed wandelen en fietsen. Het Krûmeltjesspoor en het Paddenpad zijn wandelroutes voor gezinnen die ook leuk zijn als je met kleine kinderen op Ameland bent. Ook op Ameland kan je een zeehondensafari boeken.
Het natuurcentrum is een leuk en leerzaam museum over de dieren van toen en nu rondom ’t eiland. Er zijn een aantal binnenruimtes, fijn als het wat minder mooie weer is. Buiten start er het blotevoetenpad. Een ander uitje wat je kunt doen bij minder mooi weer is de Indoor AvonturenGolf Ameland of je kunt naar het overdekte zwembad de Golfslag.
Wanneer je met kinderen naar de Waddeneilanden gaat kan je natuurlijk ook in een hotel verblijven maar op Ameland zou ik kiezen voor een van de vakantieparken. Het aanbod van hotels met familiekamer is namelijk beperkt en ook niet zo goed. Vakantiepark Qurios Ameland heeft compacte huisjes met een leuke inrichting. Landal Ameland State is ook goed met appartementen en spelletjesverhuur. Vakantiepark Boomhiemke heeft echter de meeste faciliteiten voor gezinnen waaronder een overdekt zwembad, een leuke speeltuin en een recreatieprogramma.
Schiermonnikoog met kinderen
Schiermonnikoog is te bereiken vanaf Lauwersoog, er is een sneldienst die er twintig minuten over doet. Wil je je eigen fiets mee nemen dan dot de reguliere boot er veertig minuten over. Schiermonnikoog is autovrij, tenminste als je hier niet woont dan moet je speciale toestemming en een goede reden hebben om een auto mee te nemen. De reguliere ferry gaat vaak 3 tot 4 keer per dag en daarnaast is er dus nog de snelboot die in het hoogseizoen vaker vaart dan in het laagseizoen.
Behalve de boot vanuit Lauwersoog is er nog een andere manier om op het eiland te komen. Landal Esonstad heeft een eigen snelle veerdienst naar Schiermonnikoog. Die wordt ook veel gebruikt door gezinnen die een midweek op Esonstad verblijven en een dagje naar Schiermonnikoog willen. Deze boot gaat niet elke dag, bij de park receptie kunnen ze je er meer over vertellen.
Een klein nadeel wanneer je op Schiermonnikoog aankomt is het nog wel een kwartier fietsen voor je in het dorp bent. Langer met wind tegen. Gelukkig is de busdienst afgestemd op de boot. Ga je met jonge kinderen dan zou ik dus de bus nemen en pas in het dorp een fiets huren. In het dorp zitten diverse echt goede restaurants.
Een fiets is wel fijn om ook echt wat van het eiland te kunnen zien. Leuk met kinderen is bijvoorbeeld de Berkenplas. In de zomer is het ondiepe en beschutte water een fijne zwemplek. Er is een restaurant en een speelbos. Natuurlijk ga je ook naar het strand. Wist je dat Schiermonnikoog een van de breedste stranden van Europa heeft. Op sommige plekken wel 2 kilometer lang. Klinkt gaaf maar in de praktijk is het dus soms best een eindje lopen naar de zee. Bij het badstrand heb je ook een leuke strandtent. In de zomer en tijdens de schoolvakanties worden er veel excursies georganiseerd die leuk zijn voor gezinnen, bezoek hiervoor het informatiecentrum in het dorp.
Op Schiermonnikoog zou ik kiezen voor Landal Vitamaris, hier hebben ze ruime appartementen. Bovendien is hier ook een binnenzwembad. Hoewel niet al te groot is dat toch een grote plus voor de meeste kinderen. Ook is er een grote huiskamer waar je kunt relaxen, een spelletje kunt spelen en een leestafel is. Check hier de prijs en beschikbaarheid.
Meer tips nodig lees ook ons uitgebreide blog Schiermonnikoog met kinderen.
Eilandhoppen tussen de Waddeneilanden
Eilandhoppen tussen de Waddeneilanden? Klinkt leuk he, met ons gezin hebben we de meeste Waddeneilanden als weekend of dagtrip bezocht. Samen met een vriend ging Marcel ook eilandhoppen tussen de verschillende Waddeneilanden. Tijdens het plannen van dit lange weekend waddenhopen liepen ze al direct tegen enkele moeilijkheden aan met de bootverbindingen. Je wil namelijk niet elke keer weer terug naar het vasteland maar liefst ook een boot kunnen nemen tussen verschillende eilanden.
Wil je eilandhoppen tussen alle Waddeneilanden dan kun je dit alleen in de zomermaanden doen. Zelfs dan is het in de praktijk nog zo dat eigenlijk alleen tussel Texel, Vlieland en Terschelling goede bootverbindingen zijn die het mogelijk maken om te eilandhoppen. Wil je ook walverbindingen gebruiken, dan kan je het hele jaar door waddenhopen.
Omdat een aantal eilanden autovrij zijn kan je ook alleen eilandhoppen met de fiets. In de meest ideale situatie brengt iemand je naar Den Helder en wordt je weer opgehaald in Lauwersoog (of andersom). Zo niet dan kan je de auto parkeren bij Lauwersoog en fietsen naar Station Buitenpost (26 km) en vervolgens de trein naar Den Helder nemen. Je zit dan wel 4 uur in de trein. Ben je heel sportief kan je ook de 130km tussen Lauwersoog en Den Helder fietsen.
Van Texel naar Vlieland
Vanaf Den Helder neem je de boot naar Texel. Deze kost je maar een paar minuten en vertrekt elke 30 minuten. Texel is een groot eiland dus je kunt je hier een of meerdere dagen vermaken voordat je op de boot stapt naar Vlieland. De Vliehors Express vertrekt in de lente onregelmatig enkele keren per week en in de zomervakantieweken elke dag om 17:15.
Vlieland naar Terschelling
Na minimaal een nachtje op Vlieland neem je de waddentaxi tussen Vlieland en Terschelling. Deze gaat vanaf mei vaak zo’n twee tot vier keer per dag.
Terschelling naar Ameland
Van Terschelling naar Ameland is het lastig. Deze boot vaart heel incidenteel. In juli en augustus vaart de boot bijvoorbeeld een aantal keer. Bekijk het op de website van VVV Ameland. Wil je echt eilandhoppen tussen de verschillende Waddeneilanden dan zijn er dus eigenlijk maar een handjevol dagen waarop dit mogelijk is.
Ameland naar Schiermonnikoog
In juli en augustus gaat er een keer in de week een boot tussen Ameland en Schiermonnikoog, verder is er nog heel af een toe een extra verbinding. Check de data op de website van VVV Ameland.
Vanwege de moeilijkheden met Ameland moeten ze tijdens het weekend eilandhoppen toch noodgedwongen twee keer terug naar de wal. Ook moet hier nog een extra stuk gefietst worden. Je hebt minimaal drie dagen nodig om te kunnen eilandhoppen op de waddeneilanden. Met kinderen is dit niet te doen en heb je echt meer tijd nodig.
Dag 1: We parkeren de auto vrijdagochtend in Harlingen en fietsen dan van Harlingen naar Den Helder (65 km). De Afsluitdijk is gesloten voor fietsers tot eind 2022, dus we pakken hier de bus, dat scheelt toch weer 18 km tegen de wind in beuken. Vervolgens nemen we de boot naar Texel en komen zo rond de middag aan op Texel. Na een mooie ronde over Texel (70 km) pakken we de boot naar Vlieland met een spectaculaire tocht over Vlieland met de Vliehors Express. Omdat we al rond 18:00 aankomen op Vlieland hebben we nog 1 uur om het eiland te verkennen per fiets (25 km, want het is maar klein) en daarna te dineren.
Dag 2: Op Vlieland slapen we en op zaterdagmorgen pakken we de boot van 8:30 naar Terschelling. Hier fietsen we tot 15:35 (80 km) en dan pakken we de boot terug naar Harlingen. Om 17:35 komen we aan in Harlingen en rijden we met de auto naar Holwerd. Om 20:00 pakken we de boot naar Ameland, waar we om 20:50 aankomen.
Dag 3 We slapen op Ameland en fietsen een rondje op Ameland op zondagochtend (80 km). Om 13:00 nemen we de boot terug die ons om 13:50 weer afzet in Holwerd. Met de auto rijden we door naar Lauwersoog, waar we de boot kunnen pakken van 15:30. We hebben dan nog 3 uur om heel Schiermonnikoog 3x rond te fietsen (30 km) voordat we om 19:30 de laatste boot terug pakken naar Lauwersoog en naar huis rijden.