Home / Nederland / Friesland / Een weekend in de Friese Wouden met kinderen

Een weekend in de Friese Wouden met kinderen

Op zoek naar een leuke regio voor een weekend weg of een korte vakantie in eigen land? In De Friese Wouden is veel te doen en te beleven. Zo kun je er heerlijk fietsen door de bossen, varen of andere wateractiviteiten doen en de sfeervolle dorpjes verkennen. Blogger Margje verbleef met zoontje Jelmer (3) een weekend in Bakkeveen en maakte kennis met dit veelzijdige gebied.

Dit blog is daarna aangevuld met tips van onze andere bloggers die ook de Friese Wouden bezochten.

Friese wouden met kinderen

Recreatiecentrum De Wâldsang in Bakkeveen is een leuk uitgangspunt voor een verblijf in De Friese Wouden. Hier kun je op allerlei manieren verblijven. In een ouderwetse tent of caravan, maar ook in een chalet of trekkershut. Wij verbleven in een bungalowtent. Een soort luxe versie van kamperen dus, want je hebt een keukentje en echte bedden. Verder is er bij De Wâldsang een dierenweide, zijn er verspreid over het terrein speeltuintjes en is er tijdens de zomervakantie een recreatieteam voor de kinderen. Aan een indoor speeltuin wordt gewerkt. Gasten hebben gratis toegang tot het verwarmde openluchtzwembad Dúndelle even verderop in het dorp. En ook wel lekker: de auto kun je meestal wel vlakbij het huisje, caravan of tent kwijt.

friese wouden met kinderen
friese wouden met kinderen

Maar natuurlijk wil je ook meer zien van de omgeving! Naast onze auto hadden we via De Wâldsang een fiets gehuurd, ideaal om Bakkeveen en omstreken te verkennen. Via het fietsroutenetwerk Fryslân kun je zelf een route uitstippelen. De routeboekjes kan je meestal wel halen bij de accommodatie waar je verblijft en anders bij de VVV/TIP locaties in de buurt. Ook in Bakkeveen vind je er een; TIP-3Provinciënland.

Duurswouderheide

Onze route bracht ons naar het prachtige Duurswouderheide net buiten Bakkeveen. En we hadden geluk, want de heide bloeide nog net!  Je kunt hier trouwens ook heerlijk wandelen. Heb je tijd over, dan stap je makkelijk even van de fiets voor een korte wandeling door dit mooie natuurgebied.

Pluktuin de Hagen

Wij hadden eigenlijk een bezoek aan Pluktuin de Hagen in Haulerwijk op de planning staan, maar vanwege tijdsgebrek hebben we onze route iets aangepast en zijn teruggefietst naar Bakkeveen.  Een goede reden om dit gebied nog een keer te bezoeken, bij de pluktuin kunnen kinderen zelf fruit plukken en er eventueel ook jam of siroop van maken. Leuk! Heb je oudere kids bekijk dan ook de tips om actief bezig te zijn in de Friese Wouden.

friese wouden met kinderen

Bospaviljoen Bakkeveen

Een leuke lunchlocatie met kinderen in Bakkeveen is Bospaviljoen Bakkeveen, waar je drie doolhoven en een speeltuin vindt. Voor de meeste speeltoestellen was Jelmer helaas nog wel wat te klein, maar het zoeken naar ‘goud’ in de grote waterbak vond hij erg leuk en ook de doolhoven vielen in de smaak.

Vlakbij het Bospaviljoen staat een uitkijktoren. Deze is best hoog en Jelmer durfde op een gegeven moment niet verder, maar eenmaal boven zal je vast een mooi uitzicht hebben. De uitkijktoren staat namelijk bij een zandverstuiving in het natuurgebied Mandefjild.

En wat is dat een mooi stukje Bakkeveen zeg! Het is net een strand, maar dan zonder water en omringt door prachtige heide en bos. Het is dan ook niet gek dat veel gezinnen uit de buurt hier op mooie dagen een stoel neerzetten en tussendoor even lekker gaan wandelen of op een kleedje genieten van hun spelende kinderen.  Jelmer kon hier nog even heerlijk rennen na onze fietstocht, ideaal!

friese wouden met kinderen

Vooral van mei tot en met september zijn er veel activiteiten in De Friese Wouden. Daarnaast is er ook veel te beleven in het nabijgelegen gebied de Noardike Fryske Wâlden.

Speelbos Sparjebird

Op zoek naar een leuke plek om te wandelen in de Friese Wouden met kinderen?  Speelbos Sparjebird is echt een aanrader, zeker met jonge kinderen. Vooral vanwege de combinatie van een speelbos, de korte wandeling over het dierenpad en Blokhut Sparjebird waar je terecht kunt voor een hapje eten of drinken. Lees hier ons uitgebreide blog over speelbos Sparjebird.

dierenpad Spajebird

Het Witte Meer naar uitkijktoren Skarrekiker

Een andere langere wandelroute in de Friese Wouden van ongeveer 5 kilometer brengt je naar het mooie Witte Meer en uitkijk en speeltoren de Skarrekiker. Er loopt hier ook een fietspad en een mountainbike route. Dus mocht je geen zin hebben om te wandelen kan je hier ook prima met de fiets naar toe. Lees hier meer over het Witte Meer en uitkijktoren Skarrekiker.

Dit blog is tot stand gekomen met medewerking van Toeristisch Netwerk de Friese Wouden.

Lees ook onze andere blogs over bestemmingen in Friesland:

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top