Home / Nederland / Friesland / Een weekend in de Friese Wouden met kinderen

Een weekend in de Friese Wouden met kinderen

Op zoek naar een leuke regio voor een weekend weg of een korte vakantie in eigen land? De Friese Wouden is een streek in het oosten van Friesland. In De Friese Wouden is met kinderen veel te doen en te beleven. Zo kun je er heerlijk fietsen door de bossen, varen of andere wateractiviteiten doen en de sfeervolle dorpjes verkennen. Blogger Margje verbleef met zoontje Jelmer (3) een weekend in Bakkeveen en maakte kennis met dit veelzijdige gebied. We hebben dit blog aangevuld met tips van andere bloggers die ook op vakantie gingen naar de Friese Wouden. Je kan deze regio ook goed combineren met een bezoek aan Nationaal Park Het Drents-Friese Wold met belevingspad Hoogersmilde.

Friese wouden met kinderen

Botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost

Onze eerste stop in de omgeving van de Friese Wouden was botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost. In de zeventien thematuinen vind je 2000 verschillende plantensoorten. Je kunt er lekker wandelen, picknicken in een van de tuinen en genieten van alles wat in bloei staat. Voor kinderen zijn er verschillende routes uitgezet, zoals het Trollenpad en het Ontdekpad.

brommelsfestival friesland

Jelmer had nog niet heel veel oog voor de bijzondere planten, maar vond de paden wel erg interessant. Voor kleine kinderen is er een speeltuintje bij het terras. Oudere kinderen kunnen zich uitleven in een grotere speeltuin, met een klimtoren, kabelbaan, watertoestellen in een vijver en heel veel zand. Een set droge kleren en laarzen zijn hier geen overbodige luxe… Bij De Kruidhof zit ook het IJstijdenmuseum. Wij hebben dit helaas niet kunnen bezoeken, maar weet dat je met je entreekaartje voor de botanische tuin daar ook terecht kunt.

brommelsfestival friesland


Scherjon’s klompenmakerij en museum

Het leek me leuk om ook Scherjon’s klompenmakerij in Burgum te bezoeken. Bij deze klompenmaker kun je ook naar een museum over het houten schoeisel. Hier leer je over de geschiedenis en ontwikkeling van de klomp, maar kun je ook kijken bij de werkplaats waar nog iedere week honderden paren klompen gemaakt worden. In de winkel bij de klompenmakerij kun je een paar klompen aanschaffen.

Scherjon’s klompenmakerij in Burgum

Voor Jelmer was het hoogtepunt van het bezoek aan Scherjon het beschilderen van een klomp, die hij daarna mee naar huis mocht nemen. Je kunt er trouwens ook midgetgolf doen, maar dan wel op klompen natuurlijk.

Scherjon’s klompenmakerij in Burgum
Scherjon’s klompenmakerij in Burgum

Duurswouderheide

Onze route bracht ons ook naar het prachtige Duurswouderheide net buiten Bakkeveen. En we hadden geluk, want de heide bloeide nog net!  Je kunt hier trouwens ook heerlijk wandelen. Heb je tijd over, dan stap je makkelijk even van de fiets voor een korte wandeling door dit mooie natuurgebied.

Pluktuin de Hagen

Wij hadden eigenlijk een bezoek aan Pluktuin de Hagen in Haulerwijk op de planning staan, maar vanwege tijdsgebrek hebben we onze route iets aangepast en zijn teruggefietst naar Bakkeveen.  Een goede reden om dit gebied nog een keer te bezoeken, bij de pluktuin kunnen kinderen zelf fruit plukken en er eventueel ook jam of siroop van maken. Leuk! Heb je oudere kids bekijk dan ook de tips om actief bezig te zijn in de Friese Wouden.

friese wouden met kinderen

Bospaviljoen Bakkeveen

Een leuke lunchlocatie met kinderen in Bakkeveen is Bospaviljoen Bakkeveen, waar je drie doolhoven en een speeltuin vindt. Voor de meeste speeltoestellen was Jelmer helaas nog wel wat te klein, maar het zoeken naar ‘goud’ in de grote waterbak vond hij erg leuk en ook de doolhoven vielen in de smaak.

Vlakbij het Bospaviljoen staat een uitkijktoren. Deze is best hoog en Jelmer durfde op een gegeven moment niet verder, maar eenmaal boven zal je vast een mooi uitzicht hebben. De uitkijktoren staat namelijk bij een zandverstuiving in het natuurgebied Mandefjild.

En wat is dat een mooi stukje Bakkeveen zeg! Het is net een strand, maar dan zonder water en omringt door prachtige heide en bos. Het is dan ook niet gek dat veel gezinnen uit de buurt hier op mooie dagen een stoel neerzetten en tussendoor even lekker gaan wandelen of op een kleedje genieten van hun spelende kinderen.  Jelmer kon hier nog even heerlijk rennen na onze fietstocht, ideaal!

friese wouden met kinderen

Vooral van mei tot en met september zijn er veel activiteiten in De Friese Wouden. Daarnaast is er ook veel te beleven in het nabijgelegen gebied de Noardike Fryske Wâlden.

Speelbos Sparjebird

Op zoek naar een leuke plek om te wandelen in de Friese Wouden met kinderen?  Speelbos Sparjebird is echt een aanrader, zeker met jonge kinderen. Vooral vanwege de combinatie van een speelbos, de korte wandeling over het dierenpad en Blokhut Sparjebird waar je terecht kunt voor een hapje eten of drinken. Lees hier ons uitgebreide blog over speelbos Sparjebird.

dierenpad Spajebird

Het Witte Meer naar uitkijktoren Skarrekiker

Een andere langere wandelroute in de Friese Wouden van ongeveer 5 kilometer brengt je naar het mooie Witte Meer en uitkijk en speeltoren de Skarrekiker. Er loopt hier ook een fietspad en een mountainbike route. Dus mocht je geen zin hebben om te wandelen kan je hier ook prima met de fiets naar toe. Lees hier meer over het Witte Meer en uitkijktoren Skarrekiker.

De Friese Wouden is een leuke en avontuurlijke bestemming voor een (korte) vakantie in eigen land. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijk fietsen, wandelen en varen. In de zomerperiode zijn er ook veel activiteiten, zoals het Brommels festival. Een heel weekend lang kun je dan van alles doen en beleven in de regio. Blogger Margje bezocht met zoontje Jelmer (3) de Friese Wouden tijdens Brommels en bezocht een aantal activiteiten.

Brommels Festival

Mocht je de kans hebben dan is het leuk om de Friese Wouden te bezoeken tijdens het Brommels Festival. Brommel is een oud Fries woord voor braam. Het Brommels festival staat dan ook in het teken van de traditie van het bramen plukken. Elk vierde weekend van de maand augustus mag je bij deelnemende boeren in het land gratis en onbeperkt bramen plukken. Maar het festijn draait om veel meer dan bramen plukken. In de hele Friese Wouden zijn er activiteiten voor jong en oud, zoals speurtochten, excursies en workshops. Ook kun je alles leren over melk maken, een vogelhuisje maken of genieten van streekproducten. Je vindt de routes en meer informatie over het programma op de website van Brommels.

brommelsfestival friesland

Kindvriendelijk overnachten in de Friese Wouden

Recreatiecentrum De Wâldsang

Recreatiecentrum De Wâldsang in Bakkeveen is een leuk uitgangspunt voor een verblijf in De Friese Wouden. Hier kun je op allerlei manieren verblijven. In een ouderwetse tent of caravan, maar ook in een chalet of trekkershut. Wij verbleven in een bungalowtent. Een soort luxe versie van kamperen dus, want je hebt een keukentje en echte bedden. Verder is er bij De Wâldsang een dierenweide, zijn er verspreid over het terrein speeltuintjes en is er tijdens de zomervakantie een recreatieteam voor de kinderen. Aan een indoor speeltuin wordt gewerkt. Gasten hebben gratis toegang tot het verwarmde openluchtzwembad Dúndelle even verderop in het dorp. En ook wel lekker: de auto kun je meestal wel vlakbij het huisje, caravan of tent kwijt.

friese wouden met kinderen
friese wouden met kinderen

Maar natuurlijk wil je ook meer zien van de omgeving! Naast onze auto hadden we via De Wâldsang een fiets gehuurd, ideaal om Bakkeveen en omstreken te verkennen. Via het fietsroutenetwerk Fryslân kun je zelf een route uitstippelen. De routeboekjes kan je meestal wel halen bij de accommodatie waar je verblijft en anders bij de VVV/TIP locaties in de buurt. Ook in Bakkeveen vind je er een; TIP-3Provinciënland.

Summio Drents-Friese Wold

Net over de grens in Drenthe kan je overnachten in een vakantiepark. Het is een autovrijpark, extra fijn met jonge kinderen. Je deelt een aantal faciliteiten met de naastgelegen camping. Zo kun je gratis gebruikmaken van openluchtzwembad Bosbad Hoogersmilde. Je loopt vanaf dit park zo de natuur in. Ze hebben ook kinderbungalows. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Summio Bungalowpark Het Drentse Wold

Dit blog is tot stand gekomen met medewerking van Toeristisch Netwerk de Friese Wouden.

Lees ook onze andere blogs over bestemmingen in Friesland:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top