Home / Nederland / Friesland / Weekje Terschelling met kinderen

Weekje Terschelling met kinderen

Wil je op vakantie naar de Waddeneilanden? Ga eens naar Terschelling met kinderen! Hier vind je het breedste strand van Nederland en ontzettend veel activiteiten voor gezinnen. Zodra je in Harlingen op de boot stapt, begint het vakantiegevoel. Met de wind door je haren zeehondjes proberen te spotten en kijken of je de Brandaris al ziet. Even geduld hebben, het is bijna twee uur varen. Dat maakt Terschelling niet het meest voor de hand liggende Waddeneiland om te bezoeken met je kinderen. Maar zeker de moeite waard.

Blogger Cindy bezocht Terschelling in de herfstvakantie met haar gezin. Ze laat je graag zien wat er allemaal te doen is met kinderen op Terschelling.

Ook naar Terschelling? Check hier direct de aanbiedingen van Landal op Terschelling.

Terschelling met kinderen

Terschelling met kinderen

Uren kindervermaak op het strand van Terschelling

Zittend tussen het duingras dat zachtjes heen en weer wuift, zien we de kinderen en de hond eindeloos naar beneden rennen en weer naar boven klimmen. Onder ons strekt het strand zich uit, aan de horizon zien we containerschepen deinen op de zee. Als onze magen zich melden, kloppen we het zand van onze kleding en roepen de kinderen. Lunchtijd! In de zon op het terras, en dat in de herfstvakantie. Puur genieten dit.

terschelling met kinderen strand spelen

Aan de noordzijde van Terschelling ligt zo’n 30 kilometer strand, op sommige plekken wel 500 meter breed. Wij waren er in de herfstvakantie, toen was het er ontzettend rustig. Genoeg ruimte dus! Samen zandkastelen bouwen, vliegeren of, zoals ze hier zeggen: duntsjedellen. Met een stuk karton onder je billen van de duinen af roetsjen! Welk kind vindt dat nou niet leuk? Bij West aan Zee, Midsland aan Zee, Formerum aan Zee, Hoorn en Oosterend liggen gezellige strandtenten. Ieder met een eigen sfeer en menukaart.

Naast de haven van West-Terschelling ligt het Groene Strand. Geen zandstrand, maar een wadstrand met uitzicht over natuurgebied de Noordsvaarder. Hier zie je boten komen en gaan, zijn kitesurfers actief. En geniet je van mooie zonsondergangen vanaf het terras van strandpaviljoen De Walvis.

Fietsen op Terschelling

Met 70 kilometer aan fietspaden, is Terschelling hét fietseiland onder de Waddeneilanden. Een erg leuk uitstapje met kinderen. Ieder dorpje op Terschelling heeft een of meer fietsenverhuurders en je vindt altijd wel een fiets die bij jou en je gezin past. Een fiets met kinderzitje, een fietskar, elektrische fietsen, familietandems, noem maar op.

Wij kozen voor twee familietandems en fietsten een prachtig rondje over het hele eiland. Zelfs de hond mocht mee, in de speciale fietskar. We fietsten dwars door de bossen en de duinen, langs weilanden, polders, dijken en het wad natuurlijk. Onderweg zie je schapen, paarden, koeien en vogels. Misschien zelfs zeehonden op het wad, als je geluk hebt. Fietsen met kinderen is erg goed te doen op Terschelling, de fietspaden zijn breed. En ze zijn afgescheiden van de weg waar auto’s rijden. Wel zo fijn als je met kinderen op pad bent.

terschelling fietsen met kinderen
Terschelling met kinderen

Te gek met kinderen: zeehonden spotten op een vissersboot

Via het VVV boekten we een geweldige excursie met kinderen: garnalenvissen en zeehonden spotten. Aan boord van de viskotterTS3-Viking leerden wij samen met onze kinderen alles over de schatten van de Waddenzee. De boot vaart naar een zandplaat voor de kust van Terschelling, een favoriete ‘hang-out’ van zeehonden. En ja hoor, daar waren ze! Ze lagen te zonnen op een zandbak en dartelden vrolijk in het water rond. Geweldig om te zien, jong en oud stond aan boord volop te genieten van dit schouwspel.

Maar dat was nog niet alles. Op de terugweg worden de sleepnetten opgehaald en in een grote bak geleegd. Een voor een nam de schipper, type ruwe zeebonk, de vangst met ons door. Lekker griezelen van die krioelende beestjes: garnalen, visjes, kwallen, krabben. Wie durft mag ze pakken en in een kleinere bak plaatsen. Onze kinderen stonden direct vooraan hoor, geen enkel probleem. Na de boeiende uitleg mochten ze de diertjes weer terug de zee in zetten en meehelpen om het dek schoon te spuiten.

Een leerzaam en gezellig uitje voor het hele gezin. En lekker, want op de boot werden garnalen voor ons gebakken. Verser kun je ze niet krijgen, we hebben staan smullen!

Te gek met kinderen: zeehonden spotten op een vissersboot
Te gek met kinderen: zeehonden spotten op een vissersboot

Met de boswachter op pad op Terschelling

In de schoolvakanties organiseert Staatsbosbeheer allerlei leuke en leerzame activiteiten voor kinderen. Onze kinderen gingen een ochtend met de boswachter op pad. Ze vertrokken bij de Natuurschuur van Staatsbosbeheer in Lies. Samen met de boswachter gingen ze in een klein groepje op overlevingstocht door de natuur. Met de kleinsten mogen de ouders mee, onze kinderen gingen stoer zonder ons op pad.

Ze vertelden na afloop enthousiast dat ze hadden geleerd om te overleven in de natuur. Ze hadden sommige bloemen mogen eten. Rozenblaadjes smaken naar parfum, dat vonden ze minder. Maar dat ze uit een bloemkelkje nectar hadden geproefd, vonden ze heel bijzonder en erg lekker. Ze hebben ook geleerd hoe ze water kunnen filteren om schoon drinkwater te krijgen. Met onder andere konijnenkeuteltjes … Een hele geslaagde ochtend en nog leerzaam ook.

De Natuurschuur is sowieso een bezoekje waard met kinderen. Er is permanent een interessante tentoonstelling over de natuur op Terschelling. Kinderen kunnen hier meedoen aan allerlei activiteiten, zoals knutselen met materialen uit de natuur. En er zijn leuke wandelroutes verkrijgbaar om met je kinderen buiten de gebaande paden te struinen in de natuur. Compleet met leuke spelletjes en zoekkaarten zodat je meer leert over wat je allemaal vindt.

Joon, een avondwandeling in de duinen

Dit vonden wij een hele bijzondere activiteit op Terschelling met kinderen. Bij het invallen van de schemering (‘joon’ betekent avond) nam Marloes, het Eilandmeisje, ons samen met een ander gezin de duinen in bij het strand Oosterend. Normaalgesproken organiseert ze deze Joon-wandeling alleen voor volwassenen, in schoolvakanties ook voor kinderen.

We wandelen steeds een stukje verder de duinen in, van verhaal naar verhaal en van de ene zandduin naar de andere. Marloes vertelt vol vuur over bewegende duinen, verdwenen akkers, de natuur en de geschiedenis van het eiland. En over de Boschplaat, het eerste Dark Sky Park van Nederland. Hier is namelijk zo weinig lichtvervuiling dat je hier nog echte duisternis vindt. Dit deel van het eiland behoort officieel tot de meest donkere plekken ter wereld!

Onze kinderen smullen van het verhaal over de shoenami van 2006. Toen sloegen 58 containers overboord en spoelden er duizenden schoenen aan op het strand. Wandelschoenen, kinderschoenen, sportschoenen, voetbalschoenen, in alle soorten en maten. Maandenlang is er door de Terschellingers geruild om de paren weer compleet te krijgen!

Terschelling_avondwandeling Eilandmeisje gezin

We wandelen verder tot het helemaal donker is en we geen hand voor ogen meer zien. Spannend! Want we moeten nog één hoge duin bedwingen. En dan samen naar beneden … Rennen, roetsjen, lopen, ieder op zijn eigen manier. Dan legt het Eilandmeisje kleedjes in het zand en terwijl we flonkerende sterren tellen, luisteren we naar een laatste spannende verhaal, een avontuur tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is hier inderdaad ontzettend donker, wat zijn hier veel sterren te zien! 

Wij vonden het een magische ervaring. In totaal duurt de wandeling zo’n 1,5 uur. Mooi hoe zoiets kleins zo groots kan voelen. En heel bijzonder om samen met de kinderen in het donker door de duinen te struinen, met iemand die dit gebied op haar duimpje kent.

Terschelling_avondwandeling Eilandmeisje gezin

Het Wrakkenmuseum in Formerum

Dit is zeker geen standaard museum, eigenlijk is het meer een rariteitenkabinet. Een gekke verzameling van schatten uit scheepswrakken die ooit rondom Terschelling zijn vergaan. Met voorwerpen vanaf 1650 tot nu.

terschelling met kinderen wrakkenmuseum

Onze kinderen keken hun ogen uit, je kunt het echt zo gek niet bedenken, of het ligt hier. Briefjes uit flessenpost, kanonskogels, speelgoed, duikhelmen, peddels, kleding, gebruiksvoorwerpen van het leven aan boord en de schoenen van de shoenami natuurlijk. Buiten staan nog ankers, kanonnen en zelfs de toren van een Engelse onderzeeboot. Daarna hebben de kinderen zich heerlijk uitgeleefd in de piratentuin achter het museum. In het piratenschip ‘Woeste Willem’ en de stoere boomhut, uiteraard gemaakt van gejutte onderdelen.   

Het kleine Wrakkenmuseum ligt in Formerum (de geboorteplaats van zeevaarder Willem Barentsz) en is gevestigd in een authentieke Terschellinger boerderij.

terschelling met kinderen wrakkenmuseum

Museum ’t Behouden Huys in West-Terschelling

Een museum vol boeiende verhalen, erg leuk met kinderen. Je leert hier over het eiland, de bewoners en de gebruiken van vroeger en nu. Niet alleen via een tentoonstelling en een kijkje in een eeuwenoud huisje, maar ook via verhalen. Daar zijn onze kinderen dol op, voor hen was dit museum een schot in de roos!

terschelling t behouden huis

Er is een leuke kinderspeurtocht om het hele museum te ontdekken. Onze kinderen vonden het erg indrukwekkend hoe Willem Barentsz destijds overwinterde met zijn bemanning op Nova Zembla in ’t Behouden Huys. Deze hut is nagebouwd, compleet met een enorme ijsbeer die dreigend op zijn achterpoten staat. In de tentoonstelling leer je alles over deze barre tocht vanaf Terschelling.

Maar het allerleukst waren wel de Terschellinger Sprookjes en Sagen. In knusse hoekjes worden verhalen afgespeeld, ondersteund met plaatjes of 3D-animaties. Een relaxte manier om meer over het eiland te weten te komen. Dramatische liefdesverhalen, schipbreuken, het komt allemaal voorbij. Maar ook heldenverhalen, zoals over het Stryper Wyfke, hoe zij in 1666 de Engelse invallers verjoeg.

terschelling t behouden huis

Een huifkartocht met je kinderen

Ooit was Oosterend het meest oostelijke puntje van Terschelling. Maar het eiland groeit en nu ligt ten oosten van Oosterend het uitgestrekte natuurgebied de Boschplaat. Een Europees Natuurreservaat en onderdeel van het Werelderfgoed Waddenzee. Vanaf hier tot aan ‘de hoek’ bij het Amelander gat is er niets anders dan natuur.

Het leek ons leuk om een deel van de Boschplaat met een huifkartocht te verkennen. Zeker met kinderen is het een ideale manier om dit uitgestrekte gebied te verkennen. De beentjes worden niet moe in de huifkar! En er is genoeg te zien onderweg. We reden door een uitgestrekt kweldergebied langs de Waddenzee, door de bossen, de duinen en over het strand. Onderweg stopten we even om cranberries te plukken, want de cranberrypluk was net vrijgegeven. Het hoogtepunt was toch wel toen we op het strand met de huifkar door de branding reden.

Het was een leuke middag, weer eens wat anders om in een huifkar de natuur te verkennen. Maar als kinderactiviteit viel het ons een beetje tegen. We hadden gehoopt op spannende verhalen vanaf de bok. Maar vanaf de tweede bank, waar wij zaten, was de koetsier amper te verstaan. En de dingen die hij vertelde, over de lokale politiek bijvoorbeeld, waren niet zo interessant voor kinderen.

terschelling huifkartocht

Soldaatje spelen bij de bunkers van Terschelling

Verspreid over het eiland vind je nog diverse bunkers en restanten daarvan. Op het strand, in de duinen, in het bos. Dat heeft alles te maken met de Tweede Wereldoorlog, toen Terschelling een belangrijk onderdeel was van de Duitse verdedigingslinie Atlantikwall. Boven Terschelling vonden destijds ook veel luchtgevechten plaats, die de Duitsers coördineerden vanuit een groot bunkercomplex met radarstelling: De Tigerstelling.

Tigerstelling_bunkers Terschelling kinderen

Dit bunkercomplex ligt net buiten het plaatsje West-Terschelling, niet ver van het appartementencomplex waar wij verblijven. Een aantal bunkers zijn hier in oude staat hersteld en geven een indrukwekkend beeld van de strijd die hier is gevoerd. In de voormalige Kantinebunker ligt nu de ontvangst- en expositieruimte. Hier koop je voor een euro een plattegrondje van het complex. Wil je alles weten over de geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld, dan kun je ook een rondleiding met gids doen.

Wij gingen zelf op ontdekkingstocht. Je mag overal in en onze kinderen verzonnen de wildste verhalen. De imposante commandobunker Bertha, de Sleutelbunker maar ook de mini-bunkers, ze vonden ze allemaal even indrukwekkend. Loop ook zeker even het bos in. Niet alleen is het een mooie wandelroute, ook hier liggen nog een aantal bunkers. Vanaf een uitkijkpunt kijk je mooi weg, helemaal tot aan de duinen.

Tigerstelling_bunkers Terschelling kinderen

Nog veel meer te beleven op Terschelling met kids

Wij waren maar een weekje op Terschelling en komen hier zeker nog eens terug. Want er is hier zoveel te doen en te beleven voor kinderen! Bovenaan ons verlanglijstje staat een bezoek aan het 10-daagse theaterfestival Oerol in de zomer. Theater, muziek en kunst in schuurtjes, strand, bos en natuur op Terschelling.

Maar daarnaast zijn er nog genoeg activiteiten voor kinderen. Een kaasboerderij, schapenboerderij, cranberryschuur, wandelen met ezels, landbouwmuseum Het Hooivak voor de kleintjes, blokarten op het strand, een klimbos, voor alle leeftijden is er wat wils. En op het strand raak je sowieso niet uitgespeeld natuurlijk. Hier lees je welke activiteiten er allemaal worden georganiseerd voor kinderen op Terschelling.

Kindvriendelijk overnachten op Terschelling

Wil je met je gezin naar Terschelling, dan heb je genoeg keuze in accommodaties. Wat denk je van een knus huisje in de duinen? Of ga je liever kamperen op Terschelling? Er liggen verschillende campings waar je je eigen tent of caravan kunt opzetten. Of kunt verblijven in een kant-en-klare tent of chalet. Er liggen verschillende hotels op Terschelling. En maar liefst 3 Landal GreenParks parken.

Wij verbleven in Landal West Terschelling. Een net appartementencomplex net buiten het plaatsje West-Terschelling. Met uitzicht op de duinen en … de Brandaris! Een prima basis om het eiland te verkennen. Op de begane grond van het appartementencomplex ligt een kleine brasserie. Daar kun je ook gerechten afhalen als je geen zin hebt om te koken. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

landal west terschelling

Hoe kom je op Terschelling?

Met de boot, vanaf Harlingen. De Ms Friesland van Rederij Doeksen brengt in nog geen 2 uur passagiers, auto’s en fietsen naar Terschelling. Aan boord is een zelfbedieningsbuffet, restaurant en een kleine kindersalon met tv en wat spelletjes. Het is slim om vooraf online je overtocht te reserveren, zeker in schoolvakanties.  

Wij namen de auto mee naar Terschelling. Een duur grapje, echt geen aanrader. Voor de auto betaalden we € 80,- extra. Enkele reis, bleek toen we de boeking afrondden. Ai. Toch kozen wij hiervoor, omdat we onze hond graag wilden meenemen op vakantie. En we wisten niet zeker of het zou lukken om met hem te fietsen. Achteraf een verstandige keuze, voor ons was 1 dag fietsen genoeg, onze hond zat alleen maar te blaffen in de fietskar.

Terschelling met kinderen overtocht

Maar het slimste is dus om je auto gewoon in Harlingen te parkeren en al voor vertrek fietsen te huren. Als je op de boot stapt, plaats je je bagage in een speciaal bagagerek. Aan de overkant, in de haven van West-Terschelling, staan de fietsen al keurig op je te wachten. Je bagage wordt van de boot gehaald en naar je accommodatie gebracht. Ideaal! Op Terschelling is alles uitstekend te bereiken op de fiets, dus een volgende keer laten wij de auto zeker staan.

Wij namen op de terugweg de boot van 17.30 uur, bij zonsondergang kleurde de hemel dramatisch rood. Dag Terschelling, zeker tot een volgende keer!


Schiermonninkoog is een ook een leuke bestemming voor een vakantie met het gezin, voor meer informatie lees hier het blog Schiermonnikoog met kinderen. Lees ook onze andere blogs over bestemmingen in Friesland en over de andere waddeneilanden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top