Home / Reisinformatie / Europa / IJsland / Met je gezin met je camper door IJsland
camper ijsland

Met je gezin met je camper door IJsland

IJsland was de een van de eerste reizen die we maakten na de geboorte van onze dochter. Het is een land waar we bijzondere herinneringen aan hebben. We willen graag nog eens terug, maar nu voor een langere reis.

IJsland is geen goedkope bestemming,  met name door de hoge kosten van hotels en restaurants. In de zomermaanden kan je er wel kamperen en zelf koken om zo de kosten te beperken. Of wat dacht je van een camper rondreis door IJsland met je gezin? Wel de vrijheid die je ook hebt met een huurauto, maar niet het primitieve van een tent.

Bekijk hier een aantal voorbeelden van camper rondreizen door IJsland. Dit is gelukkig geen standaardprogramma, maar helemaal aan te passen aan je eigen wensen.

camper ijsland

Met een camper door het oosten of noorden van IJsland

IJsland is een van de landen die veel negatief in het nieuws is geweest vanwege overtoerisme. Gezien de huidige situatie denk ik dat het overal wel eens een heel stuk rustiger kan gaan zijn de komende jaren. Los daarvan is het ook nog eens zo dat een groot deel van de toeristen in IJsland zich  beperkt tot het gebied rondom Reykjavik zoals de Golden Circle en de zuidkust.

camper ijsland

Vlieg op Akureyri.

Begin je reis in het noorden van IJsland en vlieg niet op Reykjavik maar op Akureyri. Het noorden, maar ook het oosten, hebben veel te bieden. Het oosten van Ijsland is ook de enige plek in het land waar je rendieren kunt zien.

Watervallen

Het oosten van Ijsland heeft prachtige watervallen. Wat dacht je van de watervallen van Godafoss? Dertig meter breed en enorm indrukwekkend. Je ziet het water hier met geweld naar beneden storten en een regenpak voor jou en je kids is geen overbodige luxe!

Je kunt ook kiezen voor de 8km lange wandeling die bekend staat als de “The Waterfall Circle”. De wandeling begint en eindigt in Laugarfell.Tijdens de wandeling kom je langs vijf watervallen waaronder de Kirkjufoss en Faxi.

ijsland

Hete bronnen van Hverir

De hete bronnen van Hverir zijn een goede plek om je kinderen een lesje te geven in het ontstaan van de aarde. Hoewel je dat wel beter in de auto kunt doennepen of met je neus dichtgeknepen, want de geur van rotte eieren is sterk aanwezig. De zwaveldampen en putten met kokend water zijn echter zo indrukwekkend dat deze snel naar de achtergrond verdwijnt.

camper ijsland

Bubbelen in de Mývatn Nature Baths

Wat is er lekkerder dan een uurtje of langer bubbelen nadat je een dag in touw bent geweest? In IJsland hebben heel veel stadjes en dorpen hun eigen warme baden. Een van de bekendere plekken in het noorden van het land is de Mývatn Nature Baths. Net zo mooi als de bekende Blue Lagoon, maar een stuk minder druk. Zet je camper hier in de buurt neer, om heerlijk te gaan bubbelen bij zonsondergang. Daarna meteen pyjamas en heerlijk slapen.

camper ijsland

Skaftafell National Park

Ook het oosten van IJsland is prachtig en wordt relatief weinig bezocht. Wij bezochten zelf het Skaftafell National Park, waar Marcel een wandeling maakte over de uitlopers van de Vatnajökull-gletsjer . De gletsjer is een geliefde locatie om films en series zoals Game of Thrones op te nemen. Met een gids en een setje crampons kan je hier ook als ongetrainde ijswandelaar op pad. Dit kan ook met kinderen, maar daarvoor moeten ze wel minimaal 14 jaar oud zijn.

ijsland

Om die reden koos ik er zelf voor om met mijn dochter een van de andere reguliere wandelingen te maken. Ook een prachtige wandeling door ruige natuur en naar een waterval, maar dan met een prima begaanbaar pad. Ga je naar IJsland met jonge kinderen, neem dan wel een draagzak mee wantde meeste wandelingen hebben best wat hoogteverschil.

ijsland

IJsbergmeren

In het oosten kan je ook Jökulsárlón vinden, het bekendste ijsbergenmeer in IJsland. Je moet echt even twee keer met je ogen knipperen wanneer je dit ziet. Aan de ene kant de zee met zwart zand en ijsblokken, aanan de andere kant een meer vol met enorme drijvende ijsblokken. “Plop” wat zie ik daar? Er zwemmen ook nog gewoon zeehonden in rond. Ik zou je aanraden wat extra tijd te nemen in dit gebied en naast dit ijsbergenmeer ook enkele van de minder bekende gletsjertongen, zoals Fjallsárlón,  Fláajökull en Hoffell, te bezoeken met hun eigen ijsbergmeren.

ijsland

Papagaaiduikers spotten

Dit stukje  IJsland is, op wat boerderijen langs de weg,  vrij van menselijke bebouwing. Rij je verder door naar het oosten dan kom je langs kleine plaatsjes zoals Höfn.

Nog verder omhoog starten de zogenaamde oostelijke fjorden. In dit gebied is de reisroute al een attractie op zich. Je waant je hier heel ver weg van de bewoonde wereld. De uitzichten zijn geweldig en je komt hier ook grote hoeveelheden vogels tegen. Het dorpje Borgarfjördur Eystri is een goede plek om in de zomermaanden papagaaiduikers te spotten. Deze superschattige vogels zijn nog het beste te omschrijven als een kruising tussen een pinguïn en een toekan. Voor je kind kan dit wel eens een hoogtepunt zijn van een rondje IJsland.

camper ijsland

Huur een camper via Voigt Travel

Wanneer je een camper huurt via Voigt Travel dan zit je niet vast aan een bepaalde route. Je huurt de camper, maar kunt zelf kiezen waar je de nachten doorbrengt. Comfortabel op  een camping of avontuurlijk wildkamperen. Let wel op dathet  laatste in IJsland lang niet overal kan en je op veel plekken ook de toestemming nodig hebt van de landeigenaar.

Je maakt je eigen route voor 8,15 of 22 dagen. In het laatste geval zou je zelf het hele eiland rond kunnen gaan. Wil je meer tijd om walvissen te bekijken of wil je juist in een bepaald nationaal park veel wandelen? Het kan allemaal!  Natuurlijk krijg je wel praktische informatie waar je bijvoorbeeld campings kunt vinden en zijn er ter inspiratie voorbeeldroutes beschikbaar.

camper ijsland

Afhankelijk van het type reis dat je wil gaan maken kan je ook de beste camper kiezen voor je gezin. De 4×4 Toyota Pick-Up is ruim genoeg voor een gezin met 2 kinderen. Deze camper is echt ideaal voor wie echt de ruige natuur en het binnenland in wil. Waar de kustroute wel geasfalteerd is zijn hier veel onverharde wegen.

Ook de Mercedes Benz Marco Polo met een pop-up dak is groot genoeg voor een gezin met twee kinderen. Deze camper biedt wat meer luxe en is ideaal als je graag op de verharde kustweg blijft.

Meer ruimte nodig? Kies dan de camper X20 of X30. Dit zijn echt volwaardige camper bussen met een ruime keuken, toilet en douche.

camper ijsland

Welke optie je ook kiest, een complete uitrusting is altijd inbegrepen zodat je die niet vanuit huis hoeft mee te slepen en de prachtige natuur is bij iedere camper inbegrepen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top