Op zoek naar een leuke route voor een rondreis door IJsland met kinderen? Ik maakte samen met mijn zoon Arnoud van toen net 1 jaar en mijn zus Daisy een 12-daagse roadtrip door IJsland. In dit blog lees je de route voor een rondje IJsland in 12 dagen.
IJsland heeft altijd mijn interesse gehad en ik besprak mijn plannen met Daisy. Daisy maakte dezelfde plannen als ik, zonder dat we dat van elkaar wisten. We besloten om samen naar IJsland te reizen, plande de reisperiode en de voorbereiding van een fantastische roadtrip kon beginnen!
Reisroute: rondje IJsland in 12 dagen
We startten onze rondreis door IJsland in Reykjavik. We vlogen aan op ‘Keflavik International Airport’ in Reykjavik. In verband met onze aankomst laat in de middag, kozen we voor een AirBNB op ca 45 km van de luchthaven. Op deze manier kunnen we al een paar kleine bezienswaardigheden bezoeken, een eerste indruk van het land krijgen en toch onze reisdag op een relaxte manier afsluiten. De volgende dag starten we op het gemak met de rondreis.
- Dag 1: Aankomst in Reykjavik – Strandarkirkja
- Dag 2: Seljalandsfoss – Skógafoss – Eyjafjallajökull gletsjer
- Dag 3: Sólheimasandur – Dyrhólaey – Fjaðrárgljúfur Canyon
- Dag 4: Vatnajökull gletsjers – Skaftafell National Park – Svartifoss – Jökulsárlón – noorderlicht
- Dag 5: Oost fjorden – þorgrímsstaðir – Mjóifjörður – Klefbrekkufossar – Egilsstaðir
- Dag 6: Seyðisfjörður – Dettifoss – Selfoss – Viti krater – Hverir – Mývatn
- Dag 7: Hverfjall krater – Dimmuborgir – Hverarönd (Mount Námafjall) – Mývatn nature baths
- Dag 8: Goðafoss
- Dag 9: Hvítserkur – Kirkjufellsfoss en Kirkjufell op Snæfellsnes – Skarðsvík Beach – National Park Snæfellsjökull
- Dag 10: Reykjavik
- Dag 11: Þingvellir National Park – Strokkur Geysir – Gullfoss – Kerið kratermeer
- Dag 12: Krýsuvík – Hafnir – Gunnuhver – Bridge between Europe and America
- Dag 13: naar huis
Praktische tips voor een rondje IJsland
Rondje IJsland met de klok mee of tegen de klok in
In eerste instantie wilden we alleen de ‘Golden Circle’ in het zuiden van IJsland bezoeken, maar nadat we ons hadden ingelezen, besloten we om toch het hele eiland rond te reizen. IJsland heeft maar één weg, de 1. Deze gaat het hele eiland over. De route is simpel, met de klok mee of tegen de klok in.
Omdat we besloten om Reykjavik aan het eind van onze reis te bezoeken, hebben we het eiland tegen de klok in gereden. Het één is niet beter dan het andere. Het kwam voor ons goed uit omdat op deze manier meer accommodaties beschikbaar waren.
IJsland niet op de bonnefooi
We hebben bewust gekozen om alles vooraf te boeken. Liever boeken wij niets van te voren, maar omdat IJsland erg dunbevolkt is, is het vaak een uitdaging om op de bonnefooi een accommodatie te vinden. Ik vond het spannend om dat risico te nemen met Arnoud van net 1 jaar. Door alles vooraf vast te leggen, voelde dat voor ons erg comfortabel aan. Overigens raad ik het sowieso niet aan om IJsland op de bonnefooi te ontdekken. Vaak reis je uren over een grindweg (nog steeds de 1) om überhaupt een boerderij tegen te komen.
IJsland is een prijzig land. We maakten heel bewust de keuze om te besparen op accommodatie, autohuur en uiteten gaan. Ik struinde internet af op zoek naar hostels en AirBNB’s. Eerst bepaalden we de route en kozen we de plaats van de overnachting op basis van reisafstand en reistijd.
In een Excel document hield ik bij wat de reisafstand van A naar B was, inclusief tijd voor stops en het nemen van foto’s. Met die informatie wist ik in welke plaats of regio de overnachting moest plaats vinden. Ook de prijzen van overnachtingen, autohuur, entree, brandstof, tolgeld en boodschappen etc. hield ik in het overzicht bij. Op die manier kon ik heel nauwkeurig de rondreis begroten én beheersen.
Hoe is het rijden op IJsland?
IJsland is het meest dunbevolkte land van Europa. Ongeveer 60% van de bevolking woont in de regio Reykjavik. Tijdens onze rondreis door IJsland reden we vaak uren lang zonder ook maar 1 voertuig tegen te komen. Vooral in het oosten en noorden is het landschap indrukwekkend. Hier en daar een afgelegen boerderij, een aantal schapen langs de weg, die horen bij een boerderij kilometers verderop en verder alleen de kaarsrechte weg, de 1, die regelmatig overgaat in een grindweg.
Zoals ik eerder noemde: er is 1 ‘snelweg’ in IJsland, de 1. De weg is in de bewoonde gedeeltes van IJsland goed geasfalteerd. Rij je door een minder dichtbevolkt gebied, dan gaat de weg al snel over in grind. De eerste kilometers reden we voorzichtig, maar later ervaarden we dat we beter harder over de kuilen in het grindpad konden rijden, dan langzaam. Zorg dat je auto goed verzekerd is tegen steenslag en overige schades. En let goed op je snelheid! Ondanks dat het land erg dunbevolkt is, zijn we op een afgelegen stuk door de politie gewezen op onze te hoge snelheid. De politie is niet terughoudend met het uitschrijven van boetes, wij hadden geluk!
Hoogtepunten rondje IJsland per dag
Dag 1: Aankomst in Reykjavik – Strandarkirkja
De vliegreis met Arnoud ging goed. Het is maar 3 uur vliegen, dus het is voorbij voordat je het weet. Nadat we de auto ophalen, rijden we direct door naar onze accommodatie in de buurt van Reykjavik. We maken al gelijk kennis met het prachtige vulkaanlandschap. We rijden via Grindavik naar Strandarkirkja, het kleine idyllische kerkje aan het water. Na een half uurtje rijden komen we aan bij onze accommodatie. De eigenaren van de AirBNB zijn behulpzaam en geïnteresseerd.
Dag 2: Seljalandsfoss – Skógafoss – Eyjafjallajökull gletsjer
We vertrekken iedere dag rond de klok van 09.00 uur uit onze accommodatie. We hebben dan tijd genoeg om te ontbijten en onze spullen weer in de auto te zetten, zonder dat we heel vroeg opstaan. Als we nog maar net onderweg zijn, zien we de eerste waterval al voor ons liggen, de Seljalandsfoss. Het bijzondere van de Seljalandsfoss is dat je er achterlangs kan lopen. We letten goed op waar we lopen, want door het vocht zijn de paden modderig en glad door mos. Als we weer verder rijden, vergapen we ons aan het prachtige uitgestrekte landschap op deze heldere dag.
Na ca 30 km komen we aan in Skógafoss. Als we de auto parkeren is het bewolkt. Het waait en het water van de waterval maakt het nog frisser. Naast de waterval loopt een trap naar boven, zodat je de waterval vanaf boven kunt bezichtigen. Met Arnoud op mijn rug is het een pittige klim. Ook komt de zon door, wat de temperatuur doet stijgen. Dat is typisch IJslands. Het weer kan een half uur later ineens totaal anders zijn. In de verte zien we dikke bewolking aan komen, maar zien we de gigantische Eyjafjallajökull gletsjer en dat trekt meer onze aandacht!
Terug in onze accommodatie vertelt een andere gast, een Nederlandse fotograaf, hoe we onze camera in moeten stellen als we het noorderlicht gaan fotograferen. Fijn! Voordat we naar bed gaan, ontspannen we in de bubbelbad in de tuin! We slapen als een roos!
Dag 3: Sólheimasandur – Dyrhólaey – Fjaðrárgljúfur Canyon
Daisy overtuigt me om naar het vliegtuigwrak in Sólheimasandur te gaan. Na ruim 1 uur lopen komen we aan bij het indrukwekkende vliegtuigwrak. Het zwarte grove zandstrand, de grijze lucht en het witte vliegtuigwrak maakt dat onze foto’s mysterieus worden.
We lopen al zingend weer een uur terug. En rijden 25 km verder naar de zwarte stranden van Dyrhólaey. Op het uitzichtpunt heb je prachtig vergezicht over het uitgestrekte zwarte zandstrand. Na een korte stop met veel wind en kou rijden we via het meest zuidelijke kustdorpje van IJsland -Vík í Mýrdal- door naar Fjaðrárgljúfur Canyon, de mooiste kloof van IJsland.
Dag 4: Vatnajökull gletsjers – Skaftafell National Park – Svartifoss – Jökulsárlón – noorderlicht
Na het ontbijt rijden we langs een aantal minder grote en minder bekende watervallen naar Skaftafell National Park. In dit Nationaal Park is de Svartifoss te vinden. Een mooie wandeling over het met heide begroeide gebergte en tevens een adembenemend mooi uitzicht op de gletsjer.
Na een flinke wandeling in dit prachtige Nationaal Park rijden we naar het grootste, bekendste en meest indrukwekkendste gletsjermeer van IJsland, Jökulsárlón. Door sommigen wordt het zelfs het mooiste gletsjermeer ter wereld genoemd. Gigantische ijsschotsen drijven in het water. De ijsschotsen zijn afkomstig van de gletsjer in National Park Vatnajökull. De gletsjer mondt uit in het meer. Afhankelijk van de periode in het jaar, kun je met een amfibievoertuig op en rond met meer rijden/varen. Met een klein beetje geluk zie je zeehonden tussen de ijsschotsen zwemmen. Je kunt er onwerkelijk mooie foto’s maken, vooral op een zonnige dag! Door de opwarming van de aarde wordt de gletsjer jaarlijks steeds kleiner en het meer steeds groter.
Aan het eind van de dag komen we aan in onze nette moderne accommodatie. Er wordt gevraagd of we onze schoenen uit willen doen en in het schoenenrek willen zetten, zodat de accommodatie schoon blijft. IJslanders hechten heel veel waarde aan hygiëne. Als we op onze hotelkamer zijn, zien we door het kleine raampje buiten mensen lopen met grote statieven. Dat moet het noorderlicht zijn, dus we gaan ook naar buiten. Wij stellen onze fotocamera in op de ‘noorderlicht-stand’ en leggen de camera op onze huurauto.
We fotograferen eerst zonder er zelf op te gaan, want een minimale beweging geeft al een ‘bewogen foto’. Ondanks dat de foto’s waar we zelf op staan onscherp zijn, zijn we er heel blij mee.
Er zijn tal van apps die een (vaak heel betrouwbare) voorspelling doen van het noorderlicht op jouw locatie. Onze app geeft 100% kans op het zien van het noorderlicht aan.
Dag 5: Oost fjorden – þorgrímsstaðir – Mjóifjörður – Klefbrekkufossar – Egilsstaðir
Na het ontbijt rijden we langs de oost fjorden naar de iets grotere plaats Egilsstaðir, zo’n 210 km rijden. Onderweg rijden we door indrukwekkende landschappen en het dwingt ons steeds te stoppen om te fotograferen. Na het inchecken in het hostel, gaan we naar het gemeentezwembad in Egilsstaðir. Ieder zichzelf respecterend dorp in IJsland beschikt over een zwembad. Heerlijk bubbelen in warm water, terwijl het buiten bijna vriest!
Dag 6: Seyðisfjörður – Dettifoss – Selfoss – Viti krater – Hverir – Mývatn
Via het dropje Seyðisfjörður rijden we naar de Dettifoss en de Selfoss. Deze liggen op loopafstand van elkaar. Zeer indrukwekkende watervallen! We brengen een kort bezoek aan de Viti krater en rijden daarna naar Hverir wat ‘hete bronnen’ in het IJslands betekent. Het fantastische landschap met kokende modderpoelen, stoompluimen en maanachtige taferelen moet je gezien hebben!
Het ligt op korte afstand bij het Mývatn, wat ‘muggenmeer’ betekent. Prachtige luchten tijdens zonsondergang. No filter needed!
Dag 7: Hverfjall krater – Dimmuborgir – Hverarönd (Mount Námafjall) – Mývatn nature baths
We lopen een rondje langs de Hverfjall krater, maken een wandeling door het lavalandschap van Dimmuborgir en bezoeken uitgebreid Hverarönd (Mount Námafjall). Het landschap is schitterend met zijn pastelkleurige stenen en ook weer de stoompluimen en kokende modderpoelen!
Na deze dag, ontspannen we in de natuurbaden van Mývatn. Ook dat zijn geothermische verwarmde zeewater baden. Hier is het bij lange na niet zo druk als bij de Blue Lagoon en er is meer dan genoeg ruimte in het water. Ook het personeel is bijzonder vriendelijk en meedenkend. Zo krijgen wij het advies van een medewerker om Arnoud een muts te laten dragen in het water. Het hoofd van een baby/dreumes is in verhouding tot zijn lichaam erg groot en verliest daarom ook veel lichaamstemperatuur. Het water is weliswaar 39 graden, maar de buitentemperatuur is net iets boven het vriespunt.
Tip: doe ál je sieraden af. Het hoge zwavelgehalte in het zeewater zal je sieraden niet ten goede komen!
Dag 8: Goðafoss
We brengen een uitgebreid bezoek aan de Goðafoss en rijden daarna 200 km naar onze accommodatie in Blonduos. Daar ontspannen we ’s avonds weer in de jaccuzi bij de accommodatie en gaan vroeg naar bed. We zijn moe van de reis over grindwegen.
Dag 9: Hvítserkur – Kirkjufellsfoss en Kirkjufell op Snæfellsnes – Skarðsvík Beach – National Park Snæfellsjökull
Uitgerust beginnen we aan de langste reisdag van deze rondreis. Via Hvítserkur, de ‘draak in het water’-rots, rijden we 230 km naar Snæfellsnes om daar de bekendste waterval en berg van IJsland te bezichtigen, de Kirkjufellsfoss en Kirkjufell.
Vervolgens rijden we nog eens 150 km naar Reykjavik. We mogen absoluut niet mopperen hoe Arnoud het deze dag heeft gedaan, maar 18 km voordat we aankomen bij onze accommodatie in Reykjavik is Arnoud het beu en wil hij uit zijn autostoel. Terecht ook! We verblijven 4 nachten in Reykjavik, omdat de bezienswaardigheden vanaf hier prima aan te rijden zijn.
Dag 10: Reykjavik
Wij vinden Reykjavik een beetje tegenvallen. We bezoeken de kerk, de sculptuur ‘Sun Voyager’ aan het water en daarna gaan we naar het zwembad, waar we onszelf weer heerlijk onder dompelen in één van de warme bubbelbaden.
Weet je overigens dat de straten in Reykjavik verwarmd zijn in de winter? Omdat IJsland beschikt over natuurlijk verwarmd water, ligt er in de straten van Reykjavik ‘vloerverwarming’. Dit voorkomt gladde wegen in de koude wintermaanden.
Dag 11: Þingvellir National Park – Strokkur Geysir – Gullfoss – Kerið kratermeer
We bezoeken vandaag een aantal bezienswaardigheden die dicht bij elkaar liggen. We starten met Þingvellir National Park, waar de breuklijn tussen de twee continenten goed zichtbaar is. De Noord-Amerikaanse plaat en de Eurazië plaat. De breuklijn is de enige plaats op de wereld dat niet tot een continent behoort. De 2 platen schuiven jaarlijks 2 – 2,5 cm verder uit elkaar.
We rijden door naar Strokkur Geysir. Het woord geiser zoals wij die in Nederland kennen komt van het IJslandse Geysir. Natuurlijke geisers zijn zeer zeldzaam. De activiteit van een geiser is gebaseerd op oppervlaktewater dat langzaam in de grond sijpelt en opgewarmd wordt door hete rotsen. De rotsen worden verwarmd door onderliggend magma. Uiteindelijk wordt de temperatuur onder in de geiser zo hoog dat het water begint te koken. Bellen stoom stijgen op en zorgen ervoor dat bovenaan kleine hoeveelheden water uit de natuurlijke pijp worden geduwd. Dit zorgt ervoor dat het grootste deel van het superhete water met steeds toenemende kracht uit de geiser spuit.
Geysir in IJsland kwam vanaf omstreeks het jaar 2000 niet meer regelmatig tot uitbarsting. Slechts door zeep in het water te mengen -waardoor de oppervlaktespanning van het water veranderde- kon een eruptie worden geforceerd. Na een aardbeving in IJsland in 2000 begon de geiser weer regelmatig te spuiten. Door de verandering van de omstandigheden neemt de activiteit helaas weer af.
Bij ons spuit de geiser ongeveer ieder half uur. We nemen dus de tijd voor dit indrukwekkende natuurverschijnsel, want als je één eruptie gezien hebt, wil je er nog één zien, en nog één, etc. Ook de activiteit van het water in de aanloop naar de eruptie is fascinerend. En je wil natuurlijk wel de perfecte foto maken! Na de lunch rijden we door naar de Gullfoss. We kijken onze ogen uit. Dit is wat ons betreft de meeste indrukwekkende waterval van IJsland!
Onderweg terug naar de accommodatie houden we nog wat tijd over en bekijken we ook het kleurrijke Kerið kratermeer.
’s Avonds worden we weer getrakteerd op het noorderlicht. Omdat het noorderlicht deze week zo goed te zien is, besluit Reykjavik om een uur lang zoveel mogelijk straatverlichting uit te doen, zodat de inwoners het noorderlicht nog beter kunnen waarnemen. Het nieuws haalt zelfs de Nederlandse krant.
Dag 12: Dagtour schiereiland Reykjanes (Krýsuvík – Hafnir – Gunnuhver – Bridge between Europe and America)
Vandaag bezoeken we het schiereiland Reykjanes, allemaal op hele korte afstand van elkaar. We rijden naar Krýsuvík waar we toevallig tegen opnames van de Netflix-serie ‘Vikings’ lopen. Erg leuk om de opname van dichtbij mee te maken. We mogen blijven kijken, maar mogen geen geluid maken en niet gaan lopen. Het prachtige kleurrijke landschap lijkt wel een sprookje! Overal kleine modderpoeltjes en gaatjes waar stoom uit komt! En de geur van zwavel is verschrikkelijk. Het ruikt naar rotte eieren.
We rijden door naar de steile kustrotsen bij Hafnir waar prachtige rotsen rechtop in het water staan. Geen must see, maar als je tijd over hebt, is het leuk om gezien te hebben. Een eindje verder ligt Gunnuhver, het stomende naar zwavel ruikende landschap. Ondanks dat we dit al meer hebben gezien, blijft het indrukwekkend.
Een beetje verstopt ligt de ‘Bridge between Europe and America’. Ik vond het erg indrukwekkend op ‘nergens’ te lopen. Je loopt tussen 2 tektonische platen in. Daaroverheen is een brug gelegd. Met deze bezienswaardigheid sluiten we onze onbeschrijflijke gave rondreis door IJsland af. Morgenochtend heel vroeg, vertrekken we terug naar Nederland.
Dag 13: Terugvlucht naar Nederland
Zonder problemen leveren we de auto weer in en vertrekken we terug naar huis. Arnoud speelt in het vliegtuig met een 5 jarig Japans kindje. De tijd vliegt voorbij! Fijn ook weer thuis te zijn.
Hoi Cynthia, ik lees dit mooie reisverslag hier. In welke tijd ben jij geweest en hoe heb jij dat gedaan met de slaapjes van jullie Arnoud? Altijd in de draagzak? Ik ben benieuwd, Groeten Saskia
Hoi Cynthia,
Ik ben een rondreis aan het plannen voor in de maand juni 2024.
Graag zou ik willen weten waar jullie hebben overnacht. Zoals jij de reis omschrijft kan ik bijna niet wachten om te gaan.
Bedankt alvast voor de eventuele reactie..
Gr Jolanda
Hoi Cynthia, ontzettend leuk om jouw reisverslag van Ijsland te lezen. Ik word er helmeaal enthousiast van. Ik vroeg mij af; wanneer (welke tijd van het jaar) hebben jullie deze reis gemaakt? Ik ben benieuwd! Groeten, Milou