Home / Reisinformatie / Noord-Amerika / Canada / Interview: Camperreis Canada met het gezin

Interview: Camperreis Canada met het gezin

Een camperreis in Canada? Het is een droomreis voor veel gezinnen. Dit gezin maakte een camper rondreis door Canada met een baby. Dat beviel zo goed dat ze een paar jaar later na de geboorte van een tweede kindje weer voor Canada kozen.

Wij wisten het gelijk: een camper is ideaal met kinderen

Wij zijn Rick (35), Desiree (34), Megan (6) en Indi (1). Voordat wij kinderen kregen, reisden wij al graag. Toen wij samen een aantal maanden door Australië trokken, hebben wij verschillende soorten vervoer gebruikt om te zien wat bij ons past. Van auto, bus, trein, boot tot een camper. We wisten het bij dit laatste vervoersmiddel direct: met kinderen zal dit ‘later’ ideaal zijn. Twee jaar verder vertrokken wij met onze (inmiddels oudste) dochter richting Canada om dit uit te testen.

Lees ook de praktisch tips voor een camperreis met kinderen. Voor een idee van de prijzen check hier wat het huren van een camper in Canada kost via Interhome, een grote aanbieder van campers. Of check Kidsreizen die hebben ook een camperreis Canada waarbij je route en kampeerplekken voor je geregeld zijn.

camper canada rondreis

Met tegenzin weer terug naar huis

Met onze oudste dochter (toen 15 maanden) hebben wij van Vancouver naar Calgary gereisd. Zoals wij het ons in Australië hadden voorgesteld, was het ook: wat een vrijheid, gemak en luxe heb je met een camper voor je baby. Wij konden hierdoor optimaal genieten van het prachtige Canada. De geweldige natuur, het zien van orka’s, de helderblauwe meren, de Rocky Mountains, je waant je de hele dag in een ansichtkaart. Dat samen met de vriendelijke bevolking, goede voorzieningen, prima wegen en wandelpaden smaakte naar meer. We gingen na 3 weken met tegenzin terug naar Nederland.

camper canada rondreis

Voor de tweede keer naar Canada

Diverse reizen naar andere bestemmingen volgden. Een Canadese vriend (ontmoet in Calgary) appte ons regelmatig foto’s van zijn weekendtrips in eigen land, ook bezocht hij ons tweemaal in Nederland waar we natuurlijk weer over Canada in gesprek raakten. Meerdere vrienden (sommigen met kinderen) die we zo enthousiast hadden gekregen om ook naar Canada te gaan, stuurden ons hun foto’s als ze er waren… We misten Canada en wilden terug. Onze jongste dochter was nog geen maand oud en een nieuwe reis naar Canada werd geboekt. Ditmaal met Calgary als start- en eindpunt, om de Rockies nog beter te verkennen.

camper canada rondreis

Canadream MH-B 7-persoonscamper vs. de SV-C 4-persoonscamper

Tijdens de eerste reis hadden wij een variant op de Canadream MH-B camper. Een ruime 7-persoons camper van 9 meter inclusief toilet/douche/keuken, die wij last minute boekten voor het naseizoen. Onze oudste dochter liep namelijk nog niet en had hierdoor de ruimte om lekker te kruipen als het buiten nat zou zijn door regen of sneeuw. Omdat er ruim genoeg slaapplaatsen waren, hoefden wij de dinette niet iedere avond om te bouwen tot bed (wat normaal gesproken altijd meetelt als slaapplaats). De alkoof (bed boven de bestuurderscabine) werd door ons gebruikt om de koffers op te bergen. De camper beviel ons uitermate goed, alleen vonden wij het jammer dat ons zicht in de bergen deels ontnomen werd door de alkoof.

camper canada rondreis

De tweede keer Canada waren we er zeker van dat wij weer wilden boeken bij Canadream, de prijs-kwaliteit verhouding is goed. We kozen nu voor de SV-C 4-persoons camper van 8,25 meter inclusief keuken en ruime badkamer met douche en toilet. Het voordeel is dat je geen alkoof hebt, waardoor je veel meer zicht hebt. Wij hebben hier een hoop plezier aan gehad, omdat wij veel in de bergen reden. Wanneer je de slide-outs gebruikt, hebben de kinderen binnen redelijk wat speelruimte. De hoeveelheid bergruimte heeft ons ook positief verrast. Het nadeel van deze camper is dat we de dinette wel iedere dag moesten ombouwen tot bed voor onze oudste dochter (6 jaar). De jongste dochter (toen 15 maanden) sliep in een Deryan tentje op de vloer, wat het geheel in de nacht weer een beetje krap maakte.  

Welke camper we de volgende keer zullen boeken? Als het aan onze dochters ligt, één met een alkoof natuurlijk. Bovenin slapen is een stuk stoerder dan op de keukentafel.

camper canada rondreis

Onze route voor een camperreis door Canada

Eerste reis: Vancouver – Calgary

 • Dag 1 en 2                       Vancouver        
 • Dag 3 tot en met 6         Vancouver Island
 • Dag 7                                Alice Lake Provincial Park
 • Dag 8                                Whistler
 • Dag 9 tot en met 11       Wells Grey Provincial Park                        
 • Dag 12 tot en met 14     Jasper National Park                                               
 • Dag 15 tot en met 17     Banff National Park                                        
 • Dag 18                              Kananaskis                     
 • Dag 19                              Bow Valley Provincial Park 
 • Dag 20 en 21                   Calgary
camper rondreis canada

Tweede reis: Calgary – Calgary

 • Dag 1                                Calgary
 • Dag 2 tot en met 4         Drumheller
 • Dag 5                                Cochrane
 • Dag 6                                Sibbald Lake
 • Dag 7 tot en met 9         Peter Lougheed Provincial Park
 • Dag 10                              Banff National Park
 • Dag 11 en 12                  Yoho National Park
 • Dag 13                              Glacier National Park
 • Dag 14                              Revelstoke National Park
 • Dag 15                              Omgeving Golden
 • Dag 16 en 17                   Kootenay National Park
 • Dag 18 en 19                   Jasper National Park
 • Dag 20                              William A. Switzer Provincial Park
 • Dag 21                              Wildhorse Lake Provincial Park
 • Dag 22                              Jasper National Park
 • Dag 23                              Banff National Park
 • Dag 24                              Bow Valley Provincial Park
 • Dag 25                              Calgary
camper rondreis canada

Echte natuurliefhebbers

Wij zijn echte natuurliefhebbers en dan maakt iedere plek in Canada wel indruk op je. Alleen al met je gezin voor de camper zitten bij een knisperend kampvuurtje, midden in een bos of aan het water, dat is een geweldige ervaring. Als we aan onze eerste reis denken, komen Vancouver Island en Jasper National Park toch het eerst omhoog. De natuur, de weidsheid, de rust, je loopt een natuurdocumentaire in.

Tijdens de tweede reis hebben Peter Lougheed Provincial Park en Glacier National Park indruk op ons gemaakt. Wat een prachtige parken, de reisafstanden binnen de parken zijn klein, er is veel wildlife en er zijn leuke (makkelijke) wandelingen met kleine kinderen te doen. Ondanks het hoogseizoen hebben wij hier veelal alleen Canadezen gezien en hadden wij de meren en wandelpaden vaak voor onszelf alleen.

camper rondreis canada
camper rondreis canada

Top 3 leukste ervaringen door de kinderen

Onze kinderen hebben een andere top 3. Het Royal Tyrrell Museum of Paleontology in Drumheller, kamperen en paardrijden op een ranch en het bezoek aan een plaatselijke rodeo met veel kinderactiviteiten. Hier werden wij door de presentator aangekondigd, omdat ze het zo leuk vonden dat er Nederlanders op het lokale evenement aanwezig waren. Dit vond onze oudste dochter wel indrukwekkend natuurlijk.

camper rondreis canada

Minder enthousiast over de RV Resorts

Eigenlijk zouden we beide reizen zo over kunnen doen. Maar als we iets moeten kiezen, dan zijn dat RV Resorts. Het is niet ons ding, we staan liever midden in de natuur. De faciliteiten op een resort zijn wel leuk voor de kinderen, maar ze vermaakten zich bij ons eigenlijk veel beter in het bos of aan het water. Steentjes, takjes, zand, kampvuurtje maken en ze waren uren zoet.

Oh ja, de terugvluchten hadden overgeslagen mogen worden???? Onze oudste dochter vroeg al na enkele dagen of we in Canada konden blijven wonen.

camper rondreis canada

Onze favoriete campground

De favoriete campgrounds van ons:

 • Two Jack Lakeside campground – Banff National Park. Prachtig gelegen aan een helderblauw meer.
 • Illecillewaet Campground – Glacier National Park. Mooi gelegen aan een beek en het startpunt van veel hikes.
 • Wild kamperen nabij Golden British Columbia (toegestaan in Crown land). Een geweldig avontuur.
camper rondreis canada

De favoriete campgrounds van de kinderen:

 • Gregg Lake campground – William A. Switzer Provincial Park. Camping aan een (zwem)meer met speeltuin, kinderactiviteiten zoals broodjes bakken op het kampvuur, schilderen, sieraden en zelf vuur maken.
 • Revelstoke campground – Revelstoke National Park. Camping met zwembad, speeltuin, mini kinderboerderij, buiten bioscoop, ijsjes en pannenkoeken.
 • Alle Provinciale en Nationale Park campgrounds met een ranger (Xplorers) programma voor de kinderen, dit is ontzettend leuk en leerzaam. Niet alle campings hebben deze kinderprogramma’s (iedere dag), dus het is handig dit vooraf op te zoeken.
camper rondreis canada

Canada in de zomervakantie of in het naseizoen

De eerste reis naar Canada maakten wij in het naseizoen (september – oktober). Wij hebben deze reis last minute als pakket (vliegreis + camper) geboekt. Van te voren hebben wij geen campings gereserveerd, we houden juist van het avontuur. Het bleek totaal geen probleem. Zelfs op de populaire plekken Vancouver Island, Alice Lake Provincial Park (populair onder locals), Jasper en Banff National Park hadden wij gewoon een campingplek.

De tweede reis was een ander verhaal. Doordat onze oudste dochter nu leerplichtig is, gingen wij in de zomervakantie (augustus) op reis. Na het lezen van alle verhalen omtrent volgeboekte campings en overflows, voelde ik mij genoodzaakt om vooruit te plannen. 14 maanden vooraf reserveerde ik de eerste hotelovernachting en camper (vroeg boeken loont), 11 maanden van tevoren kocht ik de vliegtickets.

Canada omgeving

De route en campings heb ik in december, voorafgaand aan de reis, uitgekozen. In januari start namelijk de reservering van de campings in de Nationale Parken, 3 maanden voor aankomst die van de Provinciale Parken. Het is ongelooflijk maar waar, binnen enkele minuten kunnen de plekken uitverkocht zijn op de meest populaire campings. Mijn advies is dan ook: maak vooraf een account op de betreffende website, weet hoe je een reservering moet maken, weet welke campsite je wilt, houd je creditcard gegevens bij de hand en zit ingelogd klaar op het exacte tijdstip dat de reserveringen starten. Wij deden dit tegelijkertijd op verschillende laptops, lukte het de één niet, dan hadden we nog een tweede kans. Onze favoriete campground (Two Jack Lakeside) was bijvoorbeeld in 3 minuten uitverkocht.

canada

Toch wilde ik nog een stukje vrijheid in deze reis, dus ik had voor 5 nachten geen campings gereserveerd. Eenmaal gearriveerd in Canada bleek dit geen probleem. Wij hebben zelfs tegenover de Athabasca Gletsjer aan de Icefields Parkway een campingplaats gevonden op de bonnefooi. Zorg wel dat je er op tijd bent, kijk naar First-come-first-serve plaatsen en je moet ook wat geluk hebben. Onze ervaring is dat het druk is in de meest toeristische parken (Banff en Jasper). Ga je naar een minder druk bezochte plek, dan vind je echt nog wel een campsite. Misschien alleen net niet dat plekje dat jouw voorkeur heeft, dus sta er flexibel in.

canada

Mijn tips voor wie een soortgelijke reis wil maken!

Ook vrijheid als je van tevoren de reis plant en boekt

Ik was bang dat het vooraf reserveren van de campings ten koste zou gaan van het gevoel van vrijheid tijdens de reis. Dit bleek echter niet het geval te zijn. Iedere dag konden we de kinderen vertellen dat er op de komende camping bijvoorbeeld een zwembad of speeltuin zou zijn. Het gaf ze iets om zich op te verheugen.

Ook kun je op die dagen rustig aan een gebied of stad verkennen, omdat je weet dat je die avond al een campsite hebt gereserveerd. Dit geeft rust en gemak met kinderen.

Door de kinderen vooraf te betrekken bij de zoektocht naar campings, verheugen ze zich ook extra op de reis. Regelmatig wilde onze oudste dochter het lijstje van de geboekte campings bekijken, om te bedenken wat ze allemaal zou gaan doen op vakantie.

canada met kids

Ook in het hoogseizoen kun je de drukte vermijden

In het hoogseizoen heb je nog genoeg plekken waar je de drukte kunt vermijden. Je kunt nog steeds wandelpaden of meren voor jezelf hebben, iets dat ik naar aanleiding van de verhalen niet had verwacht. Wij zijn erin geslaagd om bijna alle dagen tussen de locals te kamperen, iets dat wij zelf erg leuk vinden.

Vooral in de Provinciale parken en lokale activiteiten leidde dit regelmatig tot enthousiaste vragen en gesprekken, hoe wij als Nederlandse toeristen terecht kwamen op die plekken.

Helaas had onze oudste dochter van ons de verwachting gekregen dat ze veel met Nederlandse kindjes zou kunnen spelen, dat is maar 2 keer voorgekomen. Gelukkig maken kinderen snel contact, dus spelen met Canadese kinderen bleek ook leuk.

canada met kinderen

Wat doe je als je een beer tegen komt

Op internet hadden wij vooraf gelezen over berenbellen en het maken van geluid om een encounter met een beer te voorkomen. Meerdere park rangers adviseerden ons hier niet op te vertrouwen, maar altijd een berenspray bij ons te dragen.

Gelukkig kochten wij het een dag voordat wij ineens oog in oog stonden met een moeder Grizzly en haar 2 cubs. Wij hebben het gelukkig niet hoeven gebruiken, maar als je met kleine kinderen op pad bent voel je je toch veiliger. Je kunt je misschien indenken dat wij genoeg geluid maken met 2 kinderen, maar hebben toch 14 Grizzly’s en zwarte beren gezien.

De spray kochten wij in een Provincial Park visitor center. Daarbij kregen wij uitleg over berengedrag, hoe je moet handelen bij een encounter en je oefent met een lege fles spray. Daarna onderteken je een formulier waarmee je akkoord gaat met alle besproken zaken.

canada beer5 gedachten over “Interview: Camperreis Canada met het gezin”

 1. Heel mooi verslag en nuttige tips voor het reizen met kleine kinderen!
  Wij gaan volgend jaar 3,5 week met een camper door Noord-west Amerika en west Canada vanuit Seattle. Ons zoontje is bij vertrek 13 maanden oud en dus vergelijkbaar met jullie dochter van 15 maanden. Hoe hebben jullie dat gedaan met een autostoeltje? Ik begreep dat stoeltjes die hier verkrijgbaar zijn niet worden geaccepteerd in Canada/Amerika en dus zullen we daar een stoeltje moeten kopen. Ben erg benieuwd hoe jullie dat hebben opgelost.
  Alvast bedankt:-)

 2. Wauw prachtig.
  Wij zijn volop aan het dromen over onze reis door west canada en usa met onze 2 kinderen van 2 en 4 jaar oud. Bedankt voor de goede tips, zo ook die voor de camping plaatsen. Zou heel graag nog meer campingtips krijgen mocht dit mogelijk zijn.

  Groetjes!

 3. Anita van Oel

  Leuk reisverslag! Alsof ik er zelf bij was. Goede tips wat wel en niet te doen. Aanrader dit te lezen wanneer je met vakantie naar Canada wilt en van de natuur daar wil genieten.

  1. Wat een goed verhaal! Chapeau voor degene die dit geschreven heeft. Je wordt echt enthousiast gemaakt. Het heeft me getriggerd om zo’n reis te boeken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top