Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Châteauneuf-du-Pape, wijndorpje in de Provence

Châteauneuf-du-Pape, wijndorpje in de Provence

Châteauneuf-du-Pape is een beroemde wijnregio in de zuidelijke Rhône-vallei in Frankrijk. Wellicht heb je deze wijn wel eens gedronken, zonder direct iets te weten over het dorpje waarnaar de regio vernoemd is. Tijdens een korte reis naar de Provence bezocht ik zowel Orange als Châteauneuf-du-Pape.

Châteauneuf-du-Pape

Orange is een klein stadje, met een geweldig Romeins theater. Dit is ook echt leuk voor gezinnen met kinderen dankzij de escapegame die je hier kunt spelen en de bijzondere geluid- en lichtshow die hier plaatsvindt. Je leest er alles over in mijn blog over Orange met kinderen.

Châteauneuf-du-Pape ligt op zo’n twintig minuten rijden vanaf Orange. Ook Avignon is dichtbij. Het is dan ook makkelijk om deze bestemmingen te combineren tijdens je vakantie in Frankrijk met kinderen.

Châteauneuf-du-Pape

Wat te doen in Châteauneuf-du-Pape?

Het dorpje Châteauneuf-du-Pape

Op de top van het dorpje vind je de resten van het kasteel van Châteauneuf-du-Pape. Er is niet heel veel bewaard gebleven van dit smalle en hoge kasteel. Toch is het aardig om even een kijkje te nemen bij de ruïnes met nog een hele hoge kasteelmuur, al is het maar vanwege het uitzicht over de wijngaarden en het omliggende landschap van Châteauneuf-du-Pape.

Châteauneuf-du-Pape kasteel

Vervolgens kun je het slingerende wandelpad volgen naar het centrum van het dorpje. Ik vond het een schattig dorpje met verschillende fotogenieke straatjes. Ook zijn er diverse restaurantjes met terras waar je natuurlijk ook wijn kunt drinken.

Châteauneuf-du-Pape

Workshop chocolade maken en/of versieren

Ga je naar Châteauneuf-du-Pape met kinderen, ga dan naar Chocolaterie Castelain. Niet alleen kun je hier lekkere chocolade kopen, je kunt hier ook workshops volgen. Ik kreeg zelf een demonstratie om bonbons en chocoladerepen te maken. Met kinderen zou ik aanraden om te kiezen voor de workshop chocolade versieren, dat zag er leuk en lekker uit. Bovendien is het met kinderen een goed idee om te kiezen voor een actieve workshop.

Châteauneuf-du-Pape chocolade

Wijnproeven in Châteauneuf-du-Pape

Als je naar Châteauneuf-du-Pape gaat, wil je natuurlijk ook de lokale wijn proeven. De regio is bekend omdat hier de eerste AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) van Frankrijk is ontstaan. Hiermee is de herkomst en kwaliteit van de wijn in de regio beschermd. Alleen wanneer je aan de eisen voldoet, mag de wijn die je produceert het label Châteauneuf-du-Pape dragen.

Châteauneuf-du-Pape wijn

In de Vinothèque van Châteauneuf-du-Pape kun je enkele van de lokaal geproduceerde wijnen proeven. Er zijn namelijk meer dan 200 wijnproducenten die onderdeel zijn van de AOC. Dit zijn voornamelijk familiebedrijven die al generaties lang wijn produceren. Daarom rouleert de Vinothèque de wijnen die je hier kan proeven. Er wordt in de regio vooral rode wijn geproduceerd en een kleine hoeveelheid (minder dan 15%) witte wijn. Er zijn 18 verschillende soorten druiven toegestaan, maar de meeste producenten gebruiken voornamelijk de Grenache-druif die geblend wordt met andere druivensoorten. De setting van de Vinothèque in een ondergrondse grot is ook interessant.

Châteauneuf-du-Pape

Een andere plek om wijn te proeven en lekker te eten, is restaurant Le Verger des Papes. Dit restaurant ligt wat hoger in het dorp en heeft daarom een mooi uitzicht vanaf het terras. Er is ook een wijnkelder, genaamd ‘La Cave’. Heel bijzonder, want deze was ook al in de Romeinse tijd in gebruik. Je kunt hier nog de plek zien waar de Romeinen met hun voeten de druiven persten.

Châteauneuf-du-Pape
Châteauneuf-du-Pape

Fietsen langs de Rhône en door de wijnvelden

De ViaRhôna is een fietsroute die loopt van de bron van de Rhône-rivier in de Zwitserse Alpen tot aan de monding in de Middellandse Zee bij de Franse stad Arles. Met meer dan 800km is het een van de langste fietsroutes in Europa. De route loopt langs Châteauneuf-du-Pape. Ik fietste een stukje van de route over de goed onderhouden, brede fietspaden met weinig hoogteverschil. Ook met jonge kinderen kun je hier prima fietsen. Leuk om bijvoorbeeld tussen Orange, Avignon en Châteauneuf-du-Pape te fietsen.

Châteauneuf-du-Pape fietsen

Fietsen huur je bij Orangebike, ze verhuren hier ook e-bikes en zelfs e-mountainbikes. Al heb je voor de mountainbike routes wel zelf GPS nodig, er zijn geen met bordjes aangegeven singeltrack routes rondom Châteauneuf-du-Pape.

Châteauneuf-du-Pape fietsen

Overnachten in Châteauneuf-du-Pape

Wil je bijzonder overnachten in Châteauneuf-du-Pape, dan moet je slapen bij Hostellerie Château des Fines Roches. Ik sliep zelf in dit mooie kasteeltje net buiten het dorp, met uitzicht op de wijnvelden.

Hostellerie Château des Fines Roches
Hostellerie Château des Fines Roches
Hostellerie Château des Fines Roches

Het meer dan honderd jaar oude kasteeltje is van dichtbij net zo leuk als vanaf een afstandje. Zo is er een zwembad met ligbedden. Er zijn allemaal verschillend ingerichte kamers, waaronder familiesuites. Nog een heel groot pluspunt is het fantastische restaurant naast het hotel. Niet direct de plek om kinderen mee naar toe te nemen, maar wel om met zijn tweetjes luxe te gaan dineren, nadat je de kids naar bed hebt gebracht.

Hostellerie Château des Fines Roches

Meer tips nodig? Lees al onze blogs over vakantie vieren in Frankrijk of bezoek de officiële website van het Frans Bureau voor Toerisme.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top