Home / Nederland / Overijssel / Speelgoedmuseum Deventer, een hele middag plezier voor jong en oud

Speelgoedmuseum Deventer, een hele middag plezier voor jong en oud

Al jarenlang was het Speelgoedmuseum in Deventer een leuk uitje voor mensen met een Museumkaart. Even naar binnen wippen als je naar de markt was geweest of als het slecht weer was. Het meeste van de tentoongestelde objecten stonden achter glas, maar de speelzolder was altijd favoriet. Het ging even heel slecht met het Speelgoedmuseum en het stond op de nominatie om te verdwijnen. Gelukkig is dat niet gebeurd en na de opening door Jan Terlouw op 1 september 2021 gingen de deuren van het Speelgoedmuseum in Deventer open voor een compleet vernieuwd concept.

Wow wat is het er op uit gegaan, van een wat ouderwets museum is het nu in een keer modern geworden. Hartstikke leuk voor wie op zoek is naar een interactief museum voor kinderen.

Speelgoedmuseum Deventer

Speelgoedmuseum Deventer

Het Speelgoedmuseum huist in een 500 jaar oud pakhuis, waarvan er in Deventer in de binnenstad tientallen staan. Hoge plafonds, oude balken, alles scheef en een bak aan historie. Het leuke aan het museum is dat ze dit ook verwerkt hebben in de audio tour.

Speelgoedmuseum Deventer

Bij binnenkomst krijgen de kinderen en ouders allebei een audiotour, die gericht kan worden op aapjes of het logo van het museum. Je krijgt  hetzelfde apparaat, dus je kunt ook luisteren wat je kind te horen krijgt. Ik heb dat uiteraard even gedaan en de boodschap is hetzelfde, maar de vorm is anders. Zo wordt bij de ruimte waarin tijdelijke tentoonstellingen staan voor ouders gewezen op de restauratiewerkzaamheden waarbij een rode plafondschildering naar voren kwam, en krijgen kinderen een spelletje te horen: ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet-en-het-is-rood.

Speelgoedmuseum Deventer

Het motto van het Speelgoedmuseum in Deventer is: je bent nooit te oud om te spelen. Dit is terug te vinden in elke zaal van het museum. De eerste zaal richt zich op speelgoed door de jaren heen, van plastic speelgoed van nu tot speelgoed uit de 19e eeuw. De tweede zaal is de opkamer en hierin zit een objektentheater. Dit is een camera van boven waar je met afval en fantasie een heel verhaal kan maken. Er draait een film met voorbeelden van de professionals, en je creatie wordt direct gestreamd in de eerste zaal.

Speelgoedmuseum Deventer

Er is nog meer interactie met de eerste zaal: vanuit een glazen controlekamer met touwen kun je de bezoekers in de eerste zaal een show geven met grote knuffels die uit dozen komen en een gigantische trekpop. Heerlijk, die verbaasde gezichten beneden!

Speelgoedmuseum Deventer

Een volgende zaal richt zich op speelgoed voor jongens en voor meisjes. Is er wel een verschil? Voor de kinderen is er een opdracht, voor ouders is er iets meer duiding. Hier staat ook een publiekslieveling: een arcade spelcomputer met o.a. Pacman en Snake. Het speelgoed (achter glas) in deze ruimte is heel herkenbaar en zal jong en oud doen terugdenken aan vroeger.

Speelgoedmuseum Deventer

In de volgende ruimte is het weer tijd om zelf aan de slag te gaan. Met KAPLA kan een gigantische toren worden gebouwd, en met de Tekentovenaar kun je je eigen tekening tot leven brengen. Dit is zo grappig! Hierna is het ook tijd voor de speelzolder. Neem wat rust, pak er een boek bij en laat je kinderen met hun fantasie op de loop gaan. Ze kunnen zich verkleden, met houten treintjes spelen, een poppenkast-show geven, of als ze wat ouder zijn, een spelletje dammen of halma spelen.

Speelgoedmuseum Deventer
Speelgoedmuseum Deventer

Het is tijd voor de weg naar beneden. Daarbij kom je eerst langs een optische ruimte. In deze ruimte vind je toverlantaarns, waarvan er één zelfs geprepareerd is om mee te spelen! Je vindt er ook een echte flipperkast, waar je de tijden van weleeer nog eens kan beleven. Of onderzoek hoe vroeger met simpele plaatjes filmpjes werden gemaakt.

Speelgoedmuseum Deventer

De laatste ruimte is een grote modelspoorbaan en nog een concluderende vraag van de mascotte op de audiogids: “Beloof je dat je altijd zal blijven spelen?” Op een of andere manier ontroert die vraag wel: zijn we het spelen toch een beetje kwijt geraakt nu we wat ouder worden? In het Speelgoedmuseum ontdek je in ieder geval weer hoe leuk het is om speels te zijn, dingen te ontdekken en gewoon weer even kind te zijn.

Speelgoedmuseum Deventer

Praktische informatie speelgoedmuseum Deventer

Als je denkt dat je hier na een uur weer buiten staat, heb je het mis. Wij bleven ongeveer 3 uur en onze dochter was nog niet uitgespeeld. Gelukkig kunnen we met de museumkaart nog terug. Heb je geen museumkaart dan betaal je een paar euro entree. Het museum is in principe het hele jaar door geopend van dinsdag tot en met zondag, maar check altijd even de website voor actuele openingstijden en entree prijzen.

Het museum was eerder vooral leuk voor hele jonge kinderen (peuters en kleuters) maar na de verbouwing is dit museum in mijn optiek het leukste voor kinderen die op de basisschool zitten.

Het museum ligt in de binnenstad van Deventer. Je kunt bij het museum zelf niet parkeren maar moet een klein stukje lopen vanuit een van de parkeergarages in het centrum.

Speelgoedmuseum Deventer

Lees ook ons uitgebreide blog over Deventer met kinderen. Dit blog werd voor het eerst gepubliceerd in 2014 maar is net als het speelgoedmuseum zelf compleet vernieuwd in 2021

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top