Home / Nederland / Dagje weg: Speelgoedmuseum Deventer

Dagje weg: Speelgoedmuseum Deventer

Het zit bij ons om de hoek, maar ik moet bekennen dat ik nog nooit in het Speelgoedmuseum van Deventer was geweest. We hoorden wisselende ervaringen met het museum maar nu onze dochter bijna 1,5 is, werd het hoogste tijd om zelf te gaan kijken.

Hadden we dat maar eerder gedaan wat het museumbezoek was enorm geslaagd. Het museum zit verspreid over verschillende oude Deventer gebouwen en je gaat dan ook trapje op en trapje af waarbij je telkens in verschillende thema’s terecht komt. We begonnen in een gedeelte met poppenhuizen en poppen. Op één of twee voorwerpen na zit alles achter glas en is het dus vooral kijken en niet spelen. We hadden verwacht dat onze dochter hier weinig mee zou kunnen maar ze vond het erg interessant om naar al die poppetjes te kijken, vooral wanneer er ook bewegende onderdelen waren zoals een draaimolen.

Speelgoedmuseum, Deventer

Voor het wetenschappelijke gedeelte van het Speelgoedmuseum was onze dreumes echt nog veel te jong dus gingen we snel door naar de speelzolder: een grote ruimte vol met allerlei soorten speelgoed. Er zijn ook verkleedkleren en je kunt hier tekenen. Verwacht geen moderne knutselspullen zoals gel-a-peel maar gewoon papier en schaar. Zoveel speelgoed en wat moet je dan kiezen? Onze dochter ging voor de treintjes. Misschien wordt ze later wel civiel engineer.

Nog meer treintjes kan je vinden in een volgende ruimte. Hier gaat het om een modelspoor waar je op diverse knopjes kunt drukken om iets te laten gebeuren. De treinen gaan rijden of de brandweerwagens komen een brandje blussen.

Speelgoedmuseum, Deventer

Tenslotte was er nog een tijdelijke tentoonstelling met Playmobil. Als kind was ik zelf gek op Playmobil en ik kon de neiging om op en neer te springen bij het zien van zoveeeeeeel Playmobil met moeite onderdrukken. De kinderen in de ruimte renden enthousiast op en neer. Een gedeelte van de collectie Playmobil zit achter glas maar er bleef meer dan genoeg over om mee te spelen.

Het is jammer dat we niet zoveel tijd hadden want onze dochter had zich hier wel een paar uur vermaakt. Snel weer een keer terug!

Zelf ook een dagje weg: Speelgoedmuseum Deventer? Heel erg leuk met een dreumes maar ook voor kinderen in de basisschool leeftijd. Kosten: goedkoop [Gratis met museumjaarkaart, anders paar euro] Lees ook ons uitgebreide blog over Deventer met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top