Home / Nederland / Overijssel / Wat te doen in Deventer met kinderen

Wat te doen in Deventer met kinderen

Ik hou van Deventer, het is een hele fijne stad om te wonen. Deventer is een van de oudste steden in Nederland. Wist je dat er in deze stad bijvoorbeeld het oudste bakstenen huis van Nederland te vinden is. Deventer is ontzettend knus, er zijn heel veel fotogenieke straatjes. Ik ben nog geen stad van vergelijkbare grootte tegengekomen in Nederland die zoveel unieke winkeltjes heeft.

Deventer binnenstad

Daarnaast worden er in Deventer verschillende evenementen gehouden. Gedurende de zomermaanden is er eigenlijk elk weekend wel ergens een festival, in het grote park of in de oude haven. Dan zijn er ook nog de echt grote evenementen. Vooral het Dickens Festijn en Deventer op Stelten zijn heel geschikt voor een bezoek aan Deventer met kinderen. Want eerlijk is eerlijk, hoe mooi en fijn Deventer ook is om te wonen, naast het Speelgoedmuseum is er in het centrum weinig voor kinderen. 

Deventer stad

Je kunt je weekend in het knusse Deventer echter heel goed combineren met een bezoekje aan bijvoorbeeld de Julianatoren of de Apenheul in Apeldoorn. Of ga lekker de natuur in en maak een mooie wandeling of fietsroute rondom Deventer. Bezoek bijvoorbeeld de bunkers van de Ijssellinie, een spannend uitje met kinderen. 

Overnachten in Deventer met kinderen

Het beste en mooiste hotel van Deventer is Grand Boutique Hotel Huis Vermeer. Een prachtig oud huis is een paar jaar geleden omgetoverd tot hotel met goed restaurant. Je hebt hier als gezin de mogelijkheid om te overnachten in 2 tweepersoonskamers met eigen ingang. Tussen de kamers zit een open trap dus dit is het beste geschikt met oudere kinderen. Niet goedkoop wel fantastisch om te slapen. 

hotel deventer

Hotel Finch is een nieuw hotel in Deventer. In een mooi historisch pand hartje centrum en ook nog vlakbij het NS Station. Ze hebben hier ook een familiesuite en bij de twee persoonskamers kan een bed worden bijgeplaatst.

Een betaalbare optie waar we zelf ook wel eens overnacht hebben is het Fletcher Hotel Gilde. Het hotel is gevestigd in een oud klooster en heeft simpele nette kamers. Er zijn driepersoonskamers aanwezig. Daarnaast kan er voor een toeslag een babybedje (voor kinderen tot 4 jaar) of regulier bed bijgeplaatst worden. De meeste kamers zijn niet heel groot, maar dus vraag in dit geval om een van de ruime kamers.  

Hotel De Vischpoorte is ook een hotel in een historisch gebouw. Op een steenworp afstand van de Ijssel en de Lebuinuskerk. Dit hotel heeft zowel suites and familieappartementen voor drie, vier of vijf personen. Het zit wat betreft de prijs tussen de twee eerdere genoemde opties in.  

visschepoort

Hotel Hanzestadslogement De Leeuw zit boven een ouderwetse snoepwinkel in een mooi oud pandje. Er is hier een vijf persoons appartement dat wel vrij gedateerd is ingericht. 

Ga je voor een moeder-dochter weekend naar Deventer dan kan ik je het Sandton IJsselhotel van harte aanraden. Je kunt ook terecht voor een heerlijke high-tea. Het hotel ligt aan de IJssel en de stad is direct bereikbaar met het pontje. Het Postillion Hotel ligt direct aan de snelweg, beide hebben geen familiekamers maar er kan wel een babybedje bijgeplaatst worden.

Net buiten Deventer zijn ook nog enkele opties, zoals Hotel Gaia. Aangezien dit ook een populaire trouwlocatie is hebben we ook hier wel eens geslapen. Elke kamer is anders, maar allemaal zijn ze sfeervol en kleurrijk. Er is een heerlijk ontbijt en een grote tuin om te spelen. Rondom het hotel kan je goed wandelen richting de bossen of de IJssel. Er zijn familiekamers en daarnaast kunnen er tegen een meerprijs ook extra bedden worden bijgeplaatst.

deventer hotel gaia
deventer hotel gaia

Ook Stayokay Gorssel is een optie buiten Deventer. Hier hebben ze aantrekkelijke geprijsde familiekamers.

Wat te doen in Deventer met kinderen

Kinderboerderij Ulebelt

Mijn grote tip met kinderen is toch wel de Ulebelt. Heerlijk spelen in de natuurspeeltuinen en kijken bij de dieren. Je mag bij de ezeltjes en geitjes en schaapjes naar binnen en dan kun tussen ze in lopen. De kippen en hanen lopen er los en je kunt bij de konijnen in het hok om te knuffelen. Heerlijk toch. Trek je kids wel kleren aan die vies mogen worden en neem in de maanden van regen misschien wel een setje schone kleren en laarzen mee.

Speelgoedmuseum Deventer

Het Speelgoedmuseum in Deventer is hartstikke leuk wanneer je jonge kinderen hebt. Helemaal sinds het helemaal verbouwd is en eind 2021 weer open ging. Nu is het echt een modern, kindvriendelijk en interactief museum waar je een paar kunt doorbrengen. Het museum zit verspreid over verschillende oude Deventer gebouwen en je gaat dan ook trapje op en trapje af waarbij je telkens in verschillende thema’s terecht komt.

Speelgoedmuseum Deventer

Zodra je kind de leeftijd er voor heeft is het wetenschappelijke gedeelte van het Speelgoedmuseum in Deventer er leuk om te spelen. Met KAPLA kan een gigantische toren worden gebouwd, en met de Tekentovenaar kun je je eigen tekening tot leven brengen. Dit is zo grappig!

Dan is er nog de speelzolder: een grote ruimte vol met allerlei soorten speelgoed. Er zijn ook verkleedkleren en je kunt hier tekenen. Zoveel speelgoed en wat moet je dan kiezen? Onze dochter ging voor de treintjes. Misschien wordt ze later wel civiel engineer.

Speelgoedmuseum Deventer

Kindvriendelijke stadswandeling

Stadswandeling maken door Deventer? De VVV Deventer heeft een Hanzespeurtocht gemaakt voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Ga samen op pad in het romantische Bergkwartier.

Deventer binnenstad

Museum de Waag, en museum Geert Grote Huis

Behalve het Speelgoedmuseum zijn er in Deventer nog twee andere kleine musea. Het Museum de Waag in de Oude Waag van Deventer is een klein museum over de Deventer geschiedenis. De exposities veranderen nog wel eens maar over het algemeen vindt onze dochter het best leuk om hier even een kijkje te nemen. 

Het Geert Grote Huis is een klein museum dat gebruikt maakt van moderne technieken om het leven van Geert Grote te laten zien. Dit museum is voor kinderen niet interessant. 

de waag deventer

Spelen op de Brink

De Waag en het hiervoor gelegen plein de Brink zijn het kloppende hart van Deventer. Hier heb je de meeste terrasjes en restaurantjes. Hier is de zaterdagmarkt en vinden grote evenementen plaats.

Van mei tot en met september kan je (tenzij er evenementen zijn) op woensdag en op zondagmiddag tussen 14:00-16:00 spelen op de Brink. Een deel van het plein wordt afgezet en hier kunnen kinderen lekker hun gang gaan met skelters, stelten en fietsjes.  Vanaf de terrasjes kan je je kind prima in de gaten houden. Spelen op de Brink is dan ook een perfect excuus voor Deventer moeders om af te spreken met een wijntje bij te kletsen. 

Beklimming toren Lebuïnuskerk met kinderen

De grootste en hoogste kerk van Deventer is de Lebuïnuskerk. Deze is regelmatig geopend en dan is het mogelijk om naar de toren te klimmen. Het is een flinke klim maar het uitzicht maakt het zeker de moeite waard!

Deventer uitzicht

De Bergkerk, Broederenkerk, verstopte orthodoxe kerk Deventer en Grote Synagoge

In het centrum van Deventer zijn meerdere gebedshuizen. Sommige niet te missen, anderen moet je net weten te vinden. Wij vinden het zelf tijdens een stads​​​​​wandeling altijd fijn om deze verschillende gebouwen binnen te lopen. 

De Bergkerk uit 1198 is van buiten een van de mooiste kerken van Deventer. Zeker in de avond wanneer de kerk verlicht is en hij boven het Bergkwartier uittorent. Wanneer je een wandeling maakt door het historische Bergkwartier van Deventer kom je ook langs de kerk. Binnen zijn op sommige plekken nog historische muurschilderingen te zien. In de Bergkerk vinden met regelmaat tentoonstellingen en concerten plaats.

bergkerk deventer

De Broederenkerk is ook een sfeervolle en warme kerk waar vaak gratis muziekoptredens plaats vinden om zaterdagmiddag. Deze kerk vind ik fotogeniek. In de voormalige biechtstoel kan je een filmpje kijken over de broederenkerk en over Deventer. Bekijk de website zaterdadgmiddagconcertendeventer om te zien wanneer en waar optredens zijn. 

De orthodoxe kerk Deventer is een verstopte verassing. In wat niet meer lijkt dan een woonhuis zit een piepklein orthodox kerkje compleet met iconen, priesters en de geur van wierook.

orthodoxe kerk Deventer

De Grote Synagoge in Deventer is alleen af en toe open zoals tijdens Monumentendag. Van binnen is deze vrij sober ingericht, maar het is wel een bijzonder gebouw. Recentelijk is de synagoge verkocht, dus het kan zijn dat de Synagoge een privé-bestemming krijgt.

Synagoge deventer

Vogeleiland en Rijsterborgherpark

Een ander park in Deventer dat tussen het NS station en het centrum ligt is het Rijsterborgherpark. Dit is een mooi historisch park waar ook vaak evenementen plaats vinden met grotere openlucht concerten. Aan het begin van het park zit het vogeleiland. Toen onze dochter nog een peuter was, ging ze hier graag naar toe. Er lopen kalkoenen en kippen rond en in de hokken zitten siervogels en enorme konijnen.

vogelpark deventer

Winkelen met kids in Deventer

Deventer is echt een gezellige winkelstad. Natuurlijk zijn er veel boekwinkels zoals je mag verwachten van Deventer boekenstad. Maar er zijn ook veel grappige en unieke winkels. Wacht dacht je van de stempelwinkel waar ze vooral stempels verkopen?

Leuke winkels om met kinderen te bezoeken zijn o.a. de spelletjes winkel Koning Willem en het snoeppotje een ouderwetse snoepwinkel. Kleine cadeautjes en geinigheden koop je bij de Hoge Ramen of bij Holy Cow.

Deventer winkelen

Met het pontje naar de overkant en het Worp Platsoen en natuurspeeltuin Woeste Willem

Neem het pontje vanaf de binnenstad naar het Worp Plantsoen. Het is een fijn park waar ook regelmatig activiteiten zijn.

worpplantsoen deventer

Je vindt hier ook Woeste Willem, een modder- en waterspeeltuin in de IJssel. Breng schone kleren en een plastic zak mee als je kinderen houden van spelen met modder. De natuurspeeltuin is alleen open als de IJssel niet te hoog staat. In het voorjaar staat de speeltuin vaak onder water.

woeste willem deventer

Stadsstrand aan de IJssel

Aan die kant van de IJssel kan je ook het Deventer stadsstrand vinden. Niet echt een strand met zand maar een restaurant aan het water van de IJssel. Wil je echt zwemmen in de IJssel dan kan je beter de Zandweerdhaven opzoeken. Daar is het bij mooi weer altijd gezellig druk. Ook de diverse inhammen in de IJssel worden gebruikt om te zonnebaden en zwemmen. Vergis je niet: de IJssel heeft een enorme onderstroom dus laat je kinderen absoluut niet alleen.

Boottocht over de Ijssel

Een relaxte manier om de stad en omgeving te bekijken is vanaf het water. Er zijn meerdere lange en korte boottochten te boeken die een stukje over de IJssel varen. Wij vinden zelf een van een uur lang genoeg en het leukste in een wat kleinere boot.

deventer boottocht

Zwembad de Scheg

Wil je zwemmen tijdens je stedentrip Deventer met kinderen? De Scheg is echt een tof zwembad. Met naast twee baden om baantjes te trekken is er ook een zwemparadijs. Lekker warm en met meerdere glijbanen en een stroomversnelling. Onze dochter vermaakt zich hier altijd uitstekend.Voor de kleintjes is er een verwarmd peutergedeelte. Zwembad de Scheg heeft ook een apart sauna- en wellness gedeelte.

Borgelerbad

Ben je in de zomer in Deventer? Dan kan je in plaats van naar de Scheg ook naar het Borgelerbad gaan, met groot openluchtzwembad en ligweides.

IJsbaan de Scheg

Schaatsen met kinderen? Van half oktober tot half maart kan je in Deventer schaatsen bij de semi-overdekte ijsbaan de Scheg. Super leuk om te doen met het hele gezin. Er is niet alleen een 400 meter baan maar ook een oefenterrein en een speelland.

Schaatsbaan de scheg
Schaatsbaan de scheg

Uit eten met kinderen in Deventer

Helaas zijn een aantal leuke plekken in Deventer zoals pannenkoekenhuis Ot en Sien en foodhal Fooddock inmiddels permanent gesloten. Ook over de tuin van Davo is gedoe.

Davo bieren Stadsbrouwerij

Davo bieren is de stadsbrouwerij van Deventer. Er is een grote tuin en in de zomer zie je kinderen hier lekker met elkaar spelen terwijl ouders bijkletsen aan de grote tafels.

Happy Tosti Deventer

Bij Happy Tosti werken medewerkers met een arbeidsbeperking. Door hier te eten draag je een steentje bij. Bovendien: welk kind is er nou niet gek op tosti’s en wil aan een tafel met in plaats van een stoel een schommel.

Deventer happy tosti

Humpie Dumpie’s

Misschien wel de beste plek om te eten met kinderen in Deventer is Pannenkoekenhuis Humpie Dumpie’s. Op de brink met beneden gezellig tafels, waaronder eentje met schommels. Natuurlijk ook belangrijk lekkere pannenkoeken. Waar kinderen het meest blij van worden is de bovenverdieping waar ze kunnen spelen in twee ruimtes, met ballenbak en glijbanen.

Humpie Dumpie
Humpie Dumpie

Evenementen in Deventer met kinderen 

Deventer is een echte evenementen stad. De drie grootste toeristische evenementen zijn de Boekenmarkt, Deventer op Stelten en het Dickens Festijn. De laatste twee zijn ook echt leuk voor gezinnen.

Daarmee houdt het niet op: Deventer heeft ook een bekende hardloopwedstrijd de IJsselloop en daarnaast nog kleinere hardloopevenementen zoals de Groenste Obstakelrun. Er is een jaarlijks stadsfestival en een kermis. Er zijn door het jaar veel culturele evenementen, van Film op de Brink tot Muziek bij de Buren. Bekijk de evenementenkalender van de VVV voor exacte data.

Dickens Festijn Deventer

Tijdens het Dickens Festijn wordt het toch al super fotogenieke Bergkwartier omgetoverd in kerstsferen. In oude Engelse kerstsferen wel te verstaan. Lopend door de smalle straatjes kom je karakters tegen uit de boeken van de Engelse schrijver. Er loopt zelfs een herder met schapen door de stad.

Dickens deventer

Er zijn ook genoeg kraampjes om wat te eten en te drinken. Mijn persoonlijke tip: koop een hot wine bij het standje voor de Bergkerk. Die wordt elk jaar gerund door vrijwilligers en de opbrengst gaat naar een wisselend goed doel zoals de Kledingbank of het Rode Kruis.

Het gratis te bezoeken Dickens Festijn in Deventer is de laatste jaren zo populair geworden dat er een maximaal aantal mensen per keer toegelaten wordt in de wijk. De wachttijden lopen soms op tot enkele uren.

Dickens deventer

Geen zin om te wachten. Veel Deventenaren zijn geen onderdeel van de officiële organisatie maar hebben gewoon een mooie jurk of pak in de kast hangen en kleden zich voor dit weekend ook speciaal aan. Terwijl Deventer kinderen als “zwerfkinderen” een zakcentje bij elkaar bedelen. en je in stijl gekleed dan mag je zo doorlopen. Anders: ga niet vroeg maar juist aan het eind van de middag, dan sta je vaak maar een kwartier of half uur in de rij. Je bent er dan ook als de duisternis invalt en alles nog sfeervoller wordt.

Dickens deventer

Deventer op Stelten

Deventer op Stelten was jarenlang mijn favoriete evenement in Deventer. Hoewel, eerlijk is eerlijk ook dit evenement te lijden heeft onder haar eigen populariteit. Plus een organisatie die naar mijn idee steeds vaker kiest voor (niet altijd even boeiende of vrolijke) “kunst met een boodschap” in plaats van gewoon een toffe show.

Deventer op stelten

Gelukkig zijn er toch altijd nog genoeg optredens die wel gewoon echt gaaf zijn, en waar ook kinderen hun ogen uitkijken. Hoewel het van oorsprong vooral veel steltenlopers waren zijn er nu ook veel andere shows op hoogte.

deventer op stelten

Wat te doen rondom Deventer

Bezoek de IJssellinie – Olst

Je kinderen een stukje geschiedenis bijbrengen en een bunker later zien? De IJssellinie was een geheim project in de Koude Oorlog en de eerste bunkers zoals de Hospitaalbunker kan je vinden tien minuten buiten Deventer in de richting van Olst. Deze zijn een aantal dagen per jaar te bezoeken. Check hier de data van de open dagen van de IJssellinie.

IJssellinie

Wandelen en restaurant NuNu – Schalkaar

NuNu is een begrip in Deventer en omgeving. Je kunt dit kindvriendelijke restaurant vinden op ongeveer tien minuten buiten Deventer. Vooral gezinnen met jonge kinderen komen hier graag vanwege de speeltuin. Daarnaast is er ook gewoon een echt goede en afwisselende menu kaart. In het naastgelegen bosgebied kan je ook prima een korte wandeling maken.

Wandelen overijssel

Wandelen en restaurant Nieuwe Rande – Diepenveen

Vijf kilometer buiten Deventer kan je het landgoed Nieuw Rande vinden. Hier zit een gezellig en kleurrijk hotel met restaurant. Daarnaast kan je een mooie wandeling maken over het landgoed. Volg bijvoorbeeld de “beweegroute”.

Landgoed Nieuw Rande

Apeldoorn, Zutphen of Zwolle

Een stedentrip Deventer met kids is ook goed te combineren met Apeldoorn, Zutphen of Zwolle. Lees ook onze blogs over Apeldoorn met kinderen, Zutphen met kinderen en over Zwolle met kinderen.

juliantoren pretpark

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top