Home / Reisinformatie / Azie / Georgie / David Gareja en Sighnaghi bezoeken van Tbilisi

David Gareja en Sighnaghi bezoeken van Tbilisi

Tijdens onze vakantie in Georgië maakten we vanuit Tbilisi een dagtrip naar het klooster van David Gareja in de woestijn en het stadje Sighnaghi in de Kakheti wijnregio. Dit is een lange dagtrip, zo’n 300 kilometer en in totaal vijf uur in de auto. Het was eigenlijk ook niet onze bedoeling om het zo te doen. Het klooster viel alleen een beetje tegen en omdat we daar sneller dan verwacht klaar waren, konden we het combineren met Sighnaghi. Dit was bovendien onze laatste dag van onze herfstvakantie in Georgië, dus we moesten ook echt terug naar Tbilisi.

Het liefst zou ik ervoor gekozen hebben om een nachtje te blijven slapen in Sighnaghi en dan de volgende dag pas terug te gaan naar Tbilisi (of vanuit daar verder te reizen). We maakten deze dagtrip met een auto en chauffeur via Go-Trip. We betaalden ongeveer 100 euro voor de hele dag.

Sighnaghi

David Gareja en de Rainbow mountains

David Gareja bestaat uit twee kloosters, Lavra en Udabno op (of over, afhankelijk van wie je het vraagt) de grens met Azerbeidzjan. Wat deze kloosters uit de zesde eeuw bijzonder maakt, is het feit dat er ook veel grotwoningen zijn. Uit de rotsen uitgehouwen kapelletjes en plekken om te wonen. In een aantal zijn nog oude fresco’s te zien. Voeg daaraan toe dat de kloosters een bijzondere ligging hebben in een stuk van Georgië met halfwoestijnlandschappen en je snapt wellicht wel waarom we dit graag wilden bezoeken.

David Gareja

Jammer genoeg is er echter onenigheid over de grens en daardoor is het klooster van Udabno niet meer vanuit Georgië te bezoeken. Vooraf lazen we echter dat je nog wel op de bergrug kunt lopen en over de vele fantastische uitzichten op alle grotten. Echter, toen wij er waren, mochten we niet meer dan het klooster van Lavra en een klein grotje een stukje op de berg bekijken. Wie liepen verder omhoog, maar werden terug gehaald door een soldaat.

David Gareja

Lavra klooster is aardig, maar geen reden om anderhalf uur voor te rijden van Tbilisi.

Gelukkig is de omgeving wel echt bijzonder. Droge natuur, woestijn en zelfs een zoutmeer.

David Gareja

Je hebt hier “rainbow mountains”, een fenomeen dat je ook op enkele andere plekken ter wereld tegenkomt, bijvoorbeeld in Peru. De rainbow mountains van Georgië zijn bergen met verschillende tinten. Je moet er rekening mee houden dat veel van de foto’s die je online tegen komt flink bewerkt zijn. In het echt is het kleureffect zeker aanwezig en bijzonder om te zien, maar niet zo extreem als je op veel foto’s ziet.

rainbow mountain David Gareja

Sighnaghi

Daarna rijden we door naar Sighnaghi. Bij onze eerste blik op dit stadje vallen we even stil. Het is toch net Italië of Kroatië. Een hoog gelegen stadje, omgeven door stadsmuren en daaromheen wijnvelden en dan in de achtergrond de witte bergen. Wat een mooi plaatsje.

Sighnaghi

Sighnaghi wordt de “city of love” genoemd, omdat het hier heel makkelijk is om te trouwens. Eigenlijk is het het Las Vegas van Georgië, maar dan een veel romantische versie. Het is een heerlijk stadje om rond te lopen. Middeleeuwse gebouwen, kleurrijke balkonnetjes en leuke winkels en restaurantjes. Zoals je van een stadje gelegen in de wijnregio mag verwachten, kun je hier op verschillende plekken terecht om wijn te proeven en te kopen.

Sighnaghi

In Sighnaghi is veel hoogteverschil en daar hebben ze wat op bedacht. Er zijn hier quads die dienstdoen als een soort taxi’s. Hier kunnen meerdere mensen in en de chauffeur brengt je naar waar je naar toe wil. Het is ook mogelijk om zelf een quad voor één of twee personen te huren en daarmee een een toertje maken door de oude stad en naar verschillende uitkijkpunten.

Bodbe klooster

De bekendste bezienswaardigheid van Sighnaghi is het Bodbe klooster. Of eigenlijk zijn het tegenwoordig twee gebouwen. Een oud kerkje met mooie fresco’s (je mag hier binnen niet fotograferen) en een moderne kerk. Van buiten is die al helemaal af en van binnen zijn er al een aantal muurschilderingen, maar het zal nog jaren duren om alles te bedekken.

Rondom de twee kerkjes ligt een mooie tuin met marmer en veel bloemen. Wat het helemaal afmaakt, is de setting. Je hebt hier uitzicht over de lagere gelegen vallei en de besneeuwde bergtoppen in de verte.

Sighnaghi

Sighnaghi stadsmuren

De grote muur van Georgië, zo worden de stadsmuren van Sighnaghi ook wel genoemd. Wanneer je vanuit een bepaalde hoek op de muur kijkt, dan is de vergelijking met de Chinese muur ook snel gemaakt. Een groot verschil: deze muren zijn en stuk jonger en echt bedoeld om een stadje te beschermen.

Sighnaghi

Op verschillende plekken in Sighnaghi zijn er nog oude torens om te beklimmen en je kunt ook een stuk lopen over de stadsmuren. Ook is er een klein fort te bezoeken.

Sighnaghi

Zipline Sighnaghi

Een van de dingen die je kunt doen in Sighnaghi is ziplijnen. Een 400 meter lange zipline over de kloof zo naar het stadje. Is dit vluchtje te kort voor je? Je kunt ook paraseilen in Sighnaghi.

Sighnaghi

Overnachten in Sighnaghi

Wat betreft overnachtingsmogelijkheden zijn er in Sighnaghi vooral kleinschalige guesthouses en B&B. Wil je ergens overnachten met een zwembad? Guest House Kusika heeft een zwembad, familiekamers en krijgt goede reviews. Lees hier meer over deze accommodatie.

Sighnaghi

Wil je iets meer luxe? Kies dan bijvoorbeeld voor het Ampelo Resort, net buiten het stadje. Ook hier heb je een fijn zwembad.

Sighnaghi

Lees ook onze andere blogs over Georgië met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top