Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / De Abdijenroute

De Abdijenroute

België is het land van de bieren, en wie bieren uit België zegt, zegt Abdijen. Maar wist je dat het bier vaak niet het mooiste is aan een abdij? Abdijen in België zijn indrukwekkende complexen en de moeite meer dan waard om te bezoeken.

De Abdijenroute brengt je langs mooi onderhouden complexen en intieme kerken. Een aantal abdijen worden hieronder uitgelicht. Je kunt de abdijenroute met het hele gezin bezoeken, maar dan is het wel leuker als je kinderen al wat ouder zijn. Of doe het zoals wij en combineer stukjes van de Abdijenroute met de kastelen en forten of de legenderoute.

Maredsous abdij

De abdij van Maredsous

Maredsous, wat een zangerige naam. Naast een mooie naam is Maredsous een abdij die bijna helemaal te bezoeken is, inclusief de gangen waar de monniken doorheen lopen.

Wil je ook net als wij deze abdij in België bezoeken? Het bezoek begint in het ontvangstcentrum. Voor slechts 4 Euro kun je in de zomer, vakanties en weekenden een rondleiding krijgen door de kathedraal, de tuinen en bijgebouwen. Erg interessant, want je leert een stuk meer dan wanneer je vrij zou rondlopen.

Zo is er een hele gedachte achter de windrichtingen waarin een abdij is gebouwd. Vraag de gids in een willekeurige abdij om erachter te komen. Aan het einde van de rondleiding kun je naar de degustatie. Je krijgt drie heerlijke biertjes met abdijkaas. Overigens kun je hier ook Maredsous light smeerkaas krijgen.

Maredsous abdij
Maredsous abdij

De abdij van Maredsous is de eerste abdij na de Franse Revolutie. De Duitsers waren goed in geld verdienen en daarom was voor de eerste abtstermijn een Duitser uitgenodigd. Overal zie je dus nog de Duitse adelaars in het ontwerp. Tijdens de rondleiding kom je ook in een binnentuin. Laat je verrassen op het moment dat de deur opengaat.

Maredsous abdij

Maredsous is een van de meest populaire abdijen om te bezoeken in België. Het is hier altijd gezellig druk. Je ziet hier ook meer gezinnen dan bij de andere Belgische abdijen. Die komen lang niet altijd voor een tour, maar vaak gewoon om wat te drinken en eten in het restaurant. Ook aan de kinderen is gedacht, er is een erg grote speeltuin. In de omgeving zijn er natuurwandelingen en je kunt zelfs met een bijzondere railbike vanuit Warnant of Falaën naar de abdij.

Maredsous abdij speeltuin

Maison de Leffe

De abdij van Leffe is wel te bezoeken bijvoorbeeld voor het bijwonen van een viering. De brouwerij zit tegenwoordig in Leuven. Wil je meer weten over Leffe abdijbier, bezoek dan het Maison de Leffe in Dinant.

Dit museum met proefmogelijkheid bevindt zich in het hotel “La Merveilleuse”. Het hotel is gevestigd in een voormalig klooster, dat pas een tiental jaar geleden verlaten is door de nonnetjes.

Maison de Leffe
Maison de Leffe

Het Maison de Leffe is een interactief museum waarbij je de verschillende geuren van de bieren kunt opsnuiven en kunt zien hoe het bier gemaakt wordt. De sfeer van een biermuseum in een hotel in een voormalig klooster is grandioos.

Het is dan ook echt een aanrader om tijdens de abdijenroute hier een nacht te slapen. Je kunt na de proeverij zo naar je kamer lopen. De kamers in hotel La Merveilleuse die uitzicht hebben over de Maas zijn helemaal te raden. Vanuit daar kun je de stad Dinant overzien, helemaal vanaf de Citadel tot aan de Beiaardrots. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van La Merveilleuse.

La Merveilleuse
Maison de leffe

De abdij van Orval

Het is niet de moeder van alle abdijen, maar de historie van Orval is erg rijk. Er is eigenlijk geen korte geschiedenis te vertellen en het is nodig de plek te bezoeken om te begrijpen waarom de abdij er nu zo uitziet. In de 11e eeuw werd een kleine abdij gebouwd boven de bron bij Orval.

Orval abdij

Na enkele jaren vertrokken de monniken weer; de abdij werd wederom bewoond in de 12e eeuw. De abdij werd rijker en rijker en in 1760 werd besloten een nieuwe abdij te bouwen, over de oude heen. Daartoe werd eerst een nieuwe kerk en vleugel gebouwd, die in 1782 klaar was. 

Orval abdij
Orval abdij

De bedoeling was om er een symmetrisch geheel van te maken en de oude 11e eeuwse abdij te slopen. Toen brak de Franse Revolutie uit en het 18e eeuwse gedeelte en het 11e eeuwse gedeelte werden verwoest. In 1926 kwamen de monniken pas weer terug. De sfeervolle ruïnes van de 11e eeuwse abdij werden behouden en op de exacte plek van de 18e eeuwse abdij kwam een nieuwe abdij te staan, ontworpen door Henry Vaes. Henry Vaes ontwierp ook de reclameborden en de Orvalglazen.

Orval abdij
Orval abdij

In de abdij van Orval kun je op retraite en daarbij heb je volledige toegang tot de hele abdij. Als bezoeker word je van de nieuwe abdij gescheiden door een dikke muur, met slechts een klein raampje net na de winkel. Orval is de enige plek waar je makkelijk een paar doosjes mee kunt krijgen. Ook de kaas is overheerlijk.

Echter, de ruïnes en verscheidene exposities geven je ook al uren plezier. In het biermuseum in een 11e eeuws gebouw tussen de ruïnes is gebruikgemaakt van moderne technieken. Zo zijn er ook een soort van capsules waarin je kunt staan en de film begint dan automatisch om je heen. Ook kun je bijvoorbeeld een Orval quiz spelen om je kennis te testen. Ga je met mooi weer en met je gezin, dan kunnen kinderen lekker rondrennen in de ruïnes.

Op de terugweg is er nog de mogelijkheid om Orval te testen in de “A l’Ange Gardien”. Het dakterras van de abdij biedt uitzicht over de abdij. Het is het leukst om naar het restaurant te lopen via het natuurpad.

Orval abdij

Ruïnes Abdij d’Aulne

Niet alle Abdijen in België zijn nog steeds in gebruik. Leonie bezocht met haar gezin de spookachtige ruïnes van Abdij d’Aulne. Een abdij die volgens de legende al in 637 gesticht werd door een berouwvolle stuikrover. Tijdens de Franse revolutie werd de abdij vernield. De abdij werd aanvankelijk opgericht als een Benedictijnenklooster, maar werd later een Cisterciënzerabdij.

Abdij d’Aulne
Abdij d’Aulne

Delen zijn later wel hersteld en zo kun je een bezoekje brengen aan de brouwerij waar het Abbaye D’Aulne bier gemaakt wordt. Het is minder gebruikelijk om deze brouwerij te bezoeken. Er is geen standaard programma, maar ze doen wel rondleidingen op verzoek. Neem daarvoor tijdig contact op.

Ook zonder brouwerij bezoek is het interessant genoeg om hier te stoppen. Loop zeker een rondje door de oude ruïnes van de Abdij van Aulne in Gozée. Heel interessant om te zien en een goede plek om verstoppertje te spelen voor kinderen. Ben je met een groep, dan is het ook mogelijk om hier activiteiten te laten organiseren en anders kun je geluk hebben dat er net een evenement is.

Abdij d’Aulne
Abdij d’Aulne

Abdij Stavelot

De abdij van Stavelot is nog een Abdij die niet meer als dusdanig in gebruik is. Tegenwoordig zijn in de abdij drie verschillende musea te vinden. Op de begane grond leer je alles over de geschiedenis van de abdij en de monniken die hier leefden. Ook is er een klein museum over de schrijver Guillaume Apollinaire. De meeste bezoekers komen echter voor het museum in de kelders welke vol staat met race auto’s. Lees ons blog over Spa in de Ardennen voor uitgebreid verslag.

Overige abdijen

Overige abdijen die in de Belgische en Franse Ardennen liggen, zijn onder andere Chimay, Rochefort en  Maredret. Alle abdijen staan beschreven in de Abdijenroute van Visit Ardenne All Access.

Wat is Abdijbier?

Abdijbier is een bier dat gebrouwen wordt in een abdij. Een trappist is een bier dat gebrouwen wordt door trappisten, behorende tot een orde die zich afgescheiden heeft van de cisterciënzers. Herkenbaar aan hun zwart-wit gewaad staan de cisterciënzers bekend als de tweede generatie monniken (de eerste generatie zijn de Benedictijnen). Trappisten zijn strenger in de leer dan de andere orden die de Regel van Benedictus volgen.

Orval abdijbier

Elk abdij dat een bier maakt is een abdijbier, maar een trappistenbier heeft toch een aparte status. Er zijn slechts 10 ‘echte’ trappisten, waarvan 2 in Nederland, 1 in Oostenrijk, 1 in Amerika en de rest in België. Het Nederlandse La Trappe wordt overigens als enige door vrouwen gebrouwen, de andere 9 door mannen.

Voor de echte liefhebber gaat het niet alleen om het bier, maar ook het glas waaruit je drinkt. De Orval bierglazen zijn gemaakt van extra dun glas en dan drinkt je trappist toch een stuk beter!

maredsous

De reis door de Ardennen maakte Gezin op Reis in samenwerking met het Europese samenwerkingsverband van ArdenneAllAccess. Later voegden we andere abdijen toe die we op eigen gelegenheid bezochten. Meer tips? Lees ook ons blog over de Ardennen met kinderen.

1 gedachte over “De Abdijenroute”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top