De Abdijenroute

1

België is het land van de bieren, en wie bieren uit België zegt, zegt Abdijen. Maar wist je dat het bier vaak niet het mooiste is aan een abdij? Abdijen in België zijn indrukwekkende complexen en de moeite meer dan waard om te bezoeken.

De Abdijenroute brengt je langs mooi onderhouden complexen en intieme kerken. Een aantal abdijen wordt hier onder uitgelicht. Je kunt de abdijen route met het hele gezin bezoeken maar dan is het wel leuker als je kinder al wat ouder zijn. Of doe zoals wij en combineer stukjes van de Abdijenroute met de kastelen en forten of de legenderoute.

De abdij van Maredsous

Maredsous, wat een zangerige naam. Naast een mooie naam is Maredsous een abdij die bijna helemaal te bezoeken is, inclusief de gangen waar de monniken doorheen lopen. Het bezoek begint in het ontvangstcentrum. Voor slechts 4 Euro kun je in de zomer, vakanties en weekends een rondleiding krijgen door de kathedraal, de tuinen en bijgebouwen. Erg interessant, want je leert een stuk meer dan wanneer je vrij zou rondlopen. Zo is er een hele gedachte achter de windrichtingen waarin een abdij is gebouwd. Vraag de gids in een willekeurige abdij om erachter te komen.

De abdij van Maredsous
De abdij van Maredsous

De abdij van Maredsous is de eerste abdij na de Franse Revolutie. De Duitsers waren goed in geld verdienen en daarom was voor de eerste abtstermijn een Duitser uitgenodigd. Overal zie je dus nog de Duitse adelaars in het ontwerp. Tijdens de rondleiding kom je 2x in een tuin. Laat je verrassen op het moment dat de deur opengaat…

Ook aan de kinderen is gedacht: er is een erg grote speeltuin. In de omgeving zijn er natuurwandelingen en je kunt zelfs met een bijzondere railbike vanuit Warnant of Falaën naar de abdij.

Maredsous met kinderen
Maredsous met kinderen

Aan het einde van de rondleiding kun je naar de degustatie. Je krijgt drie heerlijke biertjes met abdijkaas. Overigens kun je hier ook Maredsous light smeerkaas krijgen.

Leffe

De abdij van Leffe kan helaas niet bezocht worden in 2014, maar in Dinant ligt het Maison de Leffe. Dit museum met proefmogelijkheid bevindt zich in het hotel “La Merveilleuse“. Het hotel is gevestigd in een voormalig klooster, dat pas een tiental jaar geleden verlaten is door de nonnetjes. De kamers die uitzicht hebben over de Maas zijn aan te raden. Vanuit daar kun je de stad Dinant overzien, helemaal vanaf de Citadel tot aan de Beiaardrots.

Het Maison de Leffe is een interactief museum waarbij je de verschillende geuren van de bieren kan opsnuiven en kan zien hoe het bier gemaakt wordt. De sfeer van een biermuseum in een hotel in een voormalig klooster is grandioos.

Hotel la Merveilleuse in Dinant herbergt het biermuseum van Leffe
Hotel la Merveilleuse in Dinant herbergt het biermuseum van Leffe

De abdij van Orval

Het is niet de moeder van alle abdijen, maar de historie van Orval is erg rijk. Er is eigenlijk geen korte geschiedenis te vertellen en het is nodig de plek te bezoeken om te begrijpen waarom de abdij er nu zo uitziet. In de 11e eeuw werd een kleine abdij gebouwd boven de bron bij Orval. Na enkele jaren vertrokken de monniken weer; de abdij werd wederom bewoond in de 12e eeuw. De abdij werd rijker en rijker en in 1760 werd besloten een nieuwe abdij te bouwen, over de oude heen. Daartoe werd eerst een nieuwe kerk en vleugel gebouwd, die in 1782 klaar was. De bedoeling was om er een symmetrisch geheel van te maken en de oude 11e eeuwse abdij te slopen. Toen brak Franse Revolutie uit en het 18e eeuwse gedeelte en het 11e eeuwse gedeelte werden verwoest. In 1926 kwamen de monniken pas weer terug. De sfeervolle ruïnes van de 11e eeuwse abdij werden behouden en op de exacte plek van de 18e eeuwse abdij kwam een nieuwe abdij te staan, ontworpen door Henry Vaes. Henry Vaes ontwierp ook de reclameborden en de Orvalglazen.

Orval staat bol van de historie
Orval staat bol van de historie

In de abdij van Orval kun je op retraite en daarbij heb je volledige toegang tot de hele abdij. Als bezoeker wordt je van de nieuwe abdij gescheiden door een dikke muur, met slechts een klein raampje net na de winkel. Echter, de ruïnes en verscheidene exposities geven je uren plezier. Ook kinderen kunnen lekker rondrennen in de ruïnes.

Op de terugweg is er nog de mogelijkheid om Orval te testen in de “A l’Ange Gardien”. Het dakterras van de abdij biedt uitzicht over de abdij. Het is het leukst om naar de het restaurant te lopen via het natuurpad.

Ruïnes Abdij d’Aulne

Niet alle Abdijen in België zijn nog steeds in gebruik. Leonie bezocht met haar gezin de spookachtige ruïnes van Abdij d’Aulne. Een abdij die volgens de legende al in 637 gesticht werd door een berouwvolle stuikrover. Tijdens de Franse revolutie werd de abdij vernield.

Abdij d’Aulne

Delen zijn later wel hersteld en zo kan je een bezoekje brengen aan de brouwerij waar het Abbaye D’Aulne bier gemaakt wordt. Maar loop zeker ook een rondje door de oude ruïnes. Heel interessant om te zien en een goede plek om verstoppertje te spelen voor kinderen.

Abdij d’Aulne
Abdij d’Aulne
Abdij d’Aulne

Overige abdijen

Overige abdijen die in de Belgische en Franse Ardennen liggen, zijn onder andere Chimay, Rochefort en  Maredret. Alle abdijen staan beschreven in de Abdijenroute van Visit Ardenne All Access.

Wat is Abdijbier?

Abdijbier is een bier dat gebrouwen wordt in een abdij. Een trappist is een bier dat gebrouwen wordt door trappisten, behorende tot een orde die zich afgescheiden heeft van de cisterzenziërs. Herkenbaar aan hun zwart-wit gewaad staan de cisterzenziërs bekend als de tweede generatie monniken (de eerste generatie zijn de Benedictijnen). Trappisten zijn strenger in de leer dan de andere orden die de Regel van Benedictus volgen.

Elk abdij dat een bier maakt is een abdijbier, maar een trappistenbier heeft toch een aparte status. Er zijn slechts 10 ‘echte’ trappisten, waarvan 2 in Nederland, 1 in Oostenrijk, 1 in Amerika en de rest in België. Het Nederlandse La Trappe wordt overigens als enige door vrouwen gebrouwen, de andere 9 door mannen. Orval heeft een biermuseum in een 11e eeuws gebouw tussen de ruïnes met een soort van capsules waarin je kunt staan en de film automatisch om je heen begint. Orval is de enige plek waar je makkelijk een paar doosjes mee kan krijgen. Ook de kaas is overheerlijk; de Orval bierglazen zijn gemaakt van extra dun glas en dan drinkt je trappist toch een stuk beter!

De reis door de Ardennen maakte Gezin op Reis in samenwerking met het Europese samenwerkingsverband van ArdenneAllAccess.

Share.

About Author

Marcel is een actieve papa die houdt van reizen en weekendjes weg. Voor gezinopreis.nl schijft hij over actieve vakanties met kinderen en onderwerpen zoals apps en geocaching.

1 reactie

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.