Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Belgische Ardennen met kinderen, onze tips voor een top vakantie!

Belgische Ardennen met kinderen, onze tips voor een top vakantie!

Een weekje of weekendje naar de Ardennen met kinderen? Maar wat is dan een goede uitvalsbasis? Waar vind je een kindvriendelijk accommodatie in de Ardennen? Welke actieve dingen zijn er te doen zoals kanoën en mountainbiken? Tips voor gezinsvriendelijke wandelingen tot vijf kilometer en informatie over attracties zoals Plopsa Coo en de verschillende dierenparken in de Ardennen, je kunt het allemaal vinden in de blog.

Waar liggen de Ardennen

De Ardennen is een bosrijk laaggebergte wat zich uitstrekt over België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland (onder de naam de Eifel). Belangrijker echter dan deze geografische formatie is het cultuur historische gebied van de Ardennen. Wanneer we het hebben over de Ardennen als vakantieregio in dit blog, dan hebben we het over de driehoek onder Luik, Namen en Charleroi.

Hoewel het een groen en bosrijk gebied is, is het ook een bewoonde regio. Bekende plaatsen in de Ardennen zijn o.a. Namen, Bouillon, Dinant, Spa, Durbuy en en Bastonge en het in Frankrijk gelegen Charleville-Mezieres en Sedan.

Het is niet realistisch om tijdens een weekendje de hele Ardennen te ontdekken. Daarvoor is de regio veel te groot. Bovendien zijn reistijden door het heuvelachtige landschap vaak langer dan je zou verwachten op basis van de afstanden.

Om de Ardennen te ontdekken is het heel fijn om eigen vervoer te hebben. Maar dit hoeft niet per se een auto te zijn. Veel plaatsen in de Ardennen hebben een treinstation en met behulp van boemeltjes kun je op verrassend veel plekken komen. Neem een fiets mee in de trein en gebruik deze ter plaatse.

ardennen met kids

Waarom naar de Belgische Ardennen met kinderen

De Belgische Ardennen is een topbestemming voor gezinnen met kinderen. Het is voor de meeste Nederlanders niet al te ver rijden. Door het heuvelachtige landschap voelt het toch direct als het buitenland. Behoefte om te relaxen? Lekker de natuur in, een beetje wandelen en een stadje bezoeken. De hond kan mee en zelfs opa en oma kunnen mee, want in de Ardennen zijn genoeg accommodaties te vinden die zijn ingericht op multi-generatie vakanties en/of op grote groepen.

Wij houden zelf meer van actieve vakanties en ook dat kan in de Ardennen. Zo kun je kajakken, mountainbiken en wandelen. Er zijn diverse kastelen om te bezoeken maar ook natuurparken, belevingsmusea en pretparken. Ook niet onbelangrijk voor de meeste papa’s in de Ardennen zijn diverse legendarische brouwerijen zoals die van Orval. Je kunt ook het circuit van Spa-Remouchamps bezoeken waar Max Verstappen in 2018 nog derde werd.

De Ardennen is bovendien een gemakkelijke keuze want het is ingericht op gezinnen. Daarom is het ook heel geschikt voor ouders met een baby of peuter die voor het eerst samen weg gaan.

ardennen met kids

Leukste familie activiteiten in de Ardennen

Forten en kastelen in de Ardennen

In de Ardennen zijn heel veel forten en kastelen. Zelfs als liefhebber van kastelen hebben we ze nog niet allemaal kunnen bezoeken. Sommige eens machtige kastelen zijn in verval geraakt. Zoals het kasteel van Montaigle in de in de buurt van Dinant en Namen. Nu een ruïne maar wel op een prachtige plek met uitzicht op de omliggende heuvels.

ardennen met kids

De kasteelruine van Franchimont in Theux, op een kwartiertje rijden van het centrum van Spa, is in nog wat betere staat. Dit is een echt kasteel uit de ridderverhalen met gracht en ophaalbrug. Je krijgt hier een audiofoon mee en op deze manier krijg je meer informatie over het kasteel.

Sommige kastelen en forten in de Ardennen zijn nog vrijwel intact en, mede dankzij extra activiteiten, heel geschikt voor een bezoek met kinderen.

In het kasteel van Bouillon wordt bijvoorbeeld van maart tot november dagelijks een roofvogelshow opgevoerd met gieren, valken, arenden en buizerds. Of maak van tevoren een reservering en ga mee op schattenjacht; een activiteit voor kinderen van 4 tot 12 jaar. De ondergrondse tunnel, trapjes en passages maken dat echt een avontuur. Bekijk ook vooral de website, want er zijn regelmatig speciale activiteiten zoals een middeleeuws festival en spannende fakkeltochten.

ardennen met kids
ardennen met kids

Ook bij de Burcht van Logne onder Luik zijn roofvogelsshows en ook hier kun je met je gezin op schattenjacht tussen april en eind augustus.

De citadel van Dinant deed ons denken aan Minas Tirith uit Lord of the Rings. Het steekt uit vanuit de rotswand en is te bereiken met een pittige trap met meer dan 400 treden of met een kabelbaantje. Alleen al voor het uitzicht is het de moeite waard om er met kids heen te gaan. Die kunnen zich ook prima vermaken op het speelplein terwijl jij wat drinkt op het terras van het restaurant. In de citadel zit een museum over de 1e Wereldoorlog, maar door de zeer realistische weergave van een gevechtssituatie inclusief ontploffende bommen raden we deze niet aan met jonge kinderen.

ardennen met kids
ardennen met kids

Ook de Citadel van Namen is enorm indrukwekkend. Dit is zelfs een van de grootste van Europa. Zo enorm dat er zelfs een toeristisch treintje doorheen rijdt. In het bezoekerscentrum Terra Nova krijg je meer informatie over de gescheidenis van de stad en die van de citadel. Hier starten ook de rondleidingen door het netwerk van gangen. Een spannende wandeling die door de opgewekte gids ook voor onze dochter erg leuk was.

ardennen met kids
ardennen met kids

Voor een sprookjesachtig kasteel moet je naar Chateau de Veves. Jonge kinderen vinden het leuk dat ze hier verkleed als ridder of prinses mogen rondkijken. In het kasteel zelf zijn er aangeklede thema kamers en veel informatie over dieren. Jammer genoeg is dit nog wel redelijk ouderwets opgezet met vooral veel opgezette dieren achter glas.

In de burcht van La Roche vinden regelmatig familievriendelijk activiteiten plaats, zoals boogschieten en roofvogelshows.

ardennen met kids

Wildparken en dierentuinen in de Ardennen

In de Ardennen zijn verschillende wildparken en dierentuinen. Zo bezocht blogger Luisa met haar kids Le Parc à Gibier in la La Roche-en-Ardenne. Een mooi aangelegd parkje in de bossen met o.a. herten, zwijnen, walibi’s en wolven. De dieren zijn goed te zien achter een hek, er is een speeltuin en je kunt er wat drinken. Een aanrader met jonge kinderen.

Ardennen met kinderen wildpark

Op het domein van de grotten van Han kun je deze dieren ook zien, maar dan vanaf het recent geopende wandelpad of met een safari karretje. Ook op Wild Park Coo kun je een ritje maken met een treintje en op die manier dieren uit de Ardennen bekijken.

Het wildpark van Han

Ook Forestia is een wildpark met dieren uit de Ardennen. Ze hebben hier het wildpark echter gecombineerd met een adventurepark (zie voor meer info bij adventureparken) voor kinderen vanaf 2 jaar, wat een bezoek extra leuk maakt.

In Safaripark Monde Sauvage in de buurt van Spa zijn dan weer vooral dieren uit Afrika te zien die je met eigen auto of met een treintje kunt bekijken. Naast het safaripark is er ook een dierentuin gedeelte waar je rond kunt lopen en o.a. apen, pinguïns en ijsberen kunt zien. Blogger Esmeralda was echt positief verrast door dit park en zoontje Cas kreeg naast de dieren ook geen genoeg van de geweldige speeltuin met een levensgroot piratenschip.

Een andere traditionele dierentuin in de Ardennen is het dierenpark van Bouillion. In de dierentuin van Bouillion kun je o.a leeuwen, giraffen en tapirs zien.

Ga je vroeg op pad, dan is de kans groot dat je in de Ardennen dieren in het wild ziet. Gewoon tijdens een wandeling door het bos. In Saint-Hubert un je met een gids op stap.

Voor een aquarium kun je eventueel  een uitstapje maken naar de stad Luik. Hier bevindt zich een een aquarium dat bestaat uit twee zalen met onder andere meterslange haaien. Of ga naar Riveo in de Hotton waar er verschillende aquaria zijn die het leven in de rivier de Ourthe laten zien. Er zijn hier ook vaak leuke tijdelijke tentoonstellingen en in de mooi aangelegde tuin kun je een potje midgetgolfen.

Riveo

Bijzondere speeltuinen Ardennen

Ga je naar de Ardennen met kinderen dan zijn er ook meerdere bijzondere speeltuinen te bezoeken.

Parc Chlorophylle is een super tof educatief recreatiebos voor kinderen van alle leeftijden op ongeveer een half uur rijden vanaf Durbuy. Je volgt hier een wandelpad van ongeveer 2km waar je onderweg kunt leren over vogels. Aan het het einde is als “beloning” een gave speeltuin. De kids van blogger Leonie vonden deze speeltuin helemaal het einde. Voor de kleintjes is er een eigen gedeelte terwijl oudere kinderen zich kunnen uitleven op de hoge klim- en klauter toestellen. Nieuw in 2019 is het boomkroonpad nog een leuke plek om te wandelen.

Parc Chlorophylle ardennen

Bij het Chevetogne Provincial Domain in de omgeving van Rochefort kan je wandelen en spelen. Het Chevetogne Provincial Domain is in tegenstelling tot Parc Chlorophylle het hele jaar door geopend. Hoewel een aantal attracties zoals educatieve musea, horeca en het zwembad ook een wintersluiting kennen.

Chevetogne Provincial Domain wandeling

Wat je wel altijd kunt doen is mooi wandelen waarbij je onderweg heel veel verschillende speelplekken tegen komt. Van speeltuinen voor jonge kinderen tot echte klauteravonturen voor oudere kids.

Chevetogne Provincial Domain

Is het slecht weer, ga dan naar Houtopia: een combinatie van (binnen)speeltuin en interactief belevingsmusea. Je leest er verderop in dit blog meer over.

In de stad Namen kun je naast de citadel het Koningin Fabiola Amusement park vinden. Niet echt een pretpark maar wel een hele leuke speeltuin. Voor een paar euro entree kunnen kinderen zich uitleven op de schommels, klimrekken en trampolines.

ardennen met kids

Kajakken in de Ardennen

In de Ardennen zijn diverse riviertjes zoals de Amblève, de Lesse en de Ourthe waar je met je gezin kunt kajakken of kanoën. Vooral in Durbuy en in La Roche zijn veel aanbieders actief maar ook in o.a. Alle-sur-Semois en Anseremme kun je terecht.

Leonie en haar gezin gingen bijvoorbeeld kajakken vanuit Durbuy naar Barvaux. Een tocht van ongeveer 2,5 uur door de mooie natuur. De rivier is hier helemaal niet diep, je kunt bij mooi weer dan ook makkelijk onderweg aanleggen om te zwemmen. Eenmaal aangekomen werden ze met een shuttlebus terug gebracht naar het beginpunt.

Ardennen met kinderen

Grotten in de Ardennen

In het heuvelachtige terrein van de Ardennen zijn meerdere grotten. Dus weet je niet wat te doen bij regen in de Ardennen? Bezoek eens een grot.  Er zijn diverse grotere en kleinere grotten in de Belgische Ardennen. De volgende grotten zijn erg geschikt voor een bezoek met kinderen.

De grotten van Hotton zijn alleen te bezoeken met een rondleiding. Deze duurt ongeveer een uur. Trek stevige schoenen aan. Tijdens de rondleiding zie je indrukwekkende druipsteenformaties, diepe kloven en misschien zelfs wel een paar vleermuizen. Bij de entree van de grotten is een kleine speeltuin te vinden en je kunt ook een korte wandeling naar een uitzichtpunt maken in het omliggende bos.

ardennen met kinderen

Ook de grotten van Comblain zijn alleen met een rondleiding te bezoeken. Deze duurt ongeveer 75 minuten. De gidsen doen erg hun best om die ook leuk te maken voor kinderen. Met de hulp van maquettes geven ze uitleg over de vorming van de grotten.

Voor een hele andere ervaringen bezoek de grotten van Remouchamps. Hier vertrek je te voet maar neemt later een bootje waarmee je over de ondergrondse rivier vaart. De tocht duurt ongeveer 75 minuten. Hoewel de rondleiding door de grotten van Remouchamps niet echt op kinderen afgestemd is, zorgde de gids die blogger Esmeralda en haar gezin troffen ervoor dat het een onvergetelijke ervaring werd.

Ook in de grotten van Neptunes kun je een (korte) boottocht maken. Wat deze grot extra leuk maakt voor jonge kinderen is het licht- en geluidsspel. Een rondleiding duurt ongeveer 50 minuten.

De bekendste grot van de Ardennen is de grot van Han. Een bezoek aan deze grot begint met een ritje met een historische tram. Tijdens een wandeling door de grot kom je door de enorm grote sabbatzaal met een hele gave klank en lichtshow. Met kinderen vanaf 6 jaar kun je (reserveren vooraf) ook kiezen voor Spele: een alternatieve klim- en klauter route. Je kunt een bezoek aan de grotten van Han ook goed combineren met het wildpark en er zo echt een dagje uit van maken. Wil je meer weten over het ontdekken van grotten en het spotten van wilde dieren in Han-sur-Lesse, lees dan onze blog.

Grotten van Han

Belevingsmusea in de Ardennen

In de Ardennen zijn diverse toffe belevingsmusea. Nog iets wat je kunt doen, mocht je in de winter of herfst naar de Ardennen gaan en een dagje regen hebben.

Voor het Euro Space Center in Transinne moet je echt minimaal een halve of nog beter een hele dag uittrekken. Dit is een uitje dat het meest geschikt is met kinderen vanaf 8 jaar omdat je dan overal aan mee mag doen. Je leert hier alles over het leven in de ruimte en ontdekt hoe het is om zelf astronaut te zijn. Bij veel activiteiten gebruik je een VR-Bril, zo ervaar je hoe het is om te lopen op de maan, te vliegen over Mars en om op te stijgen vanaf de aarde. Je leest er meer over in ons blog over Euro Space Center met kinderen.

Europ Space center

Mudia is een kunstmuseum met werken van o.a. Brueghel, Rodin, Picasso en Hergé, werd geopend in eind 2018. Het museum is heel interactief met veel spelletjes en opdrachten en daarom ook echt leuk met kinderen. Doe bijvoorbeeld een danspasje voor en laat het schilderij dansen.

Mudia Redu

Houtopia in Houffalize is ook geschikt voor gezinnen met jongere kinderen hoewel wij het wel het leukste vinden voor kinderen die al op de basisschool zitten. Houtopia is in 2018 vernieuwd en voldoet helemaal aan de eisen van nu. Het is vergelijkbaar met wetenschapsmusea zoals we die kennen in Nederland met het verschil dat het helemaal gericht is op de zintuigen. Zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Met allemaal leuke testjes waarbij je de zintuigen gebruikt. Naast het educatieve gedeelte is er nog een hele toffe buitenspeeltuin.

Treignes staat bekend als het museumdorp. Deze plaats is gelegen in een onbekender hoekje van de ardennen. De regio Viroinval. Hoewel geen van de musea op zichzelf een dag vullende activiteit is kan je met de combinatie van het Ecomusum, treinmuseum, archeologisch museum en Espace Arthur Masson wel een leuke dag vullen. Lees hier meer over de regio Viroinval.

Fietsen in de Ardennen met kinderen

Wellicht ben je bang dat fietsen in de Ardennen wat te uitdagend is voor jonge kinderen vanwege het heuvelachtige terrein. Er zijn ook echt meer dan genoeg mooie stevige fietstochten en toffe mountainbike routes voor oudere kinderen.

Dat is niet het enige, want er lopen door de Ardennen ook diverse RAVeL paden. Dit zijn paden die aangelegd zijn op de plek van jagerspaden langs de rivier of waar vroeger spoorwegen lagen. Deze routes zijn dus relatief vlak en daarnaast ook nog eens goed onderhouden en bewegwijzerd. Zo fietsen wij van Namen naar Dinant, een fietstocht van een kleine dertig kilometer langs de Maas. Ondanks het koude weer een hele mooie rustige tocht.

In de Ardennen liggen honderden kilometers oude spoorweg. Naast het creëren van fietspaden op deze routes, is er in de Ardennen ook de mogelijkheid om een railbike te huren. Een fiets op het spoor met plek voor vier personen. Alleen de achterste twee hoeven te trappen dus dit is ook ideaal met kids. Omdat het een enkelvoudig spoor is, zijn er vaste starttijden dus check van te voren de website.

belgische ardennen

Pretparken in de Ardennen

Het bekendste pretpark in de Ardennen is Plopsa Coo. Dit pretpark is ook erg leuk met jonge kinderen, je vindt er juist veel familieactiviteiten en weinig adrenaline attracties. Ook zijn er leuke shows en diverse waterattracties.

Voor peuters en kleuters is ook Mont Mosan ook leuk. Dit is een pretparkje met onder andere draaimolens en speeltoestellen. Er zijn ook shows maar die zijn in het Frans. Verder zijn er enkele dieren en is er een papegaaien- en zeehonden show, verder is er een leuke kinderboerderij. Wat wij jammer vinden, is dat je naast de entree ook nog moet bijbetalen voor diverse attracties.

Adventure parken in de Ardennen

Onze dochter is gek op avonturenparken waar je door de bomen kunt klimmen en klauteren. In de Ardennen zijn er twee hele geschikte adventureparken voor jonge kinderen en er zijn meerdere opties voor gezinnen met oudere kinderen. Er zijn hier ook genoeg andere activiteiten zoals paintballen en lasergamen die erg leuk zijn voor wie een weekendje naar de Ardennen met tieners gaat.

Forestia is een wildpark in combinatie met een adventurepark. Extra leuk en origineel is dat er zelfs een parcours is voor kinderen vanaf 2 jaar: het mierenparcours. Voor kinderen vanaf 4 jaar is er een route waarbij ze een veiligheidstuigje aanmoeten maar waar je als ouder nog wel kan helpen. Zodra je kind ouder dan vier is en 1.20m reikhoogte heeft, kan het zelfstandig aan de slag. In totaal zijn er maar liefst 11 bomenparcoursen.

Wij bezochten het klimpark van Brandsport in Mierchamps. Ook er geschikt voor jonge kinderen met reikhoogte 130 centimeter. Meerder routes waaronder eentje met heel veel ziplines.

Ook bij Nature Parc in de omgeving van Lac de l’Eau d’Heure zit een adventurepark met negen routes. Een route is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar, de rest voor oudere kinderen.

In Durbuy zit Adventure Valley Durbuy en dit is meer dan alleen een adventurepark. Je kunt hier bijvoorbeeld ook ziplijnen, lasergamen en kajakken. Dit avonturenpark is het meest geschikt voor gezinnen met oudere kinderen.

Kinderen vanaf 8 jaar kunnen terecht in Dinant bij Dinant Adventure. Ook hier vind je meer dan alleen een klimparcours, namelijk ook paintballen en lasergamen.

Avonturepark Alghero

Wandelen in de Ardennen met kinderen

Wandelen in de Ardennen met kids? Je kunt bij de verschillende VVV’s kaarten halen en dan bekijken welke korte routes er bij jou in de omgeving zijn. Bijna overal in de Ardennen kun je heel mooi wandelen.

Op zoek naar een speciale familieroute?  Dit zijn enkele van de opties! Voor meer tips lees ons uitgebreide blog wandelen in de Ardennen met kinderen.

  • Het bosleerpad bij St. Vith is een wandeling van 2,5 kilometer waarbij je leert over de bomen in het bos.
  • Bij Parc Chlorophylle is een leuke wandelroute met kinderen te lopen. Het pad is ongeveer 2 kilometer lang en onderweg zijn er interactieve do- opdrachten. Ook is hier sinds kort een boomkruinpad.
  • Ga je wandelen in de Ardennen met jonge kinderen dan is het 1,8 kilometer lange dwergenpad bij Le Sentier des Nutons een leuke optie. Onderweg kom je diverse grappige standbeelden tegen.
  • Wandelen met een app in Redu, 5 kilometer (eventueel met shortcut in te korten) en een echt avontuuur.
  • Voor jonge kinderen het kikkerpad op het Domein van Mirwart

Wandelen met kinderwagen in de Ardennen? Kies dan voor een van de Ravel paden. Dit zijn paden die aangelegd zijn langs de rivier of op de plek van oude spoorwegen. Ze zijn daardoor relatief vlak en verhard of geasfalteerd.

ardennen met kinderen
belgische ardennen

Zwemmen in de Ardennen

Lekker zwemmen in de Ardennnen? Er zijn mogelijkheden genoeg. Zo is het subtropische zwemparadijs van bijvoorbeeld Center Parcs Les Ardennes ook toegankelijk met een dagkaart. Wel even reserveren via de website.

Buiten zwemmen kan o.a. bij Lac de L’eau d’Heure met zelfs enkele zandstranden. Ook kun je hier het recent vernieuwde aquacenter vinden met binnen en buitenbaden.

Avonturenspel rondom Dinant

Echt helemaal van nu! ‘De eed van de 7 stenen’ , een avonturenspel waarbij je gebruikt maakt van iPhone of tablet. Een spel voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Om te beginnen haal je de speltas op, hierin zitten een aantal hulpmiddelen die je nodig hebt voor de opdrachten en een boekje met de route en vragen. De speltas kun je ophalen bij het huis van toerisme in Dinant of in de vijf omliggende plaatsen Mont, Sosoye, Waulsort, Bouvignes en Serville. Elke opdracht moet je uitvoeren in een van deze plekken. Wij kozen voor Bouvignes-sur-Meuse, wat bijna aan Dinant is vastgegroeid. Het zijn echt super leuke opdrachten waarbij ook slim gebruik is gemaakt van de iPhone. Zo moeten we bijvoorbeeld de verschillen zoeken tussen de werkelijkheid en het plaatje op de telefoon. Ook wordt er gebruik gemaakt van augmented reality om een beeld van vroeger te scheppen. We zijn hierdoor anderhalf uur lekker bezig geweest in een plaatsje waar we anders in tien minuten doorheen waren gelopen.

Je kunt ervoor kiezen alle opdrachten te maken, maar ze zijn ook los van elkaar te spelen. Afhankelijk hiervan wacht je een leuke prijs bij het huis van toerisme in Dinant.

beglische ardennen

Circuit van Francorchamps

Waar voor mij de Ardennen toch vooral lekker in de natuur zijn betekent, zijn er heel veel Nederlanders die een heel andere associatie hebben. Zoals voor mijn zusje die elke keer als Max een wedstrijd wint zelf ook een feestje heeft. Of vrienden van ons die zich geen fijnere zondag kunnen voorstellen dan samen samen op de bank de wedstrijd kijken.

Zelf een wedstrijd bijwonen is natuurlijk helemaal bijzonder, maar als dat niet kan is het beste alternatief een rondleiding over het circuit. Blogger Esmeralda ging je voor met zoontje Cas. Die heeft echt de dag van zijn leven, hij mocht zelfs op het plekje van Max Verstappen op het podium staan. Tijdens de rondleiding krijg je echt van alles te zien waar je normaal geen weet van hebt. De pitbox, maar ook de persruimte en de controlroom.

De rondleiding over het circuit moet je van te voren reserveren, want er is veel belangstelling voor en vooral in de schoolvakanties zit het snel vol. Op de website van circuit Spa Francorchamps staan alle data en kun je reserveren. Van half maart tot half november zijn er bijna iedere dag races of demonstraties op het circuit die een rondleiding extra leuk maken. Lees er meer over in het blog over Spa.

Abdijen in de Ardennen

Het bezoeken van een abdij is op het eerste gezicht nou niet de meest familievriendelijke activiteit. Maar laten we eerlijk zijn, voor veel papa’s is het Belgische bier zeker een pluspunt van een vakantie in de Ardennen.

Dat weten de belgen ook en wij vonden enkele abdijen verrassend toegankelijk voor het hele gezin. Zo kan je bij de abdij van Maredsous kiezen voor een rondleiding. In het restaurant kun je een proeverij bestellen maar zijn ook kindergerechten verkrijgbaar en buiten is een grote speeltuin.

belgische ardennen abdij
belgische ardennen abdij

De Abdij van Orval is niet vrij toegankelijk maar de ruines van de oude cisterciënzerabdij zijn dat wel. Er is zelfs een speciaal parcours voor kinderen. Bij het weggaan neem je natuurlijk een paar Orvaltjes mee voor thuis. Wat ons betreft de beste souvenir na een weekendje in de Ardennen.

belgische ardennen abdij
belgische ardennen abdij

Bij de Abdij van Stavelot draait het niet om bier maar om auto’s, hele snelle auto’s. In de Abdij zitten een drietal musea, maar voor kinderen raden we de gewelven aan. De kelders van de Abdij staan namelijk helemaal vol met raceauto’s. Echt een belevenis voor kleine en grote racefans.

Bij de Abdij van Notre-Dame de Scourmont wordt Chimay gebrouwen. De abdij is toegankelijk maar de brouwerij niet. In plaats daarvan is er iets verderop een bezoekerscentrum. Hier leer je meer over het bouwproces en is ook een restaurant met grote tuin en speeltuin. Je leest er meer over in ons blog over Chimay met kinderen.

Espace Chimay

Andere abdijen zijn die je kunt bezoeken zijn o.a. de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy waar het trappistenbier Rochefort wordt gebrouwen.

Activiteiten in de Ardennen met korting

Ga je naar de Ardennen? Op de website van Wallonië België Toerisme vind je heel veel handige informatie. Maar wist je dat ze ook een gratis App hebben waarmee je op veel activiteiten korting krijgt. Daar zitten ook echt interessante kortingen tussen van wel 20 tot 50% op familieactiviteiten zoals de Grotten van Han, attractiepark Plopsa Coo en Safaripark Monde Sauvage. Bekijk hier het overzicht van alle kortingen.

Hotels en vakantieparken in de Ardennen – wat is een goede uitvalsbasis voor een vakantie?

Een vraag die wij regelmatig krijgen is: Wat is nou een goede uitvalsbasis is voor een vakantie in de Ardennen? Daar is niet één simpel antwoord op te geven. Het hangt er helemaal vanaf welke soort activiteiten je wil ondernemen met je gezin.

Diverse van onze bloggers gaan regelmatig met vrienden of familie naar de Ardennen. In dat geval is de accommodatie doorslaggevend en niet zozeer de bestemming. Zo koos Cindy voor een hondvriendelijk huisje in Aywaille. Aan kindvriendelijke vakantieparken is in de Ardennen is ieder geval geen gebrek. Maar je kunt ook kiezen voor vakantiehuisjes of een kindvriendelijk hotel.

Wil je echt veel zien en heb je genoeg tijd, dan zou ik je adviseren te kiezen voor een rondreis door de Ardennen waarbij je elke keer na een paar dagen van plek wisselt. Toch liever een vaste uitvalsbasis, denk dan eens aan de volgende bestemmingen.

Spa/Aywaille

Esmeralda koos voor een lang weekendje Spa. Met een racegekke man en kleuter was dat de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het F1 circuit. Spa heeft meer te bieden, zo bezochten ze de Spa fabriek, gingen ze op safari bij Monde Sauvage, beklommen ze het kasteel van Franchimont en voeren door de grotten van Remouchamps. Je leest er alles over in ons blog “Spa met kinderen” .

Accommodatie Spa

In Spa zijn diverse kindvriendelijk hotels. Zo verbleef Esmeralda in hotel La Tonnelerie in het centrum van het stad. Heel geschikt voor kleine gezinnen.

Viesalms/Coo

Een van de meest populaire vakantieregio’s in de Ardennen voor gezinnen is het gebied tussen Viesalms en Coo. Wil je graag naar een pretpark en vind je het belangrijk te verblijven op een vakantiepark in de Ardennen met veel faciliteiten, dan is dit een goede keuze. Je kunt vanaf hier ook goed uitstapjes maken richting Spa of Durbuy, beide minder dan een uur rijden.

Vakantieparken Viesalms/coo

Op een kwartiertje rijden van Plopsaland bevindt zich Landalpark Village les Gottales. Een heel mooi en rustig gelegen park. Bekijk hier meer informatie.

In Viesalm ligt Center Parcs Les Ardennes. Zoek je een vakantiepark in de Ardennen met een subtropisch zwembad, dat is dit je beste optie. Het hele jaar door kun je hier heerlijk zwemmen in Aqua Mundo. De huisjes zijn bovendien in 2017 vernieuwd waardoor ze moderner zijn dan bij de meeste Center Parcs parken. Ze bieden opties tot 18 personen, dus hier kun je ook terecht voor een familieweekend. Lees hier meer over Center Parcs Les Ardennes.

Durbuy / La Roche-en-Ardenne

Leonie ging met haar gezin een midweek naar Durbuy. In dit super schattige plaatsje dat een uur onder Luik ligt, is zeker in de zomer veel te doen voor actieve gezinnen. Zo kun je kajakken over de rivier of klimmen in het avonturenpark. Uitstapjes in de buurt op minder dan een half uur rijden zijn onder andere Parc Chlorophylle en de grotten van Hotton. Ook het nabijgelegen La Roche-en-Ardenne is een historisch dorpje aan de rivier wat erg populair is geworden bij Nederlandse gezinnen.

Accommodatie Durbuy en La Roche-en-Ardennen

In Durbuy zijn meerdere bungalowparken, maar er worden ook veel particuliere vakantiehuizen verhuurd. Bekijk hier het aanbod van vakantieparken in Durbuy. Voor een luxe vakantiepark in de Ardennen met overdekt zwembad kun je terecht bij Azur en Ardenne. Wij zijn enthousiast over de faciliteiten en de woningen. (bekijk hier de beschikbaarheid en actuele prijzen). Je kunt ook kiezen voor glamping aan de Ourthe of een bungalowpark met een buiten zwembad in de natuur.

ardennen met kinderen

Saint-Hubert/Neufchâteau/Aarlen/Boullion

Ga je richting het puntje van de Ardennen in de buurt van het drielandenpunt met Luxemburg en Frankrijk. We kennen deze regio vooral van er doorheen rijden voor een bezoekje aan het kasteel van Bouillion, het fraaie Panorama op Frahan en de Orval brouwerij. Ook gingen we naar het superleuke Euro Space Center.

Ardennen tips

Accommodatie Saint-Hubert/Neufchâteau/Aarlen/Boullion

Op zoek naar een vakantiepark in dit deel van de Ardennen. Met het Landal Nature Parc Saint Hubert heb je een hele goede keuze bovenin dit gebied. Dit park heeft net wat andere type accommodaties dan je misschien gewend bent van Landal. Zo kan je kiezen voor een Tiny House of een glamping accommodatie. Het park ligt aan een leuk beekje. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Landal Saint Hubert

Namen/Dinant

Wij kozen voor een lang weekend Namen, ook wel de “hoofdstad van de Ardennen” genoemd. Een stad aan de rand van de Ardennen met een enorme citadel. Vanuit hier konden we over de RAVeL route met de fiets naar Dinant, een super mooie stadje met ook een enorme Citadel. Ook het prachtige klooster van Maredsoud, de railbikes van de Molignee en de kasteelruïne van Montaigle zijn binnen dertig minuten bereikbaar. Je leest er meer over in onze blogs over Namen en over Dinant.

Accommodatie Namen – Dinant

Wij verbleven in Namen stad waar genoeg hotels met familiekamer te vinden zijn. Wij verbleven in Les Tanneurs de Namur, een hotel dat diverse huizen beslaat. Met hele vriendelijke eigenaren, een knusse kamer en een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Liever een vakantiepark? Het onder Dinant gelegen park Les Etoils is een van de best beoordeelde parken in de Ardennen. Met een rustige ligging, panorama uitzicht maar wel veel te doen voor kinderen.

Ardennen tips

Lac de L’eau d’Heure

Binnenkort gaat Leonie met haar gezin naar Lac de l’eau d’Heure. In deze regio kun je natuurlijk goed zwemmen. Ook zit er een avonturenpark en kun je uitstapjes maken naar het kasteel van Chimay en de grotten van Neptunes. Over dit merengebied gelegen onder Charleroi geven we na de meivakantie uiteraard meer tips.

Accommodatie Lac de L’eau d’Heure

Kies bijvoorbeeld voor Landal Village l’Eau d’Heur. Je verblijft hier direct aan het recreatiemeer en er is een indoorspeeltuin.

Landal Belgie

Zoek je een vakantiepark in de Ardennen met overdekt zwembad, dan is het goed te weten dat dit park geen eigen zwembad heeft. Wel kun je tegen een gereduceerd tarief gebruikmaken van het openbare zwembad. Lees hier meer informatie en bekijk de actuele prijs. Een andere optie is vakantiepark Golden Lakes Village, een ecologisch park met ruime woningen, klik hier voor meer informatie over het vakantiepark.

Landal village l eau de heure
Landal village l eau de heure

Heb je aanvullingen of tips voor een vakantie in de Belgische Ardennen met kinderen? We horen het graag.

1 gedachte over “Belgische Ardennen met kinderen, onze tips voor een top vakantie!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top