Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Water en raceauto´s in de Belgische Ardennen. Een weekendje Spa met het gezin!

Water en raceauto´s in de Belgische Ardennen. Een weekendje Spa met het gezin!

Water en raceauto´s, daar kan je niet omheen tijdens een verblijf in Spa in de Belgische Ardennen. Blogger Esmeralda nam met haar racegekke man en kleuter een kijkje achter de schermen op het circuit en bezocht de plek waar je alles leert over ´s wereld bekendste water. Maar Spa heeft meer te bieden ontdekten ze. Wat dacht je van het beklimmen van een middeleeuws kasteel, op safari in de Ardenner bossen of varen in een grot diep onder de grond? Lees de leukste tips voor een weekend of korte vakantie in Spa met kinderen in haar blog!

Wat te doen in Spa België

Spa ligt midden in de Belgische Ardennen, in de provincie Luik, op iets minder dan drie uur rijden van Utrecht. Een auto is hier eerlijk gezegd wel een must, met het openbaar vervoer kan je via Luik wel in Spa komen, maar alle attracties liggen verspreid rond het stadje en zijn nauwelijks te bereiken zonder eigen vervoer. Eenmaal in Spa is het hele stadje makkelijk te voet te verkennen.

Met amper 10.000 inwoners is Spa niet groot, maar toch is het wereldberoemd. Al honderden jaren vind je hier misschien wel bekendste natuurlijke bronnen ter wereld. Een “dagje spa” is een begrip en
iedereen kent het bronwater met de bekende pierrot op het etiket. Daarnaast is Spa ook vooral een begrip bij racefans. Op een steenworp afstand van Spa ligt het circuit van Francorchamps, waar iedereen jaar de bekende Formule 1 race wordt gehouden.

Monde Sauvage

Maar ook als je hier niet komt voor bubbelbaden en raceauto´s is er in Spa met kinderen heel veel te beleven! De omgeving van het stadje is groen, met veel heuvels, bossen en riviertjes. Dat maakt het hier heel geschikt om te wandelen, mountainbiken en kanoën. Daarnaast zijn er een heleboel toffe attracties voor kinderen in alle leeftijden, zoals Safaripark Monde Sauvage, de grotten van Remouchamps en verschillende kastelen en burchten.

Grotten van Remouchamps

Als je in Spa bent mag je een bezoek aan de grotten van Remouchamps zeker niet overslaan. Ze zijn meer dan een mijoen jaar geleden ontstaan door de rivier de Rubicon, die de kalksteen langzaam wegsleet. De grotten werden in 1828 ontdekt en in 1912 geopend voor publiek. Een van de grootste ondergrondse ruimtes wordt De Kathedraal genoemd en is wel 40 meter hoog.

Wij hebben geen idee wat we kunnen verwachten, maar vinden het echt indrukwekkend. Dat komt omdat we niet hadden verwacht dat we zo ver onder de grond zouden gaan en al helemaal niet hadden gedacht dat we zouden gaan varen! Tijdens de rondleiding maak je eerst een wandeling van ruim een kilometer onder de grond, waarna je in een klein bootje stapt en 700 meter varend terugkeert over een ondergrondse rivier.

Het leukste hier is echt onze gids, een Belgische reus van bijna twee meter met wild grijs haar, handen als kolenschoppen en een enorme houten wandelstok. Cas is zwaar onder de indruk en hangt aan zijn lippen. Hoewel de rondleiding door de grotten van Remouchamps niet echt op kinderen afgestemd is, zorgt hij ervoor dat Cas echt heeft genoten, door hem overal bij te betrekken. Het is natuurlijk ook superstoer als je diep onder de grond de lichten in een grot mag aandoen! We krijgen ook nog een kleine toegift, want normaal gesproken stap je onder de grond weer uit te boot, om het laatste stukje terug te lopen. Eigenlijk mogen we het niet verder vertellen, maar stiekem mogen we blijven zitten en komen we dus in de boot de grot uit gevaren.

Grotten van Remouchamps

Een bezoek aan de grotten van Remouchamps is niet geschikt om met kleine kinderen, die zelf nog niet goed of lang kunnen lopen, te doen. De paden naar beneden zijn vochtig en kunnen glad zijn en de trappen zijn steil. Een buggy kan je dus absoluut niet meenemen en ik zou het niet aanraden om je kindje te dragen. Heb je het niet zo op kleine ruimtes? Ook dan kan je beter buiten blijven, sommige stukjes zijn best nauw en smal en tijdens de boottocht naar buiten moet je regelmatig bukken.

De grotten van Remouchamps zijn geopend van februari tot en met november en in de kerstvakantie. Je kunt ze alleen met een gids bezoeken. Op de website van de grotten vind je meer informatie en de actuele openingstijden en toegangsprijzen.

Grotten van Remouchamps

Spa Monopole Fabriek

Middenin Spa ligt de Spa Monopole Fabriek. De fles spa die misschien wel bij jou in de koelkast staat komt hier vandaan, want dit is de plek waar alle flesjes worden gemaakt en gevuld. Wij namen een kijkje in de fabriek en ontdekten het geheim achter het bekendste bronwater ter wereld in het bezoekerscentrum “Eaudyssée de Spa”.

Spa Monopole Fabriek

Nadat we ons gemeld hebben aan de poort en een bezoekersbadge hebben gekregen, mogen we doorlopen naar de fabriek. Via een aparte ingang en een lift (best een beetje spannend) kom je boven de werkvloer terecht waar het allemaal gebeurt. We worden heel gastvrij ontvangen door een enthousiaste mevrouw die uitlegt wat de bedoeling is. Ze vertelt dat we geen rondleiding krijgen, maar dat we de interactieve tour zelf kunnen doen. Dat vinden we eigenlijk wel fijn, want zo kunnen we op ons eigen tempo alles bekijken.

Spa Monopole Fabriek

Het bezoekerscentrum en de tour zijn heel kindvriendelijk, met veel interactieve onderdelen. Spelenderwijs wordt uitgelegd hoe het water onder grond gezuiverd wordt en daarna in de fabriek terecht komt. De maquette met klepjes die open en dicht kunnen, puzzels en video’s houden de aandacht van Cas precies lang genoeg vast tijdens de tour. Nog even op de foto met de pierrot en af en toe gluren we door de ronde ramen zo de fabriek in waar we duizenden flesjes gevuld zien worden. Aan het eind mogen we natuurlijk ook nog even proeven!

Spa Monopole Fabriek

Voor een bezoek aan de Spa Monopole fabriek hoef je geen dag(deel) in te plannen, maar als je in Spa bent, is het wel heel leuk om te zien hoe het water vanuit de grond in je glas terecht komt. Er is duidelijk over nagedacht om het verhaal ook voor kinderen leuk en begrijpelijk te maken en ik zou zeker twee uurtjes uittrekken voor een bezoekje aan de fabriek. Meer informatie lees je op de website van “Eaudyssée de Spa”.

Spa Monopole Fabriek

Kasteel van Franchimont

Als je van kastelen houdt kan je je hart ophalen in de Ardennen. Ook in de buurt van Spa vind je er een aantal. Wij bezochten de ruïne van het kasteel Franchimont in Theux, op een kwartiertje rijden van het centrum van Spa.

Kasteel van Franchimont

Als we aan komen rijden klinkt vanaf de achterbank: “wooow dat is een écht kasteel, want het heeft een gracht en ophaalbrug!” en daar ben ik het mee eens! Voor ons gaat een Belgische schoolklas naar binnen en die (en wij dus ook) worden verwelkomd door een heuse ridder, dat is een leuk extraatje. Eenmaal binnen kopen we een kaartje en nemen we een audiofoon mee om onderweg wat meer te weten te komen over het kasteel.

Kasteel van Franchimont

De audiotour start in de kelder, waar je ridderharnassen, kogels, werktuigen en een miniversie van het kasteel kan zien. Er is ook een film die de geschiedenis van het kasteel laat zien, maar deze is meer op volwassenen gericht en duurde Cas een beetje te lang. Het is natuurlijk ook veel leuker om zelf op ontdekking te gaan en gelukkig kan (en mag) dat hier.

Kasteel van Franchimont

Het kasteel van Franchimont is eigenlijk een burcht die al stamt uit de 10e eeuw en de omgeving moest beschermen tegen de Noormannen. In de jaren daarna is de burcht steeds aangepast en uitgegroeid tot een echt kasteel. Het is een aantal keren geplunderd, verwoest en zelfs afgebrand, maar steeds weer opgebouwd. Tijdens de audiotour hoor je alles hierover en aan de hand van een route met nummers ontdek je het hele kasteel.

Kasteel van Franchimont

Cas heeft het hier prima naar zijn zin en rent vrolijk rond, want in tegenstelling tot in veel ruïnes mag je hier bijna overal op en naar binnen en dat is voor kinderen natuurlijk erg leuk. We beklimmen de torens en we nemen een kijkje in de kazematten (kelders), met kleine raampjes waardoor je over het hele dal kan uitkijken.  We vonden een bezoek aan dit kasteel zeker de moeite waard, voor we het wisten hadden we twee uur rondgedwaald tussen de resten van de kasteelmuren!

De omgeving van het kasteel is ook heel geschikt om zelf te wandelen en ernaast ligt een restaurant met een prachtig uitzicht, waar je ook broodjes en drankjes kan halen om te picknicken.
Het kasteel is van mei tot enmet september en in de voorjaars- en herfstvakantie iedere dag geopend tussen 10 en 18 uur, daarbuiten alleen in de weekenden van 11 tot 17 uur. Voor de actuele openingstijden kijk op de website van Spa Tourisme.

Kasteel van Franchimont

Monde Sauvage

Eerlijk is eerlijk: wat dieren en safari betreft zijn wij een beetje verwend omdat we de mazzel hebben dat we Cas al twee keer konden meenemen naar Zuid-Afrika. Maar Safaripark Monde Sauvage bracht ons Afrikagevoel toch weer een beetje terug! Het park ligt in het plaatsje Aywaille, dichtbij Remouchamps en is dus prima te combineren met een bezoek aan de grotten (tip: er zijn ook combitickets te koop). Wij gingen ’s morgens ondergronds en daarna op safari.

Monde Sauvage

Monde Sauvage is eigenlijk een combinatie van een dierentuin en safaripark. Bij binnenkomst kan je kiezen: een safari in eigen auto of direct door naar de dierentuin. Wij kiezen voor het eerste en rijden achtereenvolgens door Afrika, Azië en Zuid-Amerika. We zien onder andere zebra’s, waterbuffels en struisvogels. En een lama die bijna zijn achterwerk op de motorkap parkeert, tot groot plezier van Cas. In dit deel van het park zie je ook witte neushoorns en olifanten, maar geen zorgen: deze zitten in een afgeschermd deel. Wil je liever niet met je eigen auto rijden tussen de dieren? Neem dan de safaritrein die vanaf de ingang van het park rijdt.

Monde Sauvage

Na de autosafari besluiten we eerst een hapje te eten. Er is keuze uit een buffetrestaurant met broodjes, pannenkoeken en friet met snacks en een restaurant met een wat luxere (en duurdere) kaart. Die laatste is op de doordeweekse dag dat wij er waren niet open, dus eten we een broodje en smult Cas van een pannenkoek in het buffetrestaurant. Je mag in Monde Sauvage ook je eigen eten meenemen en gezien de prijzen en de kwaliteit van de broodjes zou ik dat ook zeker overwegen. Door het hele park zijn picknickspots met schaduw en speeltoestellen in de buurt.

Monde Sauvage

We hebben daarna nog de hele middag om de rest van het park te verkennen en dat is maar goed ook. Met ruim 80 hectare is dit namelijk echt een groot dierenpark en de afstanden tussen de dierenverblijven zijn dan ook best fors. Met kleine kinderen zou ik zeker een buggy of een draagzak meenemen! Doordat het zo groot is opgezet hebben veel dieren ruime verblijven en de ligging middenin de Ardense bossen zorgt ervoor dat alles er redelijk natuurlijk uitziet. Alleen de grote katachtigen (leeuwen, cheetah’s) hebben naar ons gevoel best kleine kooien, dat vonden we wel een jammer in vergelijking met de rest.

Monde Sauvage

Meer dan 200 verschillende dieren uit alle werelddelen vind je hier. Bij sommigen, zoals bij de de gibbons, moet je echt echt moeite doen om ze te spotten, maar dat maakt het eigenlijk alleen maar leuker. Monde Sauvage biedt ook een papegaaienshow en een voorstelling met roofvogels. Je moet ervan houden, ik probeer het zelf altijd te vermijden maar het blijft lastig. Cas vindt het wel grappig, al kruipt hij bijna onder zijn stoel als de vogels krijsend en rakelings over ons heen vliegen, waardoor we ter plekke besluiten de roofvogelshow maar over te slaan.

Monde Sauvage

Wij waren positief verrast door Monde Sauvage en hebben een hele leuke middag gehad. Hoewel het park hier en daar wel wat moderner kan, is het duidelijk dat ze volop in ontwikkeling zijn. Erg leuk vonden wij in ieder geval de ligging in de bossen, de autosafari, het verhoogde platform waar je letterlijk neus aan neus staat met de giraffen en de geweldige speeltuin met een levensgroot piratenschip.

Let op: Monde Sauvage is geopend vanaf half maart tot en met half november en dus gesloten in de winter. Check de website voor actuele openingtijden, entreeprijzen en meer informatie over het park.

Abdij Stavelot

De laatste dag van onze korte vakantie in Spa staat in het teken van auto´s. En niet zomaar auto´s, maar hele snelle auto´s! ´s Morgens staat een bezoek aan de Abdij van Stavelot op het programma en ´s middags krijgen we een rondleiding op het Formule 1 circuit. Je snapt dat onze kleine racefan al aan het ontbijt zit te springen van ongeduld. Hij is er stellig van overtuigd dat Max Verstappen op het circuit woont en dat hij zijn held gaat ontmoeten. Daar hebben we dus nog wel even iets uit te leggen.

Abdij Stavelot

Eerst maar op naar de Abdij van Stavelot dus. De abdij is een indrukwekkend, groot gebouw met veel glas. De geschiedenis hier gaat terug tot in de 7e eeuw, toen de abdij werd gesticht door de plaatselijke monniken. In de abdij woonden en werkten jarenlang broeders die lesgaven in kunst en cultuur. De abdij zag er toen overigens wel anders uit, want in 1689 werd alles verwoest door het leger van Lodewijk de 14e, waarna alles opnieuw opgebouwd moet worden.

Abdij Stavelot

Tegenwoordig zijn in de abdij drie verschillende musea te vinden. Op de begane grond leer je alles over de geschiedenis van de abdij en de monniken die hier leefden. Ook is er een klein museum over de schrijver Guillaume Apollinaire. Voor Cas is dit deel van het museum eigenlijk niet interessant, hoewel er een duidelijke audiotour en een aantal interactieve onderdelen zijn. Oudere kinderen die interesse in geschiedenis hebben vinden dit misschien wel leuk. In het museum is ook altijd een tijdelijke expositie te zien, toen wij er waren was dit een fotografie tentoonstelling.

Abdij Stavelot

We brengen hier niet veel tijd door, maar gaan vrij snel naar de gewelven onder de abdij. Daar ligt het museum waar we eigenlijk het meest benieuwd naar zijn, want dit is de perfecte voorbereiding op ons bezoek aan het circuit in de middag! De kelders van de abij staan vol met raceauto’s in allerlei soorten en maten en je komt hier alles te weten over het formule 1 circuit van Spa Franchochamps en de races die hier gereden zijn.

Abdij Stavelot

Een tentoonstelling neemt je mee langs de historie van het circuit, vanaf 1921 tot nu. Superleuk voor ons als racefans en hoewel Cas vooral fan is van Max Verstappen is het ook voor hem echt een belevenis. Zo is er een maquette van het circuit, vroeger en nu, waar je met knopjes de namen van de bochten kan laten oplichten. Nog leuker (en niet alleen voor de kleine man) zijn de Playstations waarop je zelf kan racen over het circuit. En je kan er allerlei raceattributen bekijken, zo komen we erachter dat de helmen van vroeger er toch wel een stuk onveiliger uitzagen dan die van nu.

Abdij Stavelot

Als je van raceauto’s en Formule 1 houdt, is dit museum echt een must en het leukste is om het te combineren met een bezoek aan het circuit met een rondleiding. Op de website vind je alle benodigde informatie voor een bezoek aan de Abdij van Stavelot.

Abdij Stavelot

Circuit van Francorchamps

Eindelijk was het zover, nadat we ’s ochtends de oude raceauto’s bekeken hebben, is het tijd voor het echte werk. Op naar het F1 circuit Spa Francochamps! Eenmaal aangekomen blijken we met ons neus in de boter te vallen: er is een race met oldtimers aan de gang! Wat gaan die oude autootjes hard en wat maken ze veel herrie! Tijdens de lunch in het restaurant hebben we een prima uitzicht op het circuit en kunnen we ook in de pitbox (garage) gluren, waar druk aan de raceauto’s wordt gesleuteld.

Circuit van Francorchamps

Na de lunch melden we ons voor de rondleiding bij het verzamelpunt en we zijn duidelijk niet de enige racefans. De groep wordt gelukkig in tweeën gesplitst en wij mogen mee met de Nederlandstalige gids. Die is heel enthousiast en laat ons alles op het circuit zien. Bijvoorbeeld de pitbox, maar ook de persruimte en de controlroom met tientallen televisies waar het hele circuit tijdens de race in het oog wordt gehouden. Heel indrukwekkend, thuis voor de televisie heb je hier natuurlijk helemaal geen idee van. Cas voelt zich zelfs even de winnaar van de race, want hij mag op het plekje van Max Verstappen op het podium staan!

Spa formule 1

Superleuk om zo een kijkje achter de schermen te mogen nemen! Zeker als je kinderen (of jijzelf) van Formule 1 houden is dit natuurlijk geweldig om mee te maken. Ik denk wel dat voor kinderen jonger dan 4 jaar de rondleiding wellicht iets te lang duurt.

Circuit van Francorchamps

De rondleiding over het circuit moet je van tevoren reserveren, want er is veel belangstelling voor en vooral in de schoolvakanties zit het snel vol. Op de website van circuit Spa Francorchamps staan alle data en kan je reserveren. Tip: check ook de activiteitenkalender op de website, vanaf half maart tot en met half november zijn er bijna iedere dag races of demonstraties op het circuit. Als je dat combineert kan je naast een kijkje achter de schermen, ook wat actie op de baan zien. Neem voor je kinderen dan trouwens wel gehoorbescherming mee!

Circuit van Francorchamps

Overige activiteiten en bezienswaardigheden Spa

Wil je tijdens je bezoek aan Spa met kinderen naar de thermen? Houd er dan rekening mee dat de minimumleeftijd 6 jaar is en dat kinderen niet mee de sauna in mogen. Meer informatie over openingstijden en prijzen vind je op de website van Wallonië België Toerisme.

Forestia is een dieren- en avonturenpark in de buurt van Spa. In het dierenpark kan je Europese dieren zoals wolven, beren en herten zien. Het avonturenpark bestaat uit verschillende klimparcoursen en -wanden in de bossen. Zelfs peuters vanaf 2 jaar kunnen hier al klimmen en klauteren op het speciale peuterparcours. Meer informatie vind je op de website.

De watervallen van Coo liggen ongeveer 20 minuten rijden vanaf Spa. Hier ligt ook het attractiepark Plopsa Coo, wat vooral voor peuters en kleuters een leuk park is. 

Hotel in Spa, België

Tijdens ons verblijf in Spa sliepen we in hotel La Tonnelerie. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien geen familiehotel, maar het bleek verrassend kindvriendelijk. We kregen een kamer aan de voorkant van het hotel, licht en ruim met een twee- en eenpersoonsbed, een fijne badkamer en een zitje. Een kinderbedje kan op aanvraag op de kamer geplaatst worden, maar er is ook ruimte voor je eigen campingbedje.

Het hotel wordt gerund door een vriendelijke familie die al jaren in Spa woont en je alles over de omgeving kan vertellen. Wel in het Frans, maar ze doen erg hun best om je te helpen en met handen en voeten kwamen wij een heel eind! Het prima ontbijt is in het restaurant op de benedenverdieping en bij mooi weer kan je ook buiten op het terras ontbijten.

Het grootste pluspunt aan dit hotel is de ligging. Net buiten het centrum, maar toch rustig en met alle voorzieningen zoals restaurants en winkels op loopafstand. Ideaal voor een bezoek aan Spa met kinderen. Parkeren kan gratis bij het hotel op eigen terrein. Ook fijn is het groene park met speeltuin vlak naast het hotel en er is zelfs een kleine midgetgolfbaan in de tuin.

Wij waren vier dagen in Spa, maar hadden nog makkelijk een paar dagen kunnen blijven zonder ons te vervelen want er is meer dan genoeg te doen in de omgeving. Het is voor ons maar twee uur rijden, maar voelt wel echt als buitenland. Omdat er voor alle leeftijden leuke dingen te doen zijn komen wij hier zeker nog eens terug!

Gezinopreis bezocht Spa e.o in samenwerking met Wallonië België Toerisme. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Kijk voor meer informatie op walloniebelgietoerisme.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top