Home / Reisinformatie / Europa / Groot Brittannië / Wat te doen in Edinburgh met kinderen

Wat te doen in Edinburgh met kinderen

Wat te doen in Edinburgh met kinderen? De on-Europese middeleeuwse stad biedt in en rondom Edinburgh een scala aan activiteiten die uitermate geschikt zijn voor gezinnen of voor wie zich gewoon nog lekker jong voelt.

De stad is quintessential English, zoals het zo mooi heet in het Engels. Het is alleen geen Engeland en elke gids, elke winkelmedewerker en elke taxichauffeur zal je dat duidelijk maken. Dit is Schotland en de Schotten zijn nog steeds tegen Engeland, hetzij vanuit echt patriottisme, danwel omdat het een goed verkooppraatje is voor de toeristen. De hoofdstad van Schotland telt bijna 500.000 inwoners, maar het voelt bijna als een dorp.

edinburgh bezienswaardigheden

Aankomst in Edinburgh

De meeste toeristen komen aan op Edinburgh Airport. Vliegen naar Edinburgh is makkelijk en kan met reguliere en lowcost airlines vanaf Schiphol, Eindhoven en Brussel. Aangekomen op het vliegveld kun je met de tram naar het centrum van Edinburgh, met de bus (24 uur per dag) of je kunt een auto huren. Een auto huren geeft je de mogelijkheid om naar dorpjes in de omgeving te gaan zonder tijd kwijt te zijn met het openbaar vervoer. Ga je liever met je eigen auto dan kan je de boot nemen zoals P&O ferries naar Hull. Klik hier om Edinburgh Airport to City Centre Bus Transfer te kopen

edinburgh

Edinburgh: een middeleeuwse stad op vulkanen

Het eerste dat je zal opvallen is Edinburgh Castle. Op het einde van een soort landtong op de stad torent de vesting boven de huizen uit. De landtong is ontstaan uit een miljoenen jaar oude magmastroom, die door erosie van de grond eromheen (door o.a.gletsjers) helemaal bloot is komen te liggen. Klik hier om Edinburgh castle tickets te kopen 

Het kasteel geeft de hele stad een 3D ervaring: geen enkele weg in het centrum is recht, behalve dan de weg over de rug van de landtong naar het kasteel. Viaducten liggen op tientallen meters hoogte en soms is er zelfs een verschil van 10 meter tussen de linker- en rechterstoep (Victoria Street).

Bereid je voor op traplopen door de zogenaamde ‘closes‘, kleine straatjes die steil naar beneden lopen. Op de toeristische Royal Mile kun je beginnen met een rondleiding. Deze duurt 2.5 uur met veel verhalen, dus minder geschikt voor kinderen. Maar als één ouder op de eerste dag meegaat, kun je je kinderen versteld laten staan met allerlei mooie verhalen. Een toeristische attractie, maar nog steeds de moeite waard, is de Real Mary King’s Close waar je door de oude steegjes kan rondlopen. Tijdens de Zwarte Pest zijn de steegjes namelijk dichtgegooid met alle lijken erin om zo de pest te stoppen.

Tip koop een discover Scotland pass en bezoek gratis een heleboel kastelen en andere culturele attracties.

edinburgh museum
edinburgh
Edinburh kasteel

Klim ook eens naar de andere vulkaan, een klim van zo’n 200 meter. Arthur’s Seat geeft een prachtig uitzicht tot aan Noord-Schotland. Misschien is het wel leuk om de klim op de laatste dag te doen, zodat je het kasteel kan zien en alle andere plekken kan ontdekken waar jullie zijn geweest. Als je de eerste klim via de afgrond doet, krijg je een 180 graden uitzicht over Edinburgh. Je zult dan wel een trap op moeten, die ongeveer 100 meter hoog is. De middendoor-route vanaf het Koninklijk Paleis, is geleidelijker, maar geeft alleen bovenop het mooie uitzicht. Neem een rugzak mee en hou een picknick op het grasveld bovenop. De piek is vrijwel het hele jaar door te bezoeken, wij hadden redelijk weer maar blogger Annemarie was er met sneeuw zoals je leest in haar blog over Edinburgh.

edinburgh vulkanen
edinburgh wandelen

Harry Potter Edinburgh en andere activiteiten

De activiteit die je eigenlijk niet mag missen is Our Dynamic Earth. Helaas konden wij het niet bezoeken, maar de verhalen die wij hebben gehoord zijn allemaal positief. Andere binnenactiviteiten zijn de gratis musea The People’s Story Museum en het tegenovergelegen Museum of Edinburgh. Het People’s Story Museum heeft levensechte poppen, die het verhaal vertellen van de Middeleeuwen tot nu. Het lijkt bijeengeraapt, maar de aandacht die er besteed is aan de individuele tentoonstellingen zie je duidelijk terug. Een andere gratis activiteit is het National Museum of Scotland met opgezette dieren, kunst, archeologie en archeologie.

JK Rowling is Engels, maar haar grootste succes onstond in Edinburgh. In the Elephant House heeft ze de boeken geschreven waar uiteindelijk vele films van zijn gemaakt. Neem zeker even de moeite om naar de Greyfriars Kirkyard te gaan. Hier keek JK Rowling overheen toen ze aan het schrijven was. Tijdens een rondje over de begraafplaats heeft ze ideeën opgedaan voor de namen in haar boeken: Thomas Riddle (Voldemort, grafsteen aan de achterkant van de muur) en William McGonagall (volgens JK Rowling zelf inspiratie voor Minerva McGonagall). Bij het graf van William McGonagall kun je door het hek de George Heriot school zien, een privé-school die inspiratie zou zijn voor de vier groepen die gevormd worden op Hogwarts. Ben je een die-hard fan dan kan je ook een Hary Potter tour doen in Edinburgh.

Nog meer ideeën voor Edinburgh met kinderen kan je op deze Engelse site vinden. Kijk ook hier voor leuke hotels en appartementen in Edinburgh.

edinburgh harry potter

Dagtochtjes vanaf Edinburgh

Edinburgh is een stad waar je dagen in kunt ronddwalen en niet raakt uitgekeken. Rond Edinburgh liggen echter een paar mooie plaatsen om te bezoeken met je kinderen.

Falkirk klinkt misschien bekend: het is de plaats waar het Forth and Clyde kanaal een sprong maakt van 35 meter. De bijzondere sluis wordt omgeven door allerlei waterspelletjes en het is mogelijk om een rondvaart te maken via het Falkirk Wheel. Vanaf het wiel kun je via een kleine wandeling uitkomen bij de Muur van Antoninus, een muur die de Romeinen 1800 jaar geleden opbouwden om het Romeinse Rijk te beschermen tegen de barbaren uit het Noorden. Zowel op de route naar het Falkirk Wheel (bij Watling Lodge) als bij het Falkirk Wheel (Rough Castle Bonnybridge) kun je de resten vinden. Het kost wat voorstellingsvermogen, maar je ziet hier toch echt een fort uit de Romeinse tijd.

edinburgh sluis

Falkirk zelf is niet erg bijzonder, maar ten oosten van Falkirk wordt gebouwd aan The Helix, een nieuw park dat de natuur combineert met het Forth and Clyde kanaal en een bijzonder kunstwerk: de Kelpies. de twee majesteuze paarden torenen boven het park en de snelweg uit. Let vooral op het detail van de manen.

Kelpies

Tussen Falkirk en Edinburgh ligt Linlithgow, een plek waar het kasteel staat van een van de voorouders van de Prinsen William en Harry. Maar liefst 15 generaties voor William en Harry vertrok Queen Mary Stuart, Queen of the Scots, uit Linlithgow. Ze overleed uiteindelijk in Engeland. Haar geboortehuis is een gigantisch kasteel aan een oud veenmoeras. Neem een picknickmand mee zodat je kan picknicken op de gemanicuurde grasvelden rond de ruïne. Het kasteel zelf is te bezoeken en de moeite waard. Verstoppertje spelen is hier heel makkelijk!

Edinburgh, een prachtige stad. We gaan zeker nog eens een keer terug!

Lees ook onze andere blogs over steden in Engeland, zoals Londen met kinderen, Sheffield met kinderen en Newcastle.

1 gedachte over “Wat te doen in Edinburgh met kinderen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top