Home / Reisinformatie / Europa / Groot Brittannië / Newcastle met kinderen, wat te doen!

Newcastle met kinderen, wat te doen!

Bezoek Newcastle met kinderen, een stad waar verrassend veel te doen is voor jou en je gezin. Van kindvriendelijke musea tot voetbalwedstrijden en paardrijden. Je kunt met de boot van IJmuiden naar Newcastle een hele relaxte start van een weekend Newcastle. Onze blogger Nicky is recent in Newcastle geweest en heeft haar aanvullende informatie toegevoegd aan deze blog.

Bezienswaardigheden Newcastle

De belangrijke bezienswaardigheden in Newcastle zijn onder andere de zeven bruggen.  Deze bruggen zijn in diverse tijdperiodes gebouwd en zijn vooral ’s avonds erg mooi om te zien.

newcastle kerk

Het voetbalstadium van Newcastle United is voor veel toeristen ook een belangrijke reden voor een bezoek. DFDS Seaways organiseert zelfs speciale minicruise voetbalreizen.

newcastle winkelcentrum

Ben je er niet tijdens een wedstrijd, dan kan je altijd nog terecht voor een stadium tour. In het oude centrum van Newcastle zijn diverse oude gebouwen die ook bij kinderen in de smaak zullen vallen.

newcastle straatmuzikant

De Castle Keep is bijvoorbeeld een oud kasteeltje.  De Black Gate is een oude poort die nog te zien is. Verder zijn er  nog diverse mooie kerken zoals de Sint Nicolaas kathedraal. Aan de overkant van de rivier zit onder andere het Baltic: een museum voor moderne kunst en het Gateshead conferentiegebouw. 

newcastle

Newcastle is ook populair vanwege de winkelmogelijkheden. Je hebt veel kledingwinkels, maar kunt op zondag ook terecht aan het water voor een markt. Verder is er de Grainger market, een overdekte markt in een gebouw uit de 19e eeuw.

Newcastle met kinderen

Discovery Museum

In Newcastle zijn diverse musea voor kinderen. Wij bezochten er drie. Het Discovery museum is een groot, gratis museum.  Er is heel veel te zien, maar de setting is een beetje rommelig met allemaal kleine, in elkaar overlopende kamers.

Discovery museum

Er is veel aandacht voor het scheepsvaartverleden van Newcastle in de vorm van nagebouwde schepen, uniformen en gebruiksvoorwerpen. Een populaire expositie op dit moment gaat over Newcastle United.

Discovery museum

Science at Life.

Een ander kindermuseum is het Science at Life. Je betaalt hier wel voor, maar krijgt hier ook veel voor terug. Het museum laat kinderen op een hele speelse manier kennis maken met wetenschap. Je ziet heel veel kinderen die echt lekker aan het spelen zijn en veel lol hebben. Voor de allerkleinsten is er een grote indoor speelruimte.  

Science at Life.

Je kunt makkelijk een halve dag in het museum doorbrengen, zeker omdat je ook nog naar films kunt in het planetarium of een ritje kunt maken in een 4D-ride.

Seven Stories Museum

Het Seven Stories Museum is een combinatie van een museum en een boekenwinkel. De beroemde voorleessessies zijn, omdat ze in het Engels zijn, voor Nederlandse kinderen minder interessant. Maar dan nog is er genoeg te doen en zien.

Seven Stories Museum

Er zijn wisselende tentoonstellingen over schrijvers. Toen wij er waren over onder andere Enid Blyton bekend van boeken zoals “de Vijf”.  Verder zijn er veel verkleedspullen waardoor kinderen zich kunnen uitdossen als diverse spookjesfiguren.  Er is ook een grote knutselruimte. Je kunt dit museum vinden in de wijk Ouseborn waar nog meer te doen is met kids.

Seven Stories Museum

Behalve deze musea zijn er nog genoeg ander opties speciaal voor kinderen. Zo kan je bij Stepney Bank paardrijden. Je kunt ook bowlen, karten of een groot aquarium bezoeken. Voor meer ideeën kun je eens deze Engelstalige site bekijken: “Things to do in Newcastle

Seven Stories Museum

Ouseborn Farm

Wanneer je Newcastle met kinderen bezoekt, ga dan niet alleen naar het oude centrum maar ook naar de wijk Ouseburn. Hier zijn diverse leuke activiteiten speciaal voor gezinnen. Ouseburn was vroeger een industrieel gebied maar heeft de laatste jaren een make-over gehad. Het wijkje heeft een aparte uitstraling in een vallei met een riviertje. Maar je weet dat je nog steeds in de stad bent door de grote brug die boven je hoofd langs gaat.

Ouseborn Farm

Een van de eerste dingen die je zult zien als je richting de brug loopt is de Ouseburn Farm, een kinderboederij met dieren en planten. Kinderen kunnen hier uitleg krijgen over de natuur en het groeien van planten en dieren. In het nabijgelegen restaurant kan je de lokaal verbouwde groenten eten.

Ouseborn Farm

Victoriatunnel

Vanaf dit restaurant vertrekken regelmatig tours door de Victoriatunnel. Deze tunnel werd in 1830 gebouwd om kolen te transporteren. Tijdens de 2e Wereldoorlog werd deze weer in gebruik genomen als schuilkelder voor 9000 mensen.

Victoriatunnel

Dankzij geluidseffecten voel je hoe het er hier aan toe ging tijdens een luchtalarm. Je kunt ook veel gebruiksvoorwerpen zien zoals de bedden waarop mensen toen op moesten slapen. Deze tour is voor jonge kinderen te eng, maar oudere kinderen zullen het stoer vinden.

Grey monument beklimmen

Het Earl Grey monument beklimmen? Het is een optie die een paar keer per jaar mogelijk is via het tourism office in Newcastle.

Het Earl Grey monument werd in 1838 gebouwd. De 40 meter hoge zuil werd ontworpen door twee lokale architecten.  Gebouwd niet vanwege de Earl Grey maar vanwege de Earl de Great Reform Act: een belangrijke wet waardoor veel Britten stemrechten kregen. Volgens de verhalen was de Earl niet echt gecharmeerd van het bouwwerk en kwam hij niets eens kijken voor de oplevering.

Grey monument beklimmen

Het 40 meter hoge bouwwerk heeft binnenin een trap en een deurtje naar buiten. Toen we eerder dit jaar in Newcastle waren, hadden we de mogelijkheid om dit monument te beklimmen en te genieten van het uitzicht over de stad. De 164 traptreden en de krappe ruimte binnenin maken de klim pittig maar zeker de moeite waard. Vanaf het monument kan je een groot deel van de stad zien. Zo kan je in het Newcastle United stadion kijken. Als er een wedstrijd is dan zie je de mensen gewoon zitten.

Onze gids had veel foto’s bij zich waardoor hij kon laten zien hoe de stad over de afgelopen 150 jaar veranderd is. Toch is veel van het oude stadscentrum nog hetzelfde gebleven. Je herkent duidelijk de gebouwen, alleen dan nu niet met paard en wagen voor de deur en het winkelende publiek is ook heel anders gekleed.

dfds seaways

Het tourism office in Newcastle is erg behulpzaam en heeft een grote selectie aan folders en ander informatiemateriaal. Wanneer je hun kantoor bezoekt, is het zeker de moeite om te informeren naar de mogelijkheid om Grey’s monument te beklimmen. Bekijk ook de website: Newcastle Gateshead

Newcastle Castle

Gelegen aan rivier de Tyne vind je het fort waaraan Newcastle zijn naam dankt. Het oorspronkelijk fort is in 1080 opgetrokken uit hout en pas later gebouwd met stenen naar de huidige staat. Zeg je Castle Keep, de naam van het kasteel, dan zeg je Black Gate. Deze poort is gebouwd rond 1250 als onderdeel van de verdediging van het kasteel.

New Castle kasteel

Ironisch is dat het gebouwd is om onder andere Schotse invallers tegen te houden, maar je er tegenwoordig de ticketverkoop voor het kasteel vindt. Naast de ticketverkoop vind je er op de bovenste verdieping nog een minimuseum met educatieruimte. 

Eenmaal je kaartje gekocht kun je het pad van de Black Gate volgen naar Castle Keep. Het is geen groot kasteel en verwacht ook geen gedecoreerde kamers, maar toch kunnen kinderen hier leuk op ontdekkingstocht. Trappetjes leiden je van de ene hal naar de andere en plots sta je weer in een andere kamer of bekijk je de kamers vanuit een andere punt. Ontdek bijvoorbeeld de Garrison kamer met zijn mooie bogen en de Great Hall.

Newcastle kasteel

In het kasteel vind je verder ook nog een kapel, maar voor ons was het letterlijke hoogtepunt het dak. Het is een flinke klim over een wenteltrap met ongelijke treden, maar eenmaal boven is het het, zeker bij mooi weer, dubbel en dwars waard.

Vanaf het dak heb je aan de ene kant uitzicht op de Tyne en zijn vele bruggen waaronder de Millennium Bridge en aan de andere kant over Newcastle met als eerste opvallende punt de St. Nicholas Kathedraal.

Newcastle uitzicht

Voor huidige prijzen en openingstijden, bezoek hier de officiële website.

St. Nicholas Kathedraal

Vanaf Castle Keep kun je de kathedraal al zien en het is dan ook niet verwonderlijk dat de St.-Nicholas Kathedraal met de Castle Keep en Black Gate het historische middelpunt van de stad vormt. Van buiten ziet het er al mooi uit, maar binnen zijn zeker het glas en lood panelen indrukwekkend. Daarnaast springt het altaar direct in het oog en de vele rijke details. 

newcastle kerk buitenkant

Groot pluspunt van de kathedraal is dat je hier ook een café vindt waar je terecht kunt voor ontbijt, lunch, een gebakje en/of drankje. Daarnaast zijn er gratis toiletten, inclusief baby verschoonruimte, dus ideaal voordat je weer verder gaat met de stad verkennen. 

Newcastle kathedraal glas en lood

Bijna de gehele kathedraal is bereikbaar met een rolstoel en ook buggy’s waren tijdens ons bezoek toegestaan. Wat ook heel fijn is dat, volgens de website en zo hebben wij het ook ervaren, je niet stil hoeft te zijn in de kathedraal tenzij er een dienst gaande is. Bekijk hier meer informatie over de St. Nicholas Kathedraal bezoeken met kinderen.

Newcastle kathedraal glas en lood

Kindvriendelijk hotel Newcastle

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Newcastle met familiekamer? Jurys Inn Newcastle Quayside is een goede optie, met familiekamers en een centrale ligging in de stad. Lees hier meer reviews

Liever een goedkope optie. Kies dan voor Hansen Hotel & Hostel een simpel lokaal hostel waar ook gezinnen welkom zijn. Vooral de vriendelijke medewerkers zorgen voor een goede sfeer. Bekijk hier meer reviews.

hotel newcastle

Praktische informatie Newcastle met kinderen

Waar je rekening mee moeten houden voor je bezoek aan Newcastle met kinderen is dat er veel hoogte verschil is in de stad. De vele trappetjes kom je niet op met een kinderwagen, maar gelukkig is er een prima busnetwerk.

Veel restaurants beschikken over kinderstoelen en verschoningsfaciliteiten voor jonge kinderen. Je kunt in ieder geval terecht bij alle bovengenoemde musea.

newcastle

Wij maakten deze reis in 2014, het blog is geüpdatet met nieuwe tips in 2020

3 gedachten over “Newcastle met kinderen, wat te doen!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top