Newcastle met kinderen, wat te doen!

Bezoek Newcastle met kinderen, een stad waar verrassend veel te doen is voor jou en je gezin. Van kindvriendelijke musea tot voetbalwedstrijden en paardrijden. Je kunt met de boot van IJmuiden naar Newcastle een hele relaxte start van een weekend Newcastle.

Bezienswaardigheden Newcastle

De belangrijke bezienswaardigheden in Newcastle zijn onder andere de zeven bruggen.  Deze bruggen zijn in diverse tijdperiodes gebouwd en zijn vooral ‘s avonds erg mooi om te zien.

Het voetbalstadium van Newcastle United is voor veel toeristen ook een belangrijke reden voor een bezoek. DFDS Seaways organiseert zelfs speciale minicruise voetbalreizen.

Ben je er niet tijdens een wedstrijd, dan kan je altijd nog terecht voor een stadium tour. In het oude centrum van Newcastle zijn diverse oude gebouwen die ook bij kinderen in de smaak zullen vallen.

De Castle Keep is bijvoorbeeld een oud kasteeltje.  De Black Gate is een oude poort die nog te zien is. Verder zijn er  nog diverse mooie kerken zoals de Sint Nicolaas kathedraal. Aan de overkant van de rivier zit onder andere het Baltic: een museum voor moderne kunst en het Gateshead conferentiegebouw. 

Newcastle is ook populair vanwege de winkelmogelijkheden. Je hebt veel kledingwinkels maar kunt op zondag ook terecht aan het water voor een markt. Verder is er de Grainger market, een overdekte markt in een gebouw uit de 19e eeuw.

Newcastle met kinderen

Discovery museum

In Newcastle zijn diverse musea voor kinderen. Wij bezochten er drie. Het Discovery museum is een groot, gratis museum.  Er is heel veel te zien, maar de setting is een beetje rommelig met allemaal kleine, in elkaar overlopende kamers.

Er is veel aandacht voor het scheepsvaartverleden van Newcastle in de vorm van nagebouwde schepen, uniformen en gebruiksvoorwerpen. Een populaire expositie op dit moment gaat over Newcastle United.

Science at Life.

Een ander kindermuseum is het Science at Life. Je betaalt hier wel voor, maar krijgt hier ook veel voor terug. Het museum laat kinderen op een hele speelse manier kennis maken met wetenschap. Je ziet heel veel kinderen die echt lekker aan het spelen zijn en veel lol hebben. Voor de allerkleinsten is er een grote indoor speelruimte.  

Je kunt makkelijk een halve dag in het museum doorbrengen zeker omdat je ook nog naar films kunt in het planetarium of een ritje kunt maken in een 4D-ride.

Seven Stories Museum

Het Seven Stories Museum is een combinatie van een museum en een boekenwinkel. De beroemde voorleessessies zijn, omdat ze in het Engels zijn, voor Nederlandse kinderen minder interessant. Maar dan nog is er genoeg te doen en zien.

Er zijn wisselende tentoonstellingen over schrijvers. Toen wij er waren over onder andere Enid Blyton bekend van boeken zoals “de Vijf”.  Verder zijn er veel verkleedspullen waardoor kinderen zich kunnen uitdossen als diverse spookjesfiguren.  Er is ook een grote knutselruimte. Je kunt dit museum vinden in de wijk Ouseborn waar nog meer te doen is met kids.

Behalve deze musea zijn er nog genoeg ander opties speciaal voor kinderen. Zo kan je bij Stepney Bank paardrijden. Je kunt ook bowlen, karten of een groot aquarium bezoeken. Voor meer ideeën kun je eens deze Engelstalige site bekijken: “Things to do in Newcastle

Grey monument beklimmen

Het Earl Grey monument beklimmen? Het is een optie die een paar keer per jaar mogelijk is via het tourism office in Newcastle.

Het Earl Grey monument werd in 1838 gebouwd. De 40 meter hoge zuil werd ontworpen door twee lokale architecten.  Gebouwd niet vanwege de Earl Grey maar vanwege de Earl de Great Reform Act: een belangrijke wet waardoor veel Britten stemrechten kregen. Volgens de verhalen was de Earl niet echt gecharmeerd van het bouwwerk en kwam hij niets eens kijken voor de oplevering.

Het 40 meter hoge bouwwerk heeft binnenin een trap en een deurtje naar buiten. Toen we eerder dit jaar in Newcastle waren, hadden we de mogelijkheid om dit monument te beklimmen en te genieten van het uitzicht over de stad. De 164 traptreden en de krappe ruimte binnenin maken de klim pittig maar zeker de moeite waard. Vanaf het monument kan je een groot deel van de stad zien. Zo kan je in het Newcastle United stadion kijken. Als er een wedstrijd is dan zie je de mensen gewoon zitten.

Onze gids had veel foto’s bij zich waardoor hij kon laten zien hoe de stad over de afgelopen 150 jaar veranderd is. Toch is veel van het oude stadscentrum nog hetzelfde gebleven. Je herkent duidelijk de gebouwen, alleen dan nu niet met paard en wagen voor de deur en het winkelende publiek is ook heel anders gekleed.

Het tourism office in Newcastle is erg behulpzaam en heeft een grote selectie aan folders en ander informatiemateriaal. Wanneer je hun kantoor bezoekt is het zeker de moeite om te informeren naar de mogelijkheid om Grey’s monument te beklimmen. Bekijk ook de website: Newcastle Gateshead

Kindvriendelijk hotel Newcastle

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Newcastle met familiekamer? Jurys Inn Newcastle Quayside is een goede optie, met familiekamers en een centrale ligging in de stad. Lees hier meer reviews

Liever een goedkope optie. Kies dan voor Hansen Hotel & Hostel een simpel lokaal hostel waar ook gezinnen welkom zijn. Vooral de vriendelijke medewerkers zorgen voor een goede sfeer. Bekijk hier meer reviews.

Praktische informatie Newcastle met kinderen

Waar je rekening mee moeten houden voor je bezoek aan Newcastle met kinderen is dat er veel hoogte verschil is in de stad. De vele trappetjes kom je niet op met een kinderwagen, maar gelukkig is er een prima busnetwerk.

Veel restaurants beschikken over kinderstoelen en verschoningsfaciliteiten voor jonge kinderen. Je kunt in ieder geval terecht bij alle bovengenoemde musea.

Wij maakten deze reis in 2014, het blog is geüpdatet met nieuwe tips in 2019

3 reacties op “Newcastle met kinderen, wat te doen!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top