Home / Reisinformatie / Europa / Luxemburg / Wat te doen in Esch-sur-Alzette, Luxemburgs boeiende tweede stad

Wat te doen in Esch-sur-Alzette, Luxemburgs boeiende tweede stad

Esch-sur-Alzette is een stad met meerdere gezichten. Je hebt de moderne wijk Belval, waar tussen de verlaten staalfabrieken een heel nieuwe universiteit, commercieel- en woongebied ontwikkeld wordt. In 2022 is Esch-sur-Alzette European Capital of Culture en dus wordt er flink geïnvesteerd. Het gebied rondom Parc Laval met historische woningen voelt weer heel anders aan, terwijl we in de grote winkelstraat en bij het station ook wel zien waarom Esch-sur-Alzette nooit dezelfde aandacht van toeristen heeft gekregen als Luxemburg stad.

Esch-sur-Alzette

Wat te doen in Esch-sur-Alzette?

Esch-Belval

Belval is een wijk in het westen van Esch-sur-Alzette. Hier stonden vroeger de staalfabrieken, maar nu is het een universiteit, winkel- en woongebied met industriële uitstraling. Ik waan me in het Ruhrgebied waar ze er op diverse plekken ook in geslaagd zijn om oude fabrieken een boeiende nieuwe functie te geven. Er wordt eigenlijk praktische een nieuwe stad uit de grond gestamd die uiteindelijk plek moet bieden aan 30.000 inwoners.

Esch-sur-Alzette Belval

Als liefhebber van architectuur moet je hier absoluut naartoe gaan. Het is een speelse mix van oude ketels, moderne elementen en reflecterende oppervlaktes, zoals ondiepe vijvers.

Bibliotheek Belval

Hoogoven A is te bezoeken. Je kunt zelfs onder begeleiding van een voormalig staalwerker naar een hoogte van 40 meter. Dan heb je natuurlijk een fantastisch uitzicht over de omgeving. Voor een bezoek moet je wel online een rondleiding boeken. Die duurt dan negentig minuten en het eerste gedeelte vond onze dochter niet zo boeiend.

Bibliotheek Belval

Uiteindelijk gaan we ook naar binnen in de oude hoogoven. Best bijzonder om te zien hoe enorm groot het hierbinnen is. De gigantische ketel waarin het ijzer werd gesmolten staat er ook nog. Die werd elke keer weer opnieuw dichtgemetseld voor het werk begon. Enorme hoeveelheden water moesten voor de koeling zorgen.

Bibliotheek Belval

We klimmen met een ijzeren trap naar boven, niet helemaal naar het puntje. Dat kan wel, maar met een speciale tour. Dit is voor mij ook echt wel hoog genoeg. We kijken uit op hoogoven B. Ook daarvan staat alleen nog de buitenkant, de binnenkant is leeg gehaald. Van hoogoven C is alleen de fundering over.

Belval is een wijk en wijk in het westen van Esch-sur-Alzette

Als je hier toch bent, neem dan ook even een kijkje in de bibliotheek. Van de moderne buitenkant verwacht je het misschien niet, maar van binnen zie je nog duidelijk dat het ook ooit een fabriekshal is geweest. Op een zeer slimme manier heeft de architect dit omgetoverd tot een waar pareltje.

Bibliotheek Belval
Bibliotheek Belval

De moderne nieuwe locatie voor optredens in Luxemburg, de concertzaal Rockhal, kun je ook vinden in deze wijk. Er zijn ook regelmatig evenementen. Tijdens ons bezoek in 2021 werd er ook nog volop gebouwd en de wijk zal steeds aantrekkelijker worden. Er zijn nu al een aantal pleintjes met restaurants, maar hoe meer mensen hier komen wonen hoe levendiger het zal worden.

Belval is een wijk en wijk in het westen van Esch-sur-Alzette

Esch-sur-Alzette

Winkelen in Esch-sur-Alzette

Wil je winkelen in Luxemburg, dan ga je naar Esch-sur-Alzette. Er zijn twee opties: het grote moderne winkelcentrum in de wijk Belval of de binnenstad met een lange winkelstraat. Veel ketens hebben hier ook nog een kleinere vestiging en daarnaast zijn er genoeg boetiekjes.

Esch-Sur-Alzette

Zwembad Esch-sur-Alzette

Escher Schwemm – Les Bains du Parc is een van de betere zwembaden in Luxemburg. Je kunt hier kiezen voor een bezoek aan het zwembad of aan de wellness wereld. Met onze dochter kozen we zelf natuurlijk voor het zwembad.

Een diep bad om baantjes te trekken en daarnaast een warmer bad om lekker te spelen en te bubbelen. Naast dit bad is er ook een badje voor peuters met een aantal speeltoestellen. Voor oudere kinderen is er een langere glijbaan die uitkomt in een apart bad. Vanuit het verwarmde binnenbad kan je ook naar het verwarmde buitenbad zwemmen. Zelfs in de winter is deze open.

Esch zwembad

Speeltuin Esch-sur-Alzette

Op zoek naar een leuke speeltuin in Esch-sur-Alzette? In het park achter het zwembad, Parc Laval, kun je een vrij grote speeltuin vinden met speeltoestellen voor verschillende leeftijden.

speeltuin esch sur alzette

Gaalgebierg

De Gaalgebierg is weer een ander deel van Esch. Een heuvelachtig bosgebied met recreatie mogelijkheden.

Escher Dierenpark

Escher dierenpark is een gratis dierentuin in Luxemburg, hoewel je het eigenlijk beter kunt zien als een grote kinderboerderij met plekken om te spelen. We zien schotse hooglanders, maar ook konijnen. Alle dieren hebben lekker veel ruimte. Het dierenpark ligt buiten de stad op een heuvel. Je loopt dus door een mooie groene omgeving. Er zijn ook verschillende wandelroutes buiten het dierenpark om.

Het Escher direnpark is erg leuk om naar toe te gaan met (jonge) kinderen. Hier kun je een uur of langer rondlopen. Leuk dieren kijken en lekker spelen. Er is ook een take-away kiosk een restaurant.

Dierenpark Luxemburg Escher Déierepark

Cockerill Mijnmuseum

Je kunt ook wat meer leren over de mijnbouwgeschiedenis in het Cockerill mijnmuseum in Esch-sur-Alzette. Dit museum is ook gelegen in de bossen. Je hebt er een informatief binnengedeelte en een groot buitenterrein met heel veel historische treinen. In de omgeving kun je ook goed wandelen.

Bij het bezoekerscentrum start een wandelroute van 12 kilometer. Dit “Natura 2000 Discovery Trail” bestaat uit 3 kortere lussen. Onderweg zijn er informatiebordjes. Loop A gaat over mens en bos (5 km), Loop B over het mijnbouw verleden (4,5 km) en Loop C gaat over planten (2,5 km).

Cockerill mijnmuseum
Cockerill mijnmuseum

Hotel in Esch

Afhankelijk van waar je wil zijn in Esch kies je natuurlijk ook je accommodatie. De leukste plek om te overnachten met kinderen in Esch is natuurlijk in een van de boomhutten in het Escher dierenpark. Ik vertel je er meer over in het blog over dierenpark Esch.

Heb je een klein budget? In het centrum van Esch-sur-Alzette bij het treinstation zit ook een jeugdherberg. In Luxemburg zijn jeugherbergen echt voor alle leeftijden en kom je hier ook gezinnen en senioren tegen. Check hier de prijs en beschikbaarheid.

Liever overnachten in Belval? Hier ziet onder andere een nieuw Ibis hotel. De compacte kamers zijn echter minder geschikt voor gezinnen. Residhome Luxembourg Esch-Belval met appartementen is dan een betere optie, maar heeft ook een ander prijsniveau.

Baumhaus Luxemburg
Baumhaus Luxemburg

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top