Home / Reisinformatie / Europa / Familiebestemming Sant Feliu de Guixols, Spanje

Familiebestemming Sant Feliu de Guixols, Spanje

Familiebestemming Sant Feliu de Guixols, Spanje. Uitmuntende natuur en veel avontuurlijke gezinsactiviteiten in een rustig stadje aan het strand vlakbij Barcelona en Girona.

Sant Feliu de Guixols

Had jij wel eens van Sant Feliu de Guixols gehoord? Ik niet en laten de ruim 20.000 lokale bewoners daar nou niet wakker van liggen. Toch zijn ze enorm trots op hun stad. Ze hoeven alleen niet zo bekend te zijn, want ze vinden het ook prettig om ’s nachts rustig te kunnen slapen, ruimte te hebben op het strand en de excessen van het (massa)toerisme te vermijden.

Sant Feliu mag dan tussen twee van de meest toeristische bestemmingen aan de Costa Brava (Lloret del Mar en Platja d’Aro) liggen, het voelt als een totaal andere wereld. Zonder all-inclusive hotels, pretparken of kidsclub. Hier zijn restaurants al generaties in de familie, blijven de hotels bewust kleinschalig en is de natuur publiekstrekker numero uno.

Bezienswaardigheden in Sant Feliu de Guixols

Sant Feliu de Guixols is een stadje met een combinatie van oude en nieuwe gebouwen. Net als Barcelona is er een “Rambla”, een voetgangersweg die vanaf de zee richting het centrum loopt. Een stuk korter en rustiger, dat wel.

Sant feliu

Speelgoedmuseum

Aan de Rambla bevind zich het speelgoedmuseum van Sant Feliu de Guixols. Dit museum is nog niet zo lang geleden geopend door privéverzamelaar Tomas Pa. Je moet zeker een bezoek brengen, al is het alleen al vanwege het interieur van het huis. Enkele stukjes uit de 14e eeuw zijn nog te zien. Maar de meeste details zoals de originele plafonds, het behang en mozaïekvloeren werden rond 1900 aangelegd en geven een uniek kijkje in de huizen van de rijken van weleer.

speelgoed museum Sant Feliu de Guixols Spanje

De speelgoedcollectie bestaat uit een mix van treintjes, autootjes en poppen. Met veel unieke stukken zoals de mummies die uit een pretpark komen dat zich ooit op Montjuic mountain in Barcelona bevond.

De oudste stukken komen uit 1875, de meest recentere zoals de smurfen uit 1975. Tomas verzamelt alleen speelgoed dat nog werkt. Een ding moet je wel realiseren: alles staat achter glas. Dit betekent dat kleine vingertjes niks stuk kunnen maken maar ook nergens mee kunnen spelen. Op termijn komt er wellicht een aparte speelruimte voor kinderen.

speelgoed museum Sant Feliu de Guixols Spanje
speelgoed museum Sant Feliu de Guixols Spanje

Benedicte Klooster

Het oudste gedeelte van de stad is het klooster. Hier is nog een stuk stadsmuur inclusief poort te zien. Het klooster lijkt trouwens meer op een kasteel dan op een kerkgebouw. De torens kan je beklimmen en het kerkgedeelte is nog steeds als kerk in gebruik. In de rest van de gebouwen zit het  tourism office en town history museum. Andere musea die ik niet zelf bezocht heb, zijn het Champagne tops museum, Sea Rescue museum en het Casa Irla museum.

Sant Feliu de Guixols Spanje

De stranden van Sant Feliu de Guixols

Er zijn twee baaien, allebei hebben ze een strand. Badia de Sant Feliu is het stadsstrand. Het strand ligt super centraal en is in de zomermaanden dan ook erg populair. Neem een parasol mee want er is weinig schaduw.  Het strand loopt snel af en je ziet de bootjes in de baai af en aan varen.  Het strand is slechts gescheiden van het centrum door een brede boulevard met een parkachtige uitstraling heeft. Je kunt hier hardlopen, er zitten restaurantjes en diverse speeltuinen.

Het andere strand, Platja de Sant Pol, is rustiger. Aan het strand liggen alleen enkele hotels en restaurants. De zee loopt hier langzaam af wat het bij ouders van jonge kinderen extra populair maakt. Aan het strand en in Sant Pol staan diverse modernistische gebouwen.

Badia de Sant Feliu
Platja de San Pol

Avontuurlijke familieactiviteiten

Ik bleef maar twee nachten in Sant Feliu de Guixols maar was al snel overtuigd dat dit echt een fijne bestemming is voor een actieve vakantie in Catalonië met kinderen. Ik denk dat ik het helemaal realiseerde toen ik over de glasheldere zee peddelde. Zulk mooi water in alle kleuren groen en blauw.

Kajakken in Sant Feliu de Guixols

Een van de beste manieren om te genieten van de mooie natuur is door te kajakken. Je bent actief bezig maar wel op een tempo dat er ruimte is voor een praatje. Kajakken in Sant Feliu de Guixols is echt een activiteit voor alle leeftijden. Er zijn gezinskajaks beschikbaar en zelfs een familieprogramma. Lees voor meer informatie ons artikel Kajakken in Sant Feliu de Guixols.

kayak costa brava

Via feratta, ook met kinderen

Tijdens het kajakken voeren we ook langs een via feratta en laten daar nou kinderen van een jaar of 10 op bezig zijn. Ik had niet gedacht dat je een via feratta met kinderen kon doen maar hier in Sant Feliu de Guixols kan dat heel goed. Het parcours bestaat namelijk uit twee delen en het eerste makkelijkere deel is ook met het gezin te doen.

Wandelen over de Cami de Ronda

De term Costa Brava werd in 1908 voor het eerst bedacht en gebruikt door de schrijver Ferran Agullo. Vanaf de kaap van Sant Elm keek hij uit over Sant Feliu de Guixols en de verdere kust en kwam op de naam “Costa Brava” om de ruige, wilde kust te beschrijven.

Begin bij de town beach en eindig bij Platja de Sant Pol of andersom en loop via de Cami de Ronda route langs de mooiste vergezichten. Ook op andere plekken in de Costa Brava kan je over de Cami de Ronda wandelen maar dit stuk is een van de ruigste. Er is een klein stukje pad dat ook toegankelijk is met een rolstoel of kinderwagen maar de rest is echt een boswandeling.

Baaien costa brava
Cami de ronda

Met het glasheldere water zal het je niet verbazen dat je vanuit Sant Feliu de Guixols goed kunt snorkelen en duiken.  Of charter met het gezin een catamaran voor een (halve) dag en ga op sunset cruise om dolfijnen te gaan spotten. De Via Verde is een fietsroute die een oude treinroute volgt van Sant Feliu naar Girona.  De Nederlands sprekende, in Sant Feliu wonende eigenaar van Gironabiketours kan je hier meer over vertellen en verhuurt ook fietsen.

Praktische informatie Sant Feliu de Guixols

Sant Feliu de Guixols is een ruim een uur rijden met een (huur) auto vanaf Barcelona en een kleine 30 minuten vanaf het vliegveld van Girona. Ben je afhankelijk van het openbaar vervoer dan gaan er een aantal keer per dag bussen naar Girona.

Waar ga je eten

Eten is een van de passies van de inwoners van Sant Feliu de Guixols. Elke ochtend staan veel inwoners klaar om de net gevangen vis op te kopen bij de haven in de stad. Dat proef je! De lokale specialiteit is een klein visje dat wordt gevangen in de baai.

Cau del pescador is een echt familierestaurant en een van de oudste in het dorp. De eigenaren ontvangen zelf de gasten. Het is een sfeervol ingericht restaurant met de nadruk op visspecialiteiten. Wees er op tijd bij als je hier wil eten want het is enorm populair en terecht. Een kinderstoel en verschoningstafel zijn aanwezig.

santfeliudeguixols-restaurant01

Van een heel andere stijl maar net zo goed is restaurant La Taverna del Mar. Dit is een plek wat verder vanaf het stadje zelf gelegen is aan het Platja de San Pol strand. De setting is prachtig met openslaande deuren naar het water. Heerlijk eten, luxe en bubbels. Hier ga je met je partner uitgebreid dineren.

santfeliudeguixols-restaurant02

Accommodatie

Sant Feliu de Guixols heeft slechts een handjevol hotels in het stadje zelf en aan het naastgelegen Platja de San Pol strand zijn ook nog een aantal hotels. Een goed kindvriendelijk hotel met familiekamer in Sant Feliu de Guixols is Eden Roc Hotel & Spa by Brava Hoteles, met fantastisch geleden openlucht zwembad. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van Eden Roc Hotel & Spa by Brava Hoteles.

Ben je op zoek naar een appartement dan heb je meer keuze. Bijvoorbeeld HomefromHomees B&B een centraal gelegen kleinschalige B&B met goede reviews. Een van de beste features is het uitzicht. Onderstaande foto maakte ik vanaf mijn balkon.

Had jij wel eens eerder van Sant Feliu de Guixols gehoord? En spreekt het je aan?

Sant feliu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top