Home / Reisinformatie / Europa / Esbjerg Denemarken

Esbjerg Denemarken

Esbjerg Denemarken is de grootste stad van Zuid-West Jutland. Waar andere stadjes en dorpjes om aandacht vragen met kreten zoals “Ribe, het oudste stadje van Denemarken” en “Sønderho het mooiste dorpje van Denemarken” is Esbjerg niet zo opvallend. Het ligt ter hoogte van Kolding maar dan aan de westkust.

Esbjerg is de grootste havenstad van Denemarken. De bewoners verdienen hun geld in de industrie en zorgen voor een levendige aanbod van winkels. Wij vinden dat als je in de regio bent je zeker een bezoekje moet brengen aan de verschillende bezienswaardigheden van Esbjerg.

Tip: Landal zit nu ook in Denemarken. Omdat de Denen en Noren andere vakantieperiode’s hebben zijn de prijzen gunstig. Check via deze link de actuele aanbiedingen met goede korting.

Esbjerg

Bezienswaardigheden Esbjerg

Esbjerg heeft geen compleet oud centrum zoals sommige Deense steden. De doorgaande voetgangersstraat (Kongensgade) kenmerkt zich door de vele winkels. Aan deze straat ligt ook het centrale plein van Esbjerg met nog enkele oudere gebouwen.

Man Meets the Sea

Vier metershoge witte beelden van zittende mannen die uitkijken over de haven en de zee bij Esbjerg. Kunst die je aan het denken zet, want waar staren ze naar in de verte? Ook een speelplaats voor kinderen de tussen de benen een leuke speelplek vinden. Het kunstwerk werd ontworpen door Svend Wigg Hansen en is onthuld in 1995.

Man Meets the Sea
Man Meets the Sea

Visserij- en Maritiem museum

Aan de overkant van de weg van de beelden zit het Visserij- en Maritiem Museum. Een aquarium waar je roggen kunt aaien, kunt kijken bij het voeren van de zeehondjes, kunt spelen in een hele gave speeltuin en je leert daarnaast ook nog wat over de geschiedenis van Denemarken en Esbjerg. 

Esbjerg visserijmuseum
Esbjerg visserijmuseum

Het leuke van het aquarium gedeelte is dat hier vissen te zien zijn die ook echt in de Noordzee wonen. Ik ben verbaasd, want zulke kleurrijke anemonen, zeesterren en baarzen had ik niet verwacht in onze eigen noordzee. Er is daarnaast ook nog een gedeelte met oude schepen. Dit gezinsvriendelijke museum is zo leuk dat het een eigen blogpost verdiend en die heeft het gekregen ook. Lees hier meer over het Visserij en Maritiem museum.

Esbjerg visserijmuseum
Esbjerg visserijmuseum

Watertoren en speeltuin Esbjerg

Een van de meest opvallende oude gebouwen in Esbjerg is de watertoren. De toren is op bepaalde dagen open en dan te beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad. Onder aan de toren ligt een park waar ook openluchtvoorstellingen plaatsvinden. Daarnaast is er een leuke speeltuin.

Esbjerg speeltuin

Kunstmuseum Esbjerg

Aan het park grenst ook een van de apartste gebouwen van Esbjerg het kunstmuseum. Van buiten en van binnen bijzonder met kunst uit de 20e eeuw. Of het museum je aanspreekt, zal een beetje afhangen van welke expositie er op dat moment is.

Esbjerg kunstmuseum

Esbjerg Museum

Het Esbjerg museum is niet al te groot, maar wel een leuk museum in Esbjerg voor kinderen. Voor kinderen is er een speurtocht door het museum. Het museum gaat over de Ebjerg tijdens de 2e wereldoorlog en in de periode erna tot ongeveer 1950. Het geeft je een inkijkje in hoe mensen vroeger leefden in Denemarken.

Esbjerg museum

Esbjerg Jacob A. Riis Museum

Het Esbjerg Jacob A. Riis Museum is een museum over zoals je waarschijnlijk al verwacht Jacob A. Riis. Een naam die mij nou niet direct een belletje doet rinkelen. Het museum gaat over Jacob die in 1870 naar Denemarken emigreerde. Daar bekend raakte door de artikelen en foto’s van de sloppenwijken van New York.

Esbjerg-Jacob A. Riis

Hotel in Esbjerg

Op zoek naar een hotel in Esbjerg. Er zijn diverse opties in het stadje. Wij zijn altijd wel gecharmeerd van de keten Scandic. Nette kamers, een uitstekend ontbijtbuffet en een centrale ligging in de stad. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Heb je een wat kleiner budget dan is er ook een hostel in Esbjerg. Danhostel Esbjerg is een prima uitvalsbasis voor een vakantie in Esbjerg en omgeving. Je kunt er ook de was doen en er is een gezamenlijke ruimte. Dit hostel heeft ook familiekamers en je treft hier dan ook mensen van alle leeftijden. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Esbjerg

Wat te doen rondom Esbjerg

Je kunt Esbjerg prima als basis gebruiken voor bezoeken aan andere delen van West-Denemarken. Zo zit je 45 minuten vanaf Blåvand en ruim een kwartier vanaf Ribe.

De boot naar Fanø

De ferry naar Fanø, een van de vier Deense waddeneilanden, vertrekt vanuit Esbjerg. Dit bijzondere eiland heeft drie dorpjes waaronder Sønderho het mooiste dorpje van Denemarken. Lees meer over het mooie Fanø.

Fano

Hjerting strand

Het strand van Esbjerg is niet zo heel mooi maar gelukkig ligt er vlakbij het plaatsje Hjerting met een mooie standpromenade. De houten vlonders lopen hier langs de kust en er zijn diverse speelfaciliteiten voor kinderen. Bij hoog water is het strand alleen wel vrij smal.

Hjerting strand

Natuurgebied Marbæk

Het natuurgebied Marbæk is onderdeel van het op de UNESCO Werelderfgoedlijst opgenomen Wadden Sea National Park. Het is gelegen rondom een meer en heeft zoals je zou verwachten dan ook veel trekvogels.

Natuurgebied Marbæk
Natuurgebied Marbæk

Er zijn diverse wandelroutes die deel door het bos gaan en deels langs het meer lopen. Als je geluk hebt kom je nog wat grazende hooglanders mee. Er zijn ook diverse picknickplekken. Een prima gratis uitje om de hoek van Esbjerg.

Natuurgebied Marbæk

Meer weten over Esbjerg bezoek de site visit Esbjerg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top