Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Felsenmeer een geweldig uitje met kinderen in het Odenwald

Felsenmeer een geweldig uitje met kinderen in het Odenwald

Na een leuke tochtje met de draisine reden we door naar Reichenbach, waar het Felsenmeer ligt. Volgens een oude legende woonden hier vroeger twee reuzen. De een op de Felsberg en de ander daartegenover, op de Hohenstein. Toen die twee ruzie kregen, bekogelden ze elkaar met rotsblokken.

De reus op de Felsberg raakte al snel bedolven onder de rotsblokken. Zo kreeg de berg de naam Felsenmeer (rotsblokkenzee). En, zo gaat de legende verder, als je hard met je voet op de Felsberg stampt, hoor je de reus nog kreunen. Pas maar op dat je hem niet wakker maakt! Dit soort verhalen spreekt natuurlijk direct tot de verbeelding tijdens een vakantie in Duitsland met kinderen.

Felsenmeer

Eenmaal aan de voet van de Felsenberg kijken we wat bedenkelijk omhoog. We zien enorme granieten rotsblokken, die als een lawine vanaf de top naar beneden lijken gestort. En nu? Onze kinderen zijn al vertrokken. Die klimmen, klauteren en springen dat het een lieve lust is. Voor hen is het letterlijk kinderspel, moeiteloos vinden ze hun weg omhoog.

Wij volgen wat voorzichtiger, maar ook wij krijgen er al snel steeds meer lol in om over de rotsen te klauteren. De route is echt vele malen langer en uitdagender dan je vanaf de voet van de berg kunt bedenken. Neem tijdens het klimmen ook zeker even de tijd om over je schouder te kijken.

Odenwald

Want het uitzicht op het dal, over de zee van rotsen omringd door de bossen, is echt prachtig! We hebben ons hier de hele middag vermaakt en waren het na afloop roerend eens: het Felsenmeer is een leuk, uitdagend en sportief uitje voor het hele gezin.

En die reus? Die hebben we niet gehoord of gezien. De werkelijke ontstaansgeschiedenis is dan ook iets minder sprookjesachtig. Maar vond wel meer dan 320 miljoen jaar geleden plaats, bij het verschuiven van de continenten. Magma barstte door de aardkorst omhoog en vormde de basis voor het granietachtige gesteente.

Odenwald

Miljoenen jaren weersinvloeden maakten het af en zorgden voor de afgeronde vorm van de rotsblokken. Reusachtig zijn de rotsblokken zeker. In de Romeinse tijd ontstond hier een goedlopende steenindustrie, daar vind je op de berg nog her en der restanten van.

Wil je meer geologische achtergrondinformatie, loop dan zeker even het informatiecentrum binnen. Daar vind je ook meer informatie over de verschillende wandelroutes aan weerszijden van de rotsblokken.

Felsenmeer

Vanaf welke leeftijd naar het Felsenmeer?

De aanbevolen leeftijd is vanaf 5 jaar. We zagen hier ook wel jongere kinderen met hulp van hun ouders over de rotsen klimmen, vooral onderaan de berg lukt dat nog wel. Vanaf een jaar of vijf hebben de meeste kinderen wat meer kracht in de beentjes en kunnen ze lekker hun eigen gang gaan. Dat avontuurlijke is natuurlijk de grote aantrekkingskracht van het Felsenmeer.

Praktische informatie Felsenmeer

Het Felsenmeer ligt in het Lautertal (Odenwald) in de regio Hessen. Je betaalt er helemaal niets voor om hier een potje te klimmen en klauteren. Alleen een paar euro om je auto te parkeren (€4 per dag).

Wij parkeerden onderaan de berg, op Parking Felsenmeer. Hier ligt ook het informatiecentrum. Je kunt ook bovenop de Felsberg parkeren en afdalen over de rotsblokken. Heb je kleine kinderen, parkeer dan halverwege de berg bij Parking Römersteine.

Odenwald

Daar loopt het enige wandelpad dat goed te doen is met een wandelwagen of buggy. Je komt dan uit bij de houten brug over het Felsenmeer, een mooi uitkijkpunt.

Had jij al weleens gehoord van het Felsenmeer? Wat ons betreft echt een aanrader!

Odenwald

Gezin op Reis bezocht de regio Hessen in samenwerking met Odenwald Tourismus . Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top