Home / Reisinformatie / Afrika / Marokko / Fes naar Meknes, Moulay Idriss en Volubilis met openbaar vervoer

Fes naar Meknes, Moulay Idriss en Volubilis met openbaar vervoer

Maak een dagtrip vanuit Fes naar Meknes, Moulay Idriss en Volubilis met openbaar vervoer. Eenvoudig zelf te regelen en veel goedkoper dan een georganiseerde tour. Wij vertellen je hoe je dit doet en hoeveel het kost om de Romeinse ruïnes van Volubilis en het charmante stadje Moulay Idriss te bezoeken.

Fes naar Meknes, Moulay Idriss en Volubilis

Alle prijzen zijn ge-updatet begin 2023. Onze blogger Nicky koos toen voor haar trip toch voor een privé auto met chauffeur. Via haar hotel betaalde ze voor een privé tour Volubilis, Meknes, Moulay Idriss €85 totaal (excl. entree prijzen). Voor hele dag van 09:00 tot 17:30. Dit is voor 2 volwassenen en een peuter.

Wil je dit liever al vooraf regelen boek dan online via GetYourGuide. Een auto met chauffeur is ongeveer 3x zo duur als wanneer je kiest voor de openbaar vervoer optie maar wel een heel stuk sneller.

Fes naar Meknes, Moulay Idriss en Volubilis

Fes naar Meknes

Wanneer je in de Medina van Fes slaapt, zal je eerst naar het het treinstation van Fes moeten. Je kunt op zoek gaan naar een bus (4 dhm) of neem een taxi (20 dhm). Op het treinstation van Fes moet je een kaartje kopen naar Meknes. Een treinkaartje kost 30-36 dhm voor de 1e klas waar je een vaste zitplaats krijgt of 25-34 dhm voor 2e klas.

Fes naar Meknes, Moulay Idriss en Volubilis

Het is slim om van te voren te bekijken op welke tijden de treinen gaan. Dit kan op de Franstalige site van de Marokkaanse spoorwegen. Let op: Meknes heeft twee treinstation maar je moet naar degene die “Gare de de Meknes” als naam heeft en ook wel “Grande Gare” wordt genoemd.

Fes naar Meknes, Moulay Idriss en Volubilis

Meknes naar Volubilis

De trein naar Meknes doet er ongeveer 40 minuten over. Aangekomen op het treinstation zijn er diverse opties om naar Volubilis te komen. Je boekt vanaf hier een taxi voor de rest van de dag of je neemt de bus of een grand taxi naar Moulay Idriss. Voor de laatste twee opties neem je eerst de bus (4 dhm) vanaf het treinstation naar het busstation (citybus) of naar de grande taxi standplaats.

Volubilis

Op de heenweg kozen we voor een grande taxi, Kosten 10 dhm per persoon (60 per taxi). We hadden echter geen zin te wachten tot deze vol zat dus we betaalden voor extra plekken. Onderweg vroegen we de taxichauffeur ons niet af te zetten in Moulay Idriss maar de extra 5 kilometer naar Volubilis te brengen. Totale kosten 100 dhm (delen door 3 toeristen).

Volubilis
Volubilis

Volubilis naar Moulay Idriss

De Romeinse ruïnes van Volubilis zijn een bezoekje waard, zeker wanneer je er zoals wij in de lente kunt zijn. Mooie natuur, veel bloemen en daartussen in de Romeinse bouwwerken. Vooral de mozaïekvloeren zijn goed bewaard gebleven.  De entree is 70 dhm (7 euro, omhoog van slechts 10dhm een paar jaar geleden)

Vanuit Volubilis kan je in een klein uur lopen naar Moulay Idriss (gratis) wat je ziet liggen. Als het erg heet is, kan je beter een taxi nemen omdat er op de route geen schaduw is. In Moulay Idriss kan je goedkoop lunchen en natuurlijk naar het uitzichtpunt lopen voor een mooi uitzicht over het stadje.

Moulay Idriss

Moulay Idriss via Meknes en naar Fes

Vanuit Moulay Idriss namen we de bus naar Meknes. Bus nummer 15 (7dhm). De bus vertrekt vanaf het pleintje met restaurantjes en er staat een bordje “City Bus”. De bus heeft geen vaste vertrektijden maar locals kunnen wel aangeven of het nog lang duurt. Duurt het je te lang dan kan je voor 10dhm een zitplaats nemen in een Grand Taxi of voor 60dhm de hele taxi afkopen.

De bus kan je afzetten bovenaan de heuvel  in Meknes vanwaar je zo naar beneden loopt de Medina in.  Onthoud dit punt want hier kan je na je verkenning van Meknes weer een van de vele bussen nemen naar het treinstation van Meknes “Gare de Meknes” (3 dhm). Zit je eenmaal in de trein dan kan je terugkijken op een geslaagde dagtrip.

Meknes

Totale reisduur en kosten

We vertrokken om 8:15 uit onze accommodatie in Fes en waren hier om 21:30 weer terug . Een lange dagtrip dus waarbij we de trein heen hadden om 8:50 en terug die van 19:34 (die met vertraging vertrok). Als we wat minder hadden getreuzeld hadden we echter makkelijk een trein eerder die van 18:03 kunnen halen, omdat we om 18:15 op het station aankwamen.

We hadden voor ons gevoel genoeg tijd om alles te zien. Wil je wat relaxter aan doen dan kan je er ook voor kiezen te overnachten in Meknes of in Moulay Idriss. Wanneer je in Marokko met kinderen reist dan is dit zeker aan te raden.

Doe je alles zo goedkoop mogelijk (2e klas, bussen ipv grand taxi) dan ben je 64 dhm per persoon kwijt. Wij reisden iets comfortabeler en waren 128 dhm p.p. kwijt (exclusief 70dhm entree voor Volubilis). We hebben het dan over €11,53 per persoon dit is een fractie van wat je betaalt, wanneer je via internet vanuit Nederland een dagtrip boekt.

Ook naar Afrika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars want dan scheelt gedoe met verzekeren of kies voor Worry Free label van het goedkopere Easy Terre. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist. Die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Ook Riksja family is een goede organisatie voor een reis op maat. Terwijl TUI en ANWB ook voor veel verre bestemmingen goede opties hebben van vlucht plus hotel.

11 gedachten over “Fes naar Meknes, Moulay Idriss en Volubilis met openbaar vervoer”

 1. Leuk verslag, leuke dagtocht. De entreeprijs van volubilis is nu 70dhm. Aanrader is wel een overnachting in Meknes te nemen en de volgende dag naar de kara gevangenis te gaan en al de andere bezienswaardige plekken in Meknes.

 2. gisteren hebben we net dezelfde trip gemaakt! zonder dit verslag te lezen! we hebben net op dezelfde manier gereisd: trein van fez naar mekness, dan gestapt naar de parking van de grand taxi’s. daar hadden we wel een probleem: niemand wou ons meenemen naar moulay idriss. ze wouden dat we een taxi ‘charterden’ voor de ganse uitstap. na een kwartier heen en weer gediscusieer ontdekten we een groepje vrouwen die ook naar daar gingen en we zijn gauw in hun taxi gestapt! de chauffeur kreeg veel negatieve reacties voan zijn collega’s… maar we mochten dan toch mee aan het lokale tarief (10 mad per persoon) het stadje was echt leuk en ligt prachtig in de groene heuvels. ook was het marktdag (zaterdag) en vol met shoppende locals en bieren die met ezels hun vruchten naar de markt brachten. vandaar wandelden we naar volubilis (5 km). prachtige natuur. na volubilis hebben we op de hoifdweg een grand taxi laten stoppen ( gelukkig waren er ook locals op die plaats) en na een terrasje zijn we met de lokale bus ( nr 15) naar mekness teruggekeerd! genoten van de attracties op het plein ( alla marakech) maar veel gemoedelijker!! en dan terug naar het station. met de petit taxi nooit een probleem gehad. steeds gevraagd om de meter op te zetten. we betalen dan steeds het tiental naar boven afgerond. ook in fez nooit een probleem! het was een prachtige dag! in mei, mooi weer maar nooit te warm om even te wandelen.

 3. Nicole en eva

  Super bedankt! We hebben een leuke dagtrip gehad op deze manier! Alles klopt wat er in het verslag staat. Aanrader is de straatartiesten op het plein in meknes, eventueel van boven af (terras 15dh incl. drankje) .

  1. Annemieke Jomgeneel

   In maart met 2 volw en 4 kinderen dit gedaan. Eerst trein naar meknes (120 dh) en toen 2 bussen naar moulay idriss ( 40 dh totaal). In totaal vanaf riad in fez 3 uur onderweg. Daar geluncht en toen naar volu gelopen. Leuke wandeling van 1.5 uur naar beneden maar wel langs de grote weg. Bij volu aangekomen waren de kids gaar en zijn we terug gegaan. Zagen nog even de entree prijs van 70 dh per persoon. Grote taxi terug genomen van 100 dh naar trein station ( 100 dh) en die was er binnen een half uur. Ze gaan voor 300 dh ook helemaal naar fez terug maar de trein reis kostte ons nu opeens maar 100 dh. Totale kosten 260 dh voor 6 personen. Wij vonden de dagtocht oké.

 4. Let's travel and see

  Wat handig! Tijdens mijn eerste reis door Marokko alles met OV gedaan (Marrakech, Casablanca, Rabat, Ouerzazate en Agadir), tijdens mijn tweede reis heb ik Fes, Meknes, Moulay Idriss en Volubilis inderdaad met een georganiseerde tour gedaan omdat ik dacht dat het anders amper te doen was qua tijd met het OV, maar als ik het zo lees valt dat onwijs mee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top