Home / Reisinformatie / Afrika / Marokko / Bezienswaardigheden Meknes en Volibulis

Bezienswaardigheden Meknes en Volibulis

Benieuwd wat er te doen is in Meknes? Wij ook, en dus bezochten we de stad vanuit Fes. We begonnen met wat voor de eigenaren van onze accommodatie een vroeg ontbijt moest zijn want ze brachten het in pyjama.

Op straat lijkt het ook alsof ze hier in Marokko later opstaan dan wij; het is overal nog rustig. We pakten eerst de trein naar Meknes en daarna gingen we door naar Volibulis. Hoe doe je dit praktisch en goedkoop aanpakt lees je in ons blog Meknes naar Volibulis met het openbaar vervoer.

Meknes marokko

Bezienswaardigheden Meknes 

Medina Meknes

Net als Fes is Meknes één van de voormalige koningssteden.  Ook hier is een medina, maar deze is een stuk kleiner dan die van Fes. Toch kwamen we behoorlijk vast te zitten. Hutjemutje moesten we schuifelen tussen alle winkelende Marokkanen die op zoek waren naar een nieuw paar slippers of een huispak.

Roy Donders zou hier goede zaken kunnen doen. Veel vrouwen lopen de hele dag rond in wat lijkt op een trainingspak/pyjama, met daaroverheen nog een fleece jas en een hoofddoek. 

Meknes bezienswaardigheden

Grote plein van Meknes en de Bab Mansour poort

Gelukkig bereikten we eindelijk het grote plein. Hier zijn ook veel dingen te zien: van slangen waarmee je op de foto kunt, tot Marokkanen die op hun handen staan. Vanaf een nabijgelegen dakterras hadden we mooi uitzicht op het hele spektakel. Aan een kant van het plein ligt de Bab Mansour gate; een indrukwekkend bouwwerk. De marmeren kolommen komen van de ruïnes van Volubilis.

Meknes bezienswaardigheden
Meknes bezienswaardigheden

Mausoleum van Moulay Ismail

Een andere bezienswaardigheid in Meknes is het mausoleum van Moulay Ismail. De tombe zelf is niet toegankelijk maar we mochten wel door een raam naar binnen kijken.

Medresa Bou Inania

Waar we wel naar binnen mochten was de Medresa Bou Inania. Dit is een medressa in dezelfde bouwstijl die we overal zagen bij dit soort gebouwen. Ook leuk zijn de catacomben onder de stad waar eten in werd bewaard. Al is het natuurlijk veel leuker om te vertellen dat hier gevangenen vastzaten.

Meknes bezienswaardigheden
Meknes bezienswaardigheden

Hotel in Meknes

Meknes heeft geen eigen vliegveld. De meeste reizigers combineren Meknes dan ook met een stedentrip Fes. Of ze bezoeken de stad tijdens een langere rondreis door Marokko.

Wij maakten er een hele lange dagtrip van maar het is een stuk relaxter om een nachtje in Meknes te slapen. Zeker nu de hotels in Meknes steeds beter worden. Er zijn inmiddels diverse Riad hotels in Meknes en daar betaal je ook nog eens minder voor dan in bijvoorbeeld het veel populairdere Marrakech. 

Bekijk bijvoorbeeld hier de beschikbaarheid en prijs van Riad D’or, een prachtig ingericht Riad met zwembad. Of check de super gastvrije Riad Hiba.

Meknes bezienswaardigheden

Volubilis

Volubilis is een oude Romeinse stad die gedeeltelijk opgegraven en gerestaureerd is. De stad staat op de werelderfgoedlijst en het zijn de best bewaarde Romeinse ruïnes in Marokko. Een bezoek aan Volubilis is goed te combineren met een bezoek aan Meknes.

Volubilis

De triomfboog naar Caracalla markeert de ingang van het complex. De omgeving is hier heel erg groen en tussen de ruïnes door groeien veel bloemen. We zagen ook veel vogels (o.a. zingende leeuweriken en zilverreigers) en verschillende paartjes ooievaars die hun nesten gemaakt hadden op de oude pilaren. De omgeving is zeker een van de redenen dat we dit een aanrader vinden!

Tijdens de hoogtijdagen in de tweede eeuw na Christus was Volubilis een bloeiende stad met meer dan 20.000 mensen. Woningen en openbare baden werden gevoed met water uit complexe ondergrondse aquaduct-netwerken, de overheidsadministratie vond plaats in majestueuze openbare gebouwen zoals het Capitool, de Basiliek en het Forum, en luxe herenhuizen werden versierd met prachtige mozaïeken.

Volubilis

Nu is daar niet meer zo veel van te zien, maar wat er staat is wel mooi; van een oude kerk tot diverse goed bewaarde mozaïekvloeren; je hebt weinig fantasie nodig om je in het oude Rome te wanen.

Het viel Marcel op dat de stad minder goed gepland lijkt te zijn dan normale Romeinse steden. Zo loopt de centrale straat (Decumanus Maximus) in een rare hoek op de overwinningsboog af waardoor deze niet volledig te zien geweest zou zijn. Het lijkt dat de stad niet gepland is door de Romeinen zelf.

Volubilis

Moulay Idriss

Toen we uitgekeken waren bij Volibulis liepen we een aantal kilometer naar het verderop gelegen Moulay Idriss (~4 km). Er is hier een mausoleum, maar als niet-moslims mogen we alleen een glimp naar binnen werpen.

De ligging van het stadje is erg mooi en na wat gezoek door de smalle straatjes vonden we het perfecte viewpoint, het Grande Terrasse. Het is dé plek om weer vervoer te vinden terug naar Meknes.

Moulay Idriss

Dit blog verscheen in 2014 en is geüpdate in 2018

Ook naar Afrika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars want dan scheelt gedoe met verzekeren of kies voor Worry Free label van het goedkopere Easy Terre. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist. Die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Ook Riksja family is een goede organisatie voor een reis op maat. Terwijl TUI en ANWB ook voor veel verre bestemmingen goede opties hebben van vlucht plus hotel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top