Home / Reisinformatie / Afrika / Marokko / Wat te doen in Fes tijdens een stedentrip

Wat te doen in Fes tijdens een stedentrip

We hebben Fes in Marokko als stedentrip bezocht voor een lang weekend. Voor het eerst sinds we ouders geworden zijn gaan we samen een weekendje weg, een lang Valentijnsweekend samen op pad. Onze dochter had blijkbaar wat door, want om 4 uur begon ze met huilen. Logeren bij opa en oma is natuurlijk ook spannend. Na een paar uur knuffelen ging ze weer naar bed voor een ochtenddutje en werden wij gedropt op Eindhoven Airport.

We vlogen met Ryanair. Van tevoren leek me dat ideaal, maar in de praktijk was het totaal geen succes. Met enige vertraging landden we dan ook in Fes (ook wel geschreven als Fez) waar een heerlijk zonnetje en een stel irritante taxichauffeurs ons opwachtten. Gelukkig bleken onze onderhandeling-skills nog te werken. We kregen we uiteindelijk precies wat we wilden; een taxi samen met twee andere toeristen waardoor we voor 75 dirham per koppel in de stad stonden.

fes bezienswaardigheden

Wat te doen in Fes 

Fes is een van de vier koningssteden in Marokko. De Medina van Fes is de grootste ter wereld. Een wirwar van 800-9000 straten en steegjes (aantal afhankelijk van de persoon die je spreekt) waar auto’s niet kunnen komen. In deze Medina vonden we ons hotel “Dar El Ouedghiri”, een prachtig oud huis voor een klein prijsje. De binnenplaats was fraai bewerkt en het dakterras was een dikke plus. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

Wil je echt bijzonder overnachten? Kies er dan voor om te overnachten bij een Riad in Fes dat is omgetoverd tot een luxe hotel. Bijvoorbeeld Riad Laaroussa dat een zwembad heeft in de binnentuin.

Fes hotel

Bou Jeloud tuinen

Snel omkleden en naar buiten alwaar we bij 20 graden onze eerste indrukken op doen van Fes. Druk, rommelig, gezellig, veel mensen in traditionele kleding. Dit moet onze mooiste dag worden wat betreft weer, dus we stoppen niet bij de diverse musea maar lopen helemaal door naar het einde van de medina. Eerst even lunchen en dan naar de Bou Jeloud tuinen; een fraai aangelegd, schoon park. Het is een prima plekje om even te chillen voor we weer een ander deel van Fes induiken. Tijdens ons weekend in Fes vinden we nog meer fijne plekken om te relaxen. De poort hier die toegang geeft tot de stad is een van de allermooiste dankzij de blauwe tegels.

Jnan Sbil tuinen

De Mellah van Fes

De Mellah is de voormalige joodse wijk van Fes. De huizen hebben hier een andere bouwstijl dan in de rest van de stad. Zo hebben ze grote balkons. Joden wonen er echter allang niet meer en de sfeer op straat is niet anders dan in de oude Medina. We wilden nog een synagoge bezoeken maar deze was dicht. Voor de weg terug bedachten we een route waarbij we langs het uitzichtpunt over Fes kwamen. Viel dat even tegen!

We liepen ruim een uur langs wat op de kaart parken hadden moeten zijn. In de praktijk zaten de Marokkaanse families te picknicken in hun eigen vuil. Overal plastic vuilnis en zelfs gedumpt bouwafval, wat zonde! We sloten de dag af met een diner op het dakterras van onze accommodatie waar we kennis maakten met een ons onbekende vrucht: de kweepeer. Lekker hoor!

Relaxen fes
Fes bezienswaardigheden

De leerlooierijen van Fes

Doel van deze mini-break was om uit te slapen. Helaas lukte dat niet tijdens onze citytrip Fes; de oproep tot gebed stak hier toch een stokje voor. Maar alleen al luieren in bed was een luxe. Om 9:00 schoven we aan voor een prima ontbijtje en daarna gingen we op pad. Stop één: de leerlooierijen waar nog op een ouderwetse manier leer wordt gekleurd. Het leek me een heel zwaar beroep om de hele dag in duivenstront en in de verf te staan dansen om de huiden te verven. Het uitzicht op dit proces heb je alleen vanuit een aantal winkels.

Uiteraard moeten we hier iets veel te duurs kopen. In Fes zijn ze sowieso wel irritanter dan ik me van een paar jaar terug in Marrakech kon herinneren. Mannetjes beginnen tegen je te praten, dat is nog niet zo erg, maar sommigen lopen ook gewoon een aantal straten mee om vervolgens geld te willen voor het ‘gidsen’.

leerlooierijen van Fes
leerlooierijen van Fes

Medina en Medersa in Fes

We dwaalden nog wat door de Medina en maakten er een sport van de vele mooie deuren te fotograferen. Helemaal bijzondere deuren zijn die van het koninklijk paleis Dar el-Makhzen. Het paleis is zelf gesloten voor publiek maar de bewakers zijn wel gewend aan toeristen die hier foto’s komen maken. 

Fes bezienswaardigheden
Fes bezienswaardigheden

We bezochten een mooi museum en een oud huis. Vervolgens gingen we lunchen op een relaxte plek in Fes bij het Ruined Garden Restaurant. In het zonnetje volgden we de Olympische Spelen en baalden we dat Koen Verweij op drie duizendste na geen gouden medaille won.

Later op de middag was het tijd voor nog meer musea zoals de Attarin Medersa. Dit gebouw is prachtig bewerkt met tegeltjes en houtsnijwerk. Het wordt ook nog dagelijks gebruikt voor het gebed. Dit is een van de bezienswaardigheden in Fes die ons echt positief verraste. 

Fes bezienswaardigheden

De reguliere moskeeën in Fes zijn niet open voor niet-moslims. Dit is ook een van de redenen dat er eigenlijk in Fes niet bijzonder veel te doen is. Wij hadden dan ook een dagtrip gepland naar het nabijgelegen Meknes en de Romeinse ruïnes van Volubilis. Onze laatste dag verbleven we in Fes. We besloten nog een museum te bezoeken dat we eerder gemist hadden.

Het Belghazi huis bleek een goede keuze. Een mooie binnenplaats met sinaasappelbomen met daaromheen een aantal kamers waar vooral veel sieraden werden tentoongesteld. Het museum heeft ook een dakterras waarvandaan er een mooi uitzicht over de stad is. Vanaf hier kun je zonder druk van de leerverkopers kijken naar het drogen van de huiden (niet in de bassins).

Je hebt wel mooi zicht op de andere terrassen waar allemaal toeristen op staan. Het is wel jammer dat er niet zo goed omgegaan wordt met het bouwwerk. Bij het witten van de muren zijn de tegelvloeren bijvoorbeeld niet afgedekt waardoor die nu overgeverfd zijn. Na het museum liepen we nog een laatste rondje door de souq en gingen we lunchen bij het Ruined Garden Café. Het was ook echt koud, we hadden bijna gewild dat we handschoenen bij ons hadden. Met het verdwijnen van het mooie weer was ook het vakantiegevoel een beetje weg. Tijd om lekker naar huis te gaan en onze baby op te halen.

Dar batha museum

We hebben ons een paar dagen goed vermaakt in Fes en omgeving maar vonden de individuele bezienswaardigheden in Fes toch ietwat tegenvallen. Fes is vooral veel van hetzelfde. Moet je kiezen tussen Fes of Marrakech? Ik zou zelf wanneer je een korte trip naar Marokko plant dan eerder Marrakech in combinatie met een woestijntour aanraden.

Dit blog is geschreven in 2014 en geüpdate in 2018

Ook naar Afrika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars want dan scheelt gedoe met verzekeren of kies voor Worry Free label van het goedkopere Easy Terre. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist. Die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Ook Riksja family is een goede organisatie voor een reis op maat. Terwijl TUI en ANWB ook voor veel verre bestemmingen goede opties hebben van vlucht plus hotel.

Over de auteur

3 gedachten over “Wat te doen in Fes tijdens een stedentrip”

  1. Mooie site met heel veel leuke reizen.
    Ga de komende tijd jullie verhalen lezen en wie weet er nog leuke tips uithalen.
    Toevallig gaan wij in oktober ook een stedentrip maken naar Fez met vrienden en even zonder de kinderen.
    Maar eerst hopen dat we lekker samen naar Thailand kunnen gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top