Home / Reisinformatie / Europa / Italie / Florence met kinderen, wat te doen in 1 dag
florence met kinderen

Florence met kinderen, wat te doen in 1 dag

Ga je op vakantie naar Italië en wil je ook een dagje naar Florence met kinderen? Zeker doen, Florence is hartstikke mooi en het is heel goed mogelijk om in een dag de absolute hoogtepunten te zien. Wij bezochten Florence als onderdeel van onze Interrailreis en kwamen aan het einde van de ochtend aan en sliepen een nachtje in de stad voor we weer verder reisden. Maar je kunt Florence ook bezoeken als dagtrip vanuit bijvoorbeeld Lucca of Bologna.

Een van de eerste dingen die we deden in Florence was de kinderwandeling downloaden (tegen betaling) op de site van Ciao Tutti. Een leuke wandeling én route om te volgen met het gezin.

florence met kinderen

Florence met kinderen

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio is de bekendste brug van Florence. Deze brug is zo breed dat er huizen opstaan. Hoewel dit tegenwoordig allemaal shops en enkele restaurantjes zijn. Op de brug zelf is het ons te druk, het is echt dringen geblazen en ik houd mijn dochter goed vast. Veel leuker is het om een stukje langs het water te lopen en dan de brug te bekijken. Onze dochter vindt de brug met huizen wel bijzonder.

florence met kids

Duomo met kinderen

De Duomo is de kathedraal van Florence. Een echt indrukwekkend gebouw dat zowel van binnen als buiten erg mooi is om te zien. Met verschillende kleuren marmer, fijne beelden en een goudkleurige koepel. De Duomo is dan ook terecht heel populair en dat betekent dat er lange rijen staan. Ook de bijgebouwen van de Duomo, zoals de toren, het baptisterium en het bijbehorende museum zijn te bezoeken. Het is handig om de kaartjes van tevoren online te kopen dan hoef je niet in de rij te staan.

Wij hadden dat alleen niet gedaan en dus moesten we wachten. Mede daardoor kiezen we ervoor om alleen de Duomo te bezoeken en de andere gebouwen komen een volgende keer wel. We halen een ijsje voor onze dochter en gelukkig staan we in de schaduw van het gebouw. Uiteindelijk toch nog best snel (minder dan twintig minuten) mogen we naar binnen. Een bezoek aan de Duomo is toch echt een must-do tijdens een bezoek aan Florence met kids. Skip-the-line kaartjes voor de Duomo en andere attracties in Florence koop je hier.

florence met kinderen
florence met kinderen

De draaimolen en bellen blazen op Piazza della Repubblica

Piazza della Repubblica is een gezellig plein in het hart van Florence. Ga je naar Florence met kids dan moet je hier zeker even stoppen. Of de bellenblaasartiesten er zijn kunnen we natuurlijk niet beloven, maar wel de mooie oude draaimolen.

florence met kinderen draaimolen

Piazzale Michelangelo en San Miniato al Monte

Nog zo’n mooi gebouw in Florence is het kerkje van San Miniato al Monte gelegen op de berg. Onze kleuter is vrij sportief dus ze vond het geen probleem om naar boven te lopen, maar je moet er wel rekening mee houden dat het vanaf de Duomo zeker een half uur lopen is met bijna honderd meter hoogteverschil. Vanaf het naastgelegen Piazzale Michelangelo heb je wat ons betreft het mooiste, gratis uitzicht over Florence. Wat een heerlijk plekje.

Toen wij er waren was er ook een straatmuzikant aan het optreden. We zochten een plekje op de trappen en genoten van de muziek, zang, zon en het fantastische uitzicht. Bij een kraampje kochten we wat chips en wat te drinken en vervolgens zijn we gewoon lekker gaan zitten. Zelfs in een stad die zo toeristisch en druk is als Florence zijn er rustigere plekken te vinden, een voorbeeld hiervan is de begraafplaats die naast de San Miniato al Monte ligt met praalgraven tussen de bomen.

florence met kids
florence met kids
florence met kids
florence met kids

Grappige verkeersborden

“Hey er staat een mannetje op dat bord” onze dochter wijst naar het verkeersbord. In Florence kom je ze overal tegen, grappige verkeersborden. De Franse kunstenaar Clet heeft de borden onder handen genomen en nu staan ze, naast alle kunst en cultuur, symbool voor Florence. In zijn winkeltje aan de Via dell’Olmo 8 koop je een verkeersbord of sticker kopen om mee naar huis te nemen.

florence met kinderen grappige verkeersborden
florence met kinderen grappige verkeersborden

Shoppen en eten in de foodhal van Florence: Mercato Centrale

Heb je zoals wij maar een dag in Florence dan zou ik je absoluut aanraden om voor je dinner of lunch naar de Mercato Centrale te gaan. De foodhal van Florence is super sfeervol en er is echt een enorme keuze aan gerechten. Prijzen liggen wel wat hoger dan op andere plekken in Italië maar je bent immers in één van de meest populaire steden van het land. De restaurantjes bevinden zich op de eerste verdieping van de foodhal.

florence met kinderen foodcourt

Op de begane grond zijn er vele winkeltje waar echt van alles te koop is. “Papa mag ik worstjes”? Natuurlijk mag dat! “Aardbeien lust ik ook wel” en we kopen ook een bakje wilde aardbeien. Het smaakt allemaal heerlijk en als je geen honger hebt dan krijg je dat vanzelf wel.

florence met kinderen foodcourt

Een varkentje aaien

Waar Rome de Trevi fontein heeft, heb je in Florence Il Porcellino, een koperen varkentje. Wanneer je zijn snuit aait betekent dit dat je terugkomt in Florence. Als dit echt klopt dan was dit ons enige bezoek aan deze stad want we durven de rijen Aziaten die staan te dringen bij het Il Porcellino niet te trotseren.

florence met kinderen varkentje

Meer dan 24 uur in Florence met kids?

Heb je meer dan 24 uur de tijd in Florence, dan is er nog veel meer te ontdekken. Wij kozen ervoor om de musea over te slaan. Een stad ervaar je toch het beste door er rond te lopen. Zeker op een mooie zonnige dag. Veel van de musea in Florence zijn kunstmusea en die zijn niet altijd even geschikt voor gezinnen.

Er zit een kindvriendelijk museum in het Pallazzo Vecchio en als natuurkundige had Marcel ook wel graag het Museo Galileo bezocht, welke ook leuk moet zijn met kinderen. Meer tips voor kindvriendelijk musea in Florence vind je op de website van Florence toerisme.

Om kosten te besparen is het dan wel aan te raden een Firenze Card aan te schaffen. Deze card is 72 uur geldig en hiermee zijn musea gratis. Bovendien maak je dan ook gebruik van ‘skip the line’ waardoor je lange wachttijden kunt voorkomen.

De Boboli Gardens en Palazzo Pitti worden ook aangeraden voor gezinnen. In de tuinen is genoeg te ontdekken. Een ander park in Florence is het Parco della Cascine. Gelegen langs de rivier met veel groen en een speeltuin die leuk is voor jongere kinderen.

Wat wij bijvoorbeeld ook heel leuk vinden om te doen in Italië is een pasta workshop. In Florence zijn er verschillende plekken die dit speciaal voor gezinnen organiseren.

florence met kinderen bezienswaardigheden
Kindvriendelijk hotel Florence

Ben je op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Florence? Tijdens deze vakantie in Italië verbleven we in verschillende dure steden en probeerden om deze reden de kosten van de accommodatie beperkt te houden. We kozen voor één van de goedkoopste driepersoonskamers in Florence die wel een goede beoordeling had en in het centrum lag op loopafstand van de beide treinstations.

Dit was Guesthouse Il Ghiro waar we welkom werden geheten door de vriendelijke eigenaresse. De kamer was zoals verwacht simpel, maar wel keurig schoon. De badkamer was klein, maar functioneel en het bed sliep prima. Ook de locatie beviel ons goed. Hoewel het dus niks bijzonders is het wel aan te raden als goedkoop hotel in Florence. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijs.

Indien budget geen issue is dan zou je hotel Royal kunnen overwegen. Eén van de weinige hotels met familiekamer en openluchtzwembad op loopafstand van de Dom. Een andere bijzondere locatie die steevast hoge rankings krijgt van gezinnen is Leone Blu, een hotel in een historisch pand. Wil je een hotel inclusief vlucht bekijk dan het aanbod van Tui naar Florence.

Normaal gesproken verblijven we ook graag in een Airbnb, maar in Florence zorgt Airbnb ervoor dat huizen in de oude stad te duur worden voor lokale bewoners. Dit doen wij dus liever niet hier!

kindvriendelijk hostel florence

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top