Home / Reisinformatie / Azie / Filipijnen / Bohol en Panglao op de Filipijnen

Bohol en Panglao op de Filipijnen

Bohol is een van de bekendere eilanden van de Filipijnen en geliefd bij backpackers maar ook bij gezinnen. Verbonden aan het eiland Bohol ligt door middel van een brugverbinding, het kleinere eiland Panglao. De eilanden hebben genoeg aan toerisme gedaan om je als westers gezin op je gemak te voelen, maar om niet te worden overspoeld door het toerisme. 

Je kunt ook een ferry nemen vanaf andere eilanden, zoals blogger Cindy deed. Zij vloog vanaf Busuanga naar Cebu en nam daar de ferry naar Bohol (Tagbilaran). Die bootreis duurde 2 uur. Andere toeristen waarschuwden voor een onstuimige reis met veel zeezieke passagiers, wij waren dus voorbereid op het ergste, maar we hadden gelukkig een hele rustige bootreis.  

Bohol Chocolate Hills Adventure Park

Filipijnen met kinderen is een aanrader als je een land wilt bezoeken met hele vriendelijke mensen, prachtige stranden een redelijk goede infrastructuur en genoeg keuze uit diverse eilanden met hun eigen bezienswaardigheden.

filipijnen met kind

Vervoer naar Bohol, Panglao

De eilanden Bohol en Panglao bereik je met het vliegtuig, meestal vlieg je eerst op Manilla en vlieg je vanaf het nationale vliegveld weer door. Het is een klein uur vliegen. Het vliegveld op Panglao is klein, dus je staat snel buiten om te gaan genieten van het eiland.

Je kunt ook een ferry nemen vanaf andere eilanden, deze overtochten kunnen makkelijk 7 uur duren, bereid je daarom goed voor op de overtocht als je ervoor kiest om met de boot te gaat.

bohol met kinderen

Bezienswaardigheden Bohol

Het eiland Bohol heeft een aantal leuke plekken, deze bezienswaardigheden op Bohol mag je niet missen.

Chocolate Hills bohol

De grootste toeristische trekpleister zijn de Chocolate Hills. Het gras op deze kleine heuvels wordt in het droge seizoen bruin, vandaar de naam. Het is een mooi natuurverschijnsel om te zien, indrukwekkend hoe 1.776 bijna identieke heuvels over zo’n 50 km2 verspreid liggen. Amoy’s dochter van twee jaar vond vooral het beklimmen van de trap naar de top heel leuk. 

chocolade hills bohol

Als je wat oudere kinderen hebt, kun je net als Cindy ook naar een ander uitkijkpunt om de chocolate hills te bewonderen. Daar kom je niet met de auto, maar met een quad of buggy. Echt heel tof. Na een korte veiligheidsinstructie rijden we tussen de rijstvelden door achter een gids aan. Superstoer, de route zit vol verrassingen, zoals flinke kuilen en diepe modderplassen, afgewisseld met smalle verharde paden.

chocolade hills bohol

De route brengt je naar het uitkijkpunt, onderaan staat een klein kraampje waar je een kokosnoot of een koel drankje kan bestellen. Dan klim je via een trap omhoog naar het uitkijkpunt om van het uitzicht over de rijstvelden en de Chocolate Hills te genieten. Toen wij er waren, maakten de gidsen er een hele fotosessie van, erg grappig. Je staat dus wel even te wachten tot je aan de beurt bent, maar dat is met zo’n mooi uitzicht bepaald geen straf. Je rijdt daarna dezelfde route terug. Vanaf 10 jaar mogen je kinderen zelf rijden, voor de bijrijder van de quad geldt volgens de organisator geen minimumleeftijd, maar ik zou dit niet met hele jonge kinderen doen, veiligheid voor alles. We hadden deze tour vooraf niet gereserveerd, maar alles ter plekke geregeld. 

Als je wat oudere kinderen hebt kun je vanaf een ander punt de heuvels bezoeken met een quad of buggy.  Je rijdt dan een route achter een gids aan. Op de site staat dat er voor de bijrijder van de quad geen leeftijd is verbonden, maar veiligheid boven alles. Beneden bij het uitkijkpunt is een klein restaurant en er zijn toiletten.

Bohol Chocolate Hills Adventure Park

Mag het nog wel wat spannender voor jouw gezin? Bezoek dan zeker het eco-toerisme adventurepark in de Chocolate Hills. We boekten de entreetickets voor dit klimpark eenvoudig via Klook.com. Je kunt hier allerlei leuke activiteiten doen, zoals een touwparcours in de boomtoppen met diverse ziplines.

Bohol Chocolate Hills Adventure Park

Maar het hoogtepunt in dit adventurepark is wel het fietsen over een staalkabel die op grote hoogte tussen 2 bergtoppen is gespannen. Ja, dat lees je goed. Via een lange trap klimmen we omhoog en daar zien we een enorme toren staan. En aan de overkant nog een. Daartussen hangen op 2 niveaus staalkabels. De hoogste zijn voor de fietsroute, de laagste voor de surfroute.

Bohol Chocolate Hills Adventure Park

We zijn de enigen hier, dus geen excuses of even de kunst afkijken bij een andere groep. Licht gespannen beklim ik de toren, achter mijn tieners aan, die niet kunnen wachten om op die fiets te stappen. Mijn zoon gaat als eerste, hij wordt goed gezekerd en stapt vol zelfvertrouwen de fiets op. Onderweg kijkt hij vrolijk om zich heen, hij geniet duidelijk van dit ritje en het mooie uitzicht de Chocolate Hills. Dan stapt mijn dochter op de fiets, ook zij trapt vrolijk naar de overkant.

Bohol Chocolate Hills Adventure Park

Dan ben ik aan de beurt. Mijn hart klopt in mijn keel, wat is het hoog en best ver fietsen ook. Halverwege kijk ik voorzichtig om me heen, oef, toch best spannend zo hoog, dus ik richt mijn blik snel weer op de overkant. Veilig bereik ook ik de overkant, daar mogen we direct beginnen aan de terugtocht. Nu ik beter weet wat ik kan verwachten durf ik zelfs een beetje om me heen te kijken, net als mijn tieners, die met volle teugen genieten van dit fietstochtje en vrolijk zwaaiend de overkant bereiken. Ik vond het een onvergetelijke ervaring, maar mijn hart klopte wel in mijn keel hoor. Mijn tieners vonden het geweldig, geen spoor van angst, zij stappen daarna zelfs nog op een surfplank om via de staaldraad naar de overkant te surfen. Met een enorme vaart suizen ze over het dal, wat een waaghalzen. We stuiteren van de adrenaline en raken er niet over uitgepraat, wat een mooi avontuur was dit weer!   

Tarsier Bohol

Het bekendste diertje van Bohol is de Tarsier, het spookdiertje. Deze kleine beestjes zijn maximaal 15 centimeter groot met hun enorme ogen hebben ze een hoog knuffel gehalte. Ze leven in het wild op het eiland en zijn ook te bekijken in kleine dierentuinen.

Om tarsiers te laten zien aan de bezoekers, zijn er een paar uitgezet langs een korte afgebakende looproute dicht bij de ingang. Bij iedere tarsier staat een bewaker om ervoor te zorgen dat bezoekers fluisterstil en op voldoende afstand blijven. Tarsiers zijn namelijk nachtdieren, die ook nog eens de vreemde gewoonte hebben om hun adem in te houden als ze erg schrikken waardoor ze stikken. Een bezoekje aan zo’n sanctuary blijft dubbel, voor de tarsiers zijn al die bezoekers helemaal niet prettig, toch zijn de inkomsten broodnodig om ze te kunnen beschermen. Na 10 minuutjes houden wij het voor gezien.

tarsier bohol

Er zijn diverse vlindertuinen en kleinschalige dierentuinen op het eiland. Deze dierentuinen op Bohol zijn anders opgezet dan in Nederland en soms vond ik ze niet zo diervriendelijk. De vlindertuinen zijn geweldig. De medewerkers geven uitleg hoe de vlinders groeien en je kunt leuke foto’s maken met de vlinders als vleugels.

vlindertuin bohol

Wij hebben twee dierentuinen bezocht; Xzootic Animal Park en Loboc Wildlife & Nature Park. Je betaalt tussen de 2 en 3 euro per persoon aan entree. Fooi geven aan de medewerker die je heeft rondgeleid is normaal.

vlindertuin bohol

Baclayon Kerk

Om op de Filipijnen met kinderen wat cultuur op te snuiven kun je de oudste kerk van Bohol bezoeken, de Baclayon Kerk. De kerk is erg kleurrijk en leuk om een kijkje te nemen. Op de eerste verdieping kun je op ontdekkingstocht.

Baclayon Kerk

Boven ligt namelijk een grote verzameling met oude beelden, oude gewaden en predikstoelen. Ben je na een bezoek aan de niet-geairconditioneerde kerk toe aan een koel drankje of wil je een kaarsje aansteken voor een geliefde? Buiten staan een aantal verkooplieden met fruit, soep, koud drinken, snoep en kaarsjes die je direct kunt aansteken. 

Baclayon Kerk

Lunchen op de Lobo Rivier

Voor een gave lunch ervaring kun je ter plekke aan de Loboc rivier een tafeltje reserveren voor een lunch op een drijvend restaurant. Als je een tafeltje hebt gereserveerd en hebt betaald, nog geen 10 euro per volwassene, word je samen met je gezin naar een tafel op een boot begeleid. Deze boot is voorzien van een toilet.

Lobo Rivier
Lobo Rivier

Er zijn geen voorzieningen voor kleine kinderen, neem daarom je eigen verschoonkleedje mee en de opvouwbare kinderstoel zodat je kleinere kindje ook veilig op een stoel kan zitten. De vaartocht duurt ongeveer 2 uur, je vaart langs prachtige natuur en langs een drijvend podium waar een dans- en zangvoorstelling wordt gegeven door de lokale bevolking. Je kan met ze meedansen, een ukelele of tasjes kopen. Ja, het is wat toeristisch, maar wel heel erg leuk. Het eten in vorm van een buffet het is smakelijk en wordt steeds aangevuld, water en vruchtensap is gratis. Voor een cola of een biertje betaal je wat extra.

Lobo Rivier

Vuurvliegjes tour op de Lobo rivier

Een magische ervaring. Je vaart na zonsondergang met een klein bootje in het donker over de Loboc rivier. Dat is al bijzonder, maar het wordt nog beter. Na een half uurtje varen kom je bij bomen waarin duizenden vuurvliegjes dansen. Het ene vuurvliegje knippert nog feller dan het andere. Pure magie, we hebben ademloos zitten genieten van dit schouwspel.

Vuurvliegjes tour op de Lobo rivier

Volgens sommige reizigers kun je deze tocht ook per kano doen, maar ons hotel bood dit niet meer aan, te riskant als een van de kano’s in het donker omslaat en je onder de kano belandt in het donker. Je kunt wel een SUP-tour boeken, hooguit val je in het water maar het risico dat je onder je board belandt is natuurlijk kleiner. Hoe magisch is het om in stilte over de rivier te peddelen terwijl om je heen de vuurvliegjes dansen in de bomen? Wij kozen hier uiteindelijk niet voor, omdat onze dochter een beetje ziek was, dan is een half uur staand peddelen (en weer terug) te lang.

Ook overdag kun je trouwens een SUP-tour boeken op de Lobo rivier, diverse hotels bieden dit aan, waaronder The Fox & the Firefly cottages.

Bilar Manmade Forest

Dit is een aangelegd bos van zo’n 2 kilometer lang met metershoge mahoniebomen waarvan de toppen elkaar over de weg heen raken. Voor instagram levert het mooie plaatjes op, daarom is dit een steeds populairdere stopplek. Wat wij er mooi aan vonden, is dat dit bos beschermd is en voor de lokale bewoners symbool staat dat de mens de natuur ook kan verbéteren.

Bilar Manmade Forest

Cadapdapan rijstvelden en Can-Umantad waterval

Het is 2 uur rijden vanuit Loboc naar deze rijstvelden in de Candijay regio, maar absoluut de moeite waard. Je kunt een tour boeken, wij regelden via ons hotel een privé-chauffeur die ons hiernaartoe bracht. Zelf een scooter huren kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld als je in Anda verblijft.

Cadapdapan rijstvelden en Can-Umantad waterval

De route is prachtig. Onderweg zien we veel rijstvelden waar boeren met hun buffels het land omploegen, met op de achtergrond groene heuvels met palmbomen. We stoppen bij een stalletje langs de weg en worden verrast met de lekkerste ananas ooit. De weg is niet overal even goed, soms is het wel een beetje hobbelen in het busje, we waren blij dat onze dochter uit voorzorg haar Sea-bands droeg tegen wagenziekte.

Als je het gebied van de rijstvelden binnenkomt, betaal je eerst 30 peso’s entree (prijzen 2023) voor dit gebied. Kinderen van 5-10 jaar betalen 20 peso’s entree. Wij wandelen door de prachtige rijstvelden naar een klein restaurantje boven op een berg. Hier zie je duidelijk dat de rijstvelden zijn uitgehakt in de bergen, het uitzicht hier is onbetaalbaar. Bij dit restaurantje betalen we vervolgens opnieuw 30 pesos per persoon entree (prijzen 2023, kinderen tot 10 jaar betalen 20 peso’s) om de Can-Umantad waterval te bezoeken. Vanaf het restaurant loopt namelijk een wandelroute naar de waterval. Er loopt blijkbaar ook een weggetje naar deze waterval, maar in het regenseizoen durfde onze chauffeur dit niet aan, te steil en te glad.

Cadapdapan rijstvelden en Can-Umantad waterval

Wij wandelen door de rijstvelden en dalen daarna via een trap tussen de palmbomen en tropische begroeiing helemaal af naar de waterval. Alsof je Junglebook binnenstapt, dat idee. Geweldig vinden we het. De waterval stort zich van grote hoogte naar beneden, heeft 4 waterplateaus en een paar borrelende koudwaterbronnen. Achter de waterval ligt nog een kleine grot verstopt. We hebben hier heerlijk gerelaxt, gezwommen en gespeeld in het koele water.

Nog even wat praktische tips: waterschoenen heb je hier wel nodig, de bodem is vrij rotsachtig. Je kunt hier beneden niets kopen, dus neem voldoende drinken en wat te eten mee. En natuurlijk zonnebrand en bescherming tegen insecten. Voor 300 pesos per dag (2023) kun je een overdekt zitje huren, dat is wel een aanrader als je hier wat langer wil verblijven, want er is weinig natuurlijke schaduw. Na de ontspanning is het weer tijd voor inspanning, want de klim van 510 treden omhoog is behoorlijk pittig.

Op de terugreis kiezen we ervoor om langs de zuidkust terug te rijden naar Loboc, dit is ook een hele mooie route door kleine dorpjes met uitzicht op de zee.

Cadapdapan rijstvelden en Can-Umantad waterval

Stranden Panglao eiland

Panglao eiland kent een aantal stranden. Alona Beach is een klein strand, niet echt heel geschikt voor strandplezier, maar meer om een drankje te drinken en te eten met een grandioos uitzicht. Andere stranden zijn veel geschikter om een dag op het strand door te brengen.

Dumaluan Beach

Voor sommige betaal je een klein bedrag aan entree, bijvoorbeeld op Dumaluan Beach betaal je per volwassenen 25 peso’s, 45 eurocent. Dit betaal je omdat er toiletten, kleedhokjes, een volleybalveld en er een restaurant is. Het restaurant heeft heerlijk eten, versgeperste sappen, barbecuevlees en ijs. Je kan ook een overdekte picknicktafel huren zoals de lokale mensen in het weekend doen, dat kost rond 2 euro voor een hele dag, en je eigen eten en drinken meenemen.

dumaluan beach

In het weekend zijn er veel lokale mensen aanwezig die dit doen en is het een gezelligheid van jewelste, met eten, muziek en gezang.  En de kinderen spelen lekker op het strand of in zee. Er is natuurlijke schaduw door de bomen, het strand is niet heel breed bij vloed, en het loopt er bijna niet af waardoor het veilig is voor kinderen om te spelen.

Vanaf Dumaluan Beach kun je doorlopen of een rila pakken naar Libaong Beach. Dit strand heeft geen faciliteiten, maar er wordt altijd wel ergens frisdrank verkocht als je het aan een lokale bewoner vraagt. Of je bezoekt een restaurant iets verderop. Libaong Beach heb je vaak voor jezelf, je kan de vissers een beetje volgen en lekker relaxen onder de palmbomen. Ook hier loopt het bijna niet af en kunnen kinderen veilig spelen, soms zijn waterschoentjes fijn omdat er wat stenen liggen met glibberig zeewier. Het water is net als op Dumaluan heel helder en het zand bijna wit. Tussen Dumaluan en Libaong Beach in ligt White Beach, ook een prachtig strand met net weer een ander uitzicht.

Libaong Beach

Langs het strand van Beach of Bohol vind je diverse zeer luxe hotels. Je mag daar uiteraard een drankje doen en soms kun je er tegen betaling zwemmen in hun zwembad of gebruik maken van hun strandservice, zoals bedden, handdoeken en hangmatten.

Snorkeltour Panglao

Vanuit het hotel hebben wij een snorkeltour geboekt. Onze peuterdochter ging niet mee, maar als je als ouder om de beurt gaat snorkelen zou het wel kunnen. Met kinderen die goed kunnen zwemmen zou een snorkelavontuur ook zeker kunnen.

Je houdt het zwemvest aan, dus je raakt wat minder snel vermoeid. Vanuit Panglao zijn we met een typische vissersboot naar een ander eiland gevaren genaamd Balicasag Island. Daar heb je namelijk een hele grote kans dat je schildpadden ziet zwemmen. Er zwemt iemand per boot mee om de schilpadden op te zoeken. Daarna kun je er nog voor kiezen om een eindje verder het water in te gaan om de vissen te zien. Als je schildpadden hebt gezien, vallen de vissen een beetje tegen.

Onderweg terug naar Panglao zijn we gestopt op Isola di Francesco, een zandbank met een kerk en een museum. Een grappige combinatie, want er zijn inderdaad mensen die de kerk bezoeken en hun gebeden opzeggen, maar ook mensen die net van het snorkelen terugkomen en in hun zwemkleding foto’s staan te maken van het eilandje midden in de oceaan. Tien minuten verder varen ben je weer op Panglao eiland.

isola de fransesco

Panglao tour: island hopping en dolfijnen kijken

Cindy boekte in de zomer van 2023 een islandhopping tour via Klook. Om 6 uur ’s morgens worden we opgehaald bij ons hotel, we stoppen even bij een bakkertje voor een ontbijtje en rijden dan naar het strand, waar een vissersbootje op ons ligt te wachten. We hebben het bootje voor ons vieren, de gids en schipper brengen ons naar het eiland Balicasag.

Panglao tour: island hopping en dolfijnen kijken

Al snel stoppen we even, want voor de kust van Panglao zijn zo vroeg in de ochtend vaak dolfijnen te zien. Ook wij hebben geluk en spotten een paar dolfijnen die vrolijk uit het water springen. Al snel komen van alle kanten bootjes op de dolfijnen af, waardoor ze wijselijk weer onder water duiken. Onze schipper start de motor weer, tijd om verder te varen naar Balicasag. Het voelde wel een beetje als ‘afvinken’. Dolfijnen gezien, en door. Maar goed, de dag is nog lang, er komt vast nog meer moois op ons pad.

Het eiland Balicasag is onze volgende stop, er liggen al heel wat bootjes aangemeerd. We springen van ons bootje af en gaan het eilandje verkennen, we vinden een aaneenschakeling van kraampjes met eten, drankjes, snorkelspullen, sieraden, petjes en prullaria. De stop bij de bakker was dus achteraf niet nodig geweest, al liggen de prijzen op dit eilandje natuurlijk wel wat hoger. Na een korte pauze krijgen we een snorkelset, de duikbril en snorkel zijn inbegrepen bij de tour, de vinnen konden we hier niet extra bij huren. We krijgen hier een andere gids, deze neemt ons in een kleiner bootje mee om te gaan snorkelen.

We zien hier grote scholen vissen, maar als we eerlijk zijn is dit niet te vergelijken met al het moois dat we vorige week hebben gezien tijdens onze expeditie van El Nido naar Coron. Daar lagen we bovendien helemaal alleen in het water, nu liggen we tussen tientallen bootjes en moeten we ons best doen om de drijvers van de bootjes te ontwijken. Even wennen dus. Al snel vragen we of we misschien al naar de plek mogen waar we schildpadden kunnen zien. Geen probleem, dus we klimmen weer aan boord en varen een stukje verder.

Panglao tour: island hopping en dolfijnen kijken

We lopen nu voor op het programma en dat merken we direct, er zijn hier maar een paar bootjes. En al snel gebaart onze gids enthousiast dat we hem moeten volgen, hij heeft twee schildpadden gespot! Ze liggen rustig op de bodem, tot een van hen besluit om met grote slagen omhoog te zwemmen. Hij zwemt nog best snel, we hebben moeite om hem bij te houden, maar het lukt. Wat ontzettend bijzonder dit, we zijn helemaal door het dolle heen. Inmiddels komen er steeds meer bootjes en wordt het weer druk in het water, dus in overleg met de gids varen we weer terug naar Balicasag waar we onze snorkelspullen weer inleveren.

De volgende stop is Virgin Island. Een bijzonder eilandje, dat bij eb droogvalt tot een mooi zandstrand en bij vloed net onder water staat. Wij zijn er bij vloed, het water komt soms tot onze enkels en dan weer bijna tot onze knieën. Heel raar, we staan midden in zee op een soort zandbank. We waden een rondje over het eilandje en stappen dan weer op ons bootje, rond 12.30 uur zijn we na een hele leuke ochtend weer terug op Panglao.

Panglao tour: island hopping en dolfijnen kijken

In 2023 betaalden we voor deze tour € 25,- per persoon via Klook. We boekten deze tour thuis al. Op het strand werd deze tour ook aangeboden, de prijzen waren (na het onderhandelen) vergelijkbaar.

Kindvriendelijk Hotel Bohol

Er is zo veel te zien en te doen op Bohol, dat ik je aanraad om op meerdere locaties te verblijven, zoals Cindy deed. Loboc is heel centraal gelegen, een ideale uitvalsbasis om het eiland te verkennen.

Panglao is overduidelijk gericht op toeristen, de prijzen in de restaurants liggen hier ook hoger dan op Bohol. In Loboc of Baclayon is de omgeving nog wat authentieker. Wij verbleven eerst 3 nachten in Loboc om Bohol te verkennen en boekten daarna 2 nachten in Panglao op loopafstand van Alona Beach. Daarna namen we de boot naar Siquijor waar we een week verbleven. Daarna gooiden we onze reisplannen om, omdat de boot naar Cebu tijdelijk was opgeheven. Daarom keerden we terug naar Bohol en verbleven we nog 2 nachten in een luxe hotel in Baclayon. Een andere optie is om aan de zuidoostkust van Bohol te verblijven, in Anda. De stranden schijnen daar prachtig te zijn en het is veel minder toeristisch dan Panglao. Dit is ook een goede uitvalsbasis om de Cadapdapan rijstvelden en waterval te bezoeken.

The Fox & the Firefly Cottages, Loboc

Het kleinschalige hotel The Fox & the Firefly Cottages in Loboc is erg popular bij Nederlandse families. En terecht, want het is hier heerlijk en het is een ideale uitvalsbasis om het eiland te verkennen. De schattige huisjes liggen in het groen tussen de rijstvelden en de Loboc rivier. Wij verbleven in fijne 2-persoons bungalows met buitendouche, de familiehuizen van 2 verdiepingen kijken uit over de rijstvelden. Dit hotel heeft geen zwembad, maar onze tieners hebben dat geen moment gemist dankzij de ‘swing’ bij de rivier, die garant stond voor uren waterpret en de mooiste Tarzan-sprongen. Echte waaghalzen klimmen zelfs in de palmboom die over de rivier buigt en springen dan het water in.

The Fox & the Firefly Cottages, Loboc

Het hotel heeft een goed restaurant en je kunt hier diverse activiteiten boeken, zoals SUP-tours, kanotochten, een vuurvliegjestour en mountainbiketochten in de omgeving. De prijzen van de tours zijn wel wat aan de hoge kant, wij hebben de tours zelf geregeld bij lokale aanbieders. Het hotel ligt heel rustig aan de rivier, aan een zijstraatje van de hoofdweg. Aan de hoofdweg liggen allerlei winkeltjes, een wasserette, een bakker en een ATM. Je kunt vanuit het hotel een leuke wandeling maken als je de rivier volgt, zo krijg je een leuk inkijkje in het dagelijks leven. 

The Fox & the Firefly Cottages, Loboc

Marqis Sunrise Sunset Resort and Spa

In Baclayon verbleven we in het fijne hotel Marqis Sunrise Sunset Resort en Spa. Met maar liefst 2 zwembaden (infinity pools), waarvan 1 met een supersnelle glijbaan. De huisjes liggen verspreid tegen de berghelling aan, we moesten wel wat trappen beklimmen om ons huisje te bereiken, maar dat hadden we er graag voor over. We verbleven namelijk in de deluxe villa met een buiten-jaccuzi, zo tof! Ook de douche is trouwens heel bijzonder, je staat onder een glazen dak onder de sterrenhemel met uitzicht over de vallei en de zee. Ontbijten doe je hier op je eigen balkon, of bij het grote restaurant aan het zwembad. Het uitzicht is hoe dan ook geweldig.  

Marqis Sunrise Sunset Resort and Spa

Omdat het hotel boven op een berg ligt, heb je wel vervoer nodig om hier (weg) te komen. Wij vonden dat geen probleem, er is een goed restaurant bij het hotel en met een auto ben je in ongeveer 1 uur bij de Chocolate Hills.

Marqis Sunrise Sunset Resort and Spa

Liever elders op het eiland verblijven? Meerdere van onze lezers tippen het Loboc River Resort. Vanuit dit familievriendelijke hotel is enorm veel te ondernemen. Bovendien is de locatie lekker centraal op het eiland. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

Check ook onze andere tips voor familievriendelijke hotels op de Filipijnen.

Kindvriendelijk Hotel Panglao

Hotel Scent of Green Papaya

Hotel Scent of Green Papaya ligt op het kleine eiland Panglao, waar je ook landt met het vliegtuig. Op loopafstand van Alona Beach en het kleine stadje eromheen. Dit hotel heeft eenkamer verblijven welke een tweepersoonsbed en een eenpersoonsbed hebben en een ruimte badkamer. Elke kamer heeft een eigen balkon en kijkt uit op het zwembad. Bekijk hier direct de prijs en beschikbaarheid.

kindvriendelijk hotel panglao

Wij verbleven in een tweekamer suite, zodat onze dochter haar eigen kamer had. Deze kamer had twee eenpersoonsbedden een eigen televisie en een deur naar het balkon wat doorliep naar ons balkon. Onze kamer had een ruim tweepersoonsbed wat prima lag, een schuifdeur naar het ruime balkon. Dit balkon was voorzien van een koelkast, een eettafel met stoelen en een bankje en tafeltje.

kindvriendelijk hotel panglao

Ook was er bij elke kamer een waslijn of -rek. Het zeer vriendelijke personeel sprak goed Engels, waarschijnlijk omdat ze dit als vak op school krijgen, en waren gek op onze dochter. Een potje voetballen of gewoon met haar kletsen was voor hun de normaalste zaak. Er was een ruime keuze aan ontbijt, typisch Filipijns, Amerikaanse toast of een pannenkoeken ontbijt, allemaal met vers fruit en koffie.

Gratis drinkwater is gedurende de hele dag beschikbaar en mocht je een lunchpakket willen, is dat ook geen probleem. De bar en keuken zijn tot 10 uur in de avond open. Als extra service rijdt er elk half uur een kleine open bus naar het centrum van Alona.

kindvriendelijk hotel panglao

Praktische tips Panglao en Bohol met kinderen

Het centrum heeft van Panglao een bank, diverse westerse en typisch Filipijnse restaurants, verschillende kleine supermarkten, een fastfood restaurant en een speelcentrum genaamd “Kidsavers”.

bohol met kinderen

Als je voor zo’n typisch Filipijns restaurant kiest en er staat “Mango Float” als dessert op het menu, dan raad ik aan dit uit te proberen. Bij Kidsavers kunnen kinderen voor nog geen euro een vol uur binnen in de airco spelen en verkleden onder toezicht van een medewerker. Als ouder kun je mee naar binnen, of je kan voor het speelcentrum op een plastic stoel plaatsnemen en genieten van de livemuziek of optredens die elke avond worden gegeven op het podium. Mocht je om een massage verlegen zitten, boven het speelcentrum zit een hele fijne massagesalon genaamd Alona Bliss.

straatbeeld bohol

Tijdens je dagtour kun je vers fruit en wat hapjes voor onderweg inslaan bij een markt of een lokale supermarkt. De supermarkten op Bohol hebben luiers, maar deze zijn lastig te vinden, zeker als je een bepaalde maat zoekt. Daarbij ben ik geen babyvoeding tegen gekomen op Bohol, maar we zijn dan ook niet alle supermarkten langs geweest. Er zijn 7-Elevens op het eiland aanwezig die misschien wat meer westerse producten hebben. Misschien is het handig om vanuit Manilla luiers en eventueel babyvoeding mee te nemen.  Of even bij het hotel na te vragen waar luiers te koop zijn voordat je er aankomt.

straatbeeld bohol

Vervoer Bohol

Hét vervoersmiddel om in je op de Filipijnen met kinderen te vervoeren is de rila. Deze kent verschillende varianten, maar het komt neer op een kleine motor met een overdekt zijspan. Op de wat minder toeristische eilanden hebben deze vaak plaats voor 4 volwassenen, op Bohol is er maar plaats voor twee volwassenen en één of twee kinderen op schoot. Een strandtas of boodschappen kunnen achterin worden gelegd. Voor een rit van 5 kilometer betaal je ongeveer 100 pesos, dat is omgerekend 1,78 euro.

Rila filipijnen

Het blijft Azië, dus spreek van tevoren af hoeveel je betaalt. Er zijn verschillende standplaatsen voor de rila’s, maar op een meer afgelegen strand is er geen standplaats. Het is een gewoonte van de chauffeurs om te vragen of ze je ook weer kunnen komen ophalen. Onze chauffeurs kwamen altijd netjes opdagen en anders is er altijd wel een lokaal persoon die iemand met een rila kent en even voor je wil bellen.

Panglao tour: island hopping en dolfijnen kijken

De makkelijkste manier om een dagtour te doen over het eiland Bohol met kinderen is om een privéchauffeur in een busje met airco te regelen via je hotel. Van tevoren kun je met de chauffeur afspreken wat je wilt bezoeken en waar je wilt stoppen voor lunch. Meestal zijn er geen autostoelen voor kinderen aanwezig. Wil je die wel, vraag er dan naar voordat je een busje met chauffeur reserveert.Zijn je kinderen al ouder, dan is het ook leuk om het eiland per scooter te verkennen. In Panglao is dat prima te doen, op Bohol is het verkeer op sommige plekken best druk, dus schat ter plaatse zelf in of je het veilig vindt om op een scooter te rijden, dat hangt ook van de leeftijd van je kinderen af.

Meer tips nodig? lees ook onze andere blogs over de Filipijnen met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top