Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Flaine, leuke en goedkope zomer bestemming in de Franse Alpen

Flaine, leuke en goedkope zomer bestemming in de Franse Alpen

Flaine zal lang niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Als we het al kennen, dan is het Flaine als wintersportbestemming. Wij gingen er in de zomer heen en genoten van de geweldige uitzichten op de Mont Blanc en wandelmogelijkheden. Onze dochter vermaakte zich elke dag uitstekend op de trampolines, springkussen, klimpark, zwembad en de big bag. Activiteiten die allemaal gratis zijn dankzij de Flaine Summer pass die je van je accommodatie kunt krijgen.

Check hier leuke accommodaties in Flaine.

Désert de Platé
Flaine summer pass

Flaine vind je in Haute Savoie in de Franse Alpen. Een ruim uur rijden vanaf Genève, Annecy of Chamonix. Aan het einde van de weg de bergen in op een hoogte van 1600meter.

Flaine werd door Bauhaus-architect Marcel Breuer ontworpen. Veel mensen vinden de hoge betonnen gebouwen niet zo mooi, maar wij vonden het, omdat het allemaal bij elkaar past, juist wel wat hebben.

flaine kunst

Bovendien is er hierdoor veel ruimte over gebleven voor een centraal grasveld waar het in de zomer erg gezellig is. Flaine is echt gesticht als resort door Eric en Sylvia Boissonnas en die hadden er dit idee bij. Een origineel resort met de sfeer en de gemakken van een grote stad. Het oudste deel werd gebouwd tussen 1960 en 1976. Ze zorgden ook voor kunst, want o.a. Pablo Picasso en Jean Dubuffet hebben kunstwerken gemaakt voor het resort.

Flaine frankrijk

Flaine bestaat uit drie delen op verschillende hoogtes: Forêt, Forum en Front de Neige behoren tot het oorspronkelijke resort. Wij verbleven in Forêt, maar het gezelligste deel is Flaine Forum. Dit is het laagst gelegen gedeelte en zou je het beste kunnen omschrijven als het centrum van het dorp. Een enorm grasveld met aan een kant gebouwen. Hier zijn ook de meeste activiteiten en restaurantjes te vinden.

Flaine is autovrij. Je mag maximaal anderhalf uur bij je hotel parkeren om in- en uit te laden en parkeert daarna op de grote parkeerplaats aan de rand van Flaine. Wel zo fijn en het komt wat ons betreft de sfeer ten goede. Er is behoorlijk wat hoogteverschil in Flaine, maar gelukkig zijn er gratis liften om dit te overbruggen.

Hoger op de berg ligt ook nog “Le Hameau de Flaine” met houten chalets. Dit is een later bijgebouwd gebied.

flaine

Wat te doen in Flaine in de zomer

Flaine summer pas activiteiten

Met de Flaine summer pas kan je heel veel leuke activiteiten onbeperkt ondernemen. Bij veel accommodaties krijg je deze pas gratis (zie verderop in dit blog de accommodatie tips). Doet jouw accommodatie niet mee, dan kun je voor 10 euro per dag of 30 euro per week een summer pas aanschaffen bij het tourism office.

flaine met kinderen

De exacte activiteiten kunnen per dag of periode van het jaar verschillen. Zo stond er op de website een waterglijbaan, maar het bleek dat die pas in augustus werd opgebouwd. Denk aan sport en spel zoals minigolf, klimparcours en schieten, maar ook springkussens en trampolines met touwtjes. Daarnaast kun je bij het toerisme office van alles lenen, zoals jeu de boules ballen en badminton rackets.

flaine met kinderen

Sommige activiteiten werden ook om de dag georganiseerd, terwijl voor andere een tijdschema was op basis van de leeftijd van je kind, zoals de klimnetten in het bos. Het beste kun je ter plekke een schema ophalen.

flaine met kinderen

Een favoriete activiteit van onze dochter was de big air. Met een opblaasband een schans af, een stukje door de lucht vliegen en dan landen op een groot luchtkussen. Ook heel tof zijn de enorme opblaasballen waar je in kunt staan en dan tegen andere mensen kunt aanrennen. Als je het een beetje onder de knie hebt en je benen intrekt, kun je zo een paar keer over de kop rollen.

flaine met kinderen

Hoewel de meeste van de activiteiten op de Flaine summer pass voor kinderen zijn, is er ook aan ouders gedacht. Zo is er naast het klimparcours voor kinderen vanaf vier jaar en het klimparcours voor oudere kinderen ook een echt uitdagend parcours waarbij je langs de rotswand klimt. Activiteiten als schieten kun je als ouder ook gewoon doen en natuurlijk gingen wij ook van de big air.

flaine met kinderen

Flaine zwembad

Het Prices Aquatic Center zwembad is het publieke zwembad van Flaine. Het zwembad is vrij toegankelijk en groot genoeg om een uurtje of langer lekker te zwemmen en te bubbelen. Er is ook een baby badje.

Daarnaast hebben diverse hotels in Flaine ook nog een eigen zwembad. Bij Flaine Montsoleil Les Terraces d’Eos hebben ze bijvoorbeeld ook een verwarmd buitenzwembad met uitzicht op de bergen.

flaine zwembad

Désert de Platé

Hoe leuk al die activiteiten ook zijn, het letterlijk en figuurlijke hoogtepunt van een vakantie in Flaine is de Désert de Platé. De kabelbaan vanaf Flaine neemt je mee naar een hoogte van 2,480meter. Hier zien we…. sneeuw… Onze dochter is gelijk helemaal enthousiast. Sneeuw in de zomer en dan ook nog meer dan genoeg om sneeuwballen mee te maken.

Désert de Platé

Wij hebben vooral oog voor het fantastische panorama. Hier heb je echt zicht op de hoogste bergen van de Alpen. Een uitzicht als dit is zelfs tijdens een vakantie in de bergen echt wel behoorlijk uniek.

Désert de Platé

Dan hebben we het nog niet eens over de vreemde geologische vormen waar we overheen lopen. Ze noemen het Lapiaz, kalksteen met door de regen gevormde geulen. Sommige zijn echt een paar meter diep. “Uitkijken waar je loopt”, ik zeg het een paar keer tegen mijn dochter die vrolijk over meters diepe gaten springt. Eerlijk is eerlijk, hoe mooi het ook is, ik ben blij dat ik hier niet loop met een actieve kleuter of een nog jonger kind.

Désert de Platé

Goede wandelschoenen zijn ook een absolute must. We besluiten een rondwandeling op het plateau te doen. Er is een smartphone wandeling waar je door het scannen meer informatie krijgt. We komen er al snel achter dat sommige route punten nog onder de sneeuw liggen. We zijn hier in juli hè, gewoon echt midden in de zomer.

Désert de Platé

Andere routes zijn wel goed te volgen met stippen op de rotsen en speciale borden. De omgeving is echt prachtig. Soms groener vol lente bloemen, dan weer ruig en bijna niet van deze wereld. We komen op een plek waar we de app wel kunnen scannen en lezen dat hier veel fossielen te vinden zijn. Nog geen dertig seconden en we hebben er zelf wat gevonden. Van de zeedieren die hier ooit leefden.

Désert de Platé

We maken een grote ronde van ruim twee uur en komen dan weer terug bij het restaurant bij de lift. Dit is in de zomer de enige plek om wat te eten hier kopen. We lunchen lekker in het zonnetje en besluiten dan dat we nog niet uitgelopen zijn. We nemen de Grandes Platières cable car niet terug, maar lopen de bijna 900 meter terug naar beneden.

Désert de Platé

Op het eerste stuk van de route komen we nog heel veel sneeuw tegen, maar het looppad is wel vrij gemaakt. Onze dochter is helemaal blij en lacht zich kapot om het gooien met sneeuwballen. De sneeuwheuvels zijn soms groter dan zijzelf. Lager op de berg komen we koeien tegen en lopen door de zee van bloemen.

Een heerlijke dag en een hoogtepunt van onze vakantie in Europa.

Désert de Platé

Andere wandelingen in en rondom Flaine

In de zomer is er maar één kabelbaan open, maar je kunt rondom het resort meerdere wandelingen maken. Bijvoorbeeld een rondje rondom het meer van Flaine. Een mooie wandeling tussen de kliffen en langs het meer. De wandeling start vanaf Flaine Forum en duurt een kleine twee uur. Een nadeel is wel het hoogteverschil. Heen loop je omlaag en terug moet je dan 170 meter klimmen.

meer van flaine

Je kunt deze wandeling nog avontuurlijker maken door bij de splitsing niet onder langs het meer te lopen, maar de route te volgen naar Col de Cou voorbij het meer. Wij deden dit en kregen een small pad met keien. Super mooie uitzichten, maar wel regelmatig even slikken, want het pad is wel heel smal en de afgrond diep. We komen wel langs hele mooie plekjes, zoals een rots met zebra strepen.

Uiteindelijk daalt ook dit pad en geven de bordjes de route aan terug naar het meer en weer op de reguliere route. Op de alternatieve route moet je ruim 400 hoogtemeters klimmen, dus zeker niet geschikt met echt jonge kinderen.

meer van flaine

Je kunt er ook voor kiezen deze route uit te breiden door niet via het meer terug te lopen maar vanaf Col de Cou de borden te volgen naar Le Hameau en dan boven Flaine langs te lopen. Dit is echt wel een halve dag wandeling met een kleine duizend hoogtemeters.

meer van flaine

Liever een makkelijkere familiewandeling? Parkeer de auto 4km buiten Flaine bij de parkeerplaats Vernant. Hierna kun je het vrijwel vlakke pad heen en terug volgen naar Lac de l’Airon. Een wandeling van een ruim uur.

Bij het Flaine tourisme office kun je een wandelkaart kopen en meer informatie krijgen over al deze routes.

meer van flaine

Wat kostte onze zomervakantie in Flaine

Een betaalbare bestemming is natuurlijk voor iedereen anders. Maar wij vonden Flaine voor Franse begrippen echt goedkoop. We verbleven 6 nachten in een appartement van Pierre en Vacances met een aparte slaapkamer en een bedbank in de woonkamer voor onze dochter. Een functionele keuken en prima badkamer. We betaalden voor 6 nachten 351,- euro. Nog geen zestig euro per nacht midden in de zomervakantie.

flaine met kinderen

Daarbij kregen we dus ook nog de Flaine Summer pas, waarmee we ontzettend veel leuke dingen gratis konden doen. Ook het zwembad is gratis. We gingen een dag met de lift omhoog. Deze kost voor volwassenen €16 en voor kinderen van 5-15 jaar €12.

Wij kookten de meeste dagen in het appartement. Voor uit eten bij een van de restaurants in Flaine moet je rekenen op ongeveer €15 euro voor een hoofdgerecht. In Flaine is ook een kleine supermarkt. Zoals in Frankrijk gebruikelijk is, liggen de prijzen hier hoger dan in het dal. Je kunt hier wel heerlijke verse broodjes halen voor het ontbijt.

flaine restaurant

Waar overnachten in Flaine

In de winter heeft Flaine resort ongeveer 12.000 bedden beschikbaar en dit zal de komende jaren nog toenemen tot 14.000. In de zomer zijn lang niet alle hotels en appartementen open. Er zijn dan ook een stuk minder toeristen. Wel is het zo dat de laatste jaren alle restaurants en winkels in de zomer open zijn. Veel appartementen in Flaine zijn te boeken via Sunweb, maar soms alleen voor de winter. Bekijk hier het aanbod en de actuele prijs.

Vanwege de hoge ligging is Flaine echt alleen vanaf begin juli tot eind augustus geopend. De exacte data verschillen van jaar tot jaar. Een ding om rekening mee te houden, is dat in de zomer 90% van de bezoekers Frans is. In de week die wij er waren, vond onze dochter gelukkig nog een ander gezin met twee Nederlandse jongens in haar leeftijd.

Omdat de meeste Fransen in augustus vakantie nemen, is dit de drukke maand. Wij waren er in juli en hoefden nooit lang te wachten bij een activiteit, maar we hoorden van de staf dat dit in augustus wel anders kan zijn en dat je dan soms moet reserveren voor een activiteit.

flaine frankrijk

Résidence Pierre & Vacances La Forêt

Wij verbleven in Résidence Pierre & Vacances La Forêt, een prima appartement. Met aparte slaapkamer voor ons en een bedbank in de woonkamer voor onze dochter. Het appartement is wel wat ouder en verder simpel ingericht. Een grote pre is het fantastische uitzicht. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Flaine frankrijk appartement

Je hoeft Flaine dus echt niet uit. Wij gingen alleen een dag naar het meer van Annecy en Marcel ging nog een dag fietsen in de omgeving.

Dormio Resort Les Portes Du Grand Massif

Dormio Resort Les Portes du Grand Massif, is een nieuw en luxe accommodatie, gelegen in het adembenemende skigebied van Flaine. Hier beleef je een onvergetelijke vakantie waarbij je volledig tot rust komt en tegelijkertijd avontuur beleeft. Stap binnen in onze sfeervolle en comfortabele accommodaties en geniet van het panoramische uitzicht op de omliggende bergen.

Dormio Resort Les Portes Du Grang Massif Flaine

Of je nu een ervaren skiër bent of net begint met deze sport, ons resort biedt voor elk wat wils. De pistes van het Grand Massif-gebied staan bekend om hun uitdagende afdalingen en adembenemende uitzichten. Voor wie liever op een andere manier van de natuur geniet, zijn er talloze wandelroutes in de omgeving.

Dormio Resort Les Portes Du Grang Massif Flaine

Maar ook binnen ons resort hoef je je geen moment te vervelen. Ontspan in onze spa of neem een duik in het verwarmde zwembad. Voor de kinderen is er een speciaal ingerichte speelruimte en zijn er diverse activiteiten georganiseerd.

Dormio Resort Les Portes Du Grang Massif Flaine

Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid via de officiële website of via booking.com.

Meer tips? Lees ook onze andere blogs over Frankrijk met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top