Home / Reisinformatie / Europa / Italie / Sorrento en de Amalfikust met kinderen

Sorrento en de Amalfikust met kinderen

De Amalfikust is een van die die plekken die bij veel mensen op de wensenlijst staat nadat ze foto’s hebben gezien van de kleurrijke dorpjes tegen de bergen met een blauwe zee ervoor.

Maar is de Amalfikust met kinderen echt een goed idee? Ik denk dat je vooral moet beseffen dat je voor jezelf deze kant opgaat en dat je kinderen er waarschijnlijk niet echt een plezier mee doet. De stadjes hebben veel hoogteverschil en er is eigenlijk niet echt iets te doen, zeker niet voor gezinnen. Als je in de zomer gaat, is het ook nog eens knetterdruk en heet. Natuurlijk kun je een ijsje eten of even afkoelen in zee, maar dat kan op zoveel plekken in Italië. Ik zou zelf (zeker in de zomer) deze regio dan ook niet kiezen als hoofd vakantiebestemming. In het voorjaar of najaar zou ik een dag of twee gaan als je de Amalfikust echt graag wil zien, maar dan wel in combinatie met andere bestemmingen.

Bekijk hier bijvoorbeeld een fly-drive met zowel Napels, de Amalfikust en andere plaatsjes.

Positano

De Amalfikust is deel van de Italiaanse regio Campania en loopt vanaf Positano tot Vietri sul Mari, een stukje van maar 40km lang. Het gebied staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Hoewel het officieel niet onder de Amalifkust valt, worden ook andere fotogenieke dorpjes zoals Sorrento en de opgravingen van Pompeï vaak bij dit gebied genoemd. Ook Napels en het eiland Capri zijn prima te combineren met de Amalfikust.

Tip: Lees ons blog over Napels met kinderen, inclusief tips voor je bezoek aan Pompeï, Herculaneum en Capri.

Sorrento

Cinque Terre of Amalfikust?

Vaak wordt er een vergelijking getrokken tussen de Cinque Terre en de Amalfikust, beide kustregio’s met fotogenieke dorpjes. Ze lijken zelfs zo veel op elkaar dat mensen foto’s vaak door de war halen.

Als je moet kiezen tussen deze twee, zou ik met kinderen naar de Cinque Terre gaan. Het voordeel is dat je hier ook met de trein en boot kunt reizen en dat er wandelingen van minder dan twee uur te maken zijn tussen de dorpjes. Zowel wijzelf als onze dochter vonden dit erg mooi. Aan de Amalfikust kun enkel met de boot of met een misselijk makende bus tussen de dorpjes reizen. De wandelroute hier is prachtig, maar je doet er 4 uur over en voor jonge kinderen is dat echt te pittig.

Alleen tussen oktober en april is het aangeraden om met een (huur)auto de kustroute van Amalfi te rijden. De rest van het jaar rijd je in een constante file. Als je er al mag komen, want om het aantal auto’s te verminderen, mag je als toerist (afhankelijk van je kenteken) alleen op bepaalde dagen met een auto het gebied in.  

Positano

Sorrento

Sorrento mag dan officieel niet tot de Amalfikust behoren, dit stadje wordt wel vaak in combinatie met de regio bezocht. Sorrento is ook een prima uitvalsbasis voor de hele omgeving. Dit is het eindpunt van de treinroute en je kunt vanaf hier dus met de trein naar Pompeï, Herculaneum, de Vesuvius en de stad Napels. Wel zo makkelijk, omdat dit niet de meest autovriendelijke regio van Italië is.

Napels met kinderen pompei

Ook kun je vanaf hier met de bus of met de boot naar de Amalfikust. Zo nam ik zelf de boot vanaf Sorrento naar Positano en terug met de bus. Ook gaan er boten naar andere bestemmingen, zoals Capri. Een bijkomend voordeel is dat Sorrento net wat vriendelijker van prijs is dan de stadjes aan de Amalfikust. Ik sliep zelf in Hotel Nice, waar ze ook familiekamers hebben. Een net hotel direct bij het trein en busstation en op maar een paar minuten lopen van het oude centrum van Sorrento. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Sorrento hotel

Sorrento is een badplaats. Niet dat er veel strand is, maar daar hebben de Italianen wat op bedacht. Zo zijn er beachclubs in zee, tijdens mijn bezoek in de herfst waren ze al opgeruimd. In de zomer staan de beachclubs helemaal vol met bedjes en kun je in het water zwemmen. Sorrento is gebouwd op een klif en er is nogal veel hoogteverschil tussen het strand, de haven en het dorp zelf. Daarom is er een lift waar je tegen betaling gebruik van kunt maken.

Sorrento

Het dorp Sorrento is sfeervol, er zijn een aantal straatjes met kleurrijke gebouwen in barokstijl. Er zijn veel souvenir winkeltjes en vooral Limoncello wordt veel verkocht. Deze regio van Italië is waar veel citroenen worden verbouwd en waar Limoncello wordt gemaakt. Je kunt op veel plekken wat proeven, maar houdt er rekening mee dat ze dan eigenlijk wel verwachten dat je ook iets koopt.

Sorrento

Er zijn verschillende parkjes in Sorrento. In het Parco Giochi Don Luigi Verde is een kleine speeltuin voor jonge kinderen. Verder zijn er wat kerkjes en kun je een kleinschalig kunstmuseum bezoeken, het Museum Correale.

Sorrento

Wat te doen aan de Amalfikust met kinderen?

Maak een boottocht langs de kust

Als er één ding is dat ik je zou aanraden om te doen aan de Amalfikust met kinderen, dan is het om een boottocht te maken. Het is veruit de makkelijkste manier om de diverse dorpjes te bereiken. Zo hoef je niet over de slingerende en vaak verstopte kustweg te rijden. Bovendien zien veel dorpjes er vanuit het water extra mooi uit. Zo zie je pas echt hoe de huizen tegen de berg aangeplakt zijn.

Sorrento

Ook kom je tijdens zo’n boottocht langs een mooi stukje natuur. Probeer op tijd bij de boot te zijn, zodat je een plekje kunt krijgen aan de kant die langs de kust vaart. Helaas is het altijd wel flink dringen. Bij mooi weer kun je gelukkig bovenop het dek zitten. Check hier verschillende boottochten langs de Amalfikust.

Amalfikust

Wandel ‘Het pad van de Goden’ of een kortere route

De beroemdste en mooiste wandeling langs de Amalfikust is ‘Path of the Gods’. Met kinderen moet je wel rekenen op vier tot vijf uur wandelen tot Positano. De meeste mensen beginnen de wandeling in Bomerano, je kunt hier met de bus komen. De officiële route eindigt in Nocello, maar veel mensen lopen vanaf hier nog via meer dan 1500 traptreden door naar Positano aan zee. Op deze route heb je de mooiste uitzichten.

Positano

Is deze wandeling wat te hoog gegrepen, dan zijn er ook kortere wandelingen te maken aan de Amalfikust. Zo kun je langs de kust in minder dan een kwartier wandelen tussen Amalfi en Atrani. Voor meer natuur neem je echter de alternatieve route via de Ziro toren. Dat is een van de historische uitkijktorens die hier bewaard zijn gebleven.

Een andere route die je kunt lopen is het Pad van Citroenen, een schilderachtig pad dat de steden Minori en Maiori met elkaar verbindt. Je loopt hier door de citroenboomgaarden. Ook deze route kent hoogteverschil, maar is niet zo lang. Met kinderen doe je er ongeveer een uur over.

Positano

Winkelen en taartjes eten in een van de dorpjes

Aan de Amalfikust liggen meerdere dorpjes: Agerola, Amalfi, Atrani, Cetara, Conca dei Marini, Furore, Maiori, Minori, Positano, Praiano, Ravello, Scala, Tramont en Vietre sul Mare. Wat deze dorpjes gemeen hebben, is dat ze ingericht zijn op toeristen. Al is er zeker wel een gradatie in populariteit. De plaatsen aan de kust, zoals Amalfi en Positano, zijn het populairst, mede ook doordat je hier met de boot kunt komen.

Positano

Je kunt in deze plaatsen prima winkelen. Souvenirs die je veel tegen komt zijn Limoncello, lokaal handwerk en lederwaren. Ook zitten er behoorlijk veel bakkerijen in deze plaatsjes, waar je kunt genieten van echte Italiaanse ‘dulce’ taartjes.

Positano

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Italië met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top