Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Freiburg met kinderen, leuke stad in het Zwarte Woud

Freiburg met kinderen, leuke stad in het Zwarte Woud

Ben je op zoek naar een bestemming om cultuur en natuur te combineren in het Zwarte Woud met kinderen? Zoek dan niet verder, Freiburg is de plek waar je dat vindt. Dwaal de ene dag door de historische stad en zoek de volgende dag de natuur op in het nabijgelegen Schauinsland. Onlangs nam Lonely Planet het stadje Freiburg op in de top 10 leukste steden wereldwijd. Op naar Freiburg!

Freiburg

Historische vestingstad

Freiburg im Breisgau is een prachtige oude stad in het zuidwestelijke deel van het Zwarte Woud. De historische vestingstad ligt tegen de Franse en Zwitserse grens aan en beschikt al sinds 1120 over stadsrechten. De universiteit en de 32.000 studenten geven de stad echter een jong en levendig karakter, een mooi contrast met de eeuwenoude, autovrije ‘Altstadt’. 

Het klimaat in Freiburg is uitzonderlijk goed. Volgens een local die we spraken, komt dat door een strook van bergdalen van Freiburg tot de Middellandse Zee. De warme wind zou daardoor als een windtunnel in één keer doorwaaien naar deze regio. Of dat klopt of niet: Freiburg blijkt inderdaad één van de zonnigste plaatsen van Duitsland met meer dan 2.000 zonuren per jaar. Dat verklaart de vele wijnboeren in de regio en het feit dat je deze prachtige stad eigenlijk het hele jaar rond kunt bezoeken.

Freiburg

Al dwalend door de vele kronkelende straatjes van Freiburg stuit je op massieve stadspoorten en levendige pleinen. Niet alle historische panden zijn origineel: in de Tweede Wereldoorlog is tachtig procent van het oude centrum platgelegd door bombardementen. Na de oorlog is veel aandacht besteed aan een nauwkeurige restauratie, waardoor de historische binnenstad toch authentiek oogt en aanvoelt.

Veel van de bestrating in de Altstadt is voorzien van speelse patronen, gemaakt van kiezelstenen uit de Rijn. De steentjes zijn in tweeën gezaagd en gebruikt om mozaïeken mee te maken. Deze straatversieringen bestaan al sinds de 19e eeuw en zijn geplaatst voor diverse panden, wat aangeeft wat er vroeger heeft gezeten. Je kunt er een leuk spelletje mee doen met kinderen: een pretzel geeft een bakkerij aan, een schaar een naaiatelier etc. Als je goed zoekt, vind je zelfs afbeeldingen van alle twaalf de zustersteden van Freiburg terug in het straatwerk!

Freiburg

Wirwar van watergoten

Door de hele stad loopt de Freiburg Bächl: een wirwar van kleine watergoten met een lengte van maar liefst 16 kilometer. Dit is een systeem van watertoevoer dat al uit de twaalfde eeuw stamt. Toen was het bedoeld als drinkwater voor het vee, als bluswater bij brand en om de was in te doen. Nu kun je her en der speelgoedbootjes en badeendjes kopen om mee te spelen in de kleine kanaaltjes.

Pas wel op: wanneer je niet uitkijkt en in één van de goten stapt, móet je terugkomen en met iemand uit Freiburg trouwen. Je kunt natuurlijk wel raden dat onze zoon per ongeluk met één voet in dit kanaal stapte..

Freiburg

De Münster van Freiburg

Dé blikvanger in het oude centrum is natuurlijk de Freiburger Münster, de hoofdkerk met een 116 meter hoge toren. De bouw van de kerk nam bij elkaar maar liefst 300 jaar in beslag. Het was de tijd en de moeite waard, want tegenwoordig geldt de Münster als een meesterwerk van gotische bouwkunst.

Münster van Freiburg

Gelukkig is de kerk ook tijdens de luchtaanvallen in de oorlog gespaard gebleven, terwijl de rest van het plein volledig in puin lag. Ieder jaar op 27 november luidt de grootste van de zestien klokken als herinnering aan het bombardement. Deze klok, de Hosanna, is gemaakt in 1258 en weegt wel 3290 kilo. Ook op vrijdagochtend kun je ‘m horen, als om 11.00 uur de ‘Spätzleglocke’ luidt – oftewel de pastaklok. De inwoners van Freiburg weten dan dat ze het water op moeten zetten voor de Spätzle, een soort Duitse pastasliertjes.

Terug naar de kerk: Ook de binnenkant van de kerk is weelderig en hangt vol kunstschatten uit de dertiende tot de twintigste eeuw. De prachtige glas in lood ramen tonen onderin symbolen van bijvoorbeeld een laars, een smid, een schaar of een bakker, zodat men kon zien welk gilde het raam had betaald. Dat gegeven leverde opnieuw leuke zoekspelletjes op met onze zoon.

Münster van Freiburg

Nóg een leuk weetje om met kinderen te bekijken: aan de buitenkant van de toren zijn onderaan verschillende rondjes en strepen ingekerfd. Dit waren in de Middeleeuwen de officiële afmetingen van een el (een oude lengtemaat) en het brood in de stad. Wanneer je dacht dat de bakker je bedonderde met een te klein brood, kon je bij de kerk checken of je brood wel de juiste grootte had. 

Münster van Freiburg

Als je je blik omhoog richt, zijn ook de 91 waterspuwers leuk om te spotten. Praktisch hebben deze monsters van steen de functie om het regenwater van de kerk te leiden, maar ze zouden ook kwade geesten buiten de kerk houden. Welke enge monstertjes zien jullie allemaal?

Tijdens ons bezoek was de kerktoren helaas gesloten. Normaal kun je wel de 333(!) treden beklimmen via een steile wenteltrap. We hebben deze niet voor je bezocht, maar zowel de klim als het uitzicht moeten spectaculair zijn. Check dus vooral of je tijdens jouw bezoek wel de treden zou mogen bedwingen. Laat je ons weten hoe het uitzicht was?

Musea in Freiburg

Minder mooi weer of meer tijd dan wij in Freiburg met kids? Er zijn diverse kleine kindvriendelijk musea in Freiburg zoals het museum natuur en mens en het planetarium.

Schauinslandbahn

Op een kwartiertje rijden vanaf het centrum van Freiburg vind je de Schauinslandbahn: de langste gondelbaan van Duitsland die al sinds 1930 passagiers naar grote hoogte voert. Vanaf het benedenstation, waar je gratis kunt parkeren, zweef je in ongeveer 15 minuten de berg op. In dat ene kwartier leg je 3,6 kilometer af en stijg je maar liefst 746 meter. 

Schauinslandbahn

Dat het uitzicht op de top adembenemend is, zal je dus niet verbazen. Eenmaal boven aangekomen sta je namelijk op 1284 meter hoogte en zie je bij goed weer Frankrijk en zelfs de Zwitserse bergen liggen in de verte. Wanneer je ook de uitkijktoren bovenop de berg meepakt, kun je écht mijlenver kijken. Daar loop je in een minuut of tien naartoe, even klimmen, maar het uitzicht is het meer dan waard. 

Schauinslandbahn

Het platform rondom het aankomststation is drempelvrij en dus prima geschikt voor kinderwagens. Vanaf de top starten diverse wandelroutes, die je zo avontuurlijk kunt maken als je zelf wilt. Bij de dal- en bergstations kun je een gratis wandelkaart afhalen. Als je alleen voor het uitzicht komt en toch even wilt blijven hangen, kun je je ook prima vermaken in de speeltuin en de boomhutten naast het restaurant.

Schauinslandbahn

Kindvriendelijke hotels en restaurants rondom Freiburg

Restaurant Bergstation

Bovenop de Schauinsland staat naast het kabelbaanstation een fantastisch panoramaterras waar je echt goed van het uitzicht kunt genieten. Je kunt zowel binnen als buiten zitten, wij kozen de plek naast het knapperende haardvuur en de glazen wand met uitzicht.

Schauinslandbahn

Niet alleen de plek was tof, ook het eten was fantastisch voor een vriendelijke prijs. Afwisselende en verrassende keuze, volop vegetarisch en een fijne kinderkaart. Je kunt hier de hele dag terecht voor ontbijt of lunch, de Schwarzwälder Kirschtorte of een kaasfondue, verse sappen of een goede kop koffie. Op zo’n locatie komt je publiek toch wel, maar alsnog neemt Die Bergstation écht de extra stappen om het je naar je zin te maken. Echt een relaxte plek.

Restaurant Bergstation

Alte Wache – House of Baden Wine!

In de schaduw van de Freiburger Münster vind je op het centrale plein de Alte Wache. Deze hippe en toegankelijke wijnbar en vinotheek is gevestigd in het historische waaggebouw, een hele leuke plek om na een dag slenteren een aperitief te drinken. De eigenaren hebben als missie om de wereld van de wijn toegankelijker te maken. Daar slagen ze prima in, door met je mee te denken en je de wijnen te laten proeven van 35 lokale wijnboeren.

Alte Wache – House of Baden Wine

Een van de specialiteiten van het huis is een ijswijn die is gebaseerd op een Slush Puppy. Tijdens recente hete zomers vroegen gasten geregeld om een ijsblokje in hun wijn, maar dat is ‘not done’ bij een goede wijn. Een idee was geboren en een letterlijk ijskoude wijnblend werd gezocht en gevonden: de Kalte Sofie. Levendig, vol vruchten, met de juiste consistentie en een fijne nasmaak. Dat is ze gelukt en het is het proberen waard!

Alte Wache – House of Baden Wine

Ook in de koude wintermaanden bedient de Alte Wache haar gasten op hun wenken: de Winter Marie is een aanrader. Dit is een glühwein waar alleen vruchtensuiker of sinaasappel aan is toegevoegd, niet zo mierzoet dus maar vol smaak. Ze serveren de Winter Marie in vier varianten: rood, rosé, wit en alcoholvrij. Voor ons was zo’n glühwein een nieuwe ervaring, maar niet voor niets gingen er na het proeven een paar flessen mee naar huis als souvenir. Ook de locals weten het te vinden: in de winter staat er een rij op het plein voor de afhaalbar.

 Alte Wache – House of Baden Wine

Ganter Brauereiausschank

Eveneens tegenover de Freiburger Münster vind je middenin het centrum de Ganter Brauereiausschank, het restaurant behorend bij brouwerij Ganter. Leuk weetje: de brouwerij stammend uit 1865 is ooit begonnen in een pand dat toebehoorde aan Erasmus, de Rotterdamse humanist. In het restaurant aan de Münsterplatz staan uiteraard al hun bieren op het menu, waaronder een frisse Weizen en een verrassend lekker donker bier, de Wodan, dat aandoet als een Belgisch abdijbier.

Ganter Brauereiausschank

Daar horen uiteraard stevige en voedzame gerechten bij. De menukaart is uitgebreid en vol keuze. Denk aan bijzondere streekgerechten zoals de preitaart, gerookte forel of smaakvolle braadpannetjes, aan rijke salades en aan karbonades met donker brood. De porties zijn enorm, de inrichting is degelijk donker Duits en de bediening is snel, vriendelijk en meedenkend. Een bord friet voor onze zoon was ook geen probleem. Je kunt hier niet de mist in gaan.

Park Hotel Post

Op de rand van het middeleeuwse centrum van Freiburg, de Altstadt, staat het fameuze literatuurhotel Park Hotel Post. In de loop van de jaren hebben allerlei schrijvers, kunstenaars en beroemdheden hier letterlijk hun sporen achtergelaten. Iedere kamer is ingericht in de stijl van een bekende kinderboekenschrijver, ontwerper, Bondspresident of Nobelprijswinnaar. Overal vind je speelse stapels boeken en verwijzingen naar bekende verhalen. De ontbijtzaal lijkt wel een boekwinkel, een passende omgeving om in universiteitsstad Freiburg aan je dag te beginnen.

Park Hotel Post

De kamers zijn ruim en slim ingericht. Onze zoon had zijn eigen bed, er is voldoende zit- en opbergruimte en de kamers zijn goed onderhouden. Onze badkamer beschikte over zowel een bad als een douche en had bovendien een dubbele wasbak. Ook de kleine privé-parkeergarage onder het hotel is ideaal. Kortom, Park Hotel Post is een fijne, centrale uitvalsbasis voor je verblijf in Freiburg. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Park Hotel Post

GezinOpReis bezocht het Zwarte Woud in samenwerking met Schwarzwald Tourismus GmbH. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over het Zwarte Woud.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top