Mons met kinderen – draken, wetenschap en panda’s

0

Een stedentrip Mons met kinderen is erg leuk voor gezinnen die er op uit willen gaan. Mons (Bergen) in België ligt namelijk vlakbij een erg gaaf science museum, een buitengewoon mooie dierentuin en ook de stad zelf heeft diverse leuke attracties voor gezinnen.

Wij deden een lang weekendje Mons met onze dochter en zetten de leukste activiteiten en onze praktische tips voor een bezoek aan Bergen met kinderen hier voor je op een rij.

Marktplein Mons

Het gezellige plein van Mons is een uitstekende plek om een paar uur door te brengen. Rondom het plein staan verschillende historische gebouwen zoals het stadhuis. Vergeet niet hier even te kijken voor het beeld van het “aapje van Mons”. Als je over zijn hoofdje aait, heb je een jaar lang geluk. Er zijn veel gezellige terrassen en restaurantjes die op een zonnige dag helemaal vol zitten. Het grootste gedeelte van het plein is autovrij en toen wij er waren was het vol met spelende kinderen. Onze dochter maakte dan ook direct vriendjes en ‘s avonds werd er gedanst bij de optredende salsa band.

Eten en drinken op de Grote Markt is prima geprijsd. We gingen twee avonden uit eten met zijn drieën en waren beide keren minder dan €50 kwijt. Zo aten we pasta en een lekkere parelhoen en lokaal bier bij La Petit Provence restaurant, direct naast het toerisme office. Dit restaurant heeft ook een kindermenu.

Mons met kinderen

mons

Mons met kinderenMuseum Doudou

Nieuw geopend in 2015, Museum Doudou is een leuke attractie wanneer je Mons met kinderen bezoekt. Het museum geeft uitleg over het jaarlijkse folkloristische feest “De Ducasse van Bergen” waarbij de legende van Joris en de Draak een grote rol speelt. Het museum is niet specifiek gericht op gezinnen, maar er zijn wel een aantal dingen te zien voor kinderen, zoals de nagemaakte draak waar je je hand op kunt leggen en dan te horen krijgt wel dier is gebruikt ter inspiratie van dat specifieke lichaamsdeel. Het museum maakt gebruik van de laatste technologieën, zoals 360 graden camera’s, aanrakingssensoren en interactieve audio-guides, die je ‘koppelt’ aan de exhibities.

museum doudou

museum doudou

Belfort Toren

De Beffroi of Belfort is een oude klokkentoren. Gelegen op een hogere heuvel in Mons is het een herkenbaar punt in de stad. De lift in de toren neemt je mee omhoog waar je nog enkele trappen moet beklimmen voor het mooiste uitzicht over de stad en om de oude klokken te bekijken. Het naastgelegen parkje is ook heel fijn om te chillen.

Mons met kinderen

mons beffroi

Kerk van Mons

De Sint-Waltrudiskerk is een sfeervolle kerk dankzij de glas-in-lood ramen en de vele marmeren beelden. Zeker een kijkje waard ook met kinderen, al is het alleen al om de “gouden koets” te zien die elk jaar door de straten gereden wordt tijdens het jaarlijkse volksfeest.

Mons met kinderen

Sint-Waltrudiskerk

Sint-Waltrudiskerk

Regionaal Museum van Natuurwetenschappen

Het museum van Natuurwetenschappen in Mons lijkt ons een plek om zeker even binnen te kijken tijdens een weekendje weg met kinderen. Het museum waar diverse opgezette dieren te zien zijn, is op doordeweekse dagen open en dan gratis te bezoeken.

Parken en Mons 2015

Het marktplein van Mons is erg mooi maar daarbuiten mist Mons voor ons wel wat sfeer. Omdat Mons culturele hoofdstad van 2015 is zijn er verspreid door het centrum een aantal kunstzinnige installaties. Op zoek naar deze installatie kwamen we ook op plekken waar we anders niet direct gekomen zouden zijn. Zo ontdekten we de verschillende parkjes in het centrum van Mons. Het Parc du Château bij de Beffroi is onze topper. Een fijn groot grasveld hooggelegen boven de stad.

Parkje Place du Parc heeft twee kunstinstallaties, moderne menhirs om verstoppertje te spelen en luiaards aan de bomen. Ook is hier een basketbalveldje. Het enigszins verstopt parkje Jardin du Majeur heeft als enige van de parken in het centrum een klein speeltoestel. Tenslotte is er bij de kerk nog een parkje met een kunstopstelling met vleugels en een niet-werkende fontein. Het kan eraan liggen dat het weekend was maar in elk van deze parken met uitzondering van de Beffroi hingen vanaf de middag wat mindere frisse types.

We misten in het centrum van Mons dan ook een leuk park met goede speeltuin. Net buiten het centrum is nog wel een groot park. In het Parc du Waux-Hall kan je de eendjes voeren en is een speeltuintje.

mons 2015

Place du Parc

Jardin du Majeur

Jardin du Majeur

Parc du Waux-Hall

Parc du Waux-Hall

Parc du Château

Parc du Château

Wetenschapsmuseum Le Pass en Dierentuin Paira Daiza

Mons is ideaal gelegen voor een bezoek aan wetenschapsmuseum Le Pass op een kwartiertje rijden en voor dierentuin Paira Daiza wat een half uur rijden is. We hebben al heel wat wetenschapsmusea bezocht de laatste jaren, maar Le Pass is samen met het Universum in Bremen echt favoriet. Gelegen in een oude steenkolenmijn zijn er een aantal moderne en interactieve onderwerpen die aan bod komen. Er zijn speciale speelplekken voor de allerkleinste vanaf 3 jaar, avontuurlijk klautertochten voor kinderen vanaf 6 jaar en vanaf 8 jaar wordt ook het leer element steeds groter.

science museum mons

Le Pass museum

De dierentuin Paira Daiza is echt een uitmuntende dierentuin. Ik durf zelfs te zeggen de mooiste in de Benelux. Het is één van de weinige plekken in Europa waar je panda’s kunt zien. Er is een breed aanbod van diersoorten. Wat deze dierentuin echter zo bijzonder maakt is de indeling in regio’s. Bekende bouwwerken zoals de Bayon (Cambodja) zijn nagebouwd door vakmannen uit het land zelf.

dierentuin belgie

Meer activiteiten rondom Mons

In de omgeving van Mons zijn naast de dierentuin en het science museum nog meer leuke dingen te doen met kinderen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Kasteel van Havré. Of ga in met een rondvaartboot een tocht maken over de kanalen in de omgeving waarbij je via de enorme scheepsliften van Henegouwen omhoog getild wordt. Ook de de Neolitische flintmijnen van Spiennen die op de Werelderfgoedlijst staan lijken ons een interessante excursie met wat oudere kinderen.

mons belgie

mons belgie

scheepslift mons

Wij bezochten Mons in samenwerking met Belgie-Toerism

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.