Home / Reisinformatie / Europa / Groot Brittannië / Glasgow met kinderen: tips en activiteiten in deze stad!

Glasgow met kinderen: tips en activiteiten in deze stad!

Wist je dat Glasgow de grootste stad van Schotland is? Tijdens onze interrailreis door Engeland en Schotland bezochten we ook Glasgow. Hier zijn een aantal leuke dingen te doen voor gezinnen. Vooral het Glasgow Science Centre kan ik je aanraden. Daarnaast zijn er nog een aantal kleinschalige gratis attracties in Glasgow die ook voor gezinnen interessant zijn.

De meeste kindvriendelijke attracties in Glasgow zijn trouwens niet in het centrum, maar aan de westkant van de stad. Ik raad je aan twee dagen te besteden in Glasgow met kinderen. Een dag voor het Science Centre en een dag voor de rest van de stad. Reken erop dat je in Glasgow flink wat moet lopen. Bussen en metro zijn prima vanuit de binnenstad naar attracties aan de rand van de stad, echter tussen die attracties is het vaak sneller om te lopen. De hop-on hop-off bustour is wel behoorlijk handig voor Glasgow, aangezien die plekken verbindt die via het OV niet goed verbonden zijn.

Glasgow

Twijfel je nog tussen Glasgow of Edinburgh? Wanneer je op vakantie gaat naar Schotland met kinderen en je enkel de tijd hebt voor één stad, dan is Edinburgh de logischere keuze, omdat die stad een stuk fotogenieker is en er daar meer te doen is. Het is echter ook heel veel drukker. Het oude centrum van Edinburgh is vol met toeristen en tourgroepen, in Glasgow loop je tussen de lokale bevolking. Het is ook makkelijk om beide steden te combineren. Met de trein ben je maar een uur onderweg tussen beide steden. Vanuit Amsterdam kun je ook rechtstreeks vliegen op zowel Edinburgh als op Glasgow. Check maatschappijen en prijzen via Skyscanner.

Glasgow

Leuke dingen om te doen in Glasgow met kinderen

Street art wandeling

Wist je dat Glasgow gekozen is tot vierde beste bestemming in Groot-Brittannië voor graffiti kust? Ga je met tieners naar Glasgow, of gewoon met kinderen die dit ook leuk vinden, loop dan de City Centre Mural Trail. De audio guide op je telefoon geeft meer informatie over de kustwerken en de artiesten die ze gemaakt hebben.

Streetart wandeling glasgow met kinderen

Glasgow Science Centre

Het wetenschapemuseum in Glasgow is enorm groot. De bovenste drie verdiepingen zijn gevuld met heel veel leuke proefjes, testopstellingen en spelletjes. Dan zijn er ook nog optionele extra’s waar je voor moet bijbetalen, zoals het grootste IMAX theater van Schotland, de Newton Flight Academy en de Glasgow Tower (een uitkijktoren van 127 meter).

Glasgow Science Centre

Dit is echt een museum waar je prima een hele dag kunt vermaken in Glasgow met kinderen. We hebben al heel veel wetenschapsmusea gezien en deze heeft veel originele opstellingen, is goed onderhouden en ook als je kind geen Engels spreekt, is het makkelijk te snappen wat te bedoeling is.

Zo kun je een afdruk van jezelf maken, of juist met je handen zandfiguren maken. Ook leuk zijn allemaal verschillende proefjes met elektriciteit.

Glasgow Science Centre

De favoriet van mijn dochter is het gedeelte over het menselijk lichaam op de bovenste etage. Hier kun je bijvoorbeeld racen tegen een klok. In een soort computer spel moet je met je handen en lichaam bacteriën vangen die je ziek willen maken. Ook ontdek je hoe een skelet er van binnen uitziet, en nog veel meer. Er worden op deze verdieping ook workshops gegeven. Wanneer wij er zijn, laat een dame zien hoe een schapenhart er van binnen uitziet en hoe alles werkt. Daarna mogen kinderen ook zelf voelen hoe zo’n schapenhart aanvoelt. “Het is echt heel zacht”, aldus mijn dochter.

Glasgow Science Centre
Glasgow Science Centre

Echte shows met bijvoorbeeld vuur en elektriciteit zijn ook te zien in het Science Show Theater.

In het Science Centre van Glasgow is echt rekening gehouden met kinderen van verschillende leeftijden. Zo is er een gedeelte over robotica, wat voor mijn 11-jarige dochter nog iets te ingewikkeld is, maar voor tieners wel echt boeiend. Terwijl er ook een apart afgesloten deel is speciaal voor kinderen tot 7 jaar en een babyland voor kinderen onder de 3 jaar. Hier vind je meer een combinatie van spelen en wetenschap.

Omdat het Science Centre zo groot is, is er echt voor elk kind wel iets te doen. Bekijk de website voor de entreeprijzen en openingstijden.    

Glasgow Science Centre

Hunterian museum en universiteit van Glasgow

De Hunterian museum is een groep van gratis musea die verbonden zijn aan de universiteit van Glasgow. De verschillende musea liggen 3 km buiten het centrum. Van de verschillende collecties is het natuurhistorische museum wat mij betreft het meest interessant voor gezinnen.

Veel delen van de universiteit zijn vrij toegankelijk voor publiek. Delen van de universiteit, zoals het stuk dat de ‘cloisters’ wordt genoemd, zouden inspiratie zijn geweest voor J.K. Rowling bij haar beschrijving van Hogwarts in de Harry Potter boeken.

The Riverside Museum

Het Riverside Museum in Glasgow is een transportmuseum. Ze hebben hier een grote collectie transportmiddelen, waaronder historische auto’s, fietsen, trams en treinen. Je kunt door de tentoonstelling wandelen en verschillende vervoersmiddelen bekijken en op bordjes meer informatie lezen.

The Riverside museum glasgow met kinderen

Het is een modern pand met grote glaspartij met uitzicht op het water en veel hoogte. Mede daardoor komen de historische voertuigen hier prima tot hun recht.

The Riverside museum glasgow met kinderen

Verspreid door het museum zijn er ook wat plekken waar iets te doen is voor kinderen. De hoeveelheid viel mij echter iets tegen, het is toch vooral een kijk museum. Een van de plekken die wij leuk vonden is de “Clyde Street”: een reconstructie van een typische straat in Glasgow uit de jaren 1890, met bijvoorbeeld een paardentram en oude auto’s. Hier kun je leuke foto’s maken. De winkeltjes aan de straat zijn ook open om binnen te kijken.

The Riverside museum glasgow met kinderen
The Riverside museum glasgow met kinderen

Het Riverside Museum heeft een prima betaalbaar restaurant. Bekijk hier meer informatie en de openingstijden.

Tall Ship museum

Buiten het Riverside museum ligt het Tall Ship museum. Dit is de naam van het schip Glenlee, een zeilschip uit 1896. Het museumschip is gratis te bezoeken. Het meest interessant vonden wij de kamers van de bemanning, zoals de kamer van de kapitein. Hartstikke klein, maar dan wel een badkamer met bad. De andere officieren en matrozen brachten het er slechter vanaf.

Het benedendek is nu een grote open ruimte om doorheen te lopen. Vroeger zal deze natuurlijk vol hebben gelegen met goederen. In het schip zit verder ook nog een cafeetje. Als je toch in dit deel van Glasgow bent, zou ik er zeker even doorheen lopen.

tall ship museum in glasgow

Kelvingrove Art Gallery en museum

Kelvingrove Art Gallery en museum is een mix van een natuurhistorisch, archeologisch en cultureel museum in een mooi historisch oude pand. Dit is een gratis toegankelijk museum in Glasgow. Ook in dit museum is niet heel veel te doen, maar des te meer te bekijken. De collectie opgezette dieren, zoals een giraffe, komt wel extra tot haar recht in zo’n gaaf gebouw. Ook de dinosaurussen en fossielen zullen de meeste kinderen interessant vinden.

Kelvingrove Art Gallery en museum

Mijn dochter kon de kunstsectie ook waarderen. Juist omdat het niet zo enorm groot is, kun je hier op je gemak een aantal bijzondere schilderijen bekijken. Andere kinderen zullen wellicht het gedeelte over middeleeuwse wapens of over Egypte weer interessant vinden.

Alleen voor het gebouw waarin het museum zit, is dit wat mij betreft al een plek om toch echt even binnen te lopen.

Kelvingrove Art Gallery en museum

Kelvingrove park

Het Kelvingrove museum zit aan het Kelvingrove park. Dit is het mooiste stadspark van Glasgow. Gelegen langs een watertje met best wat hoogteverschil. Je kunt hier natuurlijk mooi wandelen, maar er zijn ook speelplekken. Toen we in de avond nog een keer door het park liepen, was het er, ondanks het koude weer, op een stukje vol met mensen die aan het picknicken en zelfs barbecueën waren.

Wat het park ook aantrekkelijk maakt, zijn de diverse doorkijkjes op de universiteit van Glasgow. Dit in combinatie met de lentebloemen en diverse bomen die ook in bloei stonden maakte het voor ons een fijne plek. Aan de rand van Kelvingrove Park liggen de Glasgow Botanic Gardens, waar je nog meer bloemen en planten kunt vinden.

Kelvingrove park

Glasgow voor voetbalfans

Zijn je kinderen grote voetbalfans, dan wil je misschien wel een bezoek brengen aan Celtic of aan de Glasgow Rangers. Bij beide clubs is het mogelijk om een stadiontour te boeken. Je kunt eventueel ook een bezoek brengen aan het Schotse voetbalmuseum

Ook is het mogelijk om een derde stadion te bezoeken, namelijk Hampden Park, het stadion van het nationale elftal van Schotland. Hier kun je ook een bezoek brengen aan het Schotse voetbalmuseum

Kindvriendelijk overnachten Glasgow

YHA hostel Glasgow

Op zoek naar een betaalbare slaapplek in Glasgow? Wij sliepen bij het YHA hostel in Glasgow, in een enorm oud historisch en statig pand aan het Kelvingrove Park. Er is zoveel ruimte in het pand dat er meerdere relax ruimtes zijn, met bijvoorbeeld een pooltafel en tafeltennis. Er zijn ook heel veel grote hangbanken en zitjes. Wellicht mede daardoor voelt het enorm rustig aan. Er is een gezamenlijke keuken en een eetruimte.

YHA hostel Glasgow

De kamers zelf zijn ook ruim, zij het wat spaarzaam ingericht. Een nadeel van dit hostel is toch wel de ligging ten opzicht van het openbaar vervoer. Er stoppen geen bussen en je moet eigenlijk altijd een stuk lopen door het park met hoogteverschil. Ook zijn er niet direct restaurants of een supermarkt vlakbij het hostel. Voor ons niet zo’n probleem, want wij aten gewoon in de stad en gingen daarna pas terug naar het hostel. Je zit wel weer gunstig voor de bezienswaardigheden in het westen van de stad. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van YHA Glasgow.

YHA hostel Glasgow

Kindvriendelijk hotels in Glasgow

Liever niet overnachten in een hostel? Deze twee hotels in Glasgow zijn ook goed.

Crowne Plaza Glasgow is een gastvrij hotel dat gezinnen een comfortabel verblijf biedt met ruime familiekamers en moderne voorzieningen. Het hotel ligt bovendien direct tegenover het Science Centre en heeft dus een hele gunstige ligging. Bekijk hier meer informatie.

Radisson Blu Hotel, Glasgow verwelkomt gezinnen met familiekamers, kinderstoelen in het restaurant en speciale attenties voor kinderen bij het inchecken. De centrale locatie van het hotel in het centrum is ook handig voor gezinnen. Bekijk hier meer informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top