Home / Reisinformatie / Europa / Groot Brittannië / Isle of Skye met kinderen

Isle of Skye met kinderen

Het Schotse Isle of Skye is één van de mooiste regio’s van Schotland wat betreft natuurlijke schoonheid. Het is eg gaaf om Isle of Skye met kinderen te bezoeken, vooral als ze in staat zijn langere wandelingen te maken. Het eiland is zeker niet buggyproof.

Het eiland stond hoog op mijn wensenlijst en we konden het gelukkig inplannen tijdens onze interrail rondreis door Engeland en Schotland. In tegenstelling tot de meeste toeristen reisden we dus niet over Isle of Skye met de auto, maar maakten gebruik van het openbaar vervoer en boekten een dagtour. Dat heeft wel enkele uitdagingen. Ik vertel je meer over de bezienswaardigheden op Isle of Skye en geef je aan het einde van het artikel praktische tips voor Isle of Skye met het openbaar vervoer. Ik raad je aan om met kinderen 2 tot 3 dagen Isle of Skye te plannen, mede afhankelijk van hoeveel lange wandelingen je van plan bent te gaan maken.

Wat te doen op Isle of Skye met kinderen?

Portree

Portree is het grootste dorp op Isle of Skye, en ja, ik schrijf bewust dorp en geen stad. Portree is de perfecte uitvalsbasis om het schiereiland Trotternish, maar ook de rest van het eiland Skye te verkennen. Je ligt hier centraal tussen de verschillende attracties. Vanuit het andere grotere toeristische dorp Broadford ben je toch weer 45 minuten extra onderweg naar het schiereiland.

isle of skye met kinderen

In Portree vind je de grootste selectie van hotels en B&B’s van het eiland. Ook is er hier een klein YHA hostel. Houd er rekening mee dat alle accommodaties op het eiland ver van tevoren volgeboekt zijn. Zeker als je wat zoekt in de budget of midrange categorie. Wij kozen zelf uiteindelijk voor een Airbnb, omdat dat het beste was wat ik nog kon vinden.

Isle of Skye met kinderen portree

Bij de haven van Portree heb je een aantal mooi gekleurde huizen en een vissershaven. Dit maakt een mooi fotoplaatje. Verder is er eigenlijk weinig te doen in het dorp, behalve bij wat winkeltjes rondkijken.

In de haven en aan de weg ernaar toe zitten ook ‘fish & chip’ take-away opties. Handig met hongerige kinderen. De restaurants in Portree hebben in het hoogseizoen niet voldoende capaciteit en als je niet gereserveerd hebt, is het lastig nog ergens iets te vinden. Sowieso vond ik geen van de restaurants nou echt heel erg aanspreken. Wij zijn wel fan van de MacKenzie’s Bakery, met verse broodjes en allemaal soorten donuts. Niet voor niets staat hier elke ochtend een lange rij. Verder is er in Portree een supermarkt, dus een accommodatie waar je zelf kan koken, is ook handig.

Bride’s Veil Falls

Op de route van Portree naar Old Man of Storr, een waterval met kleine parkeerplek. Leuk voor een korte fotostop.

Old man of Storr

Eén van de mooiste bezienswaardigheden van Isle of Skye is Old Man of Storr. Deze bezienswaardigheid ligt op slechts 10 minuten rijden vanaf het dorpje Portree op het schiereiland Trotternish. Er zijn hier een aantal grote opvallende rotspieken in het ruige landschap. Er is hier een grote parkeerplaats, maar door de populariteit is die vaak overvol. Ook zijn hier toiletten.

Isle of Skye met kinderen old man of storr

Je kunt vanaf een afstand een foto maken, maar echt mooi is het wanneer je gaat wandelen naar de rotspieken. Voor een nog mooier uitzicht ga je naar een van de uitkijkpunten hoger op de berg. Tot aan de eerste rotspiek is er een redelijk duidelijk pad.

Isle of Skye met kinderen old man of storr

Hoewel je hier op een gegeven moment de optie hebt om een alternatieve route te nemen. Beiden staan aangegeven op de kaart beneden aan de berg. Hogerop zijn er heel veel verschillende paden en het is lang niet altijd duidelijk waar ze precies naartoe leiden. We hebben hier zelf een kleine 3 uur gewandeld en zo’n 7 km gelopen, en 370 hoogtemeters, maar dat is met flink wat foto stops.

Isle of Skye met kinderen old man of storr

Doe je alleen de route tot de Old Man of Storr, dan is het 2km klimmen en daarna weer omlaag. Voor mijn 11-jarige dochter allemaal prima te doen. Het is best een pittige wandeling voor jonge kinderen, zeker omdat er vaak veel wind staat.

Kilt Rock Waterval

Van de diverse watervallen op het Trotternish schiereiland is dit misschien wel de mooiste. De waterval valt van de klif naar beneden en valt in de zee eronder. De reden dat het Kilt Rock heet, is omdat de rotsen hier met basalt kolommen wel wat doen lijken op een kilt.

Isle of Skye met kinderen kilt rock

Er wordt gevraagd om hier tijdens het broedseizoen (februari tot en met juli) niet te vliegen met een drone. Er nestelen namelijk veel vogels in de klif wand. Jammer voor mij, want op de drone foto’s ziet het er nog spectaculairder uit dan wanneer je vanaf de top naar beneden kijkt, zoals op mijn foto’s.

The Quiraing

Voor een gave, lange wandeling op Isle of Skye met kinderen is het gebied dat bekend staat als The Quiraing heel geschikt. Je hebt hier geweldig uitzicht over het eiland en de zee in de verte. Er zijn verschillende wandelroutes. De Quiraing Circuit wandelroute leidt langs indrukwekkende rotspartijen, steile kliffen en groene valleien. De route is zo’n 7km lang en je hebt er met kinderen 3 tot 4 uur voor nodig.

Isle of Skye met kinderen the Quiraing

Is dit te lastig voor ze, dan kun je ook een kortere wandeling maken van zo’n 1km naar een mooi uitkijkpunt. Omdat wij hier zelf stopten tijdens onze tour over het eiland hadden we helaas geen tijd voor de lange route.

Isle of Skye met kinderen The Quiraing

The Fairy Glenn

Je volgende stop wanneer je de route over het schiereiland Trotternish tegen de klok inrijdt, is de sprookjes vallei, oftewel The Fairy Glenn. Minder spectaculair en ruig dan de The Quiraing of The Old man of Storr, maar nog steeds heel mooi. Hier heb je juist meer liefelijke rondere heuvels begroeid met gras.

Isle of Skye met kinderen fairy glenn

De steencirckel die iemand ooit heeft gemaakt, draagt bij aan dat sprookjesgevoel. Er zijn verschillende uitkijkpunten en waarschijnlijk zie je ook wel wat grazende schapen. Je kunt hier prima een korte wandeling maken van 1,5 tot 2km met relatief weinig hoogteverschil.

Isle of Skye met kinderen fairy glenn

Het is een goede afsluiter van je rondje over het schiereiland Trotternish.

Dunvegan kasteel en tuinen

Dunvegan Castle ligt in het westen van het eiland. Het is een mooi kasteel met kasteeltuinen. De entree is echter vrij pittig, zelfs voor Schotse begrippen. Mocht je het kasteel toch bezoeken, dan is het wellicht interessant om te weten dat je bij je entree ook een zeehondentour kunt bijboeken.

Vuurtoren van Neist Point

Ook het Neist Point Cliff Lighthouse ligt in het (noord)westen van het eiland. Het is vanaf de parkeerplaats een klein stukje lopen naar het uitzichtpunt op de vuurtoren, de kliffen en de zee.

Isle of Skye met kinderen vuurtoren

Het is ook mogelijk om helemaal naar de vuurtoren te lopen. Hoewel dit niet heel ver is, maakt het hoogteverschil van meer dan 100 meter de route terug best een pittige klimmetje. Reken op een klein uur om naar de vuurtoren te lopen, daar even uit te rusten en rond te kijken en weer terug te lopen.

Neist Point Cliff vuurtoren

De vuurtoren is gebouwd op enorme kliffen en je hebt hier kans om om zeevogels en zeehonden te spotten. De vuurtoren zelf is trouwens niet open voor bezoekers.

Fairy Pools

De Fairy Pools ten zuiden van Portree zijn ook een populaire bezienswaardigheid op Isle of Skye. Ook hier is helaas weer tekort aan parkeerplekken. Kom daarom op tijd. De parkeerplaats hier heeft ook een toiletgebouw. Vanaf een afstandje zie je het hele landschap voor je liggen, een wandelpad langs het water en op de achtergrond indrukkwekkende bergen.

Isle of Skye met kinderen fairy pools

Het wandelpad daalt eerst en stijgt dan geleidelijk. Het is goed onderhouden en redelijk breed. Dit is dan ook een van de makkelijkere wandelingen om te doen met kinderen op Isle of Skye. Al redelijk snel na het begin kom je een aantal mooie watervallen en meertjes tegen, waaronder de feeënzwembaden. Er zijn zelfs wanneer wij er zijn met temperaturen van rond de 12 graden mensen die het water ingaan. We slaan dit zelf even over. In de zomer als het echt wat warmer is, lijkt het mij heerlijk om hier een duik te nemen, al zul je de meertjes dan zeker met veel toeristen moeten delen.

Isle of Skye met kinderen fairy pools

Wij hadden ruim een uur om hier te wandelen. Dan kom je een heel eind en ook langs de eerste grote waterval (die zijn 15-20 minuten lopen) en fotogenieke meertjes. Als je meer tijd hebt, kun je helemaal naar het einde van de wandeling lopen, ga dan voorbij de Fairy Pools richting Sgurr an Fheadain en de Waterpipe Gully. Er is een smal pad bergopwaarts, met een lus terug naar Glen Brittle, met prachtig uitzicht op Macleod’s Tables.

Isle of Skye met kinderen fairy pools

Praktische tips Isle of Skye met het openbaar vervoer

Vooraf aan de reis vond ik het lastig om informatie te vinden over een bezoek aan Isle of Skye met het openbaar vervoer. Het kan dus wel, wij deden het immers, maar het is niet heel makkelijk. Om te beginnen zijn er meerdere manieren om op het eiland te komen. Wij namen de boot vanaf Mallaig naar Armandale en verlieten later het eiland weer via de Skye Bridge naar het vaste land Kyle of Lochalsh. Zowel in Mallaig als in Kyle of Lochalsh is een treinstation, hiervandaan gaat enkele keren per dag een trein naar andere bestemmingen in Schotland.

Voor onze route lees je het blog: Interrail door Schotland en Engeland van dag tot dag.

Eenmaal op het eiland is het vervoer lastiger. Zo gingen er, toen wij er waren, maar twee bussen per dag vanuit de haven van Armandale. Die bustijden sluiten ook niet aan op de aankomsttijden van de boot, die ook weer niet aansluiten op de aankomsttijden van de treinen in Mallaig. In ons geval betekende dit dat we een nachtje in Mallaig sliepen, de vroege ochtendboot namen, een uur wachtten op de bus (samen met veel andere reizigers) die via o.a. Broadford naar Portree reedt. Vanuit Broadford en Portree gaan er meerdere bussen per dag naar Kyle of Lochalsh en zelfs verder naar Inverness.

Isle of Skye met kinderen portree

Let op! Op het eiland zelf, maar ook naar Kyle of Lochals, rijden daarnaast ook bussen van Stagecoach. Hier kun je een dagticket of een los ticket in de bus kopen. Op de langere afstanden, zoals Portree naar Kyle of Lochals of naar Inverness, zijn er bussen van Citylink, die in tegenstelling tot lokale bussen vaak uitverkopen. Als er plek is, kun je ter plekke nog een ticket kopen in de bus, maar anders is het vol=vol. Koop je ticket vooraf online.

De stagecoach bussen rijden ook naar de bekende bezienswaardigheden op het eiland, zoals de parkeerplaats voor de The Old Man of Storr of van de Fairy Pools. Er gaan alleen maar een beperkt aantal bussen per dag. Voor ons kwam het bijvoorbeeld onhandig uit dat we de bus om 12:10 net niet haalden en de volgende bus pas om 15:00 uur ging. We hebben zelf uiteindelijk besloten te liften vanuit The Old Man of Storr naar Portree, dit is ook maar tien minuten met de auto. Het duurde wat langer dan ik had verwacht om een lift op te pakken (heen 20 minuten, terug nog geen 5) dus dit kan zeker.

isle of skye met kinderen

Als je vooral lange wandelingen wil maken, zoals bij The Old Man of Storr en The Quiraing, dan werkt de bus wel. Om ook al die mooie plekjes te zien waar je niet zoveel tijd voor nodig hebt, is een huurauto of tour veel makkelijker. We hebben zelf daarom één dag een tour gedaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top