Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Gorges de Fier en kasteel van Montrottier, vlakbij Annecy

Gorges de Fier en kasteel van Montrottier, vlakbij Annecy

Een kloof op een veilige manier bekijken met kinderen? Het kan bij Gorges de Fier waar dit natuurverschijnsel voor het hele gezin toegankelijk is. In deze canyon is en loopbrug aangelegd die ongeveer halverwege vastzit aan de rots. Je loopt langs de rotswand heen die nog een stuk boven je uitstrekt en onder je zie de stromende rivier.

Je kunt de kloof vinden op slecht een twintig minuten rijden vanaf het populaire stadje Annecy. Waarover we je meer vertellen in ons blog Annecy met kinderen. Een bezoek aan de kloof is ook goed te combineren met bezoek aan het kasteel van Montrottier. Ook kan je hier n de omgeving zwemen en er zo een compleet dagje weg van maken.

Gorges de Fier

Gorges de Fier

Onze dochter wurmde zich in de Ergobaby-drager in allerlei bochten om toch vooral alles te kunnen zien. Een bezoekje is niet allen leuk voor ouders met kids maar voor iedereen die op een makkelijke manier een kloof wil bekijken. Met of zonder kids, iedereen kan genieten van de avontuurlijke wandeling door de  Gorges de Fier.

Gorges de Fier
Gorges de Fier

Het is erg gaaf om door de canyon te lopen en te zien hoe het water zich een weg naar beneden heeft gebaand naar. Er is ook een punt in de wandeling waar je de diverse waterstanden van de afgelopen paar jaar kunt zien. Het is toch wel eng om te zien en horen hoe snel het water meters omhoog kan schieten bij een beetje regen. Om alles veilig te houden voor toeristen kan de canyon dan ook gesloten worden bij regen.

Gorges de Fier

Doordat je in een cayon loopt met bomen boven je en een koele rivier eronder is het op de route een stuk koeler dan buiten de canyon. Wel zo fijn op een warme zomerdag. De lichtinval door de bomen geeft een speels effect op de rotswanden. Door het grote licht en donker contrast is fotograferen jammer genoeg niet zo makkelijk.

Gorges de Fier

Op een gegeven moment loopt de loopbrug de canyon uit. Hier is nog een stuk pad waarbij je bovenop de canyon loopt. Verschillende informatieborden geven uitleg over het ontstaan van de kloof. Naast het wetenschappelijke verhaal is er ook ruimte voor een legende. Dit verhaal met een overspelige prinses, jaloerse page en echtgenoot die de geheime liefde in stukjes wilde hakken vonden we alleen nou niet direct geschikt voor kleine kinderen.

Je loopt dezelfde weg door de canyon weer terug.

Gorges de Fier

Praktische informatie Gorges de Fier

De loopbrug is niet op alle stukken even breed en je kunt dan ook geen kinderwagen mee nemen. Een babydrager is wel goed mogelijk en het is ook veilig genoeg om jonge kinderen zelf te laten lopen.

Je kunt de Gorges de Fier vinden in Lovagny op een kleine 20 minuten rijden vanaf Annecy. Entree kosten zijn 5,80 Euro voor volwassenen en 3 Euro voor kinderen van 7 tot 16 jaar (prijzen actueel 2023). Wij waren een uur kwijt aan ons bezoek.

Gorges de Fier

Kasteel van Montrottier

Op enkele minuten vanaf de kloof bevindt zich het kasteel van Montrottier. Deze is te bezoeken met een rondleiding. Er wordt veel aandacht besteed aan de collectie van een van de vorige eigenaren. Die was verzamelaar en haalde spullen over de hele wereld vandaag. Van vazen uit China tot bijzondere voorwerpen.

Gelukkig wordt hier ook aan de kinderen gedacht. Voor kinderen is er een speurtocht en ze kunnen zich verkleden als ridder of prinses. Op het kasteel worden ook regelmatig vogel shows gehouden. Wel vaak alleen in het frans.

Kasteel van montrottier

Zwemmen in de rivier de Fier

De rivier die door de canyon loopt is een populaire zwemplek bij de lokale bevolking. Gezinnetjes zoeken een rustig strandje op terwijl tieners van de rotsen in de kloof springen. Je kunt dus makkelijk een hele dag doorbrengen rondom Lovagny. De kiezels kunnen best hard zijn dus mocht je waterschoenen bij je hebben neem ze mee.

Gorges de Fier
Gorges de Fier

Andere kloven rondom annecy

Pont de Diable

Er zijn in deze omgeving nog meer canyons. Sommige zoals de Pont de Diable in de buurt van het dorpje La Madelaine zijn erg uitdagende canyoningplekken. Ook als je dit niet wil doen kan je hier wel wandelen door een heel mooi landschap met superhelder water.

pont du diable

Grot en water Sythenex

Aan de zuidkant van het meer kan je Grotte et Cascade de Seythenex bezoeken. Een grot, een waterval en een klimpark. Hier kan je je wel een middag vermaken.

zipline seythenex

Ruisseau de Ternèze

Een andere kloof de Ruisseau de Ternèze is ook geschikt voor beginners en oudere kinderen. Bij deze plaatsen geen loopbrug, maar het echte werk. Abseilen, klimmen en klauteren door de rivier. Wel een stukje verder rijden, ruim een uur vanaf Annecy.

Lees ook ons blog met tips rondom het meer van Annecy.

pont du diable
pont du diable

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top