Home / Reisinformatie / Europa / Denemarken / Gorillapark Svendborg, tof klimpark in Funen

Gorillapark Svendborg, tof klimpark in Funen

Met mijn ogen half dichtgeknepen tuur ik naar de twee figuurtjes op het platform in de hoogste boom van Klimpark Gorillapark Svendborg in Funen. Ik ben blij dat ik er niet sta, maar toch slaat mijn hart over als de kleinste van de twee loslaat en met een zoevend geluid mijn richting op zweeft. “Woehoe mama, dit is vast het tofste klimpark in Denemarken!”

Gorillapark Svendborg, klimpark in Funen

Gorillapark Svendborg ligt in het zuiden van het eiland Funen in Denemarken. Het klimpark bevindt zich in een bosrijke omgeving net buiten de stad Svendborg, een paar kilometer van het centrum. Vanaf onze camping rijden we er in een half uurtje naar toe.

Gorillapark Svendborg

Ben je eenmaal in de buurt, dan staat het park goed aangegeven, maar het ligt een stukje buiten de bewoonde wereld en een beetje verborgen. Bij aankomst parkeren we de auto op de bijna verlaten parkeerplek. Vanaf daar is het nog een paar honderd meter lopen richting het bos over een zandpad.

Gorillapark Svendborg

Mocht je het Gorillapark bezoeken met een baby of peuter, houd er dan rekening mee dat je het laatste stukje niet zo makkelijk met een buggy kunt afleggen. Er ligt geen verhard pad en je moet ook een paar treden af om bij de receptie te komen. Met het openbaar vervoer is het Gorillapark Svendborg niet te bereiken, er stopt geen bus in de buurt.

Klimmen in Gorillapark Svendborg

Ons tijdslot om te gaan klimmen start om 11.00 uur ’s ochtends en we zijn ruim op tijd in het park. We worden vriendelijk welkom geheten en na het inchecken kunnen we meteen door voor de veiligheidsinstructie. Die is gelukkig in het Engels en heel duidelijk. Ik besluit op de grond te blijven, want ik zie best veel wiebelende onderdelen op de parcoursen en gebruik de smoes “iemand moet tenslotte ook de foto’s maken”.

Gorillapark Svendborg

Er zijn 8 parcoursen plus een hele lange zipline beschikbaar, met een totale lengte van bijna 3 kilometer. De instructeur legt ons uit dat Cas, gezien zijn leeftijd, mag klimmen tot en met parcours 6. Wil hij daarna nog verder, dan mag dat alleen in overleg met hem.

Gorillapark Svendborg

Om nog even te oefenen met het zekeren, beginnen met parcours 1 en 2 op amper een meter boven de grond. Ik kan me voorstellen dat dit voor kleuters ook heel goed te doen is, vooral omdat je als ouder gemakkelijk mee kunt lopen. Voor Cas is dit natuurlijk helemaal niet spannend genoeg, dus racet hij er doorheen. Op naar het serieuze werk!

Gorillapark Svendborg

Het wordt steeds wat hoger en ook steeds wat moeilijker, met als hoogtepunt een zipline van een meter of 15 hoog, die diep het bos in- en uitgaat. Ik kijk Cas na terwijl hij juichend voorbij zoeft, maar de lijn is zo lang dat ik niet eens zie waar hij uitkomt.

Sommige onderdelen zijn nog best moeilijk, zoals balancerend op een skateboard of fiets van boom naar boom. Juist de afwisseling onderweg maakt het zo leuk. Uiteindelijk lukt het om vier parcoursen te klimmen.

Veiligheid in Gorillapark Svendborg

Het viel ons op dat in Gorillapark Svendborg veiligheid echt boven alles gaat. Vooraf krijg je een hele grondige veiligheidsinstructie van de instructeur, die alles uitlegt tot hij er zeker van is dat je het snapt. Ook checkte hij nauwkeurig of het harnas goed vast zat en of het systeem werkte.

Gorillapark Svendborg

Het park maakt gebruik van een continu zekeringssysteem, wat betekent dat je altijd vastzit aan een veiligheidslijn terwijl je het parcours aflegt. De ene lijn kan pas losgemaakt worden als de andere is gezekerd. Dat vergde wel even oefening, maar de instructeur was heel geduldig en hielp ons tot we het onder de knie hadden.

Gorillapark Svendborg

Wanneer je tussen het klimmen door even pauze neemt om iets te gaan eten of drinken of naar de wc te gaan, moet je harnas uit. Ga je daarna weer klimmen, dan is het verplicht eerst te laten checken of je je harnas weer volgens de regels aangetrokken hebt.

Gorillapark Svendborg

Er zijn continu twee medewerkers op het parcours aanwezig die alles in de gaten houden en die je kunnen helpen. Cas mocht de eerste 6 parcoursen sowieso klimmen, als hij de hogere had willen doen, mocht dat alleen in overleg met de instructeur.

Eten en drinken in Gorillapark Svendborg

Na ruim drie uur klimmen, wiebelen en klauteren krijg ik zelf wel een beetje trek. De mannen willen nog wel even doorgaan, maar komen toch naar beneden. Hoewel we zelf gesmeerde boterhammen bij ons hebben en die ook gewoon op een van de picknickbanken mogen opeten, kunnen we de verleiding niet weerstaan om iets lekkers te bestellen.

Gorillapark Svendborg

De menukaart van Cafe Gorillax is niet heel uitgebreid, je kunt kiezen uit verschillende soorten panini’s en tosti’s of koffie met taart. We kiezen voor een menu met ieder een panini, chips en een drankje. Voor Deense begrippen vallen de prijzen mee en je krijgt er een geweldig uitzicht over het Deense landschap bij.

Gorillapark Svendborg: praktisch informatie

Het klimpark is in de weekenden en op feestdagen geopend vanaf Pasen tot en met de tweede zaterdag van november. Vanaf mei tot begin oktober kun je ook vaak doordeweeks terecht, maar die dagen variëren en het is dus aan te raden op de website te kijken voor de actuele openingstijden.

Gorillapark Svendborg

Reserveren kan ook via de website van Gorillapark Svendborg en is slim om te doen, want online reserveringen zijn 10% goedkoper. Prijs vanaf 12 jaar als je online boekt is 315 Deense kronen, kinderen van 8 tot 12 jaar betalen dan 265 kronen en tot 8 jaar kost het 105 kroon (prijzen mei 2024).

Gorillapark Svendborg

Als je wel mee gaat kijken, maar niet wil klimmen, hoef je niet te betalen. De minimumleeftijd om te mogen klimmen is 4 jaar en tot 15 jaar moet je samen met een volwassene klimmen.

Gorillapark Svendborg

Je reserveert altijd een tijdsslot van 4 uur en je krijgt dan eerst instructie, waarna je mag gaan klimmen. Let erop dat je 20 minuten voor aanvang van je tijdsslot aanwezig moet zijn. Tijdens het klimmen moet je schoenen dragen met een goed profiel, bijvoorbeeld sport- of wandelschoenen. Er zijn kluisjes om je spullen in op bergen.

Gorillapark Svendborg: aanrader of niet?

Wat ons betreft was klimmen in Gorillapark één van de leukste dingen die we tijdens onze vakantie op Funen hebben gedaan. De parcoursen zijn afwisselend en je kan er met het hele gezin klimmen. En zelfs als je, zoals ik, niet zo’n held bent met ziplines en wiebelige touwen tussen de bomen, kun je nog steeds een beetje meedoen en de canopywalk doen!

Gorillapark Svendborg

Tot slot nog een laatste tip: ook in Jutland is een Gorillapark. Dat park ligt vlakbij Billund en is dus goed te combineren met LEGOLAND en Lalandia.

Esmeralda en haar gezin bezochten Gorillapark Svendborg op uitnodiging van VisitFyn en Visit Denmark. Zoals je van ons gewend bent, schrijven we eerlijk over onze ervaringen.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top