Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Een gave dag uit op het domein van de grotten van Han

Een gave dag uit op het domein van de grotten van Han

Misschien ben je er zelf als kind wel eens geweest of heb je op zijn minst gehoord van de grotten van Han. Maar wist je dat er op het domein van de grotten van Han nog veel meer te doen is? Wij waren onder de indruk van het Wildpark van Han, waar we wel heel dichtbij de dieren konden komen. Het is echt genieten van de natuur in deze mooie heuvelachtige omgeving.

Daarnaast kun je ook nog een bezoekje brengen aan PrehistoHan en Han1900, twee musea waar ik je verderop nog meer over zal vertellen. Daarnaast is er ook nog een grote speeltuin waar jonge kinderen zich prima kunnen vermaken.

Vooraf moet je beslissen wat je precies wil bezoeken. Er zijn namelijk verschillende tickets. Kies je voor alleen de grot of alleen het wildpark (met de truck of lopend)? Wil je alles zien, kies dan voor PassHan. Dit ticket geeft je toegang tot de Grot van Han, het Wildpark én de musea PrehistoHan en Han 1900.

grotten van han speeltuin

Wanneer wij het park bezoeken, valt direct op welke social distancing maatregelen ze hebben genomen. Zo zijn er extra ticket verkooppunten, zodat je niet lang in de rij hoeft te staan.

Er mogen minder mensen meerijden dan normaal. De route in de grot is aangepast om smalle doorgangen en opstoppingen te vermijden.

We zijn bewust vroeg bij opening bij de grotten. We kunnen nu nog parkeren in de buurt van de ingang in plaats van bij het centrum gelegen bezoekerscentrum, waarvandaan je dan de tram moet nemen. We gaan eerst naar de grot en daarna naar het wildpark. Een goede keuze blijkt achteraf, want de wachttijden zien we later op de dag oplopen voor een bezoek aan de grot.

Het wildpark van Han

De grotten van Han

Bij de grot kunnen we kiezen voor een rondleiding in het Frans of een rondleiding in het Nederlands. Natuurlijk kiezen we voor de Nederlandse tour. De groep wordt klein gehouden en we waren met ongeveer twintig personen. Fijn, want zo kunnen we de gids altijd goed verstaan.

De grotten van Han

Ondanks dat de route is aangepast, komen we nog steeds door een aantal prachtige ruimtes. We hebben al best veel grotten gezien en heel vaak vertellen gidsen hetzelfde standaard verhaaltje over het ontstaan van stalagmieten en stalactieten. Juist fijn dat onze gids hier nu maar heel even bij stil staat en geen hele wetenschappelijk verhandeling geeft.

De grotten van Han

Wel krijgen we te horen dat deze grotten al heel lang een toeristische attractie zijn. Daarom zijn op een aantal plekken de stalagmieten en stalactieten niet meer wit maar zwart. Van de rook van fakkels die vroeger werd gebruikt om de ruimte te verlichten. Ze doen het zelfs nog na, maar dan met een elektrische fakkel.

De grotten van Han

Alle lampen uit en dan iemand die vanaf boven naar beneden komt lopen. Indrukwekkend om te zien en ik kan me helemaal voorstellen dat het voor de mensen tientallen jaren geleden heel bijzonder was.

De grotten van Han

Het hoogtepunt van ons bezoek aan de grotten van Han is de klank- en lichtshow Orgin. “Wat gebeurt er nu?”. Zodra de muziek begint te spelen, is onze dochter helemaal verrast. “Kijk daar, kijk daar een uil”, “Oh en een hert”, ze vindt het prachtig. “Mogen we nog een keer?”. Uiteindelijk heeft ons bezoek aan de grot ruim een uur geduurd.

Grotten van Han

De volgende keer dat we hier terugkomen, kiezen we voor de speleotour. Dit is een aparte tour voor kinderen vanaf zes jaar. Je krijgt dan een beschermend pak aan, want je gaat dan echt door de minder bekende en smalle stukken van de grot. Met een stuk minder verlichting echt op ontdekking.

Het wildpark van Han

Om het wildpark van Han te bezoeken heb je de keuze om te lopen of om met de safaritruck te gaan. De hele route is 5,5 kilometer en kent best wat hoogteverschil. Je kunt er ook voor kiezen het eerste stuk met o.a. de bladerdakbrug te lopen en na 2,5 kilometer de pendelbus te pakken.

Het wildpark van Han

Tenslotte is er nog de optie om de safaritruck te nemen en op een van de plekken waar je onderweg stopt niet opnieuw op te stappen, maar verder terug te lopen. Je kunt op dit moment geen andere safaritruck oppikken omdat er beperkte plekken zijn, maar wel voor het laatste stukje je de tram nemen. Wij kiezen hiervoor.

Het wildpark van Han

Ga je naar het wildpark van Han met kinderen, dan is de safaritruck toch wel extra bijzonder. Onze dochter kijkt haar ogen uit. We zijn nog geen minuut op het terrein en we zien al wilde zwijnen met baby’s. “Ah zo schattig”, via het geluidsysteem wordt er wat informatie gegeven over de dieren.

Het wildpark van Han

Veel dieren lopen echt vrij of semi-vrij in het wildpark, zoals de przewalskipaarden, edelherten en de heckrunderen. Andere dieren, zoals de wolf en de bruine beren, hebben natuurlijk wel een verblijf. Zo ontstaat de bijzondere situatie dat wij toekijken hoe een wild zwijn vrolijk langs een wolf huppelt en dat je die wolf echt ziet denken “Kom hier lekker hapje”.

Het wildpark van Han

We zijn onder de indruk van de vrijheid die de dieren hier hebben. Ze trekken zich ook weinig aan van de safaritruck en rondlopende mensen. Een bezoek aan het wildpark van Han is toch echt wel een totaal andere ervaring dan een dierentuin bezoeken.

Het wildpark van Han
Het wildpark van Han

PrehistoHan

De grotten van Han waren al in de prehistorie bekend. Dat weten doordat de archeologen diverse sporen van mensen hebben gevonden in de grotten, waaronder zelfs gouden sieraden. In ArcheoHan is een selectie van de gevonden voorwerpen te bewonderen. Niet alleen oude potten, maar dus ook bijlen en sieraden.

Normaal gesproken is er ook een 3D voorstelling in de bioscoopzaal te bekijken, maar deze was gesloten tijdens ons bezoek.

archeohan

Han1900

Han1900 is een klein museum in het dorpje Han-sur-Lesse. Wanneer je het domein van de grotten van Han met kinderen bezoekt, is het echt wel aardig hier even een kijkje te nemen. In dit museum worden meer dan 150 historische beroepen uitgebeeld. Met poppen en veel originele voorwerpen.

Voor ons is het allemaal wel bekend, maar onze dochter vond het erg boeiend. “Wat doet die meneer daar?”. Dat is nou een sleutelmaker. Of hadden ze vroeger geen normale schoenwinkel? Dit is geen museum om uren door te brengen, maar dus wel aardig voor een kort bezoekje.

han1900

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met België Wallonië toerisme. Meer tips voor leuke uitjes in België vind je op de website Visit Wallonia. Of lees onze andere tips voor een vakantie in België zoals de Ardennen met kinderen of dierentuinen en wildparken in België.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top