Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / 5 stoere uitstapjes voor een weekendje in de Ardennen

5 stoere uitstapjes voor een weekendje in de Ardennen

De Belgische Ardennen, één van de meest populaire bestemmingen voor een weekendje weg bij Nederlandse gezinnen. Ook wij komen erg graag. Om te wandelen en te fietsen. Ik vind trouwens dat niet veel verder bijvoorbeeld in de Harz in Duitsland en Luxemburg er ruigere, rustigere bossen en wandelgebieden te vinden zijn.

In de Ardennen heb je echter meer dan alleen de natuur. Je kunt er heerlijk eten, er zijn leuke stadjes en het is relatief betaalbaar vanwege de concurrentie en het grote aanbod van vakantiehuizen in de Ardennen. Zeker nu onze dochter wat ouder wordt, kunnen we ook steeds meer stoere activiteiten ondernemen in de Ardennen met kinderen.

Stoere activiteiten in de Ardennen

Kajakken met kinderen

Blogger Leonie was een paar maanden geleden in de Durbuy. Ze gingen kajakken over de Ourthe van Durbuy naar Barvaux. Een prachtige tocht door natuur waarbij je stoer bezig bent maar toch helemaal tot rust komt. Best spannend voor kinderen zo’n kajaktocht maar daarom zijn er ook 2 persoonskajaks te huren. Ook hier zijn diverse vakantiehuizen in de Ardennen.

durbuy kajakken ardennen met kind

Grotten

In de Ardennen zijn veel grotten toegankelijk gemaakt voor het publiek. De Grotten van Han zijn zonder twijfel het meest bekend. Dit grottenstelsel is één van de grotere in Europa en een rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. Ook de grotten van Hutton worden steeds populairder en hier ga je met een lift tot wel 40 meter onder de grond. Zo’n grotwandeling langs stalactieten en stalagmieten is voor de meeste kinderen een spannend avontuur. Een andere grot die leuk is om te bezoeken is die van a Merveilleuse die je makkelijk kunt combineren met het stadje Dinant.

Grotten van Hotton

Wandelen

In de Ardennen kan je heerlijk wandelen. Je kunt kiezen voor een meerdaagse wandeltocht zoals de Grande Randonnée maar met kinderen kies je waarschijnlijk voor een korte route.

De meeste kinderen vinden wandelen al snel leuk als er wat te spelen is. Zo wil onze dochter altijd klimmen en klauteren en op avontuur. Je kunt ook een route kiezen die naar een kasteel gaat of gaan geocachen. Ook tof om te ondernemen is een survival weekend in de Ardennen waarbij je ook gaat wandelen en op zoek gaat naar eetbare planten.

ardennen met kids

Kastelen

In de Ardennen zijn enorm veel kastelen. Er is zelfs een kastelen en forten route die je meerdere dagen kunt volgen door zowel België als Frankrijk.

In veel kastelen is wat te doen voor gezinnen, zoals shows met roofvogels, middeleeuwse festivals en speurtochten. Niet elk kasteel is gerestaureerd een aantal zoals het Kasteel van Montaigle zijn een ruïne. Zelfs dan heb je vaak nog een indrukwekkend uitzicht over de omgeving omdat de meeste kastelen op een heuvel liggen. Je kunt ook slapen in een bijzonder kasteel.

Kasteel van Montaigle

Fietsen

Wanneer je denkt aan fietsen in de Ardennen dan denk je wellicht aan wielrennen of mountainbiken. Maar ook tourfietsen met kinderen is echt goed te doen. Er zijn veel fietspaden die de Maas of oude spoorlijnen volgen. Hierdoor is er maar weinig hoogteverschil.

Voor wat anders dan anders kan je de railbikes van de Molignée proberen. Dit zijn fietsen over het spoor waar je met kinderen en volwassenen samen op kunt fietsen. Je kunt eindigen bij de abdij van Maredsous waar je zelf een biertje kunt nemen en voor de kinderen een grote speeltuin is.

ardennen

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top