Home / Nederland / Noord-Holland / Haarlem met kinderen
Haarlem met kinderen

Haarlem met kinderen

In de hoofdstad van Noord-Holland valt er genoeg te beleven met kinderen. Dwaal door de hofjes, verlies jezelf in de leukste musea, eet op het dak van een parkeergarage of duik de natuur in. Haarlem is een ideale stad om met kinderen te bezoeken.

Haarlem met kinderen

Haarlem met kinderen

In de binnenstad van Haarlem kun je je ogen uitkijken met de prachtige oude gebouwen. Haarlem leent zich dan ook prima voor een mooie stadswandeling. Hierbij horen ook de bekende hofjes, binnenplaatsjes met daar omheen meestal een paar kleine woningen. De meeste hofjes zijn gesloten voor bezoekers, maar gelukkig kun je de meeste wel vanaf het hek bekijken. 

haarlem met kinderen

Mocht je met het openbaar vervoer naar Haarlem gaan, dan is het Hofje van Orschot het eerste hofje dat je tegenkomt op weg naar de binnenstad.  Dit hofje is heel mooi onderhouden en is in 1769 gebouwd door een koopman voor arme vrouwen. 

haarlem met kinderen

Wist je dat in Haarlem het oudste hofje van Nederland te vinden is? Hof van Bakenes stamt al uit 1395 en ligt in het centrum. Zoals eerder aangegeven, zijn de meeste hofjes gesloten, maar enkele kun je wel soort van bekijken. Zo liggen de Elisabeth gasthuisjes deels langs de weg en is Provenierhof in het centrum open om te bezoeken. 

haarlem met kinderen

KoepelKathedraal

Wist je dat de KoepelKathedraal in de top vijf staat van belangrijkste kerken in de wereld gebouwd tussen 1850 en 1950? In datzelfde rijtje staan onder andere de Sagrada Familia en de Sacré-Coeur. Vast niet! En toch staat deze hele bijzondere Kathedraal gewoon in de hoofdstad van de provincie Noord-Holland.

Haarlem Koepelkathedraal

De KoepelKathedraal is echt enorm en wordt ook wel de Kathedraal van het Licht genoemd, vanwege de bijzondere lichtinval. Dwaal rond in deze kathedraal en beklim ook zeker de kerktoren (inbegrepen in de prijs). Onderweg kom je onder andere langs de klokken en eenmaal boven heb je een uitzicht vanaf 60 meter hoogte, wow!

Haarlem Koepelkathedraal

Je kunt de KoepelKathedraal dagelijks bezoeken. In de zomer en tijdens de kerstvakantie zijn er vaak bijzondere openstellingen waarbij je ook de crypte of de koepel kunt bezoeken (en dit is dan inbegrepen in de prijs). In het kathedraalcafé kun je trouwens lekkere taartjes en koffie bestellen.

Teylers Museum

Wie van musea houdt, is in Haarlem aan het juiste adres. De meest bekende is waarschijnlijk het Teylers Museum. Wist je dat dit het eerste en oudste museum van Nederland is? In het prachtige oude gebouw is er ook voor kinderen genoeg te zien. Van kunst tot mineralen en fossielen, maar ook veel wetenschappelijke instrumenten. Maar vergeet zeker ook niet het gebouw zelf te bekijken. 

Haarlem Teyler

Om het extra interessant te maken, zijn er meerdere speurtochten voor de leeftijdscategorie 8-12 jaar met feitjes die ook voor volwassenen leerzaam zijn. Bovendien leiden deze speurtochten je langs vrijwel het hele museum. Ook aan de jongere kinderen van 5-7 jaar is gedacht met een speurtocht met voornamelijk plaatjes.  Super leuk om zo het museum te verkennen. 

Haarlem Tayler speurtocht

Naast het museum zelf kun je ook het Pieter Teylers huis bezoeken. Dit huis op de begane verdieping van het museum is het voormalige huis van de grondlegger van het museum.  Ook hier kun je met een speurtocht op pad, waarbij je oog op een speelse manier naar veel prachtige details wordt getrokken. 

Museum van de Geest Dolhuys

Nog zo’n pareltje van een museum bevindt zich in het centrum van Haarlem. Het Museum van de Geest heeft namelijk de Europese award ‘Museum of the Year’ gewonnen! Het gebouw heeft maar liefst 700 jaar als voormalig dolhuis gediend. Geschiedenis in overvloed dus! Het museum heeft gekozen voor een moderne manier van presentatie, je loopt met een audiotour door het museum heen (tip: kies de tour voor families). Onderweg leer je meer over de menselijke geest. Een breed begrip, maar door de verhalen en manier van exposeren is het zelfs voor kinderen een zeer boeiend onderwerp.

Tip: in het aangrenzende museumcafé Thuys kun je overheerlijk lunchen. De taartjes hier zijn ook een dikke aanrader.

Oude Bavo

De Grote Markt wordt gedomineerd door de Grote of St. Bavokerk. Het is dan ook één van de grootste kerken in Nederland. De kerk heeft een aantal bijzondere kenmerken: de toren is van hout en maar liefst 78 meter hoog (alleen te beklimmen bij speciale gelegenheden). Ook liggen er meer dan 400 grafstenen op de vloer (waaronder Frans Hals) en het Müllerorgel is wereldwijd bekend.

Bravo Kerk Haarlem

De kerk is dagelijks geopend, behalve op zondagen. Volwassenen betalen een kleine entree, voor kinderen is een bezoek gratis. Verwacht geen moderne exposities, maar een simpele flyer wijst je de weg en vertelt meer over dit bijzondere erfgoed.

Frans Hals Museum

De beroemdste schilder van Haarlem, Frans Hals, heeft het grootste deel van zijn leven gewerkt in Haarlem. Ondanks dat is hij er niet geboren, maar in Antwerpen. Hij was zeer productief als schilder en ondanks dat is hij toch arm gestorven. Na zijn dood is hij in zijn geliefde Haarlem begraven in de Oude Bavo op de Grote Markt. 

Haarlem Frans Hals Museum

Het Frans Hals Museum bestaat uit twee delen. De eerste locatie Hal bevat moderne kunst. Op de tweede locatie Hof kun je het werk van Frans Hals en andere oude en nieuwe meesters aanschouwen. Voor kinderen is vooral het tweede deel aan te raden, aangezien er hier regelmatig activiteiten worden georganiseerd voor kinderen.

Haarlem Frans Hals Museum

Daarnaast vind je hier ook een levensgroot poppenhuis met rijk versierde kamertjes. Alles is zo nagemaakt dat het bijna lijkt alsof er een echt miniatuur gezin uit de 18e eeuw woont. Het museum kun je met kinderen het best verkennen met een van de speurtochten met verschillende zoek-, kijk- en doe-opdrachten.

Frans Hals Museum schilderij

In vakantieperiodes worden er speciale kidstours georganiseerd. Tijdens zo’n kidstour ga je met een gids op pad door het museum en leer je door verschillende opdrachten en verhalen meer over de collectie van het museum.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

In dit drukbezochte nationale park kun je heerlijk wandelen. Kies bijvoorbeeld voor een duin- of strandwandeling, bewonder de buitenplaatsen van rijke stinkerds of ga zwemmen in Duinmeer ‘t Wed. Onderweg kun je grote grazers tegenkomen zoals Schotse hooglanders, Konikpaarden en damherten.

Haarlem National Park Kennemerduinen

Voor kinderen zijn er diverse speurtochten (te koop) en natuurspellen (te huur) bij het bezoekerscentrum. Natuurlijk sluit je je wandeling af bij één van de leuke (en grote) speelterreinen.

Haarlem National Park Kennemerduinen

Kindvriendelijke restaurants in Haarlem

In Haarlem is de keuze voor leuke restaurants enorm. Ook met kleinere kinderen kun je hier goed terecht. 

Haarlem restaurants met kinderen

Meneer Paprika

Vraag je iemand uit Haarlem waar je met kleine kinderen fijn wat kunt drinken, dan zal het antwoord vaak Meneer Paprika zijn. En dat is zeker niet onterecht. Het is namelijk een zeer geslaagde combinatie van speelgoedwinkel en café.

Restaurant Paprika Haarlem

In het café gedeelte kunnen kinderen heerlijk spelen. In het midden van de ruimte staat een grote treinbaan tafel, maar er kan ook gespeeld worden met duplo of een van de spelletjes uit de spellenkast. Even uitrusten? Er staan ook heel veel kinderboeken om even rustig aan tafel met wat drinken nieuwe energie op te doen. 

De kaart is simpel maar gezond en lekker. Een echte aanrader zijn wederom de taartjes.

Hofje zonder zorgen

Een leuke plek met wat oudere kinderen die aan tafel blijven zitten, is Hofje zonder Zorgen aan het Provenierhof. Een unieke mooie locatie en daarnaast ook nog eens heerlijk eten bereid met voornamelijk streekproducten. Een echte aanrader hier is de High Tea. Reserveer deze echter wel van tevoren, want het is een populaire plek!

Theehuis Haarlemmerhout

Je kunt hier terecht voor drinken en een lekkernij, maar ook voor de lunch. Zeker met mooi weer is dit een fijne plek, omdat het midden in het stadspark de Haarlemmerhout ligt. Met kinderen is dit leuk vanwege het hertenkamp dat tegenover het theehuis te vinden is. Naast broodjes is er een klein kindermenu, maar bijvoorbeeld ook tosti’s en enkele pannenkoeken.

Tijn Akersloot

Niet gelegen in Haarlem zelf, maar aan het strand vind je Tijn Akersloot, een strandtent die het hele jaar door open is. Op het menu vind je voldoende kindvriendelijke opties om tot rust te komen na bijvoorbeeld een strandwandeling. Lekker naar buiten kijken en ondertussen een van de boekjes uit de grote bak met kinderboeken lezen.

Kraantje Lek

Net buiten Haarlem in Overveen vind je familierestaurant Kraantje Lek. Het restaurant zelf is al nostalgisch knus ingericht, maar extra fijn is hier toch wel de grote buitenspeeltuin. Een aanrader om net buiten Haarlem wat te eten en drinken, terwijl kinderen zich kunnen uitleven in de speeltuin.

Restaurant Haarlem met kinderen

Jopenkerk

Dit is misschien niet direct een plek waar je aan denkt om te bezoeken met kinderen. Al vanaf de 14e eeuw wordt er bier gebrouwen in Haarlem en dat werd per vaten van 112 liter, de zogenaamde Jopen, over het Spaarne vervoerd. In 2010 werd deze locatie omgebouwd tot brouwerij. Op de begane grond is een grand café waar je lekker wat kunt eten en drinken met zicht op de bierglazen. Voor de volwassenen is een lokaal jopenbiertje drinken hier eigenlijk wel een must. 

Oerkap

In de zomer is De Oerkap aan het Spaarne een hele fijne plek om met kinderen wat te eten en drinken. Dit grote zandterras heeft genoeg ruimte om te spelen in het zand en bij mooi weer staat de watersproeier aan voor gegarandeerd waterpret. 

Verder kun je hier genieten van versgebakken pizza’s, limonade en voor de papa’s en mama’s een versgetapt biertje. 

De DAKKAS

Bovenop parkeergarage De Kamp vind je dit unieke restaurant. In de zomer kun je heerlijk eten op het terras, terwijl je ‘s winters vanuit de glazen kas ook een uniek uitzicht krijgt over de stad. De DAKKAS beschikt over een kindermenu, zowel voor de lunch als voor diner.

Kindvriendelijke hotels in Haarlem

Er zijn verschillende hotels in Haarlem die speciaal gericht zijn op families met kinderen. Deze hotels bieden vaak extra voorzieningen voor kinderen, zoals speelruimtes, kinderbedjes en speelgoed. Bovendien zijn er vaak ook kindvriendelijke activiteiten beschikbaar, zoals zwembaden, speeltuinen en kinderanimatie. Zo kunnen ouders genieten van hun vakantie terwijl de kinderen zich vermaken.

Daarnaast zijn er ook hotels die speciale familiekamers hebben, zodat ouders en kinderen samen kunnen verblijven met een aparte ruimte voor een eventueel middagslaapje. Dit is vooral handig voor gezinnen met jonge kinderen die nog niet alleen kunnen slapen.

Stayokay Hostel Haarlem

Het verblijf in een familiekamer in het Stayokay hostel in Haarlem is een topkeuze voor gezinnen met kinderen! Het biedt niet alleen betaalbare accommodatie, maar ook voorzieningen voor kinderen, zoals kinderbedjes en speelruimtes. Daarnaast heeft het hostel een gezamenlijke ruimte met een loungebank voor het kijken van een filmpje, een biljarttafel en grote tafels om een spelletje aan te doen.

Als het lekker weer is, heeft het hostel een grote tuin om lekker met de bal te spelen. Met een familiekamer hebben ouders en kinderen genoeg ruimte om samen te verblijven zonder dat ze elkaar in de weg zitten – superhandig voor gezinnen met jonge kinderen die nog niet alleen kunnen slapen. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van Stayokay Hostel Haarlem.

Ibis Styles Haarlem

Ben je op zoek naar een leuk en kleurrijk verblijf voor je gezin? Dan is het Ibis Styles Haarlem een topkeuze. Dit hotel ligt vlakbij verschillende leuke uitstapjes, zoals de prachtige stranden van Bloemendaal aan Zee en een ijsbaan op slechts 150 meter afstand. En voor de natuurliefhebbers onder ons: er zijn ook leerzame kweektuinen op loopafstand. En als kers op de taart heeft het hotel ook mooie familiekamers, zodat ouders en kinderen samen kunnen verblijven zonder dat ze elkaar in de weg zitten. Kortom, het Ibis Styles Haarlem heeft alles wat je nodig hebt voor een topverblijf met het hele gezin! Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van Ibis Styles Haarlem.

Meer tips nodig voor de regio? Lees ook ons blog over Amsterdam met kinderen of onze uitjes in Noord-Holland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top