Home / Nederland / Noord-Holland / Landgoed Duin en Kruidberg, 2km lange kinderroute “Speuren in de Duinen”

Landgoed Duin en Kruidberg, 2km lange kinderroute “Speuren in de Duinen”

Op Landgoed Duin en Kruidberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een 2 kilometer lange familieroute. Tijdens deze wandeling staan er onderweg paaltjes met QR codes. Op die manier krijg je interessante informatie over het gebied en soms is er een opdracht om uit te voeren. Wij besluiten deze wandeling te lopen op een winterdag eind december.

Er zijn relatief weinig familiewandelingen in Noord-Holland vergeleken bij andere provincies. Voor onze zeven jaar oude dochter is twee kilometer makkelijk te lopen. Ik vroeg me van tevoren af voor welke leeftijd de vragen en info leuk zou zijn en of ze er niet te oud voor zou zijn. Dat blijkt zeker niet het geval. Ik denk juist dat veel weetjes en opdrachten nog te moeilijk zijn voor peuters, maar wel interessant voor kinderen op de basisschool.

Landgoed Duin en Kruidberg

Familiewandeling Landgoed Duin en Kruidberg

De familiewandeling start bij de parkeerplaats Duin en Kruidberg. We hebben geluk en nog net de laatst beschikbare parkeerplek. Er staat hier een handig informatiebord met kaart en informatie over de verschillende routes die hier starten.

Landgoed Duin en Kruidberg

Er is een witte route, “Speuren in de Duinen”. Dit is de familieroute van 2km. Dan is er nog een blauwe route van 10km, de Cremerroute. Deze heeft gedeeltelijk overlap met de kinderroute, maar is wel een stuk langer. Er is een nieuwe route van 7,5km, de Konikroute, die is aangegeven met zwarte pijltjes. Tenslotte is er nog de groene route van 1,5km. Mocht je toch een langere wandeling willen maken, dan kun je ook de groene en witte route combineren. Je mist dan een paar informatiebordjes, maar bij deze route is het niet nodig alle opdrachten te doen.

Landgoed Duin en Kruidberg

We starten met de witte route en zijn direct al onder de indruk van het mooie bosgebied waar we in lopen. Als een stukje natuur zelfs in de winter, wanneer alles kaal is, nog mooi is, dan weet je dat het de rest van het jaar nog beter is.

Landgoed Duin en Kruidberg

Al snel komen we een eerste houten paaltje tegen. Op het paaltje zit een informatiebordje: “Dood of Levend”. “Overal zie je dode bomen. Boswachters laten ze staan. Ze zorgen voor een hoop leven in het bos. Wil je weten wat er leeft in en op dode bomen?” Scan de QR code. “Pissebedden en spinnen”, zegt onze dochter. We scannen de code en dit zijn inderdaad enkele van de dieren die er wonen. Ook worden we uitgenodigd zelf onder het dode schors te kijken.

We vervolgen de wandeling en staan weer stil bij een volgend paaltje. Jammer genoeg zijn er enkele paaltjes waarbij de QR code niet meer werkt. Zo zouden we op een bepaalde plek een filmpje moeten krijgen van kikkers, maar komt er niks. Het merendeel van de bordjes werkt nog wel. Daardoor kijken we toch anders naar het landschap waar we doorheen lopen.

Landgoed Duin en Kruidberg

Een bordje geeft bijvoorbeeld informatie over de slakken die in dit gebied veel voorkomen. En zowaar, we letten extra op en zien zo’n slak rondkruipen. Anders was het ons waarschijnlijk niet eens opgevallen.

Ongeveer halverwege de route komen we langs de speelweide. Een open plek in het bos waar andere kinderen al mooie hutten hebben gebouwd. Ook is hier een picknicktafel.

Landgoed duin kruidberg

Praktische informatie Speuren in de Duinen wandelroute

Het grootste deel van de route gaat door het bos. Als je een kinderwagen hebt met luchtbanden is het wel mogelijk de route met een kinderwagen te lopen. Alleen het laatste stuk gaat over een verhard pad. We zien hier in de verte ook de duinen liggen, maar lopen er niet doorheen.

landgoed duin en kruisberg

De naam van de route “Speuren in de Duinen” vind ik dan ook eigenlijk niet goed gekozen. Het is ook echt geen speurtocht, maar meer een informatieve route voor kinderen. Waarbij veel van de gegeven informatie echt wel gericht is op kinderen die al op de basisschool zitten.

We hebben wel genoten van de mooie natuur om ons heen. De vragen en de speelweide onderweg maakten de route ook voor onze dochter een stuk leuker.

Landgoed Duin en Kruidberg
Landgoed Duin en Kruidberg

Tijdens de korte wandeling zijn we geen horeca tegen gekomen, maar niet al te ver vanaf de parkeerplaats zit wel een restaurant: Hoeve Duin en Kruidberg. Hier kun je ook afhalen. Meer tips? Lees ook ons uitgebreide blog over de Noord-Holland met kinderen of ga naar al onze routes voor wie wil wandelen met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top