Home / Reisinformatie / Europa / Denemarken / Rondreis Denemarken, Zweden en Noorwegen met kids, onze route

Rondreis Denemarken, Zweden en Noorwegen met kids, onze route

Altijd al een keer met kinderen de Scandinavische landen willen bezoeken? Proeven van zowel Zweden, Noorwegen en Denemarken in één reis? Wij deden dit afgelopen zomer met ons gezin en het was super!

Met onze kinderen maakten we deze reis in nog geen 14 dagen tijd en genoten we van hoogtepunten als Göteborg (tweede stad van Zweden), National Kosterhavet (het enige Zweedse maritieme nationale park), de Noorse grens over naar het oude vestingstadje Fredikstad (maar je kunt ook nog even verder door om de Oslo, de Noorse hoofdstad, te bezoeken) en als afsluiter bezochten we de prachtige Deense hoofdstad Kopenhagen. Een fantastische eerste kennismaking met het mooie Scandinavië!

Zweden kosterhavet

Rondreis Zweden, Noorwegen en Denemarken met eigen auto

In dit blog delen we de route van onze rondreis door Scandinavië. We hebben deze route zelf samengesteld. Wil je ook een rondreis door Noorwegen, Zweden en Denemarken maken maar heb je geen zin om zelf alle accommodatie en activiteiten uit te zoeken?

ANWB vakantie heeft verschillende rondreizen door Scandinavië, bijvoorbeeld de rondreis Scandinavië in een notendop speciaal voor gezinnen waarbij je alle drie de landen bezoekt. Of de rondreis Denemarken en Noorwegen, Elanden en Vikingen, de alternatieve route. Ook Jong Intra heeft een autoreis door Denemarken en Zweden, bekijk hier de route. Of check SNP reizen met diverse rondreizen in Scandinavië.

Wil je ook de overtocht maken per boot, maar vind je het lastig om de juiste tickets te vinden? Via Directferries vind je een totaaloverzicht van alle rederijen die op deze route actief zijn. De vaartijden, ticketprijzen en de uitleg over hoe je tickets kunt boeken vind je hier allemaal. Bekijk hier het aanbod.

Onze route door Scandinavië van dag tot dag

Rondreis Noorwegen, Zweden, Denemarken

Dag 1 t/m 2 – Met de boot naar Zweden

Laat niet alleen je bestemming, maar ook de reis er naartoe een feestje zijn!

Je kunt op verschillende manieren naar Zweden reizen: het vliegtuig, verschillende veerdiensten of via de brug vanaf Denemarken. Wij kozen voor de nachtboot die ons superrelaxed naar Zweden bracht. Check hier meer informatie over de boot van Kiel naar Götenburg. Niet midden in de nacht opstaan, maar gewoon in de auto stappen ergens aan het einde van de ochtend.

Na ongeveer 5 uur rijden, bereiken we aan het einde van de middag de haven van Kiel (Duitsland) en kunnen we met onze auto aan boord. Omdat we slapen op de boot hebben we de belangrijkste spullen snel voor het grijpen liggen, zodat we die mee kunnen nemen naar onze hut (het autodek wordt tijdens het varen gesloten). De kids zijn benieuwd waar we deze nacht gaan slapen, dus zoeken we die maar gelijk op.

boot naar Zweden

Met z’n vijven hebben we twee stapelbedden en dat blijkt prima te liggen. Het valt me nog mee dat we zelfs een klein badkamertje hebben met douche, een kast voor kleding en een televisie. Prima voor een nachtje!

Bij de boeking van de boot hadden we ook meteen het buffet voor die avond geregeld. Lekkere start van de vakantie! Tip om het buffet van 19.00 uur te kiezen, dat is de tijd dat de boot vertrekt en kun je dit meteen vanaf je tafeltje meemaken. En zo is de bootreis een feestje op zich!

Om 9.15 uur in de ochtend komen we aan in Göteborg. De hele dag ligt nog voor ons, wat zullen we allemaal gaan doen?

Dag 2 t/m 3 – Göteborg

We verblijven in de buurt van Göteborg. De Zweedse rust en natuur is al snel gevonden buiten de tweede grootste stad van Zweden. Maar sla Göteborg met kinderen zeker niet over! Er is van alles te doen en met de Goteborg citypass kun je op een voordelige manier veel van de stad zien.

Met deze pas kun je meer dan 30 attracties bezoeken, met de bus de stad ontdekken of zelfs meegaan met een boot om de archipel van Göteborg te zien. Koop de pas hier van te voren online.

Universeum gotenburg

Wij vonden het Universeum bijvoorbeeld echt een aanrader om met kinderen naar toe te gaan. In dit wetenschaps- en technologiecentrum ontdek je van alles over het universum; van onderwaterwereld, tot regenwoud, de ruimte, het lichaam enzovoort. Het begrip museum is ook bijna niet volledig, je zou er ook dierentuin bij kunnen zetten.

Universeum gotenburg

Ben je met oudere kinderen in Göteborg? Dan is een bezoek aan het beroemde stadspretpark Liseberg natuurlijk ook erg tof om te doen. Liever even een dagje rustig aan doen en bijvoorbeeld lekker picknicken met de kinderen? Ga dan het grote stadspark Slottsskogen in om te genieten van natuur én heel veel dieren! Kortom, sla Göteborg onderweg echt niet over.

Dag 4 t/m 5 – Strömstad

We rijden verder. Niet eens zo heel ver, want twee uur verder zijn we al bij Strömstad. Strömstad ligt in het westen van Zweden, vlakbij de grens met Noorwegen. Het havenstadje oogt vriendelijk: veel lage en kleurrijke gebouwen. Rondom de haven is gezellige bedrijvigheid: diverse restaurantjes en terrasjes lonken de diverse toeristen, het is er echt gemoedelijk!

zweden stromstad

Verder is Strömstad vooral de plek vanwaar je naar de Kostereilanden kunt. Dat hebben wij ook op de planning staan, maar in de omgeving van Strömstad hebben we een leuk themapretpark ontdekt waar we ons ook nog een dag gaan vermaken: Daftöland. Over dit leuke park heb ik een uitgebreider blog geschreven dat je hier kunt lezen.

Dag 6 t/m 8 – Kosterhavet National Park

Een unieke plek in Zweden ontdekken? Breng dan een bezoek aan de Kostereilanden! Voor de kinderen ook echt van alles te beleven, want welk kind houdt nu niet van de zee, het strand, varen op boten en ontdekken in de natuur? Genoeg te doen dus in dit enige Zweedse maritieme nationale park!

Zweden kosterhavet

Zo heeft ons gezin echt enorm genoten van een hele dag varen door de archipel, waarbij we zeehonden konden spotten en lekker hebben uitgewaaid op een prachtig klein eilandje. Wil je meer lezen over onze zeehondensafari? Lees dan dit uitgebreide blog over de Kostereilanden.

kosterhavet

Als jullie van actieve gezinsactiviteiten houden, dan kun je je op de Kostereilanden heel goed vermaken! Stap op de fiets, maak een tocht met een kajak, ontdek de onderwaterwereld bij het snorkelpad of geniet gewoon van een dag heerlijk zwemmen in de zee.

Dag 9 – Noorwegen

Zoals gezegd ligt Strömstad dicht bij de grens met Noorwegen. En ben je dus in iets meer dan anderhalf uur in de hoofdstad Oslo! Dat leek ons een leuk plan, echter hebben wij een andere keuze gemaakt en zijn we naar Fredrikstad gegaan.

Daar was op dat moment een leuk festival en het historische vestingstadje trok ons erg aan. Zowel Fredrikstad als Oslo liggen aan de Oslofjord, dit is dus ook zeker een mooie optie om in deze route op te nemen.

noorwegen frederikstad

Dag 10 – Onderweg naar… Denemarken

Vandaag een reisdag, want laat je reis ook een feestje zijn! We hadden natuurlijk met dezelfde boot terug kunnen varen van Göteborg weer richting het Europese vasteland, echter leek het ons veel leuker (en goedkoper) om via Denemarken onze terugreis te maken. Ook dit kan weer op verschillende manieren.

noorwegen frederikstad

Wij kozen er nu voor om via de Öresundbrug te reizen die Zweden met Denemarken verbindt. En zodoende reden we zuidwaarts door Zweden tot we bij Malmö aankwamen waar we de Öresundbrug op konden rijden.

Deze 16 kilometer lange brug (en een stukje tunnel) brengt je naar het Deense eiland Seeland waar ook de hoofdstad Kopenhagen ligt. Wel even goed om te weten dat je tol betaalt voor deze brug. Voor onze personenauto waren we omgerekend € 55,00 kwijt (prijspeil 2024).

Oresundbrug

Dag 11 t/m 12 – Kopenhagen

Wat is Kopenhagen een leuke stad! Sfeervol en gezelligheid, dat straalt deze stad uit. Ook hier heb je met een citypass mooie voordelen: gratis toegang tot diverse attracties en musea, vervoersmogelijkheden met hop-on-hop-of en nog meer. Zeker een optie om eens goed te bekijken! Je koopt de pas hier van tevoren online.

Kopenhagen heeft zeker voor gezinnen echt heel veel leuke activiteiten. Zo is er een dierentuin, een pretpark, een aquariumpark, etc. Wil je echt met (jongere) kinderen de binnenstad bekijken, dan is er ook een leuk ‘hop-on-hop-of’ treintje.

Vinden jullie cultuur en historische plekken leuk, dan kun je in Kopenhagen echt veel bekijken. Wij kwamen tijd tekort en willen zeker nog eens terug! Voor meer informatie over de Deense hoofdstad lees hier ons blog over Kopenhagen.

Denemarken kopenhagen

Dag 13 – Weer naar huis

Vanaf Kopenhagen is het prima terugrijden naar Nederland. Bij Rodby namen we nog een veerboot om aan te komen in Duitsland (Puttgarden), deze overtocht duurt maar 45 minuten. Hoewel de boot vaak heen en weer vaart en je aan kunt schuiven in de rij, is het ook mogelijk om je ticket van tevoren te kopen waardoor je direct naar binnen kunt.

Kijk hier voor de website voor tarieven. Vanaf de boot nog een uurtje of 6 rijden om weer heerlijk thuis te zijn als missen we het leuke Zweden natuurlijk wel.

rondreis Denemarken, Zweden, Noorwegen

Rondreis Noorwegen, Zweden, Denemarken verlengen

Heb je niet zoals wij maar twee weken de tijd maar drie of misschien wel vier weken, dan zijn er heel veel aanvullingen mogelijk op deze route.

Veel gezinnen zullen wanneer ze naar Denemarken gaan een bezoek aan Legoland niet willen missen. In plaats van vanuit Kopenhagen naar Duitsland te rijden, kun je ook eerst het eiland Seeland bezoeken en daarna doorrijden naar Jutland. Je leest hier meer over in onze blogs over Denemarken met kinderen.

legohouse billund

Uiteraard kun je ook nog verder Noorwegen in gaan en bijvoorbeeld Oslo of juist de fjorden rondom Bergen bezoeken.

Ook in Duitsland zijn er bestemmingen die de moeite van een stop waard zijn. Hamburg is echt een leuke stad, zeker ook met kinderen. Met fijne parken maar ook gave belevenismusea. Of kies voor een dagje in de oude Hanzestad Lübeck.

Speicherstadt

1 gedachte over “Rondreis Denemarken, Zweden en Noorwegen met kids, onze route”

  1. Perfect weer gegeven Esther, wij hebben er veel info uit kunnen halen.
    Dank je wel.
    André Eindhoven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top