Home / Reisinformatie / Europa / Finland / Helsinki met kinderen, op ontdekking in de Finse hoofdstad

Helsinki met kinderen, op ontdekking in de Finse hoofdstad

Wat is er eigenlijk te doen in Helsinki met kinderen? Samen met mijn dochter verbleef ik zes dagen in Finland en we gebruikten Helsinki als basis voor deze trip. In Helsinki bezochten we diverse musea, de dierentuin van Helsinki en het Suomenlinna fort. Daarnaast maakten we ook diverse dagtrips.

Helsinki

Finland stond al lang op de wensenlijst, maar het kwam er telkens maar niet van. Het is toch echt een vliegbestemming, tenzij je in de zomer gaat, dan is de boot vanuit Duitsland ook een optie. Helsinki is het hele jaar door te bezoeken, maar ik weet van mijzelf dat ik meer kan genieten van een bestemming als het er niet ijskoud is. Daarom gingen we nu in de meivakantie. De laatste restjes sneeuw lagen er nog, maar we hadden verschillende dagen van 12 graden die met de stralende zon best aangenaam waren. De meeste attracties van Helsinki zijn het hele jaar door open, maar pretpark Linnanmäki, het klimpark en openluchtmuseum Seurasaari waren nog niet geopend. Ook konden we nog geen cruises maken door de archipel. Wil je dit soort activiteiten ondernemen, dan moet je (eind) mei, juni, juli, augustus of (begin) september gaan.

Helsinki

Hoeveel dagen je nodig hebt voor je stedentrip Helsinki met kids hangt dus af van de periode van het jaar en van de leeftijd van je kind(eren). Zo kun je hier erg goed winkelen met je tiener, maar is er voor kleuters wat minder te doen. Ik zou zeggen dat over het algemeen genomen drie dagen in Helsinki een prima periode is om aantal leuke dingen te doen en gevoel te krijgen bij de stad. Veel attracties in Helsinki zijn geclusterd en dus op loopafstand van elkaar, maar het is ook wel prettig om in ieder geval een dag een dagkaart te nemen voor het openbaar vervoer.

Helsinki

Vanaf het vliegveld gaat er een trein naar het centrum van Helsinki. Je hebt hiervoor een ticket nodig dat geldig is in zona A/B/C. Even opletten als je gebruik wil maken van de openbaarvervoer-app HSL in Helsinki (wat wel super praktisch is), dan heb je namelijk een creditkaart nodig. Helaas is het met je reguliere pinpas ook niet altijd mogelijk om bij de ticket automaat een kaartje te kopen, VISA werkt dan wel.

Helsinki Card

Ga je naar Helsinki met kinderen, dan is het waarschijnlijk verstandig om een Helsinki Card aan te schaffen. Er zijn kaarten voor 24, 48 en voor 72 uur. Met deze kaart kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer in de stad. Ook heb je toegang tot veel musea en andere attracties in Helsinki. De volwassene kaart heb je er echt makkelijk uit. Omdat veel musea in Helsinki gratis zijn voor kinderen is het met de kinderversie even rekenen of deze wel gunstig is, zeker als je niet in de zomer gaat.

Helsinki

Wat te doen in Helsinki met kinderen?

Fietstocht door Helsinki

Onze eerste activiteit is een fietstocht met Happy Guide Helsinki. Een hele fijne manier om een beetje gevoel voor de stad te krijgen. Helsinki werd gesticht in 1550, maar een groot deel van wat je vandaag ziet, is veel jonger. Veel van de bekende historische gebouwen werden na 1809 gebouwd in opdracht van de Russische tsaren. In 1917 werd Finland onafhankelijk en Helsinki groeide door. Ook tussen de verschillende wijken zit veel verschil: op de ene plek loopt je tussen moderne architectuur, elders zijn het bakstenen gebouwen die wel wat Engels aandoen en verderop zijn er nog wat originele houten huizen, zoals ik die ook in de Baltische staten zag.

Fietstour Helsinki

Het leuke van de fietstour is dat we ook gelijk meer achtergrondinformatie krijgen over de stad Helsinki en het land Finland. Om eerlijk te zijn, wist ik van tevoren ook weinig van de historie van Finland. Het gaat niet alleen over de geschiedenis, maar juist ook over het Finland van nu. Wist je dat kinderen hier bijvoorbeeld 2,5 maand zomervakantie hebben, maar geen mei- of herfstvakantie? Kinderen hoeven pas vanaf 7 jaar naar school en een lerarentekort kennen ze niet.

Fietstour Helsinki

Halverwege stoppen we bij een restaurantje waar we even kunnen opwarmen en ik proef hier de Karelian pasty, een traditioneel Fins gerecht bestaande uit een broodje met ei en boter. Het klinkt heel simpel, maar het smaakt echt hartstikke goed. Als ik niet met een tour op pad was, had ik dit vast niet gekozen en was ik zeker niet bij dit café in een houten huis beland.

De fietstour is niet moeilijk en dankzij de in hoogte verstelbare kinderfiets kan ook mijn dochter prima meefietsen. Bovendien nemen we ook de tijd om even te stoppen bij een leuke speeltuin langs het water en wordt er tijdens de tour rekening gehouden met onze wensen en interesses.

Fietstour Helsinki

Suomenlinna fort eiland

Het fort Suomenlinna is misschien wel de populairste bezienswaardigheid in Helsinki. Toch vond ik het van tevoren lastig in te schatten hoeveel tijd we hier nodig zouden hebben. We nemen in de ochtend de boot vanaf het marktplein naar het eiland. We varen in een kwartier door de archipel en krijgen een blik op allerlei mooie eilandjes. Op sommige eilandjes wonen alleen dieren, op anderen staat een enkel huis. Ik vind het direct jammer dat de sightseeing boten door de archipel alleen in de zomer gaan. Vanaf 2023 krijgt Helsinki een ferry verbinding met Helsinki’s grootste eiland Laajasalo, die het gehele jaar vaart.

Suomenlinna fort eiland

Wanneer we aankomen op Suomenlinna eiland besluiten we om de blauwe route te lopen. Dit is een aangegeven route die langs de belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland komt. In de zomer kun je aan het einde dan een bootje nemen, maar nu moeten we weer terug lopen. Daarom neem ik regelmatig een de-tour, zodat we heen en terug niet precies hetzelfde zien. Zo lopen we een stuk buitenom langs een aantal indrukwekkende kanonnen. Die kanonnen zijn zo zwaar dat ze op rails staan zodat ze, wanneer nodig, gedraaid konden worden.

Suomenlinna fort eiland
Suomenlinna fort eiland

Suomenlinna eiland is ook van de Zweden en Russen geweest en iedereen heeft er wat aan bijgedragen. Onder de russen werden er bijvoorbeeld veel bunkers gebouwd en mijn dochter vind het leuk om daar nu even in te kijken.

Suomenlinna fort eiland

Suomenlinna staat op de UNESCO werelderfgoedlijst, maar is niet alleen een historische bezienswaardigheid. Er wonen hier zo’n 850 mensen en het eiland heeft ook een basisschool. In het Suomenlinna museum leer ik dat er geen stromend water was toen deze gebouwen werden geplaatst. Dat kregen ze pas in de jaren vijftig, warm stromend water kwam pas in 2000. Het is ook interessant om in het Suomenlinna museum de film te bekijken over de geschiedenis van het eiland.

Suomenlinna fort eiland

Een ander museum op Suomenlinna is het militair museum met historische voertuigen en foto’s. Ook mag je jezelf verkleden als blauwhelm. We lopen ook nog langs de onderzeeër Vesikko, in de zomermaanden is deze van binnen te bekijken. Net als het speelgoedmuseum met oud speelgoed, welke ook alleen in de zomer geopend is.

Suomenlinna fort eiland

Uiteindelijk zijn we na zo’n drie uur rondkijken op het eiland wel klaar. Er zijn restaurants op het eiland, maar ook hier geldt dat buiten het seizoen minder open is. Daarom besluiten we om terug te gaan naar het vasteland in plaats van op het eiland te lunchen. Direct bij aankomst van de boot kun je trouwens ook een supermarktje vinden.

Suomenlinna fort eiland

Reuzenrad Helsinki

Het reuzenrad van Helsinki vind je in de buurt van de markt aan het water, waar ook de ferries naar Suomenlinna vertrekken. Het reuzenrad is veertig meter hoog en geeft dan ook een top uitzicht over zowel de stad als de zee. Het enige jammere is dat de cabines blauw getint zijn, waardoor foto’s vanuit het reuzenrad niet mooi zijn. Mocht je nou echt iets bijzonders willen, dan zijn er ook een VIP-cabine en een sauna-cabine. Check hier de prijs voor deze experience. Als je een echt goed uitzichtpunt wilt, kun je het beste de uitkijktorens “the Olympic Stadium Tower” en “Solo Sokos Hotel Torni’s Ateljee Bar” bezoeken, deze plekken bieden beide een geweldig uitzicht over de stad.

Helsiki reuzenrad

Flying Cinema Tour over Helsinki of Finland

Misschien ben je in Amsterdam wel eens bij This is Holland geweest? Zo ja, dan weet je wat je kunt verwachten. Het is een 4D ervaring waarbij je over het land of de stad vliegt. Aangevuld met bewegende stoelen, waterdruppeltjes in je gezicht en windpufjes wordt de hele ervaring nog net wat echter gemaakt. Je kunt kiezen voor de Helsinki of voor Finland.

Wij kozen voor dat laatste en het was een leuke manier om virtueel allemaal mooie plekken in Finland te zien. In ieder geval weet ik nu wel waar ik op een volgende reis heen wil. Er zijn combitickets te koop voor het reuzenrad en de Flying Cinema, dat was voor mij als volwassene goedkoper dan twee losse tickets, ondanks de korting met de Helsinki Card. Voor mijn dochter was het juist weer goedkoper om wel twee losse tickets met korting te kopen. Je kunt je ticket ook (met korting) kopen via tiqets.

Flying Cinema Tour over Helsinki of Finland

Allas zwembad

Allas is een bekend zwembad in Helsinki, je kunt hier (verwarmd) buiten zwemmen. Het opvallende houten gebouw ligt bij het marktplein. Natuurlijk kun je hier volgens goed Fins gebruik ook naar de sauna. Jammer genoeg was Allas tijdens ons bezoek niet open, omdat een ferry tegen het gebouw aangevaren was. Bekijk de website om te zien wanneer ze weer open kunnen gaan. Als je liever een binnenzwembad bezoekt dan is een bezoek aan het Helsinki Swimming Stadium een absolute aanrader.

Dierentuin van Helsinki

Mijn dochter loopt niet altijd warm voor een dierentuinbezoek, aangezien ze er al heel veel gezien heeft. Toch besluit ik in Helsinki wel de dierentuin te bezoeken en gelukkig maar, want hier werden we enthousiast van. Het leuke van de dierentuin in Helsinki is dat er heel veel dieren wonen die we in Nederland niet vaak tegen komen. Zoals de Siberische tijger, die echt enorm is, en de pygmee-marmoset, de kleinste aap van de wereld.

dierentuin Helsinki

De reden hiervoor is dat het in Helsinki in de winter natuurlijk koud is en dat ze dus bewust hebben gekozen voor dieren die van nature ook in een koude omgeving wonen. Geen olifanten of giraffen, maar een sneeuwluipaard. De leeuwen die ze hier hebben, zijn Perzische leeuwen, in het wild kom je die alleen maar tegen in het Gir National Park in India. Er zijn twee tropische binnenruimtes en daar kom je de apen en reptielen tegen. Verder wonen er dieren die ook van nature voorkomen in Finland, zoals elanden en wolven.

dierentuin Helsinki

De dierentuin van Helsinki heeft wat mij betreft ook een perfecte grootte. Als je de aangegeven route volgt, zie je vrijwel alles en ben je ongeveer twee uur onderweg. Dit is inclusief speeltijd in de verschillende speeltuintjes die op de route liggen. De eerste speeltuin die we tegenkomen, valt wat tegen, maar later zijn er nog twee mooie houten speeltuinen waar je kunt klimmen en klauteren. Bij de laatste is ook een restaurant en kun je met graafmachines in het zand spelen.

dierentuin Helsinki

Wil je in de dierentuin van Helsinki lunchen en doe je het echt op je gemak, dan zou je er een halve dagtrip van kunnen maken. Zoals je vaak ziet in Scandinavië is er ook de mogelijkheid om zelf meegebracht eten te barbecueën. Er zijn meerdere picknickplekken. De ligging op een eiland maakt de dierentuin ook aantrekkelijk. Er staan veel bomen en regelmatig hebben we zicht op de stad.

dierentuin Helsinki

De meeste dieren hebben veel ruimte, hoewel de verblijven van de grote katten wel groter zouden kunnen. Reken er in ieder geval op dat je niet alle dieren gaat zien. Ze hebben de ruimte om zich te verstoppen in hun verblijf of zich terug te trekken in de binnenverblijven.

De dierentuin van Helsinki, Korkeasaari Zoo, is gelegen op een eiland. In de zomer gaan er ferry’s direct vanaf het marktplein. Anders moet je de bus nemen die er vanaf het centraal station zo’n 25 minuten over doet.

dierentuin Helsinki

Klimpark Helsinki

Vlakbij de dierentuin kun je het klimpark van Helsinki vinden. Leuk om te doen met kinderen en onze dochter wilde er dan ook gelijk heen. Helaas was het tijdens ons bezoek nog gesloten. Het gaat normaal gesproken in de loop van mei open, bekijk de website. Je kunt hier klimmen vanaf 90 centimeter, maar de meeste routes zijn vanaf 120 centimeter.

Klimpark Helsinki

Sea Life Helsinki

We hebben al meerdere Sea Life locaties bezocht, dus wisten wat we konden verwachten Sea Life Helsinki is niet al te groot, reken op één tot maximaal twee uur voor een bezoek. Ze hebben er verschillende soorten tropische vissen en een korte tunnel door het aquarium. We gingen hier dan ook vooral naartoe omdat mijn dochter het altijd leuk vindt om vissen te kijken. “Ik kan hier wel uren blijven zitten”, zucht ze ook deze keer wanneer we voor het grote aquarium zitten.

Sea Life Helsinki

Elk uur is er ook wel een speciale activiteit, zo konden wij zien hoe de clown fishes (de bekende Nemo) gevoerd werden. Er loopt ook voldoende personeel rond die graag uitleg geeft over de verschillende vissen. Extra leuk is dat een van de dames Nederlands sprak en er volgde een geanimeerd gesprek over haaien tussen haar en mijn dochter.

Verspreid door Sea Life zijn er ook nog enkele spelletjes te spelen en natuurlijk is er een enorme giftstore.

Sea Life Helsinki

Linnanmäki 

Linnanmäki is het pretpark van Helsinki. Jammer genoeg was het pretpark tijdens ons bezoek nog net niet open. Wanneer het seizoen start en eindigt verschilt van jaar tot jaar en onze meivakantie kwam net een weekje te vroeg. Ga je in de zomer? Dan is dit natuurlijk wel een van de plekken die leuk is om te bezoeken in Helsinki met kids. Het pretpark is tijdens speciale gelegenheden ook geopend zoals het “Carnival of Light” wat plaatsvindt in oktober. Linnanmäki en Sealife liggen naast elkaar.

Linnanmäki 

Een bezoek aan een attractiepark in Finland werkt net wat anders dan we in Nederland gewend zijn. Er zijn een paar gratis attracties, zoals het treintje, maar verder betaal je per attractie. Wanneer je een polsbandje koopt, geeft die onbeperkt toegang tot alle attractie op een bepaalde dag. Als je in meer dan vijf attracties wil gaan, is zo’n dagticket al goedkoper. Veel van de 44 attracties, zoals de helikoptertjes en de draaimolen, zijn ook geschikt voor kleuters.

Voor de echt stoere attracties, zoals de achtbanen die over de kop gaan, de vrije val en de gondola, moet je 140 cm zijn. Geen probleem als je met tieners naar Helsinki gaat, maar je pre-puber kan wel eens teleurgesteld raken aangezien je in diverse Nederlandse parken dit al eerder mag.

Het is vaak mogelijk om kaartjes voor dit pretpark met korting te kopen via tiqets. Bekijk hier de actuele prijs.

Linnanmäki 

Musea in Helsinki

Er zijn verschillende musea in Helsinki die best aardig zijn. Het ontbreekt echter aan een echt mega kindvriendelijk en interactief museum zoals je dat in veel andere Noord-Europese grote steden wel hebt.

Citymuseum Helsinki

Het Citymuseum is nog wel het meest kindvriendelijke museum van Helsinki en het is gratis te bezoeken. Het is echter meer een speelplek dan een museum en zal vooral bij jongere kinderen in de smaak vallen. Er zijn hier een aantal ruimtes die een gevoel moeten geven van historisch Helsinki en waar je kunt spelen. Zo staat er een groot poppenhuis, kun je je verkleden en optreden op een podium of doen alsof je een piraat bent.

Citymuseum Helsinki

Amos Rex

Amos Rex is een van de musea in Helsinki dat bij kinderen heel erg in de smaak kan vallen of juist helemaal niet. Ze hebben hier namelijk geen vaste tentoonstelling, maar een ongeveer half jaarlijks veranderend thema. Tijdens ons bezoek hadden we geluk en was het thema ‘onder de grond’. Niet alleen boeiend, maar was er ook een ruimte waar je zelf je eigen ‘rotstekeningen’ kon maken. Dit museum is gratis met de Helsinki Card, zonder de card zou ik het erg duur vinden in verhouding tot hoe klein het eigenlijk is.

Amos Rex

Ook als je niet naar binnen gaat, moet je zeker even naar het plein achter het museum lopen. Tenminste, het lijkt een plein, maar het is ook gelijk het dak van het museum. Met vreemde vormen en grote glazen ruiten. Op een of andere manier onwijs aantrekkelijk om rond te rennen.

Amos Rex

Kiasma

Tegenover Amos Rex zit nog een museum met moderne kunst, het Kiasma museum. Ook dit is gratis te bezoeken met de Helsinki kaart en heeft wisselende tentoonstellingen. Het gebouw met op de begaande grond een restaurant en vervolgens drie etages met galerijen is op zichzelf ook al een kunstwerkje. Tijdens ons bezoek waren er meerdere tentoonstellingen die in de smaak vielen. Vooral ook omdat het niet alleen kijk-kunst was, maar ook doe-kunst. Als echte reiziger was het kunstwerk waarbij je in een bus zit die door de Andes rijdt natuurlijk heel herkenbaar. Vooral toen de “chauffeur” nog even op de kots zakjes wees.

In een andere ruimte was het heel warm en hier konden we op zitzakken liggen en kijken naar een film over de Finse zomer, terwijl elders een soort robots een liedje aan het zingen waren.

Kiasma

Nationaal Museum van Finland

Het nationaal museum van Finland is een goede plek om meer te leren over het ontstaan van Finland. Het begint in de kelder met vondsten uit de prehistorie en vertelt over Finland onder de Zweedse en Russische heerschappij en de onafhankelijkheid. Alle informatie is duidelijk en in het Engels aangegeven, er is ook een gratis audiotour voor als je nog meer te weten wil komen.

Met mijn dochter besloot ik niet voor een uitgebreid bezoek te gaan, maar de dingen te bekijken die ons het meest aanspraken. Bijvoorbeeld over het ontstaan van de Finse taal. Verspreid door het museum zijn er enkele interactieve displays die juist leuk zijn voor kinderen. Zo is er een fotohokje en hangt jouw portret daardoor in de galerij met presidenten van Finland als “toekomstig president”. Wij besteden een klein uur in het Fins nationaal museum, ook dit museum is gratis met de Helsinki Card.

Nationaal Museum van Finland

Sportmuseum Helsinki

Ik had gelezen dat het sportmuseum in Helsinki een interactief museum zou zijn. Tijdens ons bezoek was er echter maar één echte activiteit die we konden ondernemen, namelijk voetballen. Terwijl mijn dochter daarmee bezig was, liep ik de rest van het museum door. Het is niet al te groot, maar best interessant met veel voorwerpen, zoals kledingstukken en medailles van bekende Finse sporters. Er staat overal duidelijke uitleg in het Engels. Ik heb geleerd dat Finland vooral heel goed is in ijshockey en dat ze verder in diverse sporten incidentele uitblinkers hebben.

Sportmuseum Helsinki

Er zijn nog wel wat meer dingen te doen voor kinderen, maar voor die quizvragen moet je echt Fins spreken. Naast de vaste tentoonstelling is er ook een wisselende tentoonstelling, dus mogelijk moet je daarmee gewoon net een beetje geluk hebben. Ook het sportmuseum is gratis met de Helsinki Card. Het ligt wel net iets verder weg dan de meeste andere musea.

Sportmuseum Helsinki

Fotografie, horeca en theater musea

Drie verschillende kleine musea delen samen één gebouw in de Ruoholahti buurt. In dit gebouw vind je ook een prima restaurant. Waar geen van de musea op zichzelf wat mij betreft een bezoek waard zijn, maakt de combinatie het wel interessant. Vooral als je met jonge kinderen in Helsinki bent. In het hotel- en restaurantmuseum is alle uitleg helaas in het Fins. Je kind kan er wel leuk keukentje spelen op verschillende plekken.

Fotografie, horeca en theater musea

Ook in het theatermuseum is bijna alle uitleg weer in het Fins, maar hier kun je je verkleden en zelf een voorstelling geven. Of je kunt met poppenkastpoppen aan de slag. In het fotografiemuseum kun je vervolgens nog wat foto’s bekijken.

Je kunt een combinatieticket kopen voor alle drie de musea, met je Helsinki Card is een bezoek gratis.

Fotografie, horeca en theater musea

Temppeliaukio kerk

Temppeliaukio is een bijzondere moderne kerk, gemaakt van rotsen, koper en houtjes. Als je toch in de buurt bent, neem dan even een kijkje. In tegenstelling tot de andere kerken in Helsinki moet je hier entree betalen, tenzij je een Helsinki Card hebt. Als je het dagelijkse gebed bij wilt wonen, kun je dit ook geheel kosteloos doen.

Temppeliaukio kerk

Bibliotheek Helsinki

Mocht je langs Oodi komen, de centrale bibliotheek van Helsinki, loop dan even naar binnen. Je kunt hier niet alleen boeken lenen, maar ook een muziekinstrument of voetbal. Op de tweede verdieping zijn ook allerlei faciliteiten te vinden, van naaimachines tot 3D printers. Er zijn zelfs game rooms waar je kunt gamen en er is een klein speelgedeelte voor de allerkleinsten. Buiten de bibliotheek is nog een speeltuin voor wat oudere kinderen.

Bibliotheek Helsinki

Kindvriendelijke accommodatie Helsinki

Op zoek naar kindvriendelijke accommodatie in Helsinki? Ik koos ervoor om tijdens onze zes dagen in twee verschillende accommodaties te verblijven, een appartement en een hotel.

Noli Studios Katajanokka

Wanneer je met kinderen naar Helsinki gaat, is het fijn om in een appartement te verblijven. Je kunt hier zelf koken, wat handig is als je kind een lastige eter is en het is prettig voor je budget. Sowieso is voor een gezin een appartement in Helsinki budgetvriendelijker dan een hotel. Ik koos voor Noli Studios Katajanokka, een van de Noli Studios locaties in de stad.

Noli Studios Katajanokka

Een prima appartement met slaapkamer en aparte kamer met stapelbed. Er is een woonkamer met een klein keukentje met twee kookplaten en een magnetron. Verder een ruime badkamer met een wasmachine. Een strijkbout en plank kun je lenen. Extra handig bij Noli Studios is dat je voor zowel een kort toeristisch verblijf als voor een langere tijd een studio of appartement kunt huren. Dat betekent dat er ook veel extra’s zijn, zoals een grote gezamenlijke woonkamer met spelletjes. Ook zijn er een aantal werkruimtes, een fitnessruimte en een sauna.

De ligging van dit appartement op loopafstand van de markt is heel prettig voor een uitstapje naar Suomenlinna. Er gaat een tram vlak voor de deur en om de hoek zit een supermarkt. Voor meer informatie, bekijk de website van Noli Studios of check via booking.

Noli Studios Katajanokka

Scandic Grand Central

Ook verblijven we een aantal nachten in Scandic Grand Central. Een erg mooi luxe hotel in een historisch gebouw direct naast het treinstation. Heel centraal in de stad, vlakbij veel winkels en ook ideaal voor vertrek van en naar het vliegveld. Of zoals wij deden, om de verschillende dagtrips vandaan te ondernemen.

Scandic Grand Central
Scandic Grand Central

Dit is echt een heel mooi luxe hotel dat sfeervol is ingericht. De bedden liggen echt heerlijk en ik zou willen dat we thuis zo’n fantastisch bed hadden. Ook de badkamer is natuurlijk van alle gemakken voorzien en je kunt kiezen uit een bad of douche. Het gebouw zelf is ook erg mooi en er is een gezellige bar. Alleen het ontbijt vonden we wat tegenvallen, het voelde alsof er te weinig personeel was om alles tijdig bij te vullen en tafels leeg te ruimen. Het aanbod, zoals vers brood, warme croissants, yoghurt en fruit, was natuurlijk wel weer erg lekker en vers. Alleen bij een hotel in deze prijsklasse verwacht ik bijvoorbeeld ook nootjes voor in de yoghurt en net wat meer keuze in verse sappen.

Bekijk de prijs en beschikbaarheid via de website van Scandic of vergelijk de prijzen op booking.

Scandic Grand Central

Dagtrips vanaf Helsinki

Een bezoek brengen aan Finland met kinderen en meer zien dan alleen Helsinki? Dat was wel mijn plan en daarom ondernamen we vanuit Helsinki een tweetal dagtrips. Wat we niet deden, was een van de meest populaire dagtrips vanuit Helsinki, namelijk met de boot naar Tallinn. Het was verleidelijk, want het duurt maar twee uur met de boot (enkele reis) en Tallinn is echt een supertoffe stad met heel veel te doen. Bovendien weet ik zeker dat mijn dochter het ook heel tof had gevonden. Uiteindelijk besloot ik het niet te doen, omdat ik Tallinn natuurlijk al ken en een dagje bovendien ook wel echt kort is. Ik zou dan minimaal een nachtje blijven. Wil jij wel die kant op? Check mijn blog over Tallinn met kinderen.

Nuuksio bos wandeling

Welke dagtrips vanuit Helsinki maakten we dan wel? We gingen een dan naar het Nuuksio Nationaal Park. Dit Nationaal Park is met een combinatie van trein en bus binnen een uur te bereiken vanuit Helsinki. Zo kregen we toch wat mee van de natuur van Finland. Lees mijn blog over het Nuuksio National Park.

Ook maakten we een dagtrip naar Porvoo, een idyllisch stadje aan het water met mooie gekleurde huisjes. Lees hier mijn blog over Porvoo.

Porvoo winkels

Wat kost een stedentrip Helsinki?

Is Helsinki duur? Ja, ik kan er niet omheen. Finland, en dus ook Helsinki, is een van de duurdere bestemmingen in Europa. Het prijsniveau ligt hoger dan in Nederland. Ik hield onze uitgaven bij. Dit zijn de kosten voor 1 volwassene en 1 kind van negen jaar.

  • Vlucht met KLM incl 1 stuks bagage: €564,- (wij boekten een enkele reis, maar dit had een retour met gunstige vliegtijden in de schoolvakantie gekost)
  • Appartement voor 3 nachten (4-persoons): 398,25*
  • Hotel voor 3 nachten (2-persoons): 445,-*
  • Thee en chocomelk met twee Fazer taartje: €20
  • Fastfood menu bij de Hesburger: €26,-
  • Uit eten in een pizzeria met een glaasje wijn: €60,-
  • Helsinki Card 72h: €111,- *
  • Dagtickets openbaar vervoer zone AB: €12,-
  • Entree voor de dierentuin: €26,-
  • Trein vanaf vliegveld: €6,20

Natuurlijk zijn er altijd mogelijkheden om te besparen, zo hebben verschillende musea in Helsinki dagen dat ze gratis te bezoeken zijn. Ook wat betreft accommodatie kun je natuurlijk kiezen voor een hostel of Airbnb, de goedkoopste opties die ik tegenkwam met een eigen badkamer en een redelijke beoordeling starten vanaf 75,- euro. Voor de meest budgetvriendelijke maaltijden kan je terecht op de markt waar vaak eettentjes staan of op het treinstation.

In de praktijk boekte ik een enkele reis (€281) naar Helsinki en vloog daarna door naar een andere bestemming. Als je toch al van plan bent Helsinki en Tallinn te combineren, kan het ook voordeliger zijn om daarop te vliegen. Of heen naar Helsinki en terug vanaf Tallinn.

Helsinki foodcourt

We bezochten Helsinki op eigen iniatief en kosten, ik kreeg een fietstour en volwassene Helsinki kaart via My Helsinki.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top