Home / Reisinformatie / Europa / Finland / Nuuksio Nationaal Park, wandelen in de Finse natuur
Nuuksio met kinderen

Nuuksio Nationaal Park, wandelen in de Finse natuur

De Finse natuur ontdekken, maar niet heel veel tijd? Nuuksio Nationaal Park is de oplossing. Op ongeveer een uur vanaf Helsinki is het een van de meest bereikbare Nationale Parken van Finland. Wij bezochten het Nuuksio Park dan ook als dagtrip vanuit Helsinki.

Nuuksio Haukkalampi

Hoewel je hier mooie natuur en meren kunt zien, is het wel goed om te weten dat de kans om hier dieren te zien relatief klein is. Tenzij je naar het rendierenkamp gaat dat ook in het park ligt. Het interactieve bezoekerscentrum in Haltia maakt een bezoek aan Nuuksop Nationaal Park met kinderen extra leuk.

Nuuksio rood huis

Hoe kom je in Nuuksio Nationaal Park?

Het Nuuksio Nationaal Park is vanuit Helsinki prima bereikbaar met het openbaar vervoer. Je hebt een A/B/C kaartje nodig dat je kunt kopen via de HSL app op je telefoon. Of mogelijk heb je een Helsinki kaart met A/B/C optie (standaard is de A/B optie) of heb je een vervoerskaart voor de hele dag gekocht. Op de heenweg heb je ook nog de optie om bij de automaat in Espoo of in Helsinki een kaartje te kopen.

Lees hier ook mijn blog over Helsinki met kinderen.

Nuuksio meer

Wij hadden een Helsinki kaart met A/B optie en in Espoo kocht ik bij de automaat de B/C aanvulling. Let op, bij het bezoekerscentrum is geen automaat! Gelukkig lukte het mij alsnog om de app op mijn telefoon te zetten en te koppelen aan mijn creditkaart om op die manier een kaartje te kopen voor de terugweg. Ik heb een VISA creditkaart, maar van andere Nederlanders begreep ik dat het met een Mastercard niet werkt.

Nuuksio

Los van het gedoe met de kaartjes is het verder gelukkig allemaal echt heel makkelijk. Neem een van de vele treinen van Helsinki naar Espoo. Het treinstation is maar klein en ligt direct naast de bushaltes. Daar neem je bus 245 of 245A naar het bezoekerscentrum in Haltia. Er gaat in ieder geval één keer per uur een bus, maar meestal twee keer per uur.

Op de HSL site kun je de tijden bekijken. De bus rijdt na het bezoekerscentrum nog verder. Wil je direct naar het rendierenpark of liever dieper in het park wandelen bij Haukkalampi? Blijf dan nog een paar haltes zitten.

Bezoekerscentrum Haltia

Bij het bezoekerscentrum Haltia kun je kaarten krijgen (of meer gedetailleerde kaarten kopen). Ook is hier de mogelijkheid om een fatbike of een kajak te huren. Uiteraard wel afhankelijk van het weer. In het bezoekerscentrum zit ook een prima restaurant. Hier kun je een hapje eten met uitzicht op het meer.

Nuuskio wandeling

Wat het bezoekerscentrum Haltia ook interessant maakt voor kinderen is de interactieve tentoonstelling. Alle informatie is hier zowel in het Fins als in het Engels te lezen. Over stapstenen springen we van informatiebord naar informatiebord.

In een andere ruimte hangen stoelen waarin je kunt chillen en luisteren naar de geluiden om je heen. Weer wat verderop is een spel waarbij we paddenstoelen moeten plukken. “Oepsie.. dat was een giftige”, we zijn een leven kwijt.

Nuuksio meer

Natuurlijk leren we hier ook meer over het ontstaan van het park en de dieren die er wonen. Verder is er een filmzaal waar we mooie beelden van het Nuuksio Nationaal Park bekijken.

Hoewel leuk, is de tentoonstelling niet zo groot. Als je een Finse Museumkaart of een Helsinki kaart hebt, is de tentoonstelling gratis. Mocht je die niet hebben, dan zou ik geen kaartje kopen. Dat is erg duur in verhouding tot hoeveel er te zien is.

Wandelen met kinderen in Nuuksio Nationaal Park

Er zijn verschillende wandelroutes in het Nuuksio Nationaal Park. Een aantal routes starten vanuit het bezoekerscentrum Haltia. Hier start ook een bijna 5 km lange verbindingsroute naar Haukkalampi dieper in het park. Hier starten dan ook weer een aantal routes.

Wij wandelden in beide gebieden, maar kozen ervoor om terug niet weer de hele verbindingsroute terug te lopen. De route steekt na ongeveer 2,5 km de autoweg over en hier is ook een bushalte. Zo hoefden we terug niet weer de hele 4,6 km te lopen, maar alleen de 2km naar de weg.

Nuuksio wandelen met kinderen

Wandelen met kinderen in het Nuuksio Nationaal Park? Voor kleine kinderen is er een hele korte route van maar 200 meter, genaamd ‘Het geheim van de rode veer’. Mijn negenjarige dochter voelde zich hier echt te oud voor. Daarna liepen we het 2 km lange Maahisenkierros trail, een leuk pad waarbij je uiteindelijk ook bij een uitkijkpunt over het meer komt.

Nuuksio wandeling

De route heeft enig hoogteverschil, maar is goed te lopen. De enige lastige factor waar wij mee te maken hadden, was dat er eind april nog behoorlijk wat sneeuw op het pad lag. Ik had niet verwacht dat we met onze sneakers door de sneeuw gingen banjeren.

Op de route kwamen we ook langs een klimparcours in het bos, voor kinderen natuurlijk een grote speeltuin. Onderweg komen we ook een mooie barbecue plek tegen. Hier kun je een vuurtje maken en je eigen picknicklunch klaarmaken.

Nuuksio speeltuin

Na de wandeling van 2 km met uitzicht op het meer besluit ik dat we de meren wel van dichterbij willen bekijken. Dat kan ook bij het bezoekerscentrum, daar is een trap naar het water, maar de meest fotogenieke meren vind je dieper in het park. Dus besluiten we het Päivättärenpolku trail naar Haukkalampi te lopen, een verbindingsroute van 4,6 km.

Die loopt gedeeltelijk ook samen met een andere route die we nog niet hadden gelopen. Hier zouden voor kinderen interessante informatieborden staan, maar de vragen zijn zo ontzettend simpel dat mijn dochter direct afhaakt. Die route is verder erg mooi door de bossen met verschillende klimmetjes.

Nuuksio wandeling

Dieper in het park blijkt er nog veel meer sneeuw te liggen. We komen wel bij Haukkalampi, maar het is voor ons niet verantwoordelijk om een van de routes hier te lopen. In plaats daarvan lopen we een klein stukje langs het meer dat, ook nu het nog stijf bevroren is, heel mooi is.

Het is er rustig en we horen de vogels fluiten. Vooral wanneer de zon doorbreekt, is het een heel mooi plekje. Ik ben blij dat we hierheen zijn gelopen en dat we toch ook echt iets van de Finse natuur kunnen beleven.

Nuuksio huisje

De zwemsteiger, openbare toilet, picknicktafels en de hutten die je hier kunt huren, laten wel zien dat het in de zomer vast drukker is.

Rendieren zien in Nuuksio Nationaal Park

Het Nuuksio Reindeer Park is een kleinschalig park waar je een handjevol rendieren kunt bewonderen. De eerste dieren kwamen in 2013 aan vanuit Lapland en hebben inmiddels ook baby’s gehad. Het park is niet dagelijks open dus check vooral van tevoren de website. Anders kom je voor niks, zoals het gezinnetje dat we tegen kwamen.

Het heeft volgens de parkwachter die we spraken ook weinig zin om langs de omheining te lopen, omdat je waarschijnlijk toch niks ziet.

Nuuksio bos wandeling

Tijdens een bezoek krijg je korstmos om te voeren aan de rendieren. Ook kun je even opwarmen in de tipi op het terrein en hier een eigen broodje bakken. Een nieuwe activiteit hier is dat er een nagemaakt Amethist mijn is waar je zelf een steen kunt opgraven. Het is mogelijk een combiticket te kopen voor beide activiteiten.

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Finland met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top