Home / Nederland / Herfstwandeling met kinderen? Opgelet, zo maak je het veel leuker!
Paddenstoelenwandeling kinderen

Herfstwandeling met kinderen? Opgelet, zo maak je het veel leuker!

De herfst heeft zo haar eigen charme. Vallende bladeren, mooie herfstkleuren en paddenstoelen. Soms koud, dan weer regen, maar ook van die heerlijke uurtjes waar je nog wat zon kunt pakken. Een herfstwandeling met kinderen is, zeker nu, gewoon een hele fijne activiteit. Even uit huis zijn, een frisse neus halen en de energie kwijt kunnen. Je kunt een simpele herfstwandeling met kids echter ook een tof uitje maken. Eentje waar je kinderen op school over vertellen. Zodat je de volgende keer ze helemaal niet meer aan hoeft te sporen om de tablet weg te leggen en de jas aan te trekken.

Mijn vijf tips die, zorgen dat we extra genieten van een wandeling door het bos.

Paddenstoelenwandeling kinderen

Herfstwandeling met kinderen

Ga op zoek naar de mooiste paddenstoelen met een paddenstoelen boekje

Wat wij heel leuk vinden om te doen tijdens een herfstwandeling met kinderen is paddenstoelen zoeken. In de Nederlandse bossen zijn de meest fantastische exemplaren te vinden. Natuurlijk de welbekende vliegenzwam en eekhoorntjesbrood. Maar door iets meer je best te doen, kun je ook fantastische gele, groene en zelfs paarse paddenstoelen vinden.

Paddenstoelenwandeling kinderen
Paddenstoelenwandeling kinderen

Met een paddenstoelen boekje maak je er echt een speurtocht van. Waarbij onze dochter, maar ook haar vriendinnetjes, enthousiast op zoek gaan naar nieuwe exemplaren. Nog leerzaam ook, want vervolgens kunnen ze niet alleen de paddenstoel zelf vinden en herkennen, maar er ook wat over leren. Een paddenstoelengids is helemaal niet duur en heb je nog jaren plezier van. Enkele goede opties zijn:

Paddenstoelenwandeling kinderen
Paddenstoelenwandeling kinderen

Neem warme snack mee voor een herfst picknick

Een herfstwandeling maakt niet alleen moe, maar ook hongerig. Een hangry kind kan je hele dag verpesten. Ik ben zelf ook niet op zijn leukst als ik honger heb. Natuurlijk kun je een boterhammen en drinken meenemen, maar wij hebben gemerkt dat wat warms ook wel heel fijn is.

Het is toch een stuk frisser inmiddels en dan geeft warms eten en drinken meer energie om weer door te gaan. Neem een doek mee, zoek een picknicktafel of een grote boom en maak er een herfstpicknick van. Succes gegarandeerd. Wij nemen sowieso een thermosfles mee om thee te maken of we vullen er een met warme chocolademelk. Ook heel handig zijn de thermos lunch jugs. Die kun je vullen met bijvoorbeeld soep, warme noedels maar ook gewoon snacks zoals kipnuggets of gekookte eieren. Bekijk hier bijvoorbeeld de superleuke Pippi Lunch Jug van Primus.

Primus Pippi

Leer je kinderen plassen in het bos

Misschien niet de tip die je verwacht had, maar toch echt wel handig. Het soms lastig een toilet te vinden op het moment dat je kind naar de wc moet. Veel kinderen, vooral meisjes vinden het eng om in de buitenlucht te plassen. Hoe moet je dan precies hurken, zodat het niet over je kleding heen gaat? Wat als er net iemand langs loopt? Door de stress lukt het dan helemaal niet meer.

Paddenstoelenwandeling kinderen

Wacht niet tot je kind op knappen staat. Laat ze gewoon alvast een paar keer oefenen. Als het eventueel naar de toilet moeten geen stress meer geeft bij je kind kun je ook langere tijd in het bos blijven.

Paddenstoelenwandeling kinderen

Zorg voor de juiste schoenen en kleding

Super belangrijk voor een fijne herfstwandeling met kinderen is de juiste kledij. Ik zie heel vaak kinderen met laarzen en ik snap dat dit voor veel ouders een logische keuze is, maar juist in gewone regenlaarzen krijgen kinderen snel koude voeten. Bovendien hebben regenlaarzen vaak wel grip in de modder maar niet op gladde oppervlakten, zoals boomstronken en bergen bladderen. Ik zag vorige week nog een kind met regenlaarzen heel naar van een speeltoestel vallen.

Dals Rostock

Wij zweren echt bij wandelschoenen ook voor kinderen. Dan heb je gewoon echte goede grip en warme voeten. Dat klinkt misschien duur, maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Decathlon heeft net weer een nieuwe collectie. Voor bergwandelingen kiezen we wel de duurdere schoenen, maar gewoon voor hier in Nederland heb je voor minder dan 25 euro al waterdichte hoge of halfhoge wandelschoenen. Check hier het aanbod.

wandelschoenen kind

Verder natuurlijk gewoon een warme trui, broek en een water en winddichte jas. Desnoods kun je je kind nog een legging onder zijn of haar broek aandoen als ze het snel koud hebben. Een muts en een sjaal helpen ook om warm te blijven. Kies voor laagjes, want als het zonnetje schijnt kan het ook in de herfst opeens nog heerlijk warm zijn.

Wandeling landgoed egheria

Kies voor een kindvriendelijke wandeling of een speelbos

Een herfstwandeling maken kan overal. Wil je paddenstoelen zoeken, dan kun je het beste kiezen voor een bosgebied. Voor kinderen kun je de wandeling echter nog leuker maken door te kiezen voor een kindvriendelijke wandelroute of een natuurgebied waar ook een speelbos te vinden is.

In elke provincie zijn er wel speelbossen te vinden. Lees ons uitgebreide blog met speelbossen in Nederland voor tips per regio. Ook lopen we zelf regelmatig een kindvriendelijke wandelroute. Dit zijn routes met bijvoorbeeld een speurtocht (als boekje of app), speeltoestellen onderweg of bijzonder kunstwerken. Voor meer inspiratie kan ik je mijn boek 300+ speelbossen en familiewandelingen in Nederland aanraden.

Lemerlergberg speelbos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top