Home / Nederland / Rotterdam met kinderen, 17x activiteiten van peuter tot tiener

Rotterdam met kinderen, 17x activiteiten van peuter tot tiener

Rotterdam is hip. Ook Rotterdam met kinderen is superleuke om te bezoeken. Je hebt er veel hotspots die leuk zijn om met kids langs te gaan. Denk maar eens aan dierentuin Blijdorp, miniatuurmuseum Miniworld of familiepark Plaswijckpark een leuk park voor peuters en kleuters. De laatste jaren is Rotterdam echt gegroeid op toeristisch gebied en dit maakt Rotterdam steeds leuker. Het nieuwe treinstation en de Markthal zijn daar goede voorbeelden van en zorgen voor een steeds positiever imago.

Er is in Rotterdam ontzettend veel te doen voor gezinnen. Dit blog is dan ook gebaseerd op meerder dagjes en weekenden in Rotterdam Zo ging Margje met haar man en zoontje Jelmer die toen een kleuter was op zoek naar leuke activiteiten voor stoere zeemannen. Terwijl Leonie met tienerzoon Viggo juist op zoek ging naar stoere activiteiten voor tieners en interactieve tentoonstellingen. Terwijl bloggers Tikva en Amoy met hun dochters op pad gingen in Rotterdam. Zo kunnen we je een zo compleet mogelijk overzicht geven van de leukste kinderactiviteiten in Rotterdam.

Ga je voor het eerst naar Rotterdam met kinderen besef je dan dat een weekend echt te kort is om alles te doen wat we hier aanbevelen. Op basis van de interesses van je eigen kinderen kan je zelf een keuze maken.

Rotterdam met kids

Praktische tips

Rotterdam is vrij uitgestrekt maar met de combinatie van metro, trein, bus en watertaxi kun je er wel prima rondreizen. Heb je maar een dagje in Rotterdam met kids, concentreer je dan op één gedeelte van de stad en combineer daar twee of meerdere uitjes. Zo gaan bijvoorbeeld het Maritiem museum en dan met de watertaxi naar de SS Rotterdam goed samen. De watertaxi is sowieso echt leuk om te nemen met kids. Onze dochter voelde zich super stoer. 

Rotterdam watertaxi

In Rotterdam zijn heel veel musea voor kinderen gratis met de museumkaart. Alleen in kindermuseum Villa Zebra in Rotterdam en in Remastered is deze niet geldig. Bezoek je bijvoorbeeld het Maritiem museum, het Natuurhistorische museum en het museum Booijmans van Beuningen dan ben al meer dan dertig euro kwijt. Ga je een weekendje naar Rotterdam en bezoek je de volgende dag weer musea dan is het beter met een museumkaart, want dan ben je zeker voordeliger uit en daar heb je het hele jaar plezier van.

Je kunt ook een Rotterdam Welcome kaart aanschaffen, daarmee reis je 1, 2 of 3 dagen gratis met het openbaar vervoer van RET (dus niet met de watertaxi). Ik heb even uitgerekend hoeveel ik ging reizen in de stad en voor ons was dit voordeliger dan alles met de OV-kaart doen. Bovendien krijg je met deze kaart ook 25% korting op bijvoorbeeld de Euromast en vijftig andere musea en attracties in de stad. 

Rotterdam met kids ss rotterdam

Kinderactiviteiten Rotterdam

Maritiem Museum Rotterdam 

Als je Rotterdam als havenstad wilt ontdekken, hoort daar zeker een bezoek aan het Maritiem Museum bij. Dit is echt één van de leukste musea in Rotterdam die wij met Jelmer bezocht hebben. Een deel van het museum is speciaal ingericht voor kinderen. Bij de kinder-doe-tentoonstelling Professor Plons, helpen kinderen met het laden en lossen van schepen, het scannen van containers die aan boord moeten en het hijsen van de zeilen. Zo leren ze door te spelen van alles over hoe het er aan toe gaat in de haven. Jelmer, het zoontje van blogger Margje, vond het vooral leuk om met de blusboot een brand te blussen en ook het klimmen in de boot van Professor Plons viel in de smaak. Zo ontdek je hoe een schip er vroeger van binnen uit zag. Ook voor iets jongere kinderen is dit deel van het museum erg leuk.

Een gedeelte van de tentoonstelling is buiten (maar wel deels overdekt), dus bij kouder weer is het fijn om je jas in de buurt te houden. Voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar is de Offshore Experience echt een aanrader. Daarbij stap je in een ruimte voor een speciale briefing en wat blijkt: je gaat aan boord van een platform op zee. Inclusief gele helm en veiligheidsvest. Eenmaal aan boord zijn er verschillende uitdagingen die je kunt trotseren, zoals een helikopter naar het platform begeleiden en een container aan boord hijsen bij hoge golven. Je leert veel over het werken op een platform op zee en mag het zelf ook nog proberen, erg leuk gedaan! En hoewel Jelmer eigenlijk nog echt te klein was, vond hij het wel heel interessant om te zien. Ook in de rest van het museum worden kinderen trouwens goed betrokken bij de tentoonstellingen, bijvoorbeeld door een speurtocht. In de haven bij het museum bewonder je ook nog verschillende oude schepen en sommige mag je bezoeken.

Zelf varen in Rotterdam

Na veel geleerd te hebben over schepen wil je natuurlijk zelf ook even varen. Dat kan bij Kids Marina vlakbij het Grotekerkplein. Hier liggen van april tot en met oktober verschillende bootjes in het water, zoals een politieboot, een brandweerboot en een containerschip. Kinderen van 3 tot en met 14 jaar mogen hier voor even kapitein van zijn. Voor reddingsvesten wordt gezorgd. Er kunnen vier personen in een bootje en het is verplicht dat er ook een volwassene meegaat.  Een vaarsessie duurt een kwartier.  

Toen wij er waren, lagen de bootjes tijdelijk bij het Maritiem Museum. Dat was helemaal ideaal. Jelmer was even de kapitein van een Rotterdamse watertaxi en hij vond het helemaal geweldig. Het sturen is natuurlijk erg interessant (dat maakte het voor mij lastig om te voorkomen dat we vaak op andere bootjes botsten). Het varen is trouwens heel simpel, je kunt alleen voor- of achteruit en moet dus sturen. Ook vrij makkelijk te doen met zijn tweetjes dus.

SS Rotterdam

Het SS Rotterdam is het bekendste schip van Rotterdam. Sinds 2010 ligt het oude passagiersschip van de Holland-Amerika Lijn weer in thuishaven Rotterdam. Je kunt er slapen, dineren of er meer leren over de geschiedenis van het stoomschip tijdens een rondleiding. Een van die rondleidingen heet ‘Uitzwaaien en Waaien’ en deze audiotour is ook erg leuk voor kinderen. Ze krijgen een kapiteinspaspoort met daarin een aantal vragen die ze onderweg moeten beantwoorden. Hebben ze alle antwoorden verzameld, dan krijgen ze een kapiteinsdiploma.

Jelmer heeft de tour samen met zijn nichtje Liselore van 6 gedaan. Voor hem duurde het luisteren naar de verhalen tijdens de audiotour (ook beschikbaar in ‘Jeugdjournaaltaal’) nog wel een beetje lang, maar het ontdekken van het schip vond hij wel heel leuk. Over de dekken is het natuurlijk heerlijk rennen en een stuurhut is best interessant. Voor Liselore was het beantwoorden van de vragen onderweg een groot avontuur. Je doet de tour dus zonder gids, maar met audiophones.

Onderweg staan er wel veel vrijwilligers van het SS Rotterdam, die je meer kunnen vertellen over het schip.  En dat doen ze met veel enthousiasme! De tour duurt ruim een uur. Regelmatig zijn er trouwens ook andere speciale kinderactiviteiten, check hiervoor de website. Bezoek je in de zomerperiode het SS Rotterdam? Rust na de tour heerlijk uit op het terras. Het zwembad is dan ook gevuld met water. Jelmer had het zwembad tijdens de tour al gespot en wilde er meteen in springen. Gelukkig had ik een extra set kleren bij me en verkochten ze in de souvenirshop ook handdoeken.

Euromast

Het is echt een herkenningspunt in Rotterdam: de 185 meter hoge Euromast. Voor minder dan tien euro ga je er naar boven. Eerst met de lift naar het uitkijkplatform en dan nog een stukje hoger in de ronddraaiende toren. Ik ben zelf niet gek op hoogtes maar het vriendelijke personeel stelde me echt helemaal gerust. Gewoon recht vooruit blijven kijken en het uitzicht is zelfs op een mistige dag echt fantastisch. Eén van de stoerste dingen om te doen in Rotterdam is natuurlijk abseilen vanaf de Euromast. Dat zal je mij niet snel zien doen maar kijken is wel gaaf! 

Rotterdam met kids euromast
Rotterdam met kids euromast

In de Euromast zitten twee restaurants. Op de begane grond restaurant Deli waar elke zondag, en in de schoolvakanties ook op woensdag en zaterdag, kinderactiviteiten worden georganiseerd. Maar vanaf het restaurant bijna aan de top heb je natuurlijk het mooiste uitzicht. Een goede plek om even wat te drinken en een pauze te nemen. Als je geluk hebt is er net een groep bezig met de afdaling. Heb je geen zin om te betalen? Ook vanaf onder de toren kijk je naar de abseilende groepen. 

Rotterdam met kids euromast

Het Park

Naast de Euromast ligt “Het Park” wat zeker in de zomer een hele relaxte plek is. Je kunt hier prima een potje voetballen, picknicken of wat eten bij de restaurantjes. Er zijn ook speurpaadjes door het bosgedeelte. 

het park rotterdam met kinderen

Belasting- en Douanemuseum

Het Belasting- en Douanemuseum is een leuke, wat onbekende kinderactiviteit in Rotterdam. Het is maar een klein museum met een permanente kinderhoek: het Douanedek. Hier scan je zelf bagage en kijk je mee hoe je boeven opspoort. Elk jaar zijn er twee tijdelijke tentoonstellingen en ook die zijn regelmatig erg kindvriendelijk. Zo bezochten wij ‘dubbele bodems’ met geheime gang en van alles te ontdekken. Check voor je bezoek dus even de website zodat je weet welke tentoonstelling er op dat moment is.

rotterdam met kinderen dounemuseum
rotterdam met kinderen dounemuseum

Wereldmuseum

Het wereldmuseum in Rotterdam is mooi gelegen in een oud gebouw aan de Maas vlakbij het Belasting- en Douanemuseum. Het museum is in de 2e helft van 2020 weer open gegaan naar een uitgebreide verbouwing. Het Wereldmuseum is nu een modern en interactief museum geworden. Op de bovenste verdieping kan je de vaste collectie bezoeken.

wereldmuseum rotterdam

Hier worden veel voorwerpen tentoongesteld op een interessante manier. Zo hangen maskers niet gewoon aan de muur maar staan ze op een draaiend podium. Via een display aan de muur kan je extra informatie vinden over de maskers. Verder is er in het museum ook veel aandacht aan de historie van de voorwerpen. Werden ze gekocht, geroofd of waren het giften.

Hoewel het een wereldmuseum is vond ik wel dat er met name veel Afrikaanse kunst te zien was. Ook in de moderne verhalen ging het vaak over Afrika. Zoals muzikanten uit Kaapverdië die ook een link hebben met de stad Rotterdam.

wereldmuseum rotterdam

Om dit deel van het wereldmuseum in Rotterdam ook voor kinderen interessant te maken kan je bij de kassa een zoektocht ophalen. Kinderen kunnen dan in het museum dierenfiguren vinden op de tentoongestelde voorwerpen.

Daarnaast is er op de lager gelegen verdiepingen ruimte voor wisselende tentoonstellingen. Het is dus altijd handig om even op de website te kijken om te zien of deze je aanspreken. Toen ik er was, was er bijvoorbeeld een tentoonstelling over de Hip Hop cultuur. Voor actuele informatie bekijk de website.

Naar het wereldmuseum met kinderen? Op de begaande grond is een special kindermuseum met de naam Superstraat. Dit gedeelte van het museum is alleen open in het weekend, tijden de schoolvakanties en op woensdagmiddag. In dit deel van het museum is meer te beleven voor gezinnen. Zo kan je zelf verkleden en oefenen met werelddans. Met hulp van de medewerkers ga je zelf dingen maken. Kinderen vanaf 6 jaar zijn hier welkom en de activiteiten zijn echt gericht op kinderen van 6-12 jaar. Reken voor dit deel van het museum een ruim uur.  

wereldmuseum rotterdam

Depot Booijmans van Beuningen

Het Depot Booijmans van Beuningen kreeg veel media-aandacht toen het werd geopend. Is het Depot Booijmans van Beuningen leuk met kinderen? Ik zou je aanraden om te kiezen voor een van de vele andere toffe en echt kindvriendelijke musea in Rotterdam. De stukken die in het museum te zien zijn, waren toen wij er waren niet interessant voor kinderen en soms zelf behoorlijk expliciet.

De buitenkant van het gebouw is dan wel weer erg leuk om even langs te lopen en een spiegelselfie te maken.

Als je een museumkaart hebt zou ik je ook aanraden om toch even naar binnen te lopen voor het uitzicht vanaf het dakterras. Hier zit ook een restaurant. Na sluitingstijd van het museum kan je ook zonder entree te betalen eten bij het restaurant.

depot rotterdam

Natuurhistorisch museum Rotterdam

Het Natuurhistorisch museum in Rotterdam is een leuk museum met een aantal interessante displays. Het is niet al te groot dus ook prima voor wanneer je een half uur tot een uur te besteden hebt.

In het informatieve museum zie je veel opgezette dieren. Ze hebben het interessanter gemaakt door de audioguide die extra informatie geeft over de dieren. Voor kinderen is er een speciale kinderaudioguide. Een van de meest interessante dieren vond ik bijvoorbeeld de snoek op sterk water die was gestorven omdat die een te grote vis had geprobeerd op te eten. Er zijn ook diverse skeletten te zien zoals een grote olifant. Lees vooral de kaartjes of luister naar de audioguide voor interessante verhalen.

Natuurhistorisch museum Rotterdam

Verder is er aandacht voor fossielen uit Nederland. Geen dino’s maar wel een afgietsels van onze eigen Mosasaurus. Verder die je er onder andere skeletdelen van een wolharige mammoet en versteende planten.

Op de 2e verdieping is ook nog het een en ander te zien. Hier kan je bijvoorbeeld een digitale quiz spelen over voeding. Er komen allemaal voedingsmiddelen voorbij zoals aardbeien, kiwi’s en rode kool. Kan jij er tien vinden die je je kunt eten in de herfst in Rotterdam en dan lokaal verbouwd zijn?

Natuurhistorisch museum Rotterdam

Markthal Rotterdam

De Markthal is echt een blikvanger en ook kinderen kijken hun ogen uit bij het beschilderde plafond vol met vogels en tropische bloemen. In de Markthal zijn veel eettentjes maar de prijzen liggen wel vrij hoog vond ik. Er is in ieder geval genoeg te krijgen voor kinderen, van frietjes, donuts, snoep tot aan taart. 

Rotterdam met kinderen markthal

Wat niet veel mensen weten is dat bij de bouw van de Markthal in Rotterdam ook diverse archeologische vondsten werden gedaan. In plaats van alles in een museum te stoppen zijn enkele nu te zien in de parkeergarage onder de Markthal. Dus neem de roltrap naar beneden en bekijk de paardenbotten waar schaatsen van gemaakt werden in de middeleeuwen en de andere vondsten.  

Rotterdam met kinderen markthal

Rotterdam museum

Het Rotterdam museum is een kleinschalig museum aan de Coolhaven. Het is interessant om hier te zien hoe de stad veranderd is de afgelopen jaren. Van een stad die toch niet echt een goede reputatie had, tot de hippe stad van nu. Terwijl je zelf rustig rondkijkt kunnen kinderen spelen in de kidshoek die vooral geschikt is voor peuters en kleuters. Voor wat oudere kinderen vraag je een doeboekje aan. Omdat we niet zoveel tijd hadden, hebben we dit niet gedaan. In dit museum zijn naast de vaste collectie altijd wisselende tentoonstellingen dus het is handig van te voren te kijken of het onderwerp je aanspreekt. 

Rotterdam met kinderen museum

Rotterdam Street Art Route

Op pad met (pre-)pubers in Rotterdam en wil je een stadswandeling wat interessanter maken? Download dan gratis de app van de Rotterdam Street Art route. Je komt dan langs meerdere kunstwerken in de stad waaronder enkele grappige. Meer info over de route en de app vind je hier.

Rotterdam street art route

Nederlands fotografiemuseum

Het Nederlands fotografiemuseum is geen specifiek kindermuseum in Rotterdam maar afhankelijk van de tentoonstelling wel leuk om even binnen te kijken. Zeker als je een museumjaarkaart hebt. Ik vind het altijd heel inspirerend om de topfoto’s te zien. Mijn dochter vond de bodybuilder foto’s (tijdelijke tentoonstelling) ook erg interessant, ze had het er de volgende dag nog over.

rotterdam fotografiemuseum

Blijdorp Rotterdam

Al heel jong zijn kinderen geïnteresseerd in dieren. Meestal leren ze dieren kennen vanuit boekjes en kennen ze de geluiden omdat papa of mama deze maakt. Of misschien loopt er een kat of een hond rond in huis. Maar de echt grote dieren bezoek je natuurlijk in een dierentuin.

Rotterdam heeft een prachtige dierentuin, diergaarde Blijdorp. Deze dierentuin is erg modern na een aantal verbouwingen en ze zijn leuk bezig met hun website. Op hun website kun je bijvoorbeeld live de olifanten volgen, lees je alles, maar dan ook echt alles, over de dieren en kun je lezen wanneer er bijzondere dingen te doen zijn. Je kaartje kun je ook online bestellen, buiten dat het je korting oplevert zal de wachttijd in de rij bij de dierentuin zelf ook minder lang zijn. Tot de leeftijd van 3 jaar is je kindje gratis. Naast hun zeer uitgebreide website hebben ze ook een app. Daar kun je alle weetjes over de dieren ook op terugvinden tijdens je bezoek.

De verblijven van de dieren zijn of worden gemoderniseerd. Zo hebben de giraffen een prachtig binnen verblijf waardoor hun lange nekken lekker gestrekt kunnen worden. Je kindje kan ze in de ogen aankijken omdat het loopgedeelte op zo’n 5 meter hoogte ligt. De dieren in het echt zien is een hele beleving voor je kindje, maar als ze dan ook nog het geluid van de dieren horen is het helemaal speciaal.

Blogger Amoy ging met haar jonge dochter Olivia en die keek met open mond naar de olifanten. Waarschijnlijk keek ze haar ogen uit omdat de olifanten zo enorm groot zijn. Maar toen een van de olifanten trompetterde kon haar gezichtje niet meer glunderen dan dat het deed. Die verbaasde en blije blik in haar ogen is goud waard.

Diergaarde Blijdorp is goed te bereiken met de auto door vanaf de snelweg de borden te volgen en te parkeren op aanwijzing van het vriendelijke personeel. Er zijn twee ingangen; Hoofdingang Blijdorplaan en de historische ingang Van Aerssenlaan. Deze laatste ligt dichtbij het treinstation Rotterdam Centraal. Het is 12 minuten lopen vanaf CS naar de Hoofdingang.

Er zijn buggy’s te huur, deze zijn niet geschikt voor baby’s, maar wel voor kindjes vanaf een jaar of 1,5. De dierentuin is zeer wandelwagen vriendelijk, zodat je ook met de kleinste kindjes alle dieren goed kunt bekijken. Er zijn genoeg eet- en drinktentjes op het terrein, maar zelf broodjes en drinken meenemen mag ook.

Villa Zebra Rotterdam

Villa Zebra is een echt kindermuseum in Rotterdam. Er is een bovengedeelte voor kids van 7 t/m 12 jaar en een beneden voor kinderen van 3 t/m 6 jaar. Met 5 jaar had onze dochter hier precies de perfecte leeftijd voor. In de tentoonstelling ‘ZELF’ duikt ze een labyrint in waar van alles te doen is. Hoepelen, je verkleden en laden om open trekken. Een medewerkster komt met een zoekkaart en hiermee zoekt ze zelf figurer op die op de muren geschilderd staan. Dit vindt onze dochter heel er leuk en na de eerste kaart krijgt ze nog een nieuwe. 

Wanneer ze klaar is met spelen worden we door een medewerker op weg geholpen aan de knutseltafel. We maken onze eigen kijkdoos met een fantasiesprookje. 

Ik heb ook nog even boven gekeken bij het deel voor oudere kinderen. Dit heeft meer een museumuitstraling met kunst die je niet aan mag raken. Met behulp van een boekje maken kinderen hier opdrachten. 

Rotterdam met kids villa zebra
Rotterdam met kids villa zebra

Villa Zebra zit niet op de museumjaarkaart. Hoewel het museum echt leuk is, vind ik de entree (8 euro) wel vrij hoog. Uiteindelijk is het toch een vrij klein museum en voor de ouder is het niet zo heel boeiend. Zorg in ieder geval dat je de tijd neemt om een (knutsel)workshop te volgen. Behalve de leeftijdsgebonden gedeeltes is er ook een algemeen stukje. Met een enorm poppenhuis, veel kinderboeken en de mogelijkheid om wat te eten en te drinken. 

Rotterdam met kids villa zebra

Mariniersmuseum

Blogger Leonie en haar tienjarige zoon Viggo overnachten een nachtje in de stoere Marinierskamer van het Stayokay Rotterdam. Boek je een overnachting in de Marinierskamer dan ontvang je familie entree voor het Mariniersmuseum.

stayokay Rotterdam

Het Mariniersmuseum ligt op 5 minuten loopafstand van het Stayokay Rotterdam, vlakbij de Oude Haven en de bekende kubuswoningen.

Stayokay Rotterdam

Het museum telt drie verdiepingen en we starten ons bezoek op de bovenste verdieping. We kijken eerst de film “zeesoldaten” en gaan dan de tentoonstelling verder bekijken. We komen hier meer te weten over de lange en bijzondere historie van het Korps Mariniers. Je kunt filmpjes bekijken en voor kinderen is er van alles te doen op deze verdieping.

Rotterdam met kinderen

Je kunt je als marinier verkleden (ook met een echt geweer), proberen boten van piraten lek te schieten, en je kunt leren exerceren als een echte marinier. En hoe snel ben je op de hindernisbaan? Het is tijdens ons bezoek rustig in het museum dus Viggo heeft alle tijd om deze activiteiten te gaan doen.

Rotterdam met kinderen

Op tweede verdieping van het museum gaat het over de moderne missies van het Korps Mariniers. Op een interactieve manier worden daar we voor allerlei dilemma’s gesteld die het Korps Mariniers tijdens missies ook echt gehad hebben. En deze dilemma’s zijn niet altijd zo simpel. Het maakt op ons allebei best veel indruk.

Rotterdam met kinderen

Er is op deze verdieping ook aandacht besteed aan het Rotterdam in de meidagen van 1940. Met een speciale kijker kun je zien hoe de stad er toen uitzag. En er is een tentoonstelling over helden. 

Rotterdam met kinderen

Op de eerste verdieping vind je de “Mariniers op missie experience”. Een hele leuke en spannende activiteit voor kinderen in het museum. We krijgen eerst instructies van Majoor Maas over onze missie. Dan krijgen we kleding, pet, een koptelefoon, kaart, touw en een zaklamp mee.

Rotterdam met kinderen

En we moeten ieder een taak kiezen. Door middel van spannende projecties, realistische scenario’s en de instructies via de koptelefoon wordt het bijna een echte beleving, vergelijkbaar met een soort escape room. We moeten goed samenwerken en proberen onze missie veilig tot het einde volbrengen. En dat doen we gelukkig! We vinden het erg tof gemaakt, deze experience. 

Rotterdam met kinderen

Wil je ook op missie met je gezin? Het museum geeft 8 jaar en ouder als adviesleeftijd voor de Mariniers op missie experience. Dit omdat de teamleden allemaal een eigen rol krijgen waarvoor ze het leesniveau van een 8 jarige nodig hebben.

Rotterdam met kinderen

De Museumkids, het initiatief van de Museumvereniging, gaven het Mariniersmuseum het keurmerk ‘Kidsproof’, ofwel het meest kindvriendelijke museum van Zuid-Holland. En daar zijn wij het helemaal mee eens.

Rotterdam met kinderen

Het Mariniersmuseum heeft ons erg verrast en is zeker een bezoek waard met je kinderen.

Voor meer informatie over de prijzen en openingstijden van het Mariniersmuseum kun je terecht op de website.

Remastered Experience

Blogger Leonie en haar zoon Viggo bezoeken tijdens hun moeder/zoon tripje in Rotterdam de Remastered Experience. De website van Remastered omschrijft het als “een compleet nieuwe wereld”. En “De oude Hollandse Meesters bewerkt door de nieuwe Hollandse Meesters”. We zijn heel erg benieuwd wat het precies is.

Rotterdam met kinderen

We hebben kaartjes gekregen met een tijdstip waarop we bij Remastered moeten zijn. Er wordt aangeraden om minimaal 15 minuten voor dat tijdstip te komen. Bij binnenkomst ontdekken we waarom. In de zogenaamde welkomst ruimte zien we een heel groot LED scherm waarop we UFO’s, luchtballonnen, helikopters en raketten zien vliegen. Op de tafels staan viltstiften en kleurplaten.

Rotterdam met kinderen

Viggo kiest een kleurplaat met een UFO en nadat hij deze mooi heeft ingekleurd scant hij zijn ontwerp in bij de scan paal en verschijnt zijn ontworpen UFO op het LED scherm. Wat ontzettend leuk om je eigen ontwerp op zo’n groot scherm voorbij te zien vliegen.

Rotterdam met kinderen

Dan worden we uitgenodigd om de digitale beleving binnen te treden. We volgen een donkere gang met een waterval en zien een aantal figuren van de kunstenaar Jeroen Bosch. We komen aan in de eerste ruimte: Underworld. Het is alsof we onder water zijn met duizenden vissen en we horen mooie muziek.

Rotterdam met kinderen

Als je de muren of de vloer aanraakt zwemmen de vissen weg, heel bijzonder gemaakt. We lopen door naar de tweede ruimte: Drip Cave en Elevator. We stappen in een digitale lift die ons heel snel in de wolken brengt. We stappen uit de lift de derde ruimte in: Overworld. Hier bevinden we bevinden ons tussen vogels en de wolken.

Rotterdam met kinderen

De vierde ruimte die we in gaan heet: speculum, eden, paradise and hell. Op drie enorme schermen worden we meegenomen naar de drie werelden van kunstenaar Jeroen Bosch: paradijs, de tuin Eden en de hel. We zien mystieke digitale wezens bewegen in deze geweldig gemaakte animatie. Als je langer kijkt zie je elke keer weer een nieuwe detail op de schermen.

Rotterdam kinderen

De muziek in de ruimte maakt het allemaal nog vreemder en mystieker. Dan komen we in de vijfde en laatste ruimte: Remastered. Bij binnenkomst zien en horen we eerst tientallen tikkende en bewegende klokken. In deze ruimte krijgen we vervolgens de 30 minuten durende Remastered show te zien.

rotterdam met kinderen

De werken van Hollandse Meesters komen op bijzondere wijze voorbij in dit digitale meesterwerk. We komen werkelijk ogen en oren te kort. Ook de muziek tijdens de hele show is erg indrukwekkend. Wij vinden Remastered een unieke ervaring, je moet het echt met je eigen ogen gaan zien en beleven.

Rotterdam met kinderen

De experience duurt in totaal 60 minuten en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Je vindt Remastered onderaan de Erasmusbrug. 

Voor meer informatie over de prijzen en openingstijden van Remastered kun je terecht op de website.

Kindvriendelijk evenementen in Rotterdam

Wereldhavendagen in Rotterdam

Een extra leuke tijd om Rotterdam te bezoeken is tijdens de Wereldhavendagen. Dit evenement vindt ieder jaar plaats tijdens het eerste weekend van september en dan is het echt een bijzonder dagje uit in Rotterdam. Er zijn demonstraties van schepen, helikopters en hulpdiensten, je kunt schepen bezichtigen en er zijn verschillende excursies.  

Op zaterdag is er een grote vuurwerkshow en er zijn speciale activiteiten voor kinderen, zoals knutselworkshops en bootje varen. Maar alleen al de wagens en motoren van de hulpdiensten en de grote schepen zelf zijn heel gaaf om te zien. Jelmer vond het prachtig dat hij op een politiemotor en in een brandweerwagen mocht zitten. En wat dacht je van een helikopter van dichtbij bekijken?

Daarnaast hebben we marineschip Karel Doorman bezocht. Daarvoor moesten we wel even in de rij staan, maar dat was het zeker waard. Tijdens de Wereldhavendagen zijn er honderden activiteiten in de stad. Als je daar veel van wilt meemaken dan moet je wel echt het hele weekend gaan. Een dag is echt te kort! Ook is het belangrijk dat je de eventuele excursies ruim van tevoren boekt, anders heb je kans dat er geen plek meer is.

Zomercarnaval

Elk jaar in juli is er zomercarnaval met heel veel muziek, dans en praalwagens. Meer informatie vind je op de website.

Sportevenementen

Het hele jaar door vinden er diverse sportevenementen plaats in Rotterdam. Deze zullen, afhankelijk van de interesses van je kind, meer of minder interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Rotterdam Marathon en het World Tennis Tournament. Maar ook eenmalige evenementen zoals het EK beachvolleybal.  

​​​​Kindvriendelijke hotel Rotterdam

Stayokay Rotterdam

Zoek je een kindvriendelijk hostel in Rotterdam? Wil je op een bijzondere locatie slapen? Dan kies je natuurlijk voor het StayOkay Hostel in de kubuswoningen. Er zijn kamers voor vier en voor zes personen dus ook grotere gezinnen kunnen hier goed terecht. Er is hier zelfs een toffe marinierskamer. Bekijk hier de beschikbaarheid en actuele prijs of lees ons blog over de marinierskamer bij Stayokay Rotterdam.

kindvriendelijk hotel rotterdam

SS Rotterdam

Nog een hele bijzondere plek om te overnachten in Rotterdam met kinderen, is de SS Rotterdam. Het is echt een bijzonder, kindvriendelijk hotel waar kids bij binnenkomst al welkom worden geheten met extra’s zoals flessenpost of als ze er de leeftijd voor hebben een knuffel. De kamers zijn ingericht in nostalgische sferen maar wel met een comfortabele badkamer van nu. De familiekamer is heel ruim met zitje en half open slaapkamers. Eén met dubbel bed en één met een stapelbed. Er is een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet. Als hotelgast mag je natuurlijk ook chillen in het zwembad (alleen voor kinderen) op het voordek. 

Familiekamers boek je hier via de eigen website. Kom je maar met drie personen (2 volwassenen en  1 kind) dan zijn er ook vaak aantrekkelijk combinaties te boeken via voordeeluitjes

Rotterdam met kids ss rotterdam
Rotterdam met kids ss rotterdam

Art Hotel Rotterdam

Het Art Hotel in Rotterdam is een prima hotel voor gezinnen en bovendien zijn hun familiekamers (met tweepersoonsbed en stapelbed) regelmatig ook last-minute nog tegen een aantrekkelijke prijs verkrijgbaar. De locatie is ook heel fijn, vlakbij de metro. Het hotel is wel iets ouder en dat zie je in de badkamers terug maar het hotel heeft nog steeds een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Check hier de actuele prijs en beschikbaarheid van Art Hotel Rotterdam.

Rotterdam Mariott Hotel

Wil je luxe overnachten in Rotterdam met kids? Op loopafstand van het Centraal Station vind je het Marriott. Je moet dan wel een executive room huren, alleen daar kunnen bedden voor kinderen worden bijgeplaatst. Het Marriott heeft all faciliteiten die je mag verwachten van een hotel in deze prijsklasse. En sinds kort ook een heel nieuw restaurant The Millèn door Wim Severein. Het is hier echt heerlijk eten. Neem de babyfoon mee en geniet samen van een mooie avond. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid

The Millèn marriot hotel restaurant

Hilton Rotterdam

Een ander goed hotel in hetzelfde deel van de stad, maar net wat verder lopen van het Centraal Station is het Hilton Rotterdam. Zoek je een hotel met familiekamer in Rotterdam dan vind je dat in het Hilton, hier hebben ze tweepersoonskamers met tussendeur. Wel zo fijn want hierdoor heb je heel veel ruimte als gezin. Ook hier alle faciliteiten die je mag verwachten van een hotel in deze prijsklasse. Met ruime, lichte kamers! Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen.

Lees ook onze tips voor andere leuke stedentrips met kinderen in Nederland. Zoals Amsterdam met kinderen, Utrecht met kinderen, Alkmaar met kinderen of Nijmegen met kinderen.

Dit blog is gedeeltelijk tot stand gekomen in samenwerking met Rotterdam Partners. Daarnaast bezochten we Rotterdam meerdere keren op eigen gelegenheid en kosten. Voor het eerst verschenen in 2017 en daarna meerdere keren geüpdatet voor het laatst in 2022.

2 gedachten over “Rotterdam met kinderen, 17x activiteiten van peuter tot tiener”

  1. Leuke blog, je kan ook kiezen om fietsen te huren en op deze manier Rotterdam of andere steden te bekijken 🙂 In dezelfde tijd kan je dan nog meer bekijken en genieten!

  2. Lieke Vermeer-Terlouw

    Kleine wijziging: Het café in de bibliotheek heet overigens geen DikT meer maar Bistro Binnenrotte

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top